Novinka je rozšířenou variantou DigitRadio 2 oproti němuž nabízí dva reproduktory a tudíž i stereo poslech. Je také ve stejném provedení a rozměrově se liší pouze šířkou.

Nijak velké, uměřeně elegantní přenosné stereo rádio je nabízeno v černé a stříbrné barvě za 2 600 Kč. Zesilovač má výkon 2x 1 W , ve výbavě najdete, vedle dvou tunerů FM (VKV) a DAB/DAB+ i zpracování informací jdoucích z RDS, streamování muziky přes Bluetooth a automatické vypnutí po předem stanoveném čase (funkce Sleep). Vše korunuje výborně čitelný dvouřádkový displej OLED s ukazatelem stavu akumulátoru, což bohužel často nevidíme. Vzhledem k rozměrům však jednoznačně zamrzí – už při vybalení z krabice – absence rozhraní USB. Alespoň částečně ho můžete nahradit zmiňovaným audiem přes Bluetooth. Pokud samozřejmě disponujete kompatibilním zařízením. Profily Bluetooth, což je v tomto případě naprosto klíčová věc, najdete v tabulce na konci článku. Na nich pak záleží, zda vaše zařízení (typicky váš mobil) budou spolupracovat či nikoli.

K TÉMATU:

Přijímač je bez držadla, 55 cm dlouhou teleskopickou anténu najdete na horní straně, standardní akumulátor Nokia BL-5C dovolující nezávislý provoz je na straně zadní (další dokoupíte za hubičku). Na pravém boku jsou pak přípojná místa, resp. pouze napájení přes obstarožní konektor Mini USB a výstup na sluchátka s klasickým 3,5 mm stereo jackem.

Funkce, design i ovládání s mínusem

Instalace přijímače má dva kroky a představují volbu jazyka a následné automatické proladění DAB. Mezi tunery, resp. vstupy, se přepínáte pomocí Mode, v nabídce je však pouze DAB, FM (VKV) a poslech muziky přes Bluetooth typicky z mobilu. Pro spuštění funkce Sleep, tedy kvůli automatickému vypnutí přijímače po nastavené době („usínání při rádiu“), musíte do menu, kde už kupodivu není budík, což je tak nějak nepochopitelné. Tím nabídka funkcí přijímače končí i když tu je ještě – při práci na 230 V – možnost rádio přepnout do o něco úspornějšího módu (prvním je běžný pohotovostní režim), takže displej zcela zhasne a nezobrazuje datum a čas. Příliš energie ale neušetříte – pouhou desetinu wattu. Tlačítko úplného vypnutí (nulová spotřeba) chybí.

Pokud jde o design, rádio je celoplastové, pouze reproduktory jsou kryty nesnímatelnou kovovou mřížkou. Zpracování je výborné, zvrásněný plast zajišťuje dobré držení při přenášení. Zklamáním je však absence nožiček, které nahrazuje prosté plastové vydutí ve výlisku vnějšího obalu přijímače na spodní straně. DigitRadio 2 S díky tomu pochopitelně klouže po stole. A nejen to…

Ovládání je soustředěno na přední stranu a tlačítka jsou hodně rozměrná. Až zbytečně, chtělo by se říci. Bohužel prakticky všechna, s výjimkou kurzorových, byla také dosti nepřesná s v podstatě nedefinovaným přechodem k provedení dané funkce. Ovládání bylo konkrétně pro mě poněkud nepříjemné nemluvě o tom, že zmáčknutí někdy vyžadovalo poměrně značný důraz. Přijímač navíc ani při své velikosti – a při značné velikosti čtyř hlavních tlačítek – nenabízí přímý přístup k uloženým stanicím s výjimkou jediné. Tu představuje tlačítko s hvězdičkou, které je automaticky přiřazeno stanici uložené na první pozici. Pokud tu žádná uložena není, žádná také nejde vyvolat.

Uvedení do pohotovostního režimu najdete nahoře a jeho funkce závisí na tom, zda jste připojeni k 230 V nebo jedete z akumulátoru. V druhém případě pracuje tlačítko jen jako uvedení do pohotovostního režimu, hodiny a čas se na displeji nezobrazí. Jestliže jste připojení k elektrické síti, při krátkém stlačení jste v pohotovostním režimu se zobrazením datumu a času. Pokud tlačítko přidržíte déle, dostanete se do výše zmiňovaného hlubšího spánku v němž je displej zcela vypnut.

Standardní FM, DAB vyspělejší

V menu nastavení najdete například volby pro úpravu osvětlení displeje (tři stupně bez jeho vypnutí plus automatické snížení jasu), výběr ladění silných nebo všech stanic (FM), či vymazání stanic neaktivních (Prune u DAB). Je tu ale také volba Ekvalizér, ve skutečnosti úprava výšek a basů, verze firmwaru, návrat k továrním hodnotám nebo třeba druh zobrazených informací (čas, typ pořadu, síla signálu atd.). V tomto okamžiku záleží na druhu tuneru, resp. vstupu. U FM typicky chybí automatické vyhledání a uložení všech nalezených stanic do paměti, u DAB vidíte třeba i ruční ladění. Zajímavá je aktualizace času. Tuto volbu si totiž můžete nastavit buď na manuálně, automaticky přes DAB+, automaticky přes FM nebo automaticky přes jakýkoli tuner. Lze ji ale také zcela vypnout.

Ukládání stanic do paměti je stejné na obou tunerech a dělá se delším podržení tlačítka FAV, nalistováním příslušné paměťové pozice a uložením přes OK. Jak je dnes bohužel obvyklé, u FM se uloží pouze frekvence stanice, u DAB i jméno. Vyvolání uloženého kanálu provedete taktéž jednoduše. Stačí krátce zmáčknout FAV a šipkovými klávesami vybrat tu vaši. Každou stanici uloženou na první pozici vyvoláte přímo tlačítkem s hvězdičkou.

V případě Bluetooth je v menu na prvním místě volba „Čekání na spojení…“, na další je odpojení (i když je menu české, tady je napsáno Disconnect) a pak už následují volby společné všem vstupům, jako Displej (jaká informace se má zobrazovat), automatické vypnutí po nastaveném čase, atd. Bohužel streamování muziky přes Bluetooth jsem v praxi nevyzkoušel, protože mnou momentálně používaný mobil Sony Xperia XZ (F8331) se systémem Android 6.0 se nedokázal s rádiem propojit. Bluetooth je zkrátka problematická technologie, ale to je o ní myslím známo.

Jaké je? Citlivé…

Stabilita přijímače je za normálních okolností bezproblémová, pozor jen na nějaké náhodné drcnutí ze zadu, protože pak je DigitRadio 2 S náchylnější k přepadnutí na záda (pokud tedy drcnete tak říkajíc uměřeně). Podstatně více mi vadí absence kvalitních nožiček, resp. gumy na spodní části přijímače. Mimochodem pokud si v tomto ohledu srovnám nedávno recenzovaný SilverCrest Rádio DAB+ za 800 Kč s tímto Technisatem za 2600 Kč musím být nutně zklamán. Jinak tu jsou v podstatě samé klady a pozitiva, včetně dobrého zvuku (v rámci současného příjmu FM a DAB) a použití levného, ale přitom kvalitního akumulátoru, který snadno dokoupíte. Někomu možná ještě budou vadit nepřesná tlačítka, někdy vyžadující důraznější zmáčknutí. Já jim na chuť nepřišel, ale tohle možná bude i věc osobního vkusu. Vizáž přijímače je v každém případě povedená, řekl bych technisatovsky moderní, ovládání pohodlné (až na tlačítka), a to včetně ukládání stanic do paměti, displej výtečný, jasný a dobře čitelný i venku (za současného počasí). Ocenit je nutné i zobrazení stavu akumulátoru a zejména subjektivně vyšší citlivost přijímače. Naladil jsem totiž DAB i tam, kde se mi to obvykle nedaří.

Hodnocení

  • PRO: dobrý zvuk, výtečný displej, subjektivně vzato nadprůměrná citlivost, použití standardního a levného akumulátoru, rozumná velikost přijímače, kvalitní dílenské zpracování
  • PROTI: nepřesná tlačítka, napájení s konektorem Mini USB, u FM se ukládá pouze frekvence, chybí klasické nožičky, pro někoho i to, že chybí budík

Štítky