Televizníweb.cz je hlavním mediálním partnerem největší konference o digitálním vysílání v České republice. DIGIMEDIA 2019 proběhne 5. června 2019 v Praze na Kavčích horách.

Sedmdesát dní zbývá do letošního 14. ročníku konference DIGIMEDIA 2019, největší odborné akce zaměřené na digitální televizní i rozhlasové vysílání, Nová média a telekomunikace. 5. června 2019 se v Kongresovém sálu České televize v Praze na Kavčích horách sejdou všichni důležití lidé z oboru, aby debatovali o blížícím se přechodu na pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T2, aukci kmitočtů v pásmu 700 MHz spojenou se vznikem čtvrtého mobilního operátora a digitálním rozhlasu DAB+. DIGIMEDIA 2019 bude o to důležitější, že k přechodu na DVB-T2 dojde na přelomu letošního a příštího roku, aukce kmitočtů v pásmu 700 MHz začne letos a Český rozhlas pro letošek oznámil expanzi v DAB+.

Televize: přechod na DVB-T2 a otázka HD vysílání

Konference, nad níž převzalo záštitu ministerstvo kultury, ministerstvo průmyslu a obchodu a Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, bude tradičně rozdělena do tří tematických bloků. První se zaměří na televizní vysílání a zmiňovaný přechod na DVB-T2. Koncem letošního listopadu zahájí Česká televize vypínání DVB-T vysílačů v Praze, proto jedním z hlavních témat bude otázka státní informační kampaně k druhé televizní digitalizaci. Zástupci operátorů vysílacích sítí a provozovatelů televizního vysílání se budou zabývat také obchodním modelem vysílání ve finálních sítích DVB-T2 a budoucností terestrického vysílání po roce 2030, do něhož mají být prodlouženy změněné kmitočty stávajících čtyř pozemních celoplošných televizních sítí.

Představitelé největších tuzemských televizních stanic se budou bavit o budoucnosti sportovních přenosů, bezpečnostních hrozbách pro televizní vysílání v éře chytrých televizorů a synergiemi mezi vysílacími platformami. Zajímavým tématem bude také regionální televizní vysílání po přechodu na DVB-T2 a rozvoj hybridního vysílání HbbTV v souvislosti s druhou televizní digitalizací. Zajímavým tématem bude také zavádění placených OTT služeb. Na přetřes se jistě dostane i otázka vysílání komerčních televizí ve vysokém rozlišení ve finálních sítích DVB-T2, možnost Ultra HD vysílání v multiplexech nové generace či vznik rozvojových sítí DVB-T2, které jsou naplánované po dokončení přechodu na nový standard.

Mobilní operátoři: aukce pásma 700 MHz

Samostatný blok budou mít na DIGIMEDII 2019 mobilní operátoři. V souvislosti s druhou televizní digitalizací totiž dojde k uvolnění kmitočtů v pásmu 700 MHz, na které se Český telekomunikační úřad (ČTÚ) chystá ještě v letošním roce vypsat aukci. Od ní si politici slibují možnost vzniku čtvrtého plnohodnotného mobilního operátora a snížení cen za mobilní data. Právě aukce kmitočtů bude hlavním tématem druhého bloku konference. Podmínky tendru okomentuje předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák, stejně jako otázku dalších možných digitálních dividend a to hlavně po roce 2030. S aukcí kmitočtů 700 MHz souvisí také zavádění technologie 5G v České republice a s ním též otázka kybernetické bezpečnosti v případě, že sítě 5G bude v Česku pomáhat budovat čínská společnost Huawei.

DIGIMEDIA 2019 neopomene ani internetové hrozby pro mobilní zařízení a ochranu před škodlivými kódy. Z konkrétních případů zmíní škodlivé bankovní aplikace, které se v poslední době ve zvýšené míře zaměřují za uživatele v České republice. Zástupce antivirové společnosti Avast poradí se zabezpečením telefonu před krádeží a zneužitím citlivých dat. Konference se také dotkne otázky zabezpečení chytrých televizorů a možné zneužitelnosti Smart TV. Více než čtvrtina televizorů v České republice je připojena k internetu, a tak je riziko průniku škodlivých kódů do Smart TV čím dál reálnější.

Rádia: Kdy se do DAB+ zapojí komerční stanice?

Konference DIGIMEDIA 2019 nepomine ani téma digitálního rozhlasového vysílání. Vrátí se k chystanému tendru na celoplošné sítě DAB+ ve III. televizním pásmu a otázce vstupu komerčních rádií do digitálního vysílání. Porovná finanční náročnost vysílání v DAB+ oproti analogovému FM pásmu. Zástupci provozovatelů, ale i Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, podebatují na téma transformačních licencí komerčních rádií, jejichž držitelé se zavázali přejít do roku 2025 na DAB+. Český rozhlas představí plány na expanzi svojí sítě ČRo DAB+ pro letošní rok i další období a generální ředitel René Zavoral promluví o veřejné službě v době „dabové“. Důležitým tématem bude také regionální vysílání v sítích DAB+, tedy zda půjde o odpojované vysílání nebo šíření regionálních programů celoplošně.

Zajímaví bude otázka finančních nákladů na souběžné vysílání v analogovém FM pásmu a digitálních sítích DAB+. Vyplatí se dlouhodobě sázet na obě technologie, jak to činí Český rozhlas? Závěr třetího bloku konference DIGIMEDIA 2019 se zaměří na speciální projekty pro DAB+ a vysílání pro řidiče na dálnicích: lze očekávat synergie, nebo spíše konkurenci mezi veřejnoprávním rozhlasem se soukromým Rádiem Dálnice? Pořadatelem 14. ročníku konference DIGIMEDIA 2019 je Asociace českých reklamních agentur a marketingové komunikace (AČRA), generálním partnerem je Česká televize. Podrobný program a informace o registraci účastníků naleznete na webu www.acra-mk.cz/konference-digimedia-2019.

Štítky