Hledáte v souvislosti s přechodem na DVB-T2 nějaký televizor s lepším zvukem? Máme pro vás tipy na několik stávajících modelů a informace o těch chystaných.

Klasický televizní zvuk nejspíše znáte. Jakoby utlumený s mdlými středy a často i s minimem basů, někdy i s cinkavými výškami a k tomu ještě se zvyšujícím se zkreslením. Moderní ploché a čím dál tím tenčí obrazovky dobrému zvuku navíc vůbec nenapomáhají stejně, jako reproduktory směrující do podstavce. Pro poslech zpráv to sice stačí, ale když chcete něco víc, je třeba televizor zapojit na domácí kino nebo alespoň dokoupit zvukovou lištu. Naštěstí se zejména minulý rok začala situace výrazněji měnit, takže už je možné sáhnout po televizoru se zvukem, který když už není par excelence, bude alespoň o třídu lepší než průměr. Podívejme se proto nyní na několik výrobců a jejich chystané modely z kolekce 2019 a také na několik už vyzkoušených přístrojů z minulého roku.

Lepší zvuk v televizoru by měl doprovázet i lepší zvuk v televizním vysílání. V programu ČT si, na rozdíl například od Primy, můžete zadat filtr pro pořady s „Dolby“ (systém se neuvádí, jde ale nejspíše stále o prosté dvoukanálové Dolby Digital). V pátek 5. 4., však nebylo k dispozici nic, v sobotu a v neděli po jednom pořadu…

K TÉMATU:

Chystaný OLED Panasonic TX-55GZ2000 s reprosoustavou Technics (Zdroj: Panasonic UK).

Panasonic 2019: dlouhodobá spolupráce pokračuje

Jak to zatím vypadá, audio systém od i u nás dobře známé značky Technics bude mít zatím jediná řada, totiž vlajková loď celé letošní kolekce Panasonic GZ2000 s obrazovkou OLED. Bližší informace sice zatím chybějí, ale Panasonic UK už něco málo nabízí.

Televizor s certifikací THX by měl být ke koupi ve dvou úhlopříčkách, jako Panasonic TX-55GZ2000 (140 cm) a Panasonic TX-65GZ2000 (165 cm). Audio systém má celkový výkon 140 wattů (2x 40 W + 3x 20 W) a má zahrnovat jak reproduktory mířící směrem k divákovi, tak ty, které míří směrem vzhůru (určeno zejména pro Dolby Atmos). Televizor obsluhuje operační systém s podivným názvem My HomeScreen 4.0, dříve známý jednoduše jako Firefox OS.

Chystaný LCD televizor Philips 50PUS8804 se zvukem od B&W se nejspíše objeví v polovině roku.

Philips 2019: nadále s Bowers & Wilkins

Tu společnost TP Vision, výrobce televizorů značky Philips, oznámila v polovině roku 2018 a následně uvedla na trh excelentní Philips 55OLED+ 903 (název TV se u výrobce liší).

Z letošní kolekce je zvuk od B&W zatím jistý v LCD řadě 8804 i když by ještě měl být později uveden minimálně jeden televizor s obrazovkou OLED. Ostatně nedávno byl v článku „Pět cen iF Design Award a Red Dot pro TP Vision“ zmiňován Philips OLED+934 (904). Nic dalšího než zvuk od Bowers & Wilkins, ale o něm známo není.

Co se týká LCD Philips 8804, ten by se měl objevit v polovině roku v úhlopříčkách 127 cm (50″), 140 cm (55″) a 165 cm (65″) se systémem Android TV 9. Zabudován má být zesilovač o výkonu 50 W a audio systém typu 2.1, tedy s jedním basovým kanálem.

Samsung: televizory nikoli, ale za to zvukové lišty s Harman Kardon

Korejský Samsung se rozhodl nejít cestou „vytuněných“ televizorů a protože se je naopak snaží dělat co nejtenčí a s co netěsnější montáží ke zdi, sází na zvukové lišty. Ty jsou letos více sladěné s jeho televizory QLED, a to i co do označení. Od dubna, května, si tak budete moci zakoupit osm výrobků kolekce 2019, z toho čtyři navržené ve spolupráci s Harman Kardon, což je vlastně už spolupráce firemní, protože Samsung společnost vlastní.

Zvukové lišty Samsung HW-Q60R, Samsung HW-Q70R, Samsung HW-Q80R a Samsung HW-Q90R jdou od systému 5.1 do 7.1 a úctyhodný je i počet zabudovaných reproduktorů: 7 až 17. U většiny z nich ještě Harman Kardon přidává například speciální širokopásmový reproduktor, kompatibilitu s Dolby Atmos a dva vrcholové produkty nabízejí také reproduktory boční a horní.

Jako nejzajímavější mě přijdou – podle parametrů, protože se zatím neprodávají a ani ještě nejsou na firemních stránkách – Q70 a Q80 s Dolby Atmos.

Chystaná Sony KD-77AG9 s Acoustic Surface Audio pro rok 2019.

Sony 2019: dvě stěžejní audio technologie

Jednak jde o Acoustic Multi-Audio (řady XG85 a XG95, nad 55″, tedy 140 cm), což je doplnění dvou výškových reproduktorů do horní části obrazovky, resp. do jejích boků. Acoustic Multi-Audio je inspirováno Acoustic Surface Audio, ale zvuk nejde z obrazovky. Technologie se objeví i u série ZG9, tedy nového televizoru s rozlišením Ultra HD (8K). Na trh by měl přijít někdy v polovině roku.

Acoustic Surface Audio a Acoustic Surface Audio+ najdete u OLED řad AG8 a AG9. Jde o již dobře známý systém v němž dva „ovladače“ v zadní straně televizoru vibrují panelem a zvuk tak vychází přímo z obrazovky (podívejte se na video u Sony). Vše je ještě doplněno dvěma subwoofery.

V případě nové AG9 pak výrobce hovoří o Acoustic Surface Audio+ a reproduktory v pozadí obrazovky jsou o něco výkonnější. Zároveň je také možné televizor zapojit à la centr; více Sony KD-55AF9BAEP níže.

 

Naše tipy

Philips 55OLED903 (54.990 Kč, 140 cm, recenze): Nejspíše nejlepší zvuk na českém trhu s televizory a rozhodně nejlepší, jaký jsem kdy měl v ruce. Britská společnost Bowers & Wilkins vsadila na zvukovou lištu umístěnou pod obrazovkou, část reproduktorů tudíž vyzařuje směrem k posluchači. Na zadní straně televizoru je pak audio systém doplněn zejména o basový reproduktor (viz foto výše) a celou zvukovou část vyvinulo B&W, které také dodalo samotné reproduktory a pomáhalo TP Vision vylepšit klíčový čip zvaný DSP (Digital Sound Processing). Výsledek, což mohu potvrdit, je vskutku impozantní, ke koupi je i 165 cm.

 

Zvuk u Sony KD-65AF9 obstarává zejména povrch obrazovky televizoru (systém Acoustic Surface Audio).

Sony KD-55AF9BAEP (54.990 Kč, 140 cm, recenze): Loňský televizor s unikátním audio systémem vyzařujícím zvuk přímo z obrazovky (Acoustic Surface Audio) à la plochý repro systém NXT. V tomto konkrétním případě je ještě v zadní části doplněn o dva basové reproduktory a celkově je tedy o systém typu 3.2. Subwoofery vyzařují do stran a jsou umístěny v noze podstavce. Zajímavé je i to, že z reproduktorů umístěných přímo v obrazovce můžete udělat jeden centrální a zapojit se tak do systému domácího kina tímto způsobem. Ke koupi je i 165 cm, 65″.

Štítky