Kvalita příjmu televizního vysílání nemusí být ovlivněna pouze volbou antény a jejím směrováním, ale také řešením koaxiálních konektorů a výběrem účastnické zásuvky.

Koaxiální konektory

Problém kvality koaxiálních konektorů je obdobný jako u koaxiálních kabelů. Levné F-konektory, které se pouze na kabel „našroubují“, jsou již překonány a jejich kvalita na stínění a kvalitou přenosu u vyšších frekvencí mohou celý koaxiální rozvod poškodit natolik, že se v častých případech stává nepoužitelným. Tento jev lze především zjistit u koaxiálních kabelech s malým opletením, kde se při šroubování konektoru na kabel „utrhnou“ stínící drátky a tím se signál degraduje.

Tyto konektory jsou určeny pro individuální rozvody, nikoli však pro větší rozvody, které mají splňovat velké nároky na kvalitu. Lisovací konektory patří určitě do kategorie než šroubovací, ale v současné době se od těchto typů upouští a jsou nahrazovány kompresními konektory. Kompresní konektory například od firem Cabelcon a PPC Denmark a jiných výrobců jsou velmi kvalitní a zajišťují dlouhodobou kvalitu koaxiálního rozvodu. Na kabelu pevně drží (pevnost spoje je vyšší než pevnost kabelu), dobře se instalují a šroubují (díky přesnému opracování závitu), vyrábí se i vodotěsné varianty a mají mnoho dalších výhod.

Kompresní konektor

Kompresní konektor na kabel PRG 11

Kompresní konektory různých typů

Kompresní konektory IEC

Šroubovací konektor

Kleště pro instalaci konektorů, odizolovač kabelů, nástroj pro instalaci konektorů

Účastnické zásuvky

Účastnické zásuvky jsou nedílnou součástí koaxiálního rozvodu. V současné době se vyskytuje hodně výrobců, kteří prodávají dnes již zastaralé účastnické zásuvky se špatným stíněním a připojovacím systémem koaxiálního kabelu. Jedná se o připevnění žíly kabelu pod „šroub“. Tyto zásuvky mají z převážné části zastaralou konstrukci provedení s malou hodnotou stínění. Další jejich nevýhodou je špatné oddělení TV a FM. Pokud je signál silnější v pásmu FM, může negativně ovlivňovat příjem v pásu UHF a naopak. Další nevýhodou těchto zásuvek je, že v případě nižší úrovně S/N v SAT pásmu můžou tyto zásuvky zcela příjem znehodnotit. Jedná se především o satelitní příjem z družic, které mají malou úroveň ERP a poměr S/N je malá již na výstupu z LNB.

Některé zásuvky od výrobců, kteří si kladou důraz na estetický vzhled, mají připojení do ne příliš kvalitní dutiny a zemní spojení kabelu je řešeno nastrčením do oválného upevnění a otočením pomocí šroubováku se má tento kabel zajistit. Právě u těchto zásuvek je problém s funkčností příjmu, především když je použitý slabší koaxiální kabel. Středový vodič koaxiálního kabelu není pevně spojen s dutinou zásuvky a o stínění ani nemluvě. Tyto zásuvky jsou učeny pro zapojení kabelu s větším průměrem, než je 5 mm.

Kvalitní zásuvky jsou výrobcem označené kvalitou stínění „CLASS A“ nebo i jinak. Každý výrobce těchto zásuvek má k dispozici i technické specifikace, kde lze najít hodnotu stínění, útlumu ale především oddělení TV/SAT a R/TV. Pro zajištění případné kombinace pozemního a satelitního příjmu televize je ideální instalovat tzv. „dvoj-kabelový“ rozvod pro připojení satelitních přijímačů se dvěma tunery pro případné nahrávaní satelitního vysílání a sledování satelitu zároveň. Jedno-kabelový rozvod toto neumožňuje.

I v dnešní době lze najít v bytovém rozvodu takové účastnické zásuvky, nad kterými zůstává rozum stát a které jakýkoli televizní signál zcela znehodnotí nebo zcela utlumí. Paradoxem je, že se v tomto konkrétním případě jednalo o český výrobek. Tato zásuvka byla instalována za nábytkovou stěnou a nešlo ji najít. Po dlouhodobém pátrání si majitelka vzpomněla, kam asi elektrikáři zásuvku instalovali v rámci rekonstrukce bytu. Stěna se musela vyklidit a rozebrat a tuto zásuvku vyměnit za jinou. Celá operace trvala asi tři hodiny. Nepochopitelné je, že se tyto „úžasné zásuvky“ daly běžně v některých e-shopech zakoupit někdy i za cenu průměrné kvalitní zásuvky i v dnešní době.

Česká zásuvka

Česká zásuvka – vnitřní provedení

Zásuvka od firmy Hirchmann

Zásuvka pro dvojkabelové připojení od firmy Schwaiger

Příště: Rozbočovače a odbočovače

Informace a případné objednávky montáží zde nebo facebookových stránkách.

Štítky