Jak lze posoudit kvalitu koaxiálních kabelů? Jednoduchý a prostý způsob je spustit z objektu cca 30 metrů kvalitního a nekvalitního kabelu směrem na vysílač.

Spektrum nákmitu do koaxiálního kabelu se špatným stíněním

Poté je potřeba změřit spektrum v pásmu UHF a obě měření posoudit. Na obrázku č.1 je jasně patrné „nakmitaný“ signál do kabelu se špatným stíněním. Kabel s kvalitním stíněním nemá žádný „nákmit“.

Původní koaxiální rozvody v STA a digitální pozemní příjem televize

V případě, že zůstanou zachovány původní koaxiální rozvody STA včetně účastnických zásuvek, může v budoucnu dojít k tomu, že takto provozovaná STA se stane buď nefunkční nebo s častými výpadky signálu – kostičkování. V rychlých a levných přechodech na digitální příjem se toto zpravidla provádělo, především z důvodu malé investice do „rekonstrukcí“ STA nebo kvůli neochotě jak investorů, tak i některých montážních firem provádět buď výměnu stávajících koaxiálních rozvodů nebo vybudovat nový koaxiální rozvod.

Původní koaxiální rozvody byly určené pro konverzní stanice převážně typu TESA-S nebo STEA-D, které konvertovaly vybrané kanály z pásma UHF do pásma VHF. Barvy koaxiálních kabelů vyráběné v dřívějších dobách byly od klasické zelené až po hnědou a černou.

Koaxiální kabel černé barvy se vyráběl v bývalé NDR a plášť koaxiálního kabelu byl z polyetylénu (PE) a byl vhodný i pro venkovní instalace. Jako jediný měl v době,kdy byl v původní ČSSR prodáván i lepší vf. parametry a bylo možné používat pro rozvod v pásmu UHF a v krátkých vzdálenostech se dal použít i analogovém satelitním příjmu a na tento kabel se dal bez problému našroubovat F-konektor.

Výše popsané instalace byly většinou funkční do té doby, než se v pražském regionu přešlo z nízkého kanálu 25 na vyšší a především se změnila polarizace z horizontální na vertikální. V domech s vyššími patry a stoupacími vedeními, které jsou situovány směrem na vysílač, se mohou stát nespolehlivé pro DVB-T příjem. Důvod je jednoduchý. Všechny zelené koaxiální kabely mají pletené měděné stínění, které časem poškodila oxidace a všechny spoje stínění, které se překrývají a v současné době již nemají dobrou vodivost. Tím kvalita stínění rapidně klesá.

Oxidace stínění vzniká „pórovaním“obalu kabelu v důsledku toho, že stárnutím kabelů dochází k vysychání některých chemických látek, především změkčovadel, a tím vznikají mikroskopické póry a trhlinky, kterými se dostává do kabelu vzduch a vzniká následná oxidace stínění koaxiálního kabelu zcela poškodí. DVB-T signál pražského vysílače o výkonu 30 kW, který vysílá na ve vyšších kmitočtech v pásmu UHF „nakmitává“ do svislého – vertikálního stoupacích vedení a degraduje zesílený signál ze stanice STA. Tím vzniká fázový posun mezi „ nakmitaným“ a zesíleným signálem, čímž se v některých případech stává digitální příjem zcela nepoužitelný. Tento jev se dá přirovnat k „echu“, které vzniká v jednofrekvenční síti z dvou vysílačů.

Pokud tento problém nastane, jsou pouze dvě možnosti, jak vzniklou závadu odstranit. Jednou z možností je výměna stávajícího koaxiálního rozvodu a účastnických zásuvek nebo vybudování nového rozvodu.

Druhá možnost je instalace konverzní UHF stanice nebo programovacího zesilovače se změnou vstupních kanálů, kde se vyšší kmitočty v pásmu UHF změní na nižší kmitočty v pásmu UHF, například na kanály 21 – 45. Výjimkou jsou kanály obsazené DVB-T2 – 24,26,31 (vysílač Praha – Žižkov a Praha – Cukrák). Jedinou nevýhodou této instalace, je, že nekvalitní stínění „vyzařuje“ mimo objekt a o úroveň signálu mimo dům se můžou časem zajímat pracovníci ČTÚ. Z vlastní zkušenosti vím že průměrnou anténou namířenou do objektů s konverzní stanicí lze naměřit natolik silný signál, že na něj lze naladit set-top-box, nebo DTV.

Měřením se můžete přesvědčit, jak silný „nakmitaný“ signál je po odpojení stoupacího vedení od zesilovače. Jeho úroveň je natolik silná, že stoupací vedení v určitém bodě slouží jako dobrá anténa.

Úroveň signálu na stoupacím vedení při vypnutém zesilovači STA

Další parametry nakmitaného signálu

Konstelační diagram

Domovní konverzní stanice TESA-S. Tato stanice měnila kmitočty do pásma VHF do kabelových rozvodů, kde byly používány zelené KOAXIÁLNÍ kabely, PBC 21, zásuvky PZX, atd.

Nástupce domovní konverzní stanice TESA-S, stanice STEA-D

Příště: Koaxiální konektory a účastnické zásuvky

Informace a případné objednávky montáží zde nebo facebookových stránkách.

Štítky