UVNITŘ TABULKA – Veřejnoprávní televize v Bavorsku přešly „střihem“ na vysílání ve standardu DVB-T2, všechny jejich programy lze přijímat zdarma ve vysokém rozlišení obrazu.

Přes 50 televizních programů naladí od středy prostřednictvím pozemních digitálních sítí nové generace DVB-T2 diváci na západu Čech. Sousední Bavorsko totiž dokončilo přechod na DVB-T2 a překlopilo do tohoto standardu všechny veřejnoprávní programy. Nově tak v DVB-T2 z bavorského vysílače Hoher Bogen vysílají tři multiplexy s celkem 17 programy ve Full HD rozlišení. Diváci je mohou naladit zdarma, televize nejsou na rozdíl od německých komerčních stanic kódované. Západočeši tak v DVB-T2 naleznou již 25 televizních stanic ve vysokém rozlišení obrazu. V češtině takto vysílá všech šest programů veřejnoprávní České televize a komerční stanice Joj family HD a Prima Comedy Central HD.

Jaké programy lze naladit z Bavorska?

Bavorské multiplexy lze naladit na kanálech 21 (regionální BR mux), 28 (ARD mux) a 46 (ZDF mux). Obsahují televizní stanice ARD HD a ZDF HD s jejich tematickými kanály arte HD, 3sat HD, One HD, ZDFneo HD, ZDFinfo HD, Phoenix HD, Tagesschau24 HD, KiKA HD a BR South/North HD, vzdělávací kanál ARD-alfa HD a regionální stanice HR HD, MDR HD, NDR HD, SWR HD a RBB HD. Ideální příjmové podmínky jsou prakticky v celých západních Čechách včetně Plzně, kde nedochází k žádné kanálové kolizi s českými přechodovými sítěmi DVB-T2. Výjimkou je okolí Mariánských Lázní, kde vysílá česká Přechodová síť 13 na kanálu 28 – stejném, jako německý multiplex ARD.

Na hranici Plzeňského kraje se Středočeským krajem, Vysočinou a Jihočeským krajem ruší příjem bavorských multiplexů silnější české vysílače. Jde především o Přechodovou síť 12, která vysílá z lokalit Jihlava – Javořice a Votice – Mezivrata na stejném kanálu 28 jako německý multiplex ARD z Hoher Bogenu. Poblíž Prahy pak může Regionální síť 4 na kanálu 46 rušit příjem multiplexu ZDF na stejném kanálu z Bavorska. Přechod na DVB-T2 se ve středu dotkl hned několika vysílačů v Dolním Bavorsku a Horním Falcku. Kromě Hohen Bogeru šlo o Landshut, Regensburg/Hohe Linie, Brotjacklriegel, Passau a Pfarrkirchen. Pro české diváky je příznivé, že Německo používá pro DVB-T2 vysílání stejný kodek HEVC jako Česká republika.

Němci varují před přijímači DVB-T2 z Rakouska

Naopak Rakousko použilo starší kodek MPEG-4 a němečtí provozovatelé proto nabádají diváky, aby nové přijímače pro DVB-T2 nekupovali v Rakousku. Televizor DVB-T2/MPEG-4 totiž nezvládne zpracovat obraz komprimovaný v HEVC (naopak televizor DVB-T2/HEVC si s vysíláním v MPEG-4 dokáže poradit). Varování platí i pro Čechy: zatímco v Německu se prodávají přijímače DVB-T2 kompatibilní s českými vysílacími sítěmi, v Rakousku to tak nemusí být. Zajímavý byl samotný přechod z DVB-T na DVB-T2 v Bavorsku. Tamní vysílače včetně Hoher Bogenu nejprve v šest hodin ráno ukončily vysílání sítí DVB-T, aby po několikahodinové přestávce bez funkčního terestrického vysílání zapnuly sítě ve standardu DVB-T2.

Pro příjem televizního vysílání z bavorského vysílače Hoher Bogen je třeba spustit na televizoru automatické vyhledávání programů, během něhož se do přijímače načte aktuální programová nabídka. Problém by mohli mít diváci s pokojovou anténou, která by nemusela pro přeshraniční příjem německých programů stačit. U společných televizních antén zase bude třeba doplnit kanálové vložky pro kanály 21, 28 a 46, bez nichž nebude možné bavorské multiplexy přijímat. U kanálu 28 ale může dálkový příjem z Plzně a okolí rušit mariánskolázeňský vysílač Dyleň společnosti Digital Broadcasting. Jde však o dočasnou záležitost, protože Přechodová síť 13, která tento kanál a vysílač využívá, přejde ve finále na jiný kanál.

Příští týden Televizníweb.cz vydá článek o praktických zkušenostech s příjmem DVB-T2 z vysílače Brotjacklriegel na našem území.