27. listopadu vypne Česká televize vysílání veřejnoprávního multiplexu 1 na kanálu 53 z hlavního pražského vysílače na Žižkově a z Cukráku. Z Mezivrat bude pokračovat do ledna 2020.

Sedm měsíců zbývá do vypínání prvního vysílače pro pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T v České republice. Proces přechodu na nové vysílání DVB-T2 odstartuje veřejnoprávní multiplex 1 České televize na jednom ze dvou hlavních vysílačů v Praze. 27. listopadu ukončí vysílání ze žižkovského vysílače, kde jej lze naladit na kanálu 53, a rovněž z Cukráku. Na stejném kanálu jej ale bude možné do konce ledna naladit ještě ze středočeského vysílače Mezivrata. Řadu Pražanů ale vypnutí žižkovského vysílače donutí k přechodu na nové vysílání ve standardu DVB-T2, které Česká televize v Praze provozuje ze Žižkova i Cukráku na kanálu 26 již delší dobu. Všechny její programy lze naladit v HD kvalitě v tzv. Přechodové síti 11. Na co všechno se mají pražští diváci připravit?

Jaký přijímač potřebuji pro sledování televizního vysílání ve standardu DVB-T2?

Nové vysílání lze naladit prostřednictvím televizoru nebo set-top boxu s tunerem DVB-T2 a kodekem HEVC/H.265. Vyvarujte se nákupu přijímače, který je vybaven kodekem MPEG-4, jeho prostřednictvím byste naladili pouze zvuk televizních programů, nikoli obraz. Při výběru vhodného přijímače vám může pomoci zlatá pečeť „DVB-T2 ověřeno“, kterou jsou označeny přístroje, jež prošly certifikací Českých Radiokomunikací. Ceny set-top boxů pro příjem DVB-T2 začínají na 600 korunách, televizory DVB-T2/HEVC lze pořídit již od tří až pěti tisíc korun.

Musím měnit anténu?

Nikoli, individuální venkovní nebo pokojové antény, které používáte nyní, jsou vhodné i pro příjem DVB-T2. Pokud můžete, používejte spíše venkovní antény. Pokojové antény mohou být rušeny dalšími přijímači a zařízeními ve vaší domácnosti. Pokud přijímáte televizní signál prostřednictvím společné televizní antény (STA), zjistěte si u správce domu nebo bytového družstva, zda již byla upravena pro příjem vysílacích kanálů, které využívají sítě DVB-T2. Bez této úpravy nebude možné přes STA nové vysílání naladit. Úpravy STA provádí specializované servisní anténářské firmy a je třeba je objednat dostatečně dopředu, protože s blížícím se termínem vypínání DVB-T vysílání České televize v Praze bude přibývat zájemců a budou vznikat pořadníky.

Mám nový přijímač. Jak naladím nové vysílání?

Na novém televizoru nebo set-top boxu spusťte automatické vyhledávání programů. Přijímač načte veškeré dostupné televizní sítě ve vašem dosahu a jejich programy. Poté si můžete jednotlivé televizní stanice seřadit podle vašich priorit. Vedle programů v novém standardu DVB-T2 se vám načtou i programy v dosavadních sítích DVB-T. Přijímače pro DVB-T2 totiž dokáží zpracovat i signál vypínaného vysílání DVB-T.

Jaké programy naladím v DVB-T2?

Kromě České televize, která v DVB -T2 šíří všech šest programů ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) můžete v DVB-T2 naladit i všechny hlavní programy komerčních televizí. Dva multiplexy DVB-T2 vysílají pro Prahu z vysílačů Žižkov a Cukrák (Přechodová síť 11 na kanálu 26 a Přechodová síť 12 na kanálu 31), jeden z vysílačů Ládví, Olšanská a Novodvorská (Přechodová síť 13 na kanálu 24). Celkem lze prostřednictvím DVB-T2 v Praze sledovat 34 televizních programů, z toho osm v HD kvalitě. Vedle toho na přijímači DVB-T2 naladíte i sítě DVB-T, včetně regionálních multiplexů, v nichž vysílají i programy, které v DVB-T2 naladíte. Jde například o Regionální sítě 4, 7, 8 a 12.

Musím za příjem programů v DVB-T2 platit?

Nikoli, příjem programů ze sítí DVB-T2 je na rozdíl od kabelové, satelitní či IP televize zdarma. Jde o jediný způsob bezplatného příjmu televizního vysílání u nás. Každá domácnost s televizním přijímačem ale musí platit koncesionářský poplatek České televizi.

DVB-T2 již přijímám. Čekají mě ještě nějaké změny?

Ano. Přechodové sítě DVB-T2 se budou v příštím roce přelaďovat na finální kanály. Místo tří přechodových multiplexů tak budou čtyři finální sítě nové generace. Některé sítě vysílací kanál měnit nebudou (například Česká televize zůstane na kanálu 26), jiné se však přestěhují. Kvůli tomu budou muset diváci na svých přijímačích znovu spustit automatické ladění programů a opětovně si načíst programovou nabídku. Bytové domy se společnými televizními anténami (STA) si musí nechat upravit STA pro příjem vysílání na nových kanálech. V Praze a středních Čechách bude provedeno vypnutí DVB-T sítě ČT 27. listopadu 2019. Další změny v sítích, které vysílají soukromé televizní stanice, proběhnou v období od 8. do 16. ledna 2020. Od 17 ledna 2020 už bude Praha a okolí pokryta finálními DVB-T sítěmi.

Kolik programů bude vysílat v DVB-T2 po vypnutí DVB-T?

Přesný počet se nyní nedá odhadnout, ale může jich více než v DVB-T. Řádově půjde o desítky televizních stanic zdarma a řada z nich budou dostupné v HD kvalitě. Rozhodnutí, zda budou vysílat ve standardním nebo vysokém rozlišení obrazu, závisí čistě na samotných televizních stanicích. Dá se však předpokládat, že hlavní programy komerčních televizí budou v DVB-T2 dostupné ve vysoké kvalitě.

Jak dlouho vydrží vysílání DVB-T2, nečeká nás v dohledné době nějaký další přechod?

Vysílání DVB-T2 má garantované kmitočty nejméně do roku 2030. O dalších případných změnách po roce 2030 by se mělo jednat v roce 2025. V současné době se nechystá žádný další nový vysílací standard pro pozemní digitální televizní vysílání a televizní diváci, kteří si zakoupí DVB-T2 televizor nebudou muset v následujících letech nic měnit.

Štítky