UVNITŘ TABULKA – Přelaďování se dotkne 17 vysílačů a dokrývačů veřejnoprávní Přechodové sítě 11, která se v příštím roce transformuje na finální multiplex 21.

Nejen televizní diváky v Ústeckém a Jihočeském kraji čeká přelaďování televizorů kvůli změně vysílacích kanálů České televize v pozemním digitálním vysílání nové generace DVB-T2. U dvou zmíněných krajů se budou přelaďovat hlavní vysílače, v dalších krajích dojde ke změně kmitočtů u vybraných dokrývačů. Kavčí hory nyní zveřejnily jejich seznam i finální vysílací kanály. Celkem ČT přeladí 17 vysílačů a dokrývačů. Změna se dotkne i Královéhradeckého a Pardubického kraje, Vysočiny a Jihomoravského kraje. Na drtivé většině z 90 vysílačů a dokrývačů DVB-T2 však Česká televize zůstane na kanálu 26, na němž vysílá již nyní formou Přechodové sítě 11. K přelaďování necelých dvou desítek lokalit dojde v prvním pololetí příštího roku.

Jako první ČT přeladí 7. února 2020 hlavní vysílače v Ústeckém kraji: Bukovou horu u Ústí nad Labem a chomutovskou Jedlovou horu. Veřejnoprávní vysílání ve standardu DVB-T2 se přestěhuje z kanálu 50 na kanál 33, který doposud využívala ČT pro vysílání svého multiplexu 1 v končícím standardu DVB-T. 20. února 2020 budou následovat hlavní vysílače v Jihočeském kraji. Kleť u Českých Budějovic a vimperský Mařský vrch ukončí DVB-T2 vysílání ČT na kanálu 50 a nově začnou vysílat na kanálu 39. Po těchto hlavních změnách bude následovat přelaďování dokrývačů. Nejvíce jich ČT přeladí 21. února 2020 – celkem šest ve třech krajích. Nejvíce, celkem čtyři, jich bude v Ústeckém kraji, po jednom pak v Libereckém a Královéhradeckém kraji.

Přelaďují se vysílače a dokrývače CRA

V Ústeckém kraji ČT přeladí z kanálu 50 na kanál 33 dokrývače Ústí nad Labem – Vaňov, Děčín – Popovický vrch, Šluknov – vrch Pytlák a Velký Šenov – Ječný vrch. V Libereckém kraji změní ve stejný den dokrývač v Jindřichovicích pod Smrkem vysílací kanál 50 za kanál 33, v Královéhradeckém kraji pak dokrývač Hronov – Jírová hora přeladí z kanálu 48 na kanál 36. Celkem čtyři dokrývače DVB-T2 přeladí Česká televize 5. března 2020. Tentokrát se soustředí výhradně na Jihočeský kraj, kde se z kanálu 50 na kanál 39 bude stěhovat veřejnoprávní síť DVB-T2 na dokrývačích Loučovice – Krásná pole, Týn nad Vltavou – Semenec, Volary – Horní Sněžná a Zdíkov – Novotných vršek.

K dalšímu přelaďování dokrývačů ČT dojde až 18. května 2020, kdy se veřejnoprávní síť DVB-T2 v Blansku – Olešné přestěhuje z kanálu 48 na kanál 39. Poslední dva dokrývače pak ČT přeladí 8. června 2020, tedy v době, kdy již bude mít kompletně vypnuto DVB-T vysílání veřejnoprávního multiplexu 1. Z kanálu 48 na kanál 39 se přestěhuje veřejnoprávní síť DVB-T2 na dokrývačích Ústí nad Orlicí – Kubincův kopec a Velké Meziříčí – Fajtův vrch. Veškerá přelaďování se budou týkat výhradně vysílačů a dokrývačů, které pro ČT provozují České Radiokomunikace.

Štítky