Vybrali jsme tři set-top boxy v různých cenových relacích a podívali se, jak výrobci tuto funkci řeší a jaké máte tudíž vlastně možnosti pro automatizované omezení sledování televize u vašich dětí.

Jestliže nechcete, aby děti sledovali televizní vysílání kdykoli se jim zachce, což je jistě rozumný požadavek stejně, jako například omezení přístupu na některé webové stránky, nebo zákaz neomezeného hraní počítačových her, můžete jim vysílání povolit třeba jen v určitou dobu a pro určitou stanici. Set-top boxy v tomto ohledu většinou nabízejí vcelku standardní možnosti, což je reakce na příznak ve vysílání, ale i o nich je dobré vědět. Navíc i u set-top boxů najdeme nějakou tu specialitku, takže se podívejme, jak situaci řeší přístroj za 599 Kč (Alma 2860), za 1990 Kč (Humax HD Nano T2) a za 3999 Kč (Technisat Digipal Isio HD). I když v případě posledního z nich platí, že firemní systém rodičovské kontroly používají všechny set-top boxy značky stejný. A ten nejlevnější set-top box značky pro DVB-T/T2 dnes přijde na 1990 Kč (TechniSat DigiPal T2 HD ex+).

Vedle dětské pojistky, nebo chcete-li rodičovské kontroly, je také snad u každého set-top boxu možnost určitý kanál zakázat, resp. přeskočit, nebo na něj dát zámek, což může být lepší řešení. Takovéto volby najdete většinou ve stejné části menu v níž kanály řadíte tak, jak vám to vyhovuje.

Dětská pojistka bývá často u set-top boxů navázána na příznak v televizním vysílání a zapíná se právě díky němu (Alma 2860, Humax HD Nano T2…). Poslední dobou ji ale také začínají řešit i další poskytovatelé televizního vysílání. Před nedávnem dorazila tisková zpráva od Lepší.TV, což je internetová televize, která připravila službu Profily. Při zvolení toho dětského, má rodič kontrolu nad obsahem a může tak zvolit stanice, které se mají zobrazovat a jdou filtrovat i pořady. Podle Lepší.TV je tak například možné dát dětem k dispozici pouze české pohádky z let 2000-2010 anebo ve videotéce zobrazit jen určité kategorie a tohle najdete u málokterého set-top boxu pro DVB-T2. V dětském profilu se také prý automaticky filtrují všechny pořady, které nejsou vhodné pro děti do 12 let a tohle naopak mají STB vyřešeno lépe, protože si u nich můžete nastavit věk.

 

ČTĚTE TAKÉ: Test Alma 2860

Alma 2860: propracovaný věk dítěte plus příznak ve vysílání

Dětskou pojistku najdete – jak je zvykem – v menu nastavení, konkrétně Nastavení, Ostatní a Dětský zámek. V ní je úvodem volba Zámek systému (ano či ne) a také tu změníte případný přístupový PIN. Tím nejdůležitějším z námi sledovaného úhlu pohledu je však volba Rodičovská kontrola. V ní najdete zdánlivě nesmyslnou řadu čísel (4, 5, 7, 10, apod.) o kterých nejspíše záhy začnete tušit, že jde o nastavení věku. Chování dětské pojistky pak souvisí s vysíláním příznaku před konkrétním pořadem a může být tudíž následně – podle vašeho nastavení věku – pro jeho sledování vyžadováno heslo, tedy přístupový PIN.

V příručce k přijímači se přímo píše, cituji: „Zadejte maximální věk přístupnosti programů. V případě kdy bude operátorem označen věk přístupnosti dojde k porovnání nastaveného věku a v případě kdy je program označen vyšším věkem než je nastaven v tomto menu bude vyžadováno vložit heslo přijímače.“

Problémy jsou dva a nesouvisí se set-top boxem. Povšimněte si části „V případě kdy bude operátorem označen věk…“, což pochopitelně může být, ale také nemusí, druhou věcí je, že se přístupnost pořadů nemusíte z televizního programu té které stanice vůbec dozvědět.

Uzamčení jednoho nebo více naladěných kanálů u Alma 2860. Mimochodem Prima Comedy Central ve svém TV programu neuváděla u pořadu Jak jsem poznal vaši matku věk pro sledování, ale při nastavení na 10 let se dětská pojistka sama, po vstupu na kanál, spustila. To platilo např. i u některých pořadů na Prima Cool.

Co se týče uzamčení konkrétních naladěných kanálů, tuto možnost u této Almy najdete v menu hned na první položce Předvolby a Úprava předvoleb. Zde stačí jen vybrat příslušnou stanici, zmáčknout červené tlačítko pro zámek (po vstupu na ni bude vyžadováno zadání hesla) a totéž případně provést i u stanic dalších.

Vše výše uvedené by mělo platit i pro sesterský set-top box Tesla TE-400 pracující se stejným firmwarem.

 

ČTĚTE TAKÉ: Test Humax HD Nano T2

Humax HD Nano T2: jednodušší možnosti, ale taktéž funkční

Dětská pojistka je k dosažení poměrně hluboko v nabídce a musíte zmáčknout Menu, Nastavení a Předvolby a pak teprve dorazíte k tzv. Rodičovské kontrole. V další nabídce už můžete zamknout hlavní menu přijímače, změnit blokovací PIN a také vstoupit do tzv. Dětské pojistky tedy do funkce, která nás zajímá nejvíce.

Humax k danému problému přistupuje podobně jako Alma a využívá tak příznaku ve vysílání televizní stanice, který jde (může jít) před pořadem. Možností nastavit věk, ale není mnoho a všechny vidíte na obrazovce ve fotogalerii. Já jsem při zkoušení použil „11“ (let) a podíval se na chování pojistky zejména na stanici ČT1. Například u pořadu Vraždy v kruhu, u něhož TV program ČT oficiálně mluví o vhodnosti pro věkovou skupinu 15+ (a také to bylo uvedeno ve vysílání), zafungovala pojistka bez problémů, a to i tehdy, když jsem na stanici počkal až pořad sám – v patřičný okamžik – naběhne. V tomto okamžiku se také automaticky spustila i dětská pojistka a vyžádala si PIN. „Přes vysílaný pořad“ se rovněž nedalo přejet postupnou volbou kanálů, aniž by byl opět vyžadován PIN, a totéž se dělo, jakmile jsem na kanál vstoupil přímou volbou číslem.

Humax HD Nano T2: možnost zamknout naladěný kanál najdete v seznamu stanic.

I Humax nabízí možnost uzamčení jednotlivých kanálů, jen to kupodivu nenajdete v menu nastavení u třídění stanic, nýbrž přímo v seznamu naladěných kanálů vyvolatelném přes tlačítko OK.

Jak vidíte ze snímku výše, opět se zamyká po jedné stanici, Humax neřeší o jaký kanál jde a rozhodující pro něj je to, že ho chcete zpřístupnit pouze po zadání PIN. Vše je svižné a nejdéle tak trvalo funkci najít.

 

ČTĚTE TAKÉ: Test Technisat Digit Isio STC

Technisat: zcela jiný přístup a tři nezávislé systémy ochrany

Známý německý výrobce k problému přistupuje jednak přes možné zamknutí určitých kanálů, obecné „Omezení přístupu“ a přes už zmiňovanou funkci dětské pojistky zvanou TechniFamily. Obě naposledy jmenované funkce (k té poslední se dostaneme na závěr) vyžadují zapnutí režimu zadávání hesla (PIN) a využívají je – ve stejné podobě – všechny set-top boxy značky, ať už pro pozemní nebo satelitní příjem. V tomto ohledu je podle místního zastoupení zcela jedno, na jakém tuneru se nacházíte, protože chování by mělo být stejné, nebo alespoň – s ohledem na postupné aktualizace firmwaru – prakticky stejné. To na druhou stranu znamená, že ať sáhnete po nejdražším Technisat Sonata 1, nebo nejlevnějším TechniSat DigiPal T2 HD ex+, dětská ochrana se bude chovat stejně a PIN bude například vyžadován už při vstupu do menu nastavení.

Nejprve se podívejme na obecné „Omezení přístupu“, které – stejně jako dětskou TechniFamily – najdete v hlavním menu pod názvem „Dětská pojistka“, což je ovšem trochu zkreslující a volbě by spíše slušel název „Rodičovská kontrola“.

V „Omezení přístupu“ můžete hned na úvodní stránce regulovat úroveň celkové ochrany a tímto způsobem lze omezit používání funkcí set-top boxu celkově a pro všechny, kteří neznají přístupový PIN, který je ovšem pouze jeden.

Technisat se neomezuje jen na povolení vybraných rozhlasových a televizních stanic, ale zakázat můžete například i přístup k nahrávkám, k fotografiím či třeba k internetu přes STB jako takovému. Pokud ho naopak povolíte, můžete následně regulovat dokonce i přístup k jednotlivým uloženým odkazům na webové stránky.

Pokud aktivujete rodičovskou kontrolu, resp. spustíte TechniFamily (přímou dětskou pojistku), objeví se po zapnutí set-top boxu takováto obrazovka na které si vybíráte příslušného uživatele.

V okamžiku, kdy vám výše uvedená ochrana nepostačuje, můžete sáhnout po volbě TechniFamily, která je asi tou nejpropracovanější na trhu i když nevím, jak tohle řeší značky typu VU+. Jak vše vypadá v praxi, vidíte v podrobné fotogalerii výše.

Základem omezení přístupu přes TechniFamily je možné rozdílné nastavení set-top boxu pro až čtyři děti, kterým můžete povolit přístup k různým funkcím a rozhlasovým a televizním stanicím. Každé dítě pak má – po přihlášení pod svým účtem – přístup pouze k povolenému obsahu.

Ve volbách pro konkrétní dítě (Dítě 1 až Dítě 4, vše lze přejmenovat) můžete nastavit heslo pro prvního potomka a omezit mu přístup podle potřeb. Tedy typicky jaké televizní a rozhlasové stanice může sledovat, kdy je může sledovat a jak dlouho je může sledovat.

Vše je natolik propracované, že se výrobce nespokojil pouze s nastavením času sledování televize ve stylu „pracovní dny“ a „víkend“, ale týden rozdělil na „pondělí až čtvrtek“ a pak na samostatné položky pátek, sobota a neděle. V těchto čtyřech variantách si nejprve navolíte, jak dlouho může dítě televizi sledovat (hodiny a minuty) a pak – v příslušném období v týdnu – od kdy do kdy může televizor (set-top box) zapnout. Podle zprávy z místního zastoupení je v podobném duchu dělána i dětská pojistka u televizorů Technisat, které se ovšem do Česka nedovážejí.

Celkové zamknutí konkrétních kanálů u Technisat Digit Isio STC. Pro přístup je pak vyžadován PIN.

Uzamčení některých naladěných kanálů provedete u Technisatu (zkoušeno na Digit Isio STC) přímo v hlavním menu u třídění stanic. I zde je to řešeno trochu jinak než u většiny konkurence a přes tlačítko OPT si stačí na aktuálně vybrané stanici zvolit položku Dětská pojistka. Ta přidá ke stanici ikonku zámečku a následně je tak pro přístup vyžadován PIN.

Štítky