AKTUALIZOVÁNO: Pokud se podíváte na běžnou nabídku, prakticky nikde dvě „dálky“ nenajdete. Zjednodušené ovladače pro děti a seniory sice existují, ale u nás se snad dodávají jen jako příslušenství. Společnost Expro Mobil tak rozhodně udělala záslužný počin!

AKTUALIZOVÁNO, 29. 4. 2019: Uvolněna nová verze firmwaru. Změnou je, podle výrobce, zprovoznění aplikace počasí a úprava aplikace Youtube ve které jdou nyní přehrávat veškerá videa bez jakéhokoliv omezení.

AKTUALIZACE, OPRAVA, 12:50 hod.: dva dálkové ovladače v ceně, jeden pro seniory, nabídl už dříve set-top box TeleSystem TS Unico pro DVB-T2/HEVC (stále je ještě ke koupi). S omluvou za chybu, autor.

Za 799 Kč dostanete od CRA certifikovaný set-top box pro DVB-T a DVB-T2/HEVC v jehož balení rovnou najdete dva dálkové ovladače (DO). Standardní, veskrze kompaktní s drobnými tlačítky a popisy, jaký je například u verze Maxxo T2 H.265 + Wi-Fi, a zbrusu nový a výrazně zjednodušený. Jak vidíte ze snímku níže, je také rozměrný, výtečně čitelný a nad míru přehledný. Nejen že na něj každý uvidí, ale navíc s ním nezpůsobí žádné škody v nastavení, náhodně nepřeladí či nepřeuspořádá seznam kanálů. Takováto tlačítka na něm totiž vůbec nejsou. Vedle toho by se navíc uživatel neměl dostat do „záludných“ koutů set-top boxové nabídky, jako třeba si omylem přepnout na rozhlasové vysílání přes DVB-T/T2 z něhož by se třeba neuměl vrátit zpět.

Jelikož jsem už jednu variantu set-top boxu Maxxo T2 H.265 (verzi s Wi-Fi) vyzkoušel, vezmu tuto výrazně stručněji; podrobnější informace se dozvíte v následující recenzi.

ČTĚTE TAKÉ: Maxxo T2 H.265 s Wi-Fi (test základního modelu plus USB Wi-Fi adaptér)

Základem je nová verze firmwaru

Verzi Senior podle výrobce vždy obdržíte s verzí firmwaru schopnou pracovat s druhým ovladačem. Nicméně pokud byste na něj chtěli být připraveni u základní verze Maxxo nebo verze s Wi-Fi (Expro mobil do budoucna počítá i s prodejem samostatného zjednodušeného ovladače), můžete si ji provést už dnes. Jelikož je ale aktualizace trochu náročnější, navíc v době psaní článku byl zmatek ve verzích firmwaru, které výrobce ještě k tomu umístil na Google Disk, což představuje další zmatek, dejte si na ni pozor. U mě si navíc Google poněkud nemístně zavtipkoval hlášením „Jejda! Při zobrazení náhledu došlo k chybě. Další pokus…“

Na firmware se dostanete ze stránek set-top boxu a první co musíte udělat je, že si Google disk přepnete do textového náhledu (Expro mobil se nyní snaží nabídku na Google Disku zjednodušit, takže uvidíte sami…). Pak už si můžete přečíst, jakou verzi máte stáhnout, a tou byla (v době psaní článku): „Nejnovější firmware STB-T2 HEVC Maxxo 20.2.2019.zip“. ZIP obsahuje dva soubory, které je třeba přehrát do kořenového adresáře čistě naformátované USB paměti (musí být ve FAT32) a v set-top boxu je nutné v menu nastavení ve volbě Aktualizace firmware, Aktualizace přes USB spustit soubor „upgrade_app_with_mboot_TUNER_MXL608.bin“.

Jakmile tak učiníte, na přístroji prakticky okamžitě naběhne 28 % a pak je třeba se obrnit trpělivostí a hlavně nevypínat set-top box. U mě se poté Maxxo restartovalo a znova naběhlo, bohužel se neobjevilo žádné hlášení o úspěšné aktualizaci firmwaru, což může mást. Po pravdě si nedovedu představit, kdo z běžných uživatelů by tohle zvládl.

Certifikovaný set-top box Maxxo T2 H.265.

Vlastnosti Maxxo T2 H.265 Senior ve stručnosti

Shrňme si vlastnosti a možnosti set-top boxu, které jsou v základu stejné, jako ve všech ostatních provedeních, tedy Maxxo T2 H.265 a Maxxo T2 H.265 + Wi-Fi, používajících stejnou verzi firmwaru:

  • Integrovaný napájecí zdroj.
  • Velmi jednoduchá instalace.
  • Kompaktní dálkový ovladač má drobná tlačítka i popisky a také speciální umístění některých tlačítek.
  • Menu nastavení se ovládá vcelku standardně, multimédia pak specifičtěji.
  • Set-top box má jednoduché EPG s jediným náhledem pro jednu stanici a velmi nešikovným přechodem na další den; musíte přes půlnoc, tlačítko přímé změny o 24 hodin chybí.
  • Výborná formátová kompatibilita v multimédiích i když někdy bez podpory externích titulků, možnost přehrávání multimédií jak přes USB, tak přes domácí síť (DLNA).

Další informace najdete u podrobněji testované verze Maxxo T2 H.265 s Wi-Fi.

Vlevo vidíte standardní ovladač s drobnými tlačítky, vpravo ovladač tzv. seniorský, který ale dobře využijí třeba i malé děti.

Ovládání s novou „dálkou“

Základní filosofií ovladače byla snaha zabránit čemukoli, co by mohlo set-top boxu přivodit – jak se tak říká – nežádoucí změnu stavu, tedy ho například přeladit, nebo ho dostat do „zvláštního“ režimu, který by některým uživatelům komplikoval život. A tím může být – podle zkušeností Expro mobilu – někdy i prosté přepnutí do režimu rozhlasu, což obsluha udělá přes seznam naladěných stanic na tlačítku OK. A protože jisté problémy by mohlo skrývat i současné EPG set-top boxu, byla tato tlačítka ze zjednodušeného ovladače odstraněna. V běžné praxi je pak Maxxu zcela jedno, který dálkový ovladač používáte a vlastně může jeden člen domácnosti používat základní a druhý zjednodušený. Pochopitelně po rozumné domluvě…

Jak bylo řečeno, vstup do EPG na novém DO chybí stejně, jako vyvolání seznamu naladěných kanálů přes OK. Na zjednodušeném ovladači tak místo něj najdete tlačítko Info, které zobrazí základní a rozšířenou informaci o aktuálně vysílaném a chystaném (následujícím) pořadu, což je vidět na fotografii níže. Vedle toho, tu najdete i ztlumení hlasitosti a Exit, který jsem ale nikdy nepotřeboval. Podle výrobce slouží k jedinému účelu, totiž pro zrušení zadání přímé volby stanice. Například si zadáte stanici na 11 pozici, ale rozmyslíte si to a tak zmáčknete Exit…

Tlačítko Info, které najdete místo OK vyvolá informaci o aktuálním a následujícím pořadu.

Jaký je zjednodušený dálkový ovladač?

Základem varianty Senior je nový firmware u něhož byla zároveň vylepšena i podpora USB flash pamětí a Youtube. Jak bylo naznačeno, aktualizace nemusí být triviální, ale verze Senior by ji vždy měla mít k dispozici už od výrobce.

Zjednodušený ovladač se základními funkcemi je nepochybně výborný počin (například Technisat ho dodává jako příslušenství) a může se hodit nejen seniorům, ale i malým dětem a vlastně každému z nás, protože přeladit, či změnit pořadí stanic potřebujeme málokdy. Bohužel většina z běžných uživatelů se asi neobejde bez vyvolání seznamu naladěných kanálů a programové nabídky EPG. K přístupu sice můžeme mít výhrady, ale celkově vzato je vše vyřešeno výborně. Námitky nelze mít ani proti záběru infra paprsku, který je vysloveně „televizní“ (třeba i o odrazem o zeď), rozložení a čitelnosti tlačítek a k držení ovladače v ruce, které je taktéž pohodlné. Navíc je podle mého značnou výhodou i to, že ovladač používá standardní baterie a nikoli nějaký speciální „knoflík“.

Hodnocení set-top boxu (včetně druhého DO)

  • PRO: dva dálkové ovladače, bezproblémová spolupráce se zjednodušeným ovladačem, excelentní záběr infra paprsku, používá standardní baterie, pro někoho i samostatná tlačítka „10“ a „11“; dobrý obraz, svižná práce, výborná multimediální kompatibilita, přehrávání multimédií ze sítě i z mobilu, celkově vzato solidní aplikace pro DLNA, jen…
  • PROTI: … bez podpory externích titulků (ty se nabízejí jen přes USB), pro někoho to, že zjednodušený ovladač neumožňuje vstup do EPG a seznamu kanálů

Štítky