UVNITŘ TABULKY – Jako první ukončí DVB-T vysílání na Olomoucku programy České televize, a to 30. dubna 2020. Déle si zachovají končící standard už jen Moravskoslezský a Zlínský kraj.

Do kdy mají televizní diváci v Olomouckém kraji čas na přechod k novému typu pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2? Současné vysílací sítě DVB-T jim vydrží skoro nejdéle z celé České republiky. Teprve poslední dubnový den příštího roku přijdou o možnost příjmu veřejnoprávního multiplexu 1 České televize. Komerční televize se odmlčí až koncem května a začátkem června 2020. Na druhou televizní digitalizaci se lze ovšem připravit již nyní. Nové vysílání DVB-T2 funguje na Olomoucku od listopadu 2017, kdy z Pradědu začala vysílat přechodová síť nové generace Českých Radiokomunikací. Momentálně tento multiplex obsahuje 18 komerčních televizí – všechny programy z celoplošných multiplexů 2 a 3, a některé stanice z Regionální sítě 8.

Loni v březnu pokryly Olomoucký kraj signálem DVB-T2 také Česká televize a společnost Digital Broadcasting. Celkem tak lze na střední Moravě naladit tři přechodové multiplexy s více než 30 televiznímu programy. Z toho část vysílá ve vysokém rozlišení obrazu (Česká televize dokonce ve Full HD kvalitě). Na jakých kanálech a z jakých vysílačů toto vysílání naladíte? Česká televize šíří svoji Přechodovou síť 11 na kanálu 26 z vysílače Praděd. Zmiňovaný multiplex Českých Radiokomunikací, přesněji Přechodová síť 12, vysílá na kanálu 28 rovněž z Pradědu. A konečně Přechodová síť 13 z programy z celoplošného multiplexu 4 vysílá na kanálech 42 (Šumperk), 44 (Olomouc, Přerov a Jeseník – Zlatý Chlum), 45 (Jeseník – Studniční vrch) a 46 (Hranice na Moravě).

Jak si zajistit příjem nového vysílání?

Pro příjem nového vysílání DVB-T2 je potřeba set-top box nebo televizor s tunerem DVB-T2 a kodekem HEVC. Pokud si chcete jejich výběr zjednodušit, orientujte se podle zlatých kulatých pečetí „DVB-T2 ověřeno“. Těmi jsou označeny přijímače, které prošly certifikací Českých Radiokomunikací a tudíž na nich byl bezproblémový příjem českého vysílání DVB-T2 přímo otestován. Jejich seznam naleznete na webu www.dvbt2overeno.cz. Diváci, kteří využívají společné televizní antény (STA) v bytových nebo rodinných domech, si musí zajistit ještě úpravu STA od specializované servisní firmy. Ta doplní domovní stanici o nové kanálové vložky, případně upraví či vymění staré rozvody kabelů a samotnou anténu. Bez úpravy STA se do rozvodů signál nových sítí DVB-T2 nedostane. Individuální antény se obejdou bez jakýchkoli úprav.

Ti, co nechají koupi nového televizního přijímače na poslední chvíli, mají ještě 14 až 16 měsíců na to, aby si zajistili příjem vysílání v novém standardu DVB-T2. Nový přijímač, případně úpravu STA, by si měli opatřit ještě před termíny vypínání celoplošných sítí DVB-T. Ty se budou u jednotlivých multiplexů lišit. Česká televize ukončí vysílání svého multiplexu 1 v DVB-T z Pradědu na kanálu 36 jako první 30. dubna 2020. O týden později bude následovat multiplex 4, který 5. května 2020 vypne vysílače Olomouc – Slavonín, Přerov – Čekyně (kanál 44), Šumperk – Háj (kanál 42) a Hranice na Moravě (kanál 46). Až 29. května 2020 se odmlčí dokrývače multiplexu 4 Jeseník – Zlatý Chlum (kanál 44) a Jeseník – Studniční vrch (kanál 45). 1. června 2020 bude následovat multiplex 2 na kanálu 53 z vysílače Praděd.

Po vypnutí DVB-T nastane přelaďování DVB-T2

Jako poslední ukončí vysílání DVB-T v Olomouckém kraji multiplex 3, který 4. června 2020 vypne vysílač Praděd na kanálu 51. Současně se starým vysíláním budou končit i přechodové sítě DVB-T2, které nahradí finální multiplexy nové generace. Pro diváky to bude znamenat přeladění nových přijímačů a načtení nové programové nabídky, u STA bude nutný další zásah servisní firmy a přeladění kanálových vložek. Ne všechny sítě DVB-T2 ale budou vysílací kanál měnit. Například programy České televize již zůstanou na kanálu 26. Programy multiplexu 2 si ponechají v DVB-T2 kanál 28, ale síť už nebude obsahovat televizní stanice z multiplexu 3. Ty se přestěhují do samostatné sítě na kanálu 31. Prakticky beze změny zůstanou vysílací kanály programů multiplexu 4 (budou stejné jako v DVB-T), po přechodu na finální síť DVB-T2 se pouze změní kanál vysílače Šumperk – Háj (z kanálu 42 na kanál 38).

Vypnutím DVB-T ukončí Česká televize vysílání svých programů ve standardním rozlišení obrazu. Nadále tedy bude možné ČT 1, ČT 2, ČT 24, ČT Sport, ČT Déčko a ČT art sledovat pouze ve vysokém rozlišení, konkrétně v kvalitě Full HD. U komerčních televizí se otázka HD vysílání ve finálních sítích DVB-T2 ještě řeší. Kapacity pro HD programy bude dostatek, záleží čistě na obchodním rozhodnutí té které televizní stanice. I po přechodu na DVB-T2 zůstane terestrické vysílání jediným způsobem, jak v České republice přijímat televizní signál zdarma bez jakýchkoli měsíčních poplatků (vyjma koncesionářského poplatku České televizi, který automaticky platí každá domácnost, která vlastní televizní přijímač; právnické osoby pak za každý takový přijímač zvlášť).

Štítky