Přístrojů pro pozemní příjem se zdvojenými tunery na trhu mnoho není a v ceně do nějakých dvou tisíc je spočtete na prstech jedné ruky. Tento je s přehledem nejlevnější…

Set-top box certifikovaný pro příjem DVB-T2 u CRA se prodává za 999 Kč a nejbližší bližší, který jsem našel, stál o dvě stě korun víc. Má celokovové provedení s plastovou čelní stranou, externí zdroj (tlačítko úplného vypnutí chybí) a kompaktní dálkový ovladač s drobnými tlačítky. K televizoru ho napojíte buď přes HDMI nebo klasický SCART, k dispozici je jak anténní vstup, tak výstup a také dvojice rozhraní USB z nichž jedno je na přední straně. Tím nejdůležitějším jsou však zdvojené tunery pro DVB-T/T2 dovolující, podle webových stránek produktu, jeden pořad sledovat a další nahrávat; ve skutečnosti je na tom Sencor podstatně lépe, což se dočtete i v příručce. U DVB-T2 výrobce hovoří pouze o příjmu s kompresí H.265/HEVC, u DVB-T pak o MPEG-2 a MPEG-4/H.264.

Po připojení set-top boxu k internetu, což se dělá klasicky ethernetovým kabelem, dostanete k dispozici dvě aplikace: Předpověď počasí, kde je i Česko, a Rádio, taktéž připravené na naše podmínky.

K TÉMATU:

Výborný první dojem

Balení, provedení i zpracování přístroje bylo ukázkové a našinec tak má hned po vytažení z krabice dobrý pocit. Instalaci zvládnete na jedné obrazovce i když zde není vše, co možná budete potřebovat. Chybí totiž napájení antény, které je až v menu nastavení. V každém případě je výhodou, že si rovnou v instalaci můžete zvolit výstupní rozlišení jdoucí na HDMI od 480i až do 1080p, 60 Hz. Ti, kteří si nejsou jisti, mohou sáhnout například po volbě „By Native TV“ a už zde vidíte, že lokalizace není zcela kompletní na což narazíte třeba i v multimédiích u externích titulků ve videu.

Následné ladění zobrazí dva seznamy (jeden pro TV, druhý pro rozhlas) do kterých se stanice ukládají vždy od čísla jedna. Třídění kanálů pak najdete v menu nastavení hned na prvním místě a stačí zvolit funkci Přesunout, vybrat stanici za pomoci OK a tu pak šipkami umístit na patřičnou pozici.

Menu nastavení se otevře pouze na části obrazovky, zvuk a obraz zmizí.

Slušné ovládání, ale trochu zvyku to chtít asi bude

Ovladač je kompaktní, s drobnými tlačítky i popisem a s trochu zvláštním rozložením. Kolem OK tak vidíte obvyklé Menu a Exit a neobvyklé nahrávání a Stop. EPG je nepatrně stranou, ještě dále je Back (zpět) a zejména Info, které je občas zapotřebí pro vyvolání informací o aktuálním pořadu, kanálu apod. Záběr dálkového ovladače je solidní, takže není třeba mířit přímo na přístroj.

OK v tuneru vyvolá seznam naladěných stanic, v multimédiích pak zobrazí časovou lištu s pozicí ve videu, ale ovládací tlačítka tu nejsou. Sencor tak spoléhá na tlačítka dálkového ovladače a ta jsou tu v kompletní podobě, tedy včetně přeskoku například o skladbu dále.

Obsáhlé menu nastavení je nejen bez obrazu, ale také bez zvuku, na druhou stranu se v něm dá kolovat, zajistí i bezpečné vysunutí paměťového média, vstup do multimédií, síťových aplikací a jsou tu i dvě hry.

Programová nabídka má jeden náhled ve kterém vidíte, na malé ploše obrazovky, pouhých pět stanic. Pořady se stahují po vstupu na multiplex.

Jednodušší EPG, dobré nahrávání

EPG nabíhá s kraťounkou zvukovou a obrazovou prodlevou (něco málo přes sekundu) a můžete se po něm volně pohybovat jen v rámci aktuální stanice. Při přechodu na pořad na jiném kanálu, jste na něj okamžitě přepnuti, data pořadů se klasicky stahují až po vstupu na multiplex.

Přechod na jiný den programové nabídky je řešen přes softwarová tlačítka na obrazovce a je škoda, že nejsou využita i tlačítka multimediální na dálkovém ovladači. V každém případě je ale pohyb po EPG, přechod na další dny a případné následné programování nahrávek, pohodlné a svižné. Navíc u nahrávky můžete libovolně upravit čas, a to jak u doby zahájení záznamu, tak u jeho délky. Časovačů je však pouze osm, a to nemusí stačit.

Informace o nahrávce byly převzaty z programu VLC Player, nahráván byl HD kanál ČT na DVB-T2.

Po zasunutí USB média (já sáhl po obvyklé Kingston 64 GB, NTFS) si Sencor provedl test rychlosti, výsledky ale neohlásil a i když si lze informace o médiu nechat vypsat v menu nastavení, rychlost nebo alespoň informaci o tom, zda je pro nahrávání vhodné či nikoli chybějí.

Záznamy se ukládají do adresáře „ALIDVRS2“ a do dalších podadresářů určených už pro konkrétní pořad. Ty se mohou jmenovat například „[TS]2019-04-12.11.52.01-CT 24 HD T2-72“ nebo „[TS]2019-04-12.15.11.22-REBEL2 Slusnej Ka-47“ a obsahují doplňkové informace a video – nebo videa – vždy koncovkou TS (HEVC, MPEG-1/2). I přes použité NTFS si Sencor vytvořil záznam o maximální velikosti 4 GB a pak začal ukládat do dalšího souboru.

Nahrávat šlo jeden pořad a na libovolný jiný se dívat (třeba i z jiného multiplexu), šlo ale také nahrávat dva pořady současně z různých multiplexů a sledovat pořad třetí. Ten už ovšem musel být z multiplexů ze kterých nahrávalo. V tomto okamžiku vám také set-top box správně omezí seznam dostupných kanálů na tlačítku OK, takže vidíte jen ty, které máte pro sledování k dispozici.

Docela šikovné aplikace, výborná multimédia

Jak už bylo řečeno, aplikace dostanete dvě: Předpověď počasí, kde hned na prvním místě vidíte Českou republiku a v ní např. Ostravu, a Rádio. Obě jsou jednoduché, ale funkční a hlavně lokalizované, tzn. že v nich najdete české reálie. Nové místo/rozhlasovou stanici však přidat nešlo. Přiznám se také, že jsem aplikaci Rádio nepochopil. Například pod bodem Nitra (je tu i několik slovenských měst) se nachází jedna stanice, u bodu Praha jich je deset a pro Trutnov opět jedna (viz fotogalerie výše). Jelikož ale jde o internetová rádia, je na místě dotaz, zda by nebylo pro zákazníka jednodušší, kdyby aplikace nabídla seznam rozhlasových stanic řazených podle jejich jmen, resp. podle abecedy. Abych nezapomněl: stanice, které jsem zkoušel byly funkční s výjimkou BBC World Service.

Do multimédií můžete vstoupit třemi způsoby: buď přes menu nastavení, nebo přes tlačítka USB či Media. Objeví se správce souborů ve kterém si – přes číselnou klávesnici – vyberete co chcete přehrávat. Zda video, hudbu, fotky (zde nazváno „obrazky“) nebo vaše nahrávky. Ve výpisu souborů se dá kolovat, po stlačení OK se vybrané video otevře do celoobrazovkového přehrávání, pozici si však při případném přerušení nepamatuje.

A kompatibilita? Samozřejmě zvládá své vlastní nahrávky (TS a MPEG-4, H.264 či HEVC), navíc například MKV s H.264 či HEVC, dále DivX 5 a dokonce i XviD. Zvládá i externí titulky, bohužel bez možnosti nastavit jim češtinu a velikost. Sencor si také bez zaváhání poradil s nahrávkou z vysílání britské BBC s tokem kolem 8 Mb/s a profesionálním Full HD záznamem s tokem přes 20 Mb/s (H.264).

Ve fotografiích si set-top box rozumí s BMP a JPG, u muziky s MP3 a WAV a kupodivu i s formátem FLAC. FLAC HD už však přehrán nebyl.

Většinou dobrá práce

Přístroj se zdvojenými tunery mnozí kupují kvůli nahrávání a v tomto ohledu jsou tu možnosti rozhodně solidní, včetně otevřené nahrávky, kterou přehrajete prakticky na čemkoli a členění záznamů pořadů do přehledných podadresářů. Potíže mohou nastat s poměrně nízkým počtem časovačů událostí a pozor si musíte dát na používané USB médium, resp. na jeho dostatečnou rychlost. V tomto ohledu vám set-top box nijak nepomůže. V praxi také trochu obtěžuje neustále blikající ikona nahrávání, která není uklizena někam do rohu, ale je na dobře viditelném místě, což mě rušilo při sledování jiného pořadu.

Chování Sencoru za provozu bylo bezproblémové, operace byly většinou rychlé a asi sekundová prodleva při náběhu EPG vzhledem k ceně nevadí. Výborné jsou některé doplňkové funkce (např. vysunutí USB média) a výborná je také kompatibilita na USB, a to zejména u videa. Tady toho přehrajete více, než je zvykem (u set-top boxů rozhodně a někdy i vzhledem k TV). Jediné „bohužel“ v tomto ohledu platí pro absenci češtiny v externích titulcích. Jinak se ale dá Sencor SDB 5104TD použít jako slušný multimediální přehrávač a pokud by se dotáhla naše znaková sada a šla by nastavit typicky i velikost fontu, byla by multimédia vynikající.

Pokud jde o připojení k internetu a následnou možnost využití aplikací v tomto případě to skutečně může mít smysl. Obvyklá čtečka RSS sice chybí, ale máte tu dvě lokalizované aplikace a poslech internetových rádií se může vždycky hodit.

Sencor SDB 5104TD představuje dobře odvedenou práci a nabízí výtečný poměr cena/výkon. Pozor si dejte hlavně na velmi kompaktní dálkový ovladač, který může být pro někoho špatně čitelný a někdy trochu zvláštní rozložení tlačítek. Největší konkurenci pak bude pro tento přístroj představovat Optex ORT 8932-HD (recenze) nabízený momentálně těsně pod 1200 Kč. Pokud vás téma zajímá, podívejte se na další výrobky do našeho přehledu obdobně vybavených TV a set-top boxů.

Hodnocení

  • PRO: výtečný poměr cena/výkon, solidní nahrávání a možnosti, funkční aplikace, včetně nějakých dvou desítek internetových rádií, výborná multimédia s vysokou kompatibilitou ve videu, ale…
  • PROTI: …bez externích titulků v češtině, pro někoho i to, že má jen osm časovačů a že chybí Youtube

Štítky