Objekt přede dvěma lety koupila společnost Central Group, která plánuje na jejím místě postavit obytné domy. Minimálně do roku 2024 ale plánuje budovu udržet a pronajímat.

Bez jednoho televizního vysílače se bude muset v Praze obejít společnost Digital Broadcasting, provozovatel celoplošného multiplexu 4, Regionální sítě 7 a Přechodové sítě 13 pro pozemní digitální televizní vysílání nové generace DVB-T2. Do pěti let by měla přijít o vysílač v Olšanské ulici na Žižkově, který je umístěn na vysílací věži bývalé budovy O2. Tu přede dvěma lety koupila developerská společnost Central Group a hodlá ji v budoucnu zbourat, aby na jejím místě postavila bytové domy. Firma vlastní i část pozemků na nákladovém nádraží Žižkov, jež s někdejší budovou O2 přímo sousedí. Na celém území by měla vzniknout zcela nová čtvrť, informovala koncem minulého týdne televize Seznam.

Jak rychle k této změně dojde, není zatím jasné. Podle televize Seznam by se tak mělo stát „do několika málo let“, přičemž pozemky, na kterých se nachází nákladové nádraží Žižkov, vlastní tři velcí developeři: kromě Central Group také Sekyra Group a Penta. Na jejich vzájemné dohodě záleží, jak bude výstavba nové čtvrti vypadat. Digital Broadcasting z Olšanské šíří svůj multiplex 4, ve standardu DVB-T2 Přechodovou síť 13 a také Regionální síť 13 (ta vysílá ještě v Brně a Hodoníně). Už v době startu přechodové sítě DVB-T2 nebylo jasné, zda Digital Broadcasting vysílač Olšanská využije a zda na něm pouze nedokončí vysílání multiplexu 4 ve standardu DVB-T. Jiní operátoři, kteří vysílací věž na Olšanské tak využívali, totiž předloni začali techniku demontovat a odvážet.

Celkové pokrytí Prahy signálem Přechodové sítě 13. Vysílač Olšanská představuje červená tečka uprostřed. (Zdroj: Digital Broadcasting)

DVB-T z Olšanské půjde až do konce

Později společnost Digital Broadcasting tvrdila, že vysílač Olšanská použije pouze jako dokrývač DVB-T2 s výkonem do 0,5 kW. Loni v lednu jej ale spustila s plným výkonem 10 kW a tvoří tak nedílnou součást jednofrekvenční sítě přechodového multiplexu 13, který v Praze vysílá ještě z lokalit Ládví a Novodvorská. Všechny tři vysílače využívá i celoplošný multiplex 4, který se po přechodu na DVB-T2 změní na finální síť 24. Sesterská společnost Digital Broadcasting, firma Progress Digital, která v Praze provozuje Regionální síť 7 ve standardu DVB-T, naopak vysílač Olšanská nevyužívá a vysílá pouze z Ládví a Novodvorské. Její pokrytí české metropole to ale takřka nijak nedegraduje.

Termín demolice bývalé budovy Telecomu sice zatím není známý, ale měl by se vázat na načasování developerského projektu na pozemku Nákladového nádraží Žižkov. Kvůli němu bude muset Praha změnit územní plán, protože dosud se s tímto územím pro výstavbu domů nepočítalo. Záměrem developerů je vytvořit na rozsáhlém území velkou rezidenční čtvrť pro 15 tisíc obyvatel. Konkrétně by šlo o řadu šesti až osmipodlažních domů s podzemním parkováním a park, který by navazoval na park Židovské pece. V plánu je také věž, která by nebyla vyšší než 70 metrů a byla by dominantou celé lokality. Není však jasné, zda by na ni bylo možné umístit vysílače a stala by se tak náhradou za vysílací věž na bývalé budově Telecomu a O2.

Stěhování se bude týkat až finální sítě DVB-T2

Developerské společnosti by rády s výstavbou začaly již v příštím roce. Zastupitelstvo Prahy 3 vypsalo připomínkové řízení, v jehož rámci se mohou občané k zamýšlenému projektu vyjádřit do 11. června, kdy proběhne zasedání zastupitelstva na toto téma. Následně městská část odešle své připomínky příslušným orgánům. Sousední parcely s bývalou budovou Telecomu se ale připomínkové řízení netýká a jak zmiňuje sama společnost Digital Broadcasting, která z této budovy šíří televizní vysílání DVB-T a DVB-T2, žádný konkrétní termín demolice zatím není znám. „Pokud se ptáte na termín ukončení provozu z této lokality z důvodu aktivit developera, v tuto chvíli o žádném nevíme,“ řekl serveru Televizníweb.cz Martin Roztočil, ředitel vnějších vztahů Digital Broadcasting.

Pravděpodobná je tedy varianta, že vysílání multiplexu 4 do jeho vypnutí v Praze, které nastane v lednu příštího roku, nebude plánovanou demolicí budovy dotčeno. To samé se týká Regionální sítě 13 a Přechodové sítě 13. Problém by mohl nastat u finální sítě 24, která po vypnutí celoplošného vysílání DVB-T nahradí multiplex 4. Řešením by mohlo být umístění vysílače na některou ze sousedních budov nebo na budoucí plánovanou věž v areálu Nákladního nádraží Žižkov, ale to by patrně znamenalo nutnost požádat Český telekomunikační úřad o vydání nového kmitočtového přídělu. Central Group nicméně v roce 2017, kdy budovu přebíral, uvedl, že minimálně sedm následujících let bude budovy, nebo alespoň jejich kancelářskou část, nadále pronajímat.

Štítky