Jak vypadá hybridní televizní aplikace iPrima při neplaceném i placeném přístupu jste si už mohli přečíst. Teď se podíváme na její nejnovější přírůstek, na on-line videopůjčovnu, nebo-li VoD (Video on Demand).

Jestliže chcete používat – na jakékoli platformě – Videopůjčovnu FTV Prima, musíte mít založen účet. Následné přihlášení do HbbTV (věnovat se budeme jemu a přístupu přes web) se odehrává prostřednictvím počítače, mobilviu nebo tabletu zapsáním příslušné adresy, která se objeví na obrazovce vašeho televizoru. Jakmile jste přihlášeni, můžete vstoupit a sáhnout třeba po předpremiérovém seriálovém dílu, nebo filmu v jedné z více než 20 kategorií. V rámci televizoru Videopůjčovna pracuje jako aplikace HbbTV, u počítače využívá běžný webový prohlížeč.

Článek neberte jako test, ale spíše jako seznámení s prostředím s poukázáním na jeho klady i zápory. Mezi to první patří už samotná snaha FTV Prima zpřístupnit on-line videopůjčovnu přes dnes nejběžnější „chytrou“ technologii v televizorech, tedy hybridní televizní vysílání HbbTV. Prima ale byla v tomto ohledu vždy napřed. Ostatní možná čekají na HbbTV 2.0…

K TÉMATU:

Obsahem jsou zejména filmy, jsou tu ale i seriálové předpremiéry

V otázkách a odpovědích se dozvíte, že „Převážnou část iPrima Videopůjčovny tvoří filmy různých žánrů a zahraniční seriály…“ Přiznám se ale, že jsem žádný zahraniční seriál nenašel. Seriál jako takový není ani v seznamu žánrů, které Videopůjčovna nabízí. Tady najdete kategorie jako Akční, Animovaný, Horor, Hudební, Pohádka, Rodinný či Western. Seriál neodhalilo ani namátkové projetí kategorií. FTV Prima mi k tomu sdělila, že ale se zakoupením zahraničních seriálů do budoucna počítá.

Momentálně tak obsah tvoří zejména filmy a dokumenty, seriály najdete na jediném místě – v části předpremiéry. Tady si můžete – pochopitelně po zaplacení – dopředu vypůjčit jeden, dva díly ze tří seriálů: Krejzovi, Černé vdovy a Modrý kód. Zápůjčka přijde shodně na 29 Kč, přičemž u každého dílu vidíte, kdy bude vysílán. Přes část „Předpremiéry z videopůjčovny“ se také dostanete na díly zdarma, které ovšem – pokud nemáte zaplacen celkový přístup k „iPrima bez reklam“ – už reklamu obsahují. Seriály tak vlastně součástí Prima Videopůjčovny zatím nejsou.

Jestliže si pořad ve Videopůjčovně nezakoupíte, máte zpravidla k dispozici alespoň videoukázku. Jak ale vidíte, neplatí to vždy (Planeta Česko). Nicméně podle FTV Prima zpravidla ano.

Jak bylo řečeno, vypůjčení předpremiéry přijde na 29 Kč a k dispozici je na 48 hodin s neomezeným počtem zhlédnutí, bez reklam a v kvalitě HD. Já si, díky spolupráci s FTV Prima, zvolil zápůjčku jedné předpremiéry a jednoho filmu a nastavena byla kvalita 720p i když snímky byly k dispozici Full HD. To je ale jistě rozumný základ pro většinu internetových připojení.

Prima Videopůjčovna – platební metody.

Jak zaplatíte?

O způsobu úhrady jsem se již zmiňoval v článku iPrima bez reklam (placený přístup), takže tady jen krátce. Po vybrání titulu provede jednorázovou platbu buď za pomoci kreditní karty, SMS nebo přes PayPal, což vidíte na snímku. Od prvního spuštění snímku pak máte na přehrání 48 hodin, nejpozději ho však musíte pustit do 30 dnů. Jak ovšem uvádí FTV Prima v tiskové zprávě ke spuštění Videotéky: „Každá výpůjčka se vždy řídí specifickými pravidly, která jsou popsána v jednotlivých článcích nápovědy.“ Popsaný postup tak nemusí sedět vždy, platební metody by však souhlasit měly.

Více o platbách via SMS najdete u FTV prima.

Při přístupu k Videotéce přes počítač s aktualizovanými Windows 10 a Firefox Quantum 65.0.2 se u komedie Špindl stalo, že se stránka s pořadem neustále obnovovala a neustále bylo požadováno odklepnutí hlášení o cookies. Videoukázka se nikdy nespustila, u několika dalších namátkou vybraných pořadů bylo vše v pořádku a navíc vše v pořádku bylo při přístupu ke Špindlu přes HbbTV.

Jaká je? Výborný základ, pár věcí je ale třeba zlepšit

Podmínky pro používání služby, platby a odpovědi na nejrůznější dotazy najdete v dobře dělané nápovědě „Jak to celé funguje?“ Ta se ovšem vyvolává hodně nenápadně přes odkaz s drobným textíkem „Co je iPrima Videopůjčovna?“. Tohle by určitě chtělo udělat jinak, resp. první z voleb by měla být umístěna viditelněji hned na hlavní stránce a tudíž snáze dostupná. Během více než týdenního zkoušení jsem nápovědu potřeboval několikrát.

Druhou věcí jsou filmy s titulky a tady jsem měl štěstí, že jsem si vypůjčil právě ten. Problémy jsou tu dva a u snímku Za každou cenu byly jasně viditelné. Každý překlad byl totiž uvozen systémovým textem (foto je níže) a co hůře, titulkům nešla měnit velikost. Na televizoru, který jsem využil k vyzkoušení služby, Philips 32PFS5863 s úhlopříčkou 81 cm, byly ze 3,5 m dosti špatně čitelné, a to jsem měl asi štěstí, že jsem doma neměl televizor s nějakými 140 cm.

Poslední věcí je ovládání. Zatímco ve webovém prostředí je celkem pohodové, v aplikaci HbbTV bylo hned několik problémů. První začíná už tím, že Videopůjčovnu nenajdete na horní liště (na webu už ale je…), ale jen v části Doporučujeme. A i když je vstup také v hlavním menu, které se ukáže hned po zmáčknutí červeného tlačítka, v průběhu zkoušení se ukázalo, že občas některé akce vedou do HbbTV Primy jako takového a nikoli na hlavní menu VIdeopůjčovny.

Potíž jsem měl i s tím, že na zmiňovaném televizoru Philips se například po přehrání videoukázky a zmáčknutí tlačítka Zpět (na obrazovce i na ovladači) aplikace odebrala do hlavní nabídky a nevyskočila pouze o jeden stupeň výše, tedy do nabídky Videopůjčovny. V této souvislosti je zajímavé, že když jsem na daný pořad vstoupil a videoukázku nepřehrál, aplikace při stlačení Zpět (na ovladači i obrazovce) zareagovala správně a já se opět ocitl v hlavní nabídce Videopůjčovny.

Naopak překvapen jsem byl zejména tím, že si u dvou placených pořadů aplikace HbbTV pamatovala, na jakém místě jsem skončil, a to i po odchodu do televizního tuneru. U filmu jsem to vyzkoušel několikrát v průběhu několika dnů a navázat se kupodivu dařilo i při přechodu z přehrávání na PC na televizor a obráceně.

Přiznám se, že se mi aplikace VoD v HbbTV líbí a teď nemluvím jen obecně. Líbí se mi i to, co nabízí FTV Prima a i když si její systém občas nerozumí se zařízením na kterém ho testuji (problém je zejména u set-top boxů s nižším výpočetním výkonem) lze takovouto snahu o provoz on-line videopůjčovny na obecně dostupné technologii, kterou zvládá prakticky každá Smart TV vítat. V případě HbbTV se pak bavíme maximálně o verzi 1.5. Ve verzi 2.0 by Videopůjčovna nejspíše pracovala lépe, ale na takovouto aplikaci je ještě brzo, protože ji neumí snad žádný set-top box na domácím trhu a jen minimum televizorů (jde zejména o ročník 2018).

A na závěr ještě pár odpovědí na časté otázky. Vytaženy jsou z webových stránek podpory a alespoň je nemusíte hledat…:

  • Registrace, resp. přihlášení k účtu iPrima není nutné pokud platíte přes SMS. Ve všech ostatních případech už ale zapotřebí jsou. Registraci však mohu jednoznačně doporučit.
  • Prima Videopůjčovna je hrazena zvlášť, takže aktivní předplatné iPrima (Prima Play) nepomůže. Jde o systém platby za konkrétní titul.
  • Pokud se nestihnete na zapůjčený titul podívat, máte smůlu. Nákupem si pořizujete jen časově omezenou licenci (48 hodin).
  • Videopůjčovna neumožňuje stahování videí a ani trvalou zápůjčku.
  • Zapůjčený titul je k dispozici na 48 hodin od prvního spuštění, počet přehrání není omezen. První spuštění videa však musíte provést nejpozději do 30 dní od dokončení platby.
  • V kterých zemích je Videopůjčovna Primy funkční? Záleží na titulu. Předpremiéry jsou k dispozici celosvětově, filmy pouze na území České republiky. Otázkou je, zda na některý český titul nebude mít FTV Prima rozšířená práva. To jsem ale v nápovědě nenašel.

Štítky