UVNITŘ PARAMETRY A PŘEHLED RECENZOVANÝCH BOXŮ – Čas pravidelných návštěv víkendových nemovitostí je už pomalu tady, čas vypnutí stávajícího pozemního vysílání se také blíží, takže se podívejme na ta nejlevnější řešení pro přechod na nový pozemní televizní systém DVB-T2/HEVC.

Od vypínání prvních vysílačů pozemní digitální televize DVB-T nás dělí osm měsíců. Koncem listopadu 2019 ukončí Česká televize jako první šíření svého multiplexu 1 v Praze, přičemž další regiony budou následovat už v lednu 2020. V této době se také začnou vypínat i sítě s komerčními televizními stanicemi.

A kdy u vás skončí stávající televizní vysílání systému DVB-T a tudíž do kdy nejpozději musíte zakoupit buď nový televizor nebo alespoň set-top box (STB) pro DVB-T2/HEVC? Naše tabulky provedené po jednotlivých krajích republiky obsahují nejen termíny vypínání všech čtyř celoplošných multiplexů šířících DVB-T, ale jsou v nich i informace o kanálech, na kterých naladíte finální sítě DVB-T2, které tyto multiplexy nahradí. Vše velmi přehledně najdete v samostatném článku.

V tomto materiálu se ale věnujeme technice u vás doma. Podívejme se proto, za kolik takovýto přechod můžete pořídit pro vaši chatu či chalupu, což je nejčastější odkladiště starších a starých televizorů, které jsou pochopitelně s novým DVB-T2/HEVC nekompatibilní. A je zcela jedno zda jde o starou „skleněnku“, tedy televizor typu CRT se skleněnou baňkou, nebo novější plochý LCD televizor, který je už u vás doma k nepotřebě třeba i proto, že nezvládá nový pozemní vysílací standard.

Tabulku s přehledem těch nejlevnějších set-top boxů pro příjem DVB-T2 najdete – včetně aktuálních cen a parametrů – na konci článku.

K TÉMATU:

V současnosti nejlevnější set-top box pro české DVB-T2/HEVC. Společnost Antex plus u něj dokonce nabízí pomoc s instalací.

Nabídka na domácím trhu

V ceně kolem 1000 Kč je trh proměnlivý kvůli nejrůznějším slevám a akcím. Na hranici stojí například USB tuner AVerMedia TD310 za 1090 Kč, nebo Amiko Neo T2/C, který už ale najdete v tabulce na konci článku, protože jeho současná cena je asi 1000 Kč. Naopak nejlevnějším set-top boxem přehledu, a dlouhodobě nejlevnějším na českém trhu, je Antex plus Orion T2 za 550 Kč, který jsme také vyzkoušeli, takže se o jeho možnostech můžete přesvědčit sami.

Pohledem do tabulky vidíte, že nejvíce výrobků se pohybuje kolem 600, resp. 700 Kč a v nabídce pochopitelně není žádný s HbbTV (to si musíte výrazně připlatit). Přístroje s ethernetovým konektorem pro napojení na domácí síť, resp. na internet, pak nabídnou zpravidla jen několik aplikací typu počasí, čtečka RSS či Youtube. To sice najdete uvedeno v poznámce (pokud se to podařilo zjistit), ale jestliže míříte tímto směrem, podívejte se na recenzované přístroje, kde je uvedeno jaké aplikace ve skutečnosti (v době testování) byly k dispozici. Měnit se to totiž může s verzí firmwaru a také se to v praxi mění.

Celkově vzato je nabídka na domácím trhu v ceně do tisíce korun velmi bohatá a ke koupi je asi 40 přístrojů lišících se zejména vybavením, ovládáním a také obrazovou kvalitou. Tady jsou někdy rozdíly dosti znát, takže vybírejte obezřetně. Na druhou stranu ale pokud máte na chatě malý CRT televizor s konektorem SCART je úplně jedno, jestli je obrazový výstup ze set-top boxu na úrovni nebo není, protože to nejspíše stejně znát nebude. V tomto okamžiku se hlavně dívejte po konektoru SCART na straně STB, který umožní nejjednodušší propojení. Pokud ho set-top box nemá a zabudován je prostý A/V výstup typu cinch, pomůže jednoduchý adaptér za pár korun, protože v drtivé většině případů kvalita výstupu stejně nerozhoduje. V tabulce ale najdete i USB tunery pro DVB-T2, které pochopitelně nemají ani SCART, ani HDMI a jsou určeny typicky pro notebook či nějaký počítač. I tak se dají věci řešit.

Sencor SDB 5003T – správná výbava na chatu…

Seznam set-top boxů do 1000 Kč recenzovaných na Televizním webu

Emos EM180 HD nabídne výbornou lokalizaci, pohodlné ovládání a multimédia s vynikající kompatibilitou a podporou externích titulků v češtině. Na chatě tím pádem poslouží i jako multimediální přehrávač.

Jak číst tabulku

V bodu „certifikace u CRA“ si povšimněte – a to jsme v nejlevnější kategorii – kolik výrobků splnilo požadavky na získání loga „DVB-T2 ověřeno“, což pochopitelně také něco stojí. V ceně do tisíce korun je jich navíc s přehledem nejvíce, nad 2000 Kč pak prakticky žádný.

Položka „tunery“ je sice zřejmá, vezměte v patrnost jen to, že pokud svou nemovitost máte někde v příhraničí a budete chytat DVB-T2 s kompresí, kodekem, H.264, hodí se vám, pokud výrobce (dovozce) tuto vlastnost deklaruje. Jako například Emos. I když se zdá, že přístroj s H.265/HEVC by měl H.264 zvládat, nemusí to být vždy pravda.

Příjem zvládají všechny set-top boxy v maximálním rozlišení Full HD (1920 x 1080 bodů), lišit se mohou pouze snímkovou frekvencí, což u nás momentálně není důležitý parametr stejně, jako se v této kategorii nebudeme zabývat přístupem k případnému placenému TV vysílání. Bod „PCMCIA (CI+)“ se pak týká nejen mechaniky pro adaptér na přístupovou kartu k takovémuto vysílání, ale i případné zabudované štěrbiny pro kartu. Jak vidíte, není prakticky nikde, ale dnes nemá smysl se možným budoucím placeným vysíláním v DVB-T2 zabývat a na chalupě tak říkajíc tuplem.

U bodu „některé funkce“ mějte na paměti, že i když tu není uvedeno zejména EPG a multimédia, neznamená, že ho výrobek nemá. Jen se to nepodařilo dohledat. Stav s jistotou zjistíte u testovaných výrobků, ve stávající verzi ale EPG – a ani nahrávání – neměla Alma mini TV u níž multimédia nemají smysl, protože jde o USB tuner pro Windows či Android.

Pro použití na chatě či chalupě jsou nejdůležitějším bodem „vstupy/výstupy (výběr)“. Zvolený set-top box by totiž měl mít typicky SCART pro napojení na starší a staré televizory, HDMI mají všechny výrobky u nichž to má v přehledové tabulce smysl. USB vždy označuje USB 2.0, RJ-45 pak konektor Ethernet (LAN) pro připojení do domácí počítačové sítě, resp. na internet.

V poznámce pak mimo jiné najdete, pokud se to podařilo u STB s rozhraním Ethernet zjistit, i některé zabudované aplikace a může tu být i možné rozšíření přístroje o přístup přes Wi-Fi (Wi-Fi Ready). To v námi uvažované kategorii vždy představuje USB Wi-Fi adaptér.

Přehled set-top boxů pro DVB-T2/HEVC na chatu či chalupu do 1000 Kč (k 20. 3. 2019)

Poslední aktualizace článku a tabulky proběhla 20. března 2019. Přehled si sice neklade za cíl ukázat kompletně celou nabídku na českém trhu, ale pokud o nějakém set-top boxu vyhovujícím parametrům víte, dejte prosím vědět v diskusi pod článkem. Při převodu do PDF se bohužel ztrácejí odkazy na testované výrobky, jejich přehled (na proklik) tak naleznete přímo v článku.

Ke stažení (PDF): set-top boxy DVB-T2 do 1000 Kč, březen 2019

Štítky