Tohle drobounké rádio à la tlustší mobilní telefon budete milovat anebo možná nenávidět, když se u vás nic nenaladí. Anténa je kupodivu drátová a najdete ji… v poutku. Celek je pak vysoce stylový.

Byla to láska na první pohled a řeknu vám, že jsem ho nepřestal milovat ani tehdy, když se nic nenaladilo. U mě v „Kotěhulkách“, kousek za velkoměstem, je ale se signálem problém. O chvíli později, a o tři metry dál a u okna, se už ale naladilo patnáct DAB stanic a už se to nezměnilo. Ani ve dvě ráno…

Miniaturní 125 gramový přijímač FM/DAB s dvouřádkovým podsvíceným LCD displejem je opravdu ve velikosti silnějšího mobilu (nebo klasického tlačítkového) a do apartního poutka uchyceného do těla rádia vede zevnitř samostatný a tenounký drátek v podobě antény (konečné řešení tak vypadá trochu jinak, než na snímcích níže). Poutko je klasické, měkké a tudíž „nepostavitelné“, ale rádio se za něj dá krásně pověsit a stále je sexy. Akumulátor je taktéž klasika sama – Nokii BL-5C pořídíte za dvě stovky a tento formát dnes vyrábí kde kdo.

Funkce Techniradio RDR, které nejsou nijak bohaté, ale jsou tak nějak přiměřené, doplňuje jednoduchá LED lampička a také audio vstup a rozhraní USB, které je určeno k přehrávání muziky či třeba audio knih.

Na český trh se RDR dodává za 799 Kč (doporučená koncová cena) zatím jen v červené barvě (první várka byla vyprodána, další v březnu), někdy později má následovat ještě černá a modrá.

K TÉMATU: Technisat si připravil řadu nových přijímačů DAB

Výtečný design, přiměřené funkce a jednoduché přehrávání přes USB

Přijímač v základní poloze (na boku) drží, může ale také ležet na zádech nebo být pověšen za poutko, čehož jsem často využíval. Jeho instalace je snadná a zahrnuje vlastně jen výběr jazyka a následné automatické ladění, přičemž po obnově továrního nastavení se spouští do tuneru DAB. Jakmile přepnete na FM, je třeba vstoupit do menu („M“) a vybrat funkci „AMS“. Ta na rozdíl od naprosté většiny DAB rádií na českém trhu, a to pomalu ve všech možných cenových relacích, zařídí to, co by mělo být v tomto století automatické. Totiž proladění VKV/FM a uložení silných stanic do paměti. Druhým překvapení ze kterého jsem si sedl (taktéž v roce 2019 velmi, ale velmi zřídkavým) je to, že se neuloží jen frekvence, jak je zvykem, ale také jméno stanice z RDS!

Reproduktor o průměru nějakých 41 mm je krytý nesnímatelnou kovovou mřížkou a jde v podstatě přes celý přijímač. Na horní straně je pak posuvný vypínač doplněný nenápadným a decentním kolečkem hlasitosti, po pravé straně pak všechna rozhraní. Akumulátor je umístěn na zadní straně za lehce snímatelným krytem, který byl kupodivu červený i z vnitřní strany. Zpracování prakticky celoplastového přijímače (až na mřížku) bylo excelentní stejně, jako vnější designové řešení. Jen by mě zajímalo, proč nakonec Technisat změnil způsob přichycení drátové antény do poutka. Možná z důvodu bezpečnosti, aby rádio nebylo při nošení v ruce či zavěšení tolik zatíženo.

Dobíjení rádia obstará, a to je jedna ze dvou větších námitek, přiložený kabel typu USB – Mini USB. Proč Technisat použil toto zastaralé řešení není známo, nicméně pokud nechcete dobíjet přes počítač a nemáte USB dobíječku s výměnným kabelem (běžná pro mobil, 5 V), bude třeba ji dokoupit, což je ovšem otázka nějakých 150 Kč.

Funkce, vedle dvou tunerů (FM s RDS a DAB/DAB+), představují jen přehrávání audia přes externí audio vstup (3,5 mm jack) a přehrávání přes tradiční USB. Je tu ale také svítilna s LED světlem pracující na zmáčknutí a podržení. Pokud se ptáte po budíku či automatickém vypnutím (Sleep), ty tu nejsou stejně, jako funkce Prune pro vyčistění seznamu DAB stanic od těch neaktivních. V tomto případě to ale myslím vůbec nevadí.

K tunerům se dostaneme záhy, takže pojďme k přehrávání přes USB. To je děláno velice jednoduše, ale podle mého velmi správně. Bohužel jsem musel trochu experimentovat, abych zjistil, jak to vlastně funguje (příručka se snad časem změní).

Malý přijímač a dvouřádkový displej pochopitelně neumožňují nějaký komfortní pohyb po adresářové struktuře, takže abyste mohli pouštět muziku, nebo třeba nějaké audio knihy, musí být skladby nahrány v kořenovém adresáři v němž nesmí být nic jiného. A i když jde podle Technisatu pouze o formát MP3, mě se přehrálo i WAV. Aby vám to ale fungovalo, je třeba ideálně zformátovat flash paměť (FAT32) a audio soubory nahrát do zmiňovaného kořenového adresáře. Čeština v názvech nevadila, jakmile jsem však na flash paměti měl nějaké další adresáře, nepřehrálo se nic. Soubory jiných formátů byly přeskočeny, na konci seznamu pak rádio vše začalo přehrávat od začátku. Ovládání tu v podstatě není žádné, skladbu můžete jen přeskočit, nebo se vrátit k té předchozí.

Protože je rozhraní USB na boku, jakmile do něj zastrčíte nějakou šikovnou krátkou flešku v podstatě vůbec nemusí překážet, a to je také výhodné.

Detail ovládání přijímače: OK a šipky slouží např. k pohybu v menu či výběru uložených stanic.

Jednoduché ovládání, solidní výdrž

Jak vidíte ze snímku výše, ovládání obstarává jednak trojice tlačítek pod displejem (dvě šipky a OK uprostřed) a spodní řada tlačítek. Ta (zleva) představují přepínání mezi audio vstupy (MOD), což jsou tunery, USB a linkový audio vstup, který se mi však v nabídce neobjevoval. Tlačítko „M“ pak slouží k vyvolání menu nastavení, „I“ k zobrazení doplňkových informací (u DAB mj. multiplex a čas) a LED je určeno k zapnutí baterky (nutno držet). LED dioda je na stejné straně jako rozhraní, tedy vpravo. Jediné místo, kde můžete vyvolat datum a čas je tuner DAB/DAB+, ovšem je to jen přechodná informace. Přijímač si nastavenou volbu nepamatoval.

Ovládání je velmi snadné, já se jako obvykle musel podívat na ukládání stanic do paměti, které je tu ale dvojí. Jednak to jde udělat stiskem tlačítka přímé volby 1 až 4, jednak delším podržením tlačítka „P“ a následným výběrem paměťové pozice. Vše je stejné jak pro FM/VKV, tak pro DAB, a tak to má být!

Doba provozu zhruba odpovídá udanému stavu, tedy nějakým deseti hodinám, u mě šlo o asi hodinu méně. Horší je to ale s dobíjením. Dobíječek pro mobil je celá řada a dobíjet se dá i z počítače, někdy dokonce přes televizor či set-top box. A také můžete sáhnout po tzv. power bance. V mém případě jedna plně dobitá s kapacitou 10 000 mAh sice fungovala, ale nebylo to nejrychlejší. Nevím co se dělo, ale power banka, která mé dva mobilní telefony LG Flex 2 s Android 5.1 a Sony Xperia XZ (F8331) se systémem Android 6.0 zvládne za něco málo přes hodinu (z nuly) to u RDR nestihla ani po více než čtyřech! A i po pěti stále blikala rozměrná ikona baterie rádia, která se však zobrazuje jen při jeho vypnutí a po zapnutí zmizí. Na podobné problémy jsem ale narazil i u jiných přijímačů s BL-5C, například u Sencor SRD 6400 DAB+.

Základní signalizací dobíjení je – za provozu i za vypnutého rádia – rozsvícení LED světla v modré barvě, což je trochu zvláštní. Přitom by vše šlo udělat výrazně jednodušeji – prostou malou ikonou na LCD na kterou jsme navíc skoro všichni zvyklí z mobilního telefonu. Ta by také ukázala stav dobití, což světlo nedokáže.

Volbu AMS najdete u velmi krátkých vln, které vám proladí a silné stanice zároveň uloží do paměti. U DAB přijímačů tuto funkci v nízké a střední cenové hladině, tedy do nějakých pěti tisíc korun, prakticky nenajdete.

Úžasné FM, dobré DAB

Výstupy ladění z obou tunerů se už z principu liší, ovládání a ukládání stanic do paměti je naštěstí stejné, což ještě před nedávnem nebylo samozřejmostí. Mimochodem pokud funkce AMS (proladění VKV/FM a automatické uložení silných stanic do paměti) předznamenává změnu politiky Technisatu, pak lze jenom tleskat. Třeba se něčeho takového dočkáme i u DAB, kde se sice po proladění automaticky vytváří seznam dostupných stanic, ale do paměti si je už musíte naskládat sami.

Menu, které se u FM a DAB, potažmo ale i u USB, nabízí, je v základu podobné a velmi prosté. Jde o jazyk, obnovu továrního nastavení a verzi firmwaru. Volba FM k tomu přidává zmiňované AMS, digitální příjem pak automatické a manuální vyhledávání. U USB není navíc nic a ani toho není zapotřebí.

LED dioda na boku a tlačítko pro spuštění světla. Pokud chcete svítit, musíte držet…

Jaké je? Skvělé a „ne-technisatovské“

Takto levný přijímač digitálního rozhlasu tento německý výrobce ještě neměl. Proč ale „u mého miláčka“ (tak jsem mu začal říkat hned po vybalení) obstarává napájení zastaralé Mini USB a nikoli microUSB, když už ne USB-C, je prostě záhadou. MicroUSB má doma drtivá většina z nás s výjimkou nedokončených jablek a některých telefonů typicky pro seniory. Bohužel ne všichni mají dobíječku s vytahovacím USB kabelem, aby ho mohli zaměnit za ten dodaný s Mini USB. Technisat pak opravdu dodává pouze kabel, čemuž se nelze nijak divit a je to i rozumné. Jen kdyby měl jiný konektor…

A verdikt? Techniradio RDR je více než bombózní, je také veskrze funkční. Včetně antény v poutku, subjektivně vzato citlivých tunerů FM a DAB, šikovného posuvného vypínače, LED lampičky či výborně navrženého přehrávače audia přes USB; tedy pokud mu splníte to, co požaduje. Jen by mě zajímalo, kolik by stála verze s Bluetooth, která se tu přímo nabízí. Jedno wattový zesilovač a reproduktor o průměru nějakých 41 mm by muziku určitě přehrál kvalitněji, než drtivá většina mobilů. Ostatně RDR zní výborně i samo o sobě a na takového prcka je podání audia rozhodně daleko nad průměrem. Mimochodem i když se píše, že jsou k dispozici hodiny, našel jsem je jen u DAB a na druhém řádku. Tudíž malinkaté. Bohužel hodiny nejsou vyvolatelné ani třeba při ztlumeném nebo zhasnutém displeji, nejsou ani v menu a nejsou ani u FM. Kvality rádia to sice nesnižuje, ale hodily by se…

Hodnocení

  • PRO: styl, styl, styl, funkce AMS, která u VKV/FM automaticky naladí a uloží stanice do paměti, včetně jejich názvu (!!!), přímé vyvolání čtyř stanic, přehrávání audia přes USB, použití klasického a levného akumulátoru, LED lampička, spousta místa k uložení stanic
  • PROTI: konektor napájení v podobě zastaralého Mini USB, na displeji chybí ikona stavu baterie (a většinou i dobíjení), chybí možnost kdykoli vyvolat hodiny

Štítky