Do vypnutí prvních vysílačů DVB-T v metropoli zbývá devět měsíců. Pokud bytová družstva zaspí, mohou se o letošních Vánocích připravit o příjem programů České televize.

Závod s časem svádí servisní technici specializovaní na úpravy televizních antén v Praze. Česká metropole bude prvním regionem, který již letos v listopadu začne vypínat televizní vysílače ve standardu DVB-T. Konkrétně 27. listopadu ukončí Česká televize vysílání veřejnoprávního multiplexu 1 z vysílačů Praha – Žižkov a Praha – Cukrák. Stejnou síť sice bude možné až do začátku ledna 2020 naladit ještě ze středočeských Votic, ne všechny antény jsou ale upraveny pro příjem signálu právě z tohoto vysílače, který je určen především pro středočeské domácnosti. I když se zdá, že více než devět měsíců, které zbývají do vypnutí programů ČT na žižkovském vysílači a Cukráku, je dlouhá doba, opak je pravdou.

Bytová družstva řešení odkládají

„Praha má podle mého odhadu 20 tisíc společných televizních antén (STA),“ řekl serveru Televizníweb.cz anténář Jaroslav Jiruš, který se zabývá úpravami televizních antén v Praze a středních Čechách. Úprava každé STA podle něj zabere i několik dní. Servisních firem je v Praze omezené množství a pokud se na ně zákazníci obrátí v září nebo v říjnu, může se stát, že nebude možné všechny zakázky vyřídit včas. „Problém je u bytových družstev, která se musí dohodnout na investici do úpravy STA. Do určité částky může rozhodovat vedení družstva samo, ale pokud jde o vyšší sumu, musí o ní společenství majitelů domu hlasovat,“ vysvětluje Jaroslav Jiruš. „Bytová družstva o přechodu na DVB-T2 vědí, ale některá z nich odsouvají tento problém na později,“ upozorňuje.

Času ale opravdu není nazbyt. Pokud se majitelé domů nerozhodnou do konce školního roku, dostanou se k rozhodování až v září, a to už bude opravdu za pět minut dvanáct. „Pokud nepůjde o moje stálé zákazníky a obrátí se na mě majitelé domu, které neznám, musím si nejprve objekt prohlédnout, proměřit a zjistit, co vše je třeba upravit nebo vyměnit. To může trvat i několik hodin,“ popisuje Jiruš. Některé bytové domy například dodnes používají kabely a účastnické zásuvky ze 70. let minulého století, uzpůsobené příjmu analogové televize. Pokud tyto rozvody zvládají přenos DVB-T signálu, lze je použít i pro DVB-T2.

Kdo dřív přijde, ten bude mít DVB-T2

V ideálním případě, pokud jsou rozvody STA i účastnické zásuvky v pořádku, anténář pouze doplní nové kanálové vložky pro příjem přechodových a později finálních sítí DVB-T2 (dva ze čtyř finálních multiplexů budou vysílat na kanálech, které již mají pražské STA většinou přednastaveny – jde o Českou televizi na kanálu 26 a multiplex 4, později multiplex 24, na kanálu 42). V některých případech je ale potřeba signál oproti příjmu DVB-T utlumit, případně přenastavit příjmovou anténu. „Záleží na rozsahu prací, ale jeden bytový dům tak řeším zhruba pár dnů,“ popisuje Jaroslav Jiruš. Do vypnutí veřejnoprávního multiplexu 1 na žižkovském vysílači zbývá 35 týdnů. Pokud by bylo třeba upravit všech 20 tisíc pražských STA a anténáři by s tím začali nyní, přičemž každý by se jednomu domu věnoval například dva dny, muselo by jich na tom bez přestání do konce listopadu pracovat více než 220. Tolik servisních techniků ale v Praze rozhodně není.

Úpravy STA v metropoli tak rozhodně nebudou jednoduché a zaberou poměrně dost času. „Problém je i v malé informovanosti. Všechny dosavadní kampaně, včetně spotů ČT, míří na koncové účastníky a zařízení, tedy že si diváci mají koupit novou televizi nebo set-top box. Společné televizní antény se v těchto kampaních neřeší. Potom mi volají diváci, kteří si koupí nový televizor, zapojí ho do účastnické zásuvky a zjistí, že jim nové vysílání nejde. Až ode mě se dozví, že je nejprve potřeba upravit STA, aby se do rozvodů dostal signál z nových sítí,“ líčí Jaroslav Jiruš. Oficiální státní informační kampaň k přechodu na DVB-T2, která by na to měla upozorňovat, stále ještě nezačala a podle ministerstva průmyslu a obchodu se s ní počítá od druhého čtvrtletí letošního roku.

Televizníweb.cz přinese příští týden rozhovor s Jaroslavem Jirušem o specifikách úprav STA pro příjem DVB-T2 v bytových domech v Praze

Štítky