Máte chuť na filmy a seriály podle vlastního výběru? Nechcete placené televizní vysílání, protože ho v drtivé většině případů vůbec nevyužijete? Pak jste možná dospěli k VoD.

Samostatná on-line videotéka, nebo-li VoD, tedy Video on Demand, video na vyžádání, není v době, kdy většina z nás disponuje solidním internetovým připojením žádným velký problémem. A není to také žádný luxus. Takovéto VoD si může pořídit prakticky každý, protože je dostupné, dovede se přizpůsobit kvalitě a spolehlivosti vaší linky a nenarazíte ani s ovládáním. Navíc je on-line videotéka k dispozici na několika platformách, takže ji vedle vašeho televizoru můžete mít například i v mobilu nebo tabletu. Podívejme se proto na současnou českou nabídku a také na to, na kolik vás VoD přijde a jak ho vlastně na velkou televizní obrazovku dostanete. Řešení doplňková, jakým je typicky Prima Videopůjčovna fungující přes HbbTV, ponechme v tento okamžik stranou, ostatně věnovali jsme jim samostatný článek.

K TÉMATU:

 

Jaké řešení zvolit?

Na rozdíl od internetové televize (IPTV) a různých kombinovaných řešení, jsou tradiční on-line videotéky nejčastěji bez dodatečného hardwaru, to znamená že pro svůj provoz nevyžadují set-top box. Vše se tak typicky řeší přes software, nebo jak se dnes populárně říká – aplikaci. Ta může být buď zabudovaná přímo do televizoru, což je pochopitelně nejvýhodnější (jeden ovladač, jedno prostředí), nebo si ji můžete nainstalovat do nějakého kompatibilního zařízení či ji rovnou zakoupit s ním.

Sáhnout tak můžete po specializovaných zařízeních typu Apple TV, Fire TV, Google Chromecast, apod. a také po set-top boxech s Androidem, což je ještě univerzálnější řešení (vše se napojuje přes HDMI, je tu i vlastní dálkový ovladač). V těchto případech si dobře ověřte kompatibilitu s vaší vybranou videotékou a nemyslete si, že videotéku dostanete na „big screen“, tedy velkou televizní obrazovku, prostřednictvím webového prohlížeče ve vašem televizoru. Takto to nefunguje a v TV tak vždy pro přístup na VoD potřebujete specializovanou aplikaci. A protože televizory pracují s různými platformami, některé videotéky jsou zde, další zase jinde (více na toto téma v samostatném článku).


Set-top box Strong SRT 2401 nabízí tuner pro příjem DVB-T/T2, ale protože je zároveň vybaven i Androidem, spustíte přes něj i on-line videotéky. A jistou náhradu za řešení postavené na HbbTV.

Zajímavé je řešení kombinované s příjmem DVB-T/T2. Jedno takové jsem minulý rok vyzkoušel a Strong SRT 2401 se určitě osvědčil. Jak ale možná uvidíte v diskusi pod článkem, někomu vadí absence HbbTV (takováto řešení snad ani nejsou), jinému nižší velikost paměti, apod. Dlužno říci, že se tady bavíme o zařízeních pro běžného uživatele. Na druhou stranu se dá chybějící HbbTV částečně nahradit a v tomto konkrétním případě tím, že si nainstalujete příslušnou aplikaci. V době zkoušení na SRT 2401 bez nějakých větších potíží pracovalo jak iVysílání České televize, tak třeba Prima Play. Navíc v případě komerční FTV Prima už i s placeným přístupem bez reklam či s novinkou Prima Videpůjčovna (více v samostatném článku).

Sdílení obrazovky z mobilu Sony Xperia XZ (Android 6) na Chromecast zabudovaný do Androidu 8 televizoru Philips.

Nezapomeňte na zrcadlení obrazovky…

Další cestou jak on-line videotéku do televizoru dostat, je využít sdílení obrazovky z mobilu. Videotéku tak máte zpřístupněnu na něm a obraz do kompatibilního chytrého televizoru odesíláte formou zrcadlení, nebo přes různé systémy typu „cast“. Tato řešení ale mohou mít nevýhodu v tom, že kvalita nemusí odpovídat zdroji a vše může být v některých případech obtížně propojitelné nemluvě o tom, že některé videotéky zrcadlení obrazovky nedovolují. Co vlastně je u sdílení obrazovky k dispozici a jakou formou, záleží na konkrétním řešení, navíc i konkrétním mobilu a dokonce i na konkrétní verzi jeho Androidu. A záleží také na vašem televizoru, resp. funkcích, které zvládá. Nejčastěji se systémy pro sdílení obrazovky či odeslání videovýstupu z mobilu/tabletu jmenují Wi-Fi Miracast nebo například Google Cast. Někdy se však používají firemní označení, jako například nyní u Samsungu – Smart View.

Tento způsob propojení, vedle stávajícího mobilu Sony Xperia XZ (F8331) se systémem Android 6.0, zkouším nově i se Samsung Galaxy A9, který byl aktualizován na verzi Android 9.0. Zmiňované Smart View (nebo také SmartView) u něj ale nenajdete v menu nastavení, nýbrž jen a pouze na tzv. rychlých ikonových volbách, které jsou k dispozici po stažení „roletky“. S odesíláním obrazovky, resp. obrazového výstupu, tímto způsobem jsem zatím na začátku, podle výrobce by ale měl být systém kompatibilní jak se standardem Wi-Fi Miracast, tak s Google Cast a takováto propojení prý také vždy dokáže po spuštění funkce Smart View v okolí detekovat. Jen musíte mít televizor i mobil napojen přes stejný Wi-Fi směrovač (router).

U LG OLED65B8 najdete na liště na tlačítku Home hned několik on-line videoték. Ty oblíbené si můžete posunout dopředu.

Jak vybírat?

Pokud kupujete nový televizor, nebo si chcete rozšířit obzory na tom stávajícím, nejprve si vyberte videotéku a teprve potom hledejte řešení, jak ji na velkou obrazovku dostat. U nového televizoru je to jednoduché a naše tabulka se seznamem aplikací pro tu kterou značku vám napoví.

Jestliže nějaký chytrý televizor už doma máte a chcete na něm provozovat videotéku, kterou nemá sám o sobě k dispozici, promyslete jedno z výše uvedených řešení. Obecně vzato lze říci, že pokud jdete po ceně, sáhněte po sdílení obrazovky a třeba budete mít štěstí. Pokud chcete univerzální řešení, jděte po přístroji s Androidem, který minimálně vámi požadovanou aplikaci pro vybrané VoD podporuje. Něco mezi pak představují externí streamovací řešení typu Chromecast, které ovšem nemusí být nejlevnější. Vždy je ale základem vybrané VoD a dlužno říci, že skoro každé z níže uvedených řešení nabízí trochu něco jiného. Banaxi funguje z valné části à la klasická kamenná videopůjčovna s placením za film, FilmBox Live zahrnuje řadu specializovaných televizních kanálů, HBO hodně staví na původním obsahu zejména seriálovém a největší výhodou Voyo je podle mého nabídka dodatečných televizních stanic, které nenajdete v DVB-T/T2.

Na HbbTV se snaží své VoD postavit FTV Prima. Její Prima Videopůjčovnu jsme nedávno vyzkoušeli. Vše je zatím na začátku, ale není nijak drahá.

Jaká je nabídka placených domácích on-line videoték pro televizory?

Pokud opomineme Netflix a Amazon (první služba dodnes nebyla schopna připravit úvodní stránku v češtině) a samozřejmě také Youtube, které za VoD pokládá málokdo, ocitneme se u služeb pro naše podmínky uzpůsobených, takže solidně lokalizovaných. Najdeme v nich jak seriály a filmy s titulky, tak především s českým dabingem, který k tomuto národu prostě patří a který ho také – když chce (a někdo to zaplatí…) – dokonale umí. Takovýchto služeb VoD není na našem trhu mnoho. Podívejme se na ně v abecedním pořadí a řekněme si rovnou, že vedle nich můžete mít – u některých značek televizorů – i další video aplikace zdarma, jako jsou například Pohádky a Stream.cz, také aplikace pro příjem internetové televize (IPTV) a už zmiňovaná řešení na HbbTV. Tyto služby jsou už ale stranou našeho současného záběru a v případě těch posledních se čeká na HbbTV 2.0, které umožní jejich skutečný rozmach.

Níže jsou uvedeny charakteristiky jednotlivých on-line videoték pro televizory a pro srovnání také jejich ceny. V případě Android TV zmiňuji jen masové značky televizorů i když je možné, a dokonce pravděpodobné, že aplikace budou fungovat i na dalších. Od nich však na toto téma nemám k dispozici spolehlivé údaje.

 

Banaxi představuje klasickou videopůjčovnu v základu založenou na platbě za pořad.

Banaxi: à la klasická kamenná videopůjčovna

Toto VoD představuje v základu klasickou videopůjčovnu se vším všudy, která je navíc dostupná v celé řadě zemí. Filmy a seriály si vypůjčujete buď jako pronájem na 48 hodin, nebo je můžete zakoupit v podobě neomezené licence. Vedle tohoto přístupu, jsou navíc k dispozici i dva balíčky za měsíční předplatné: Mini – 50 filmů a GO – 500 filmů. Vše s výhodou můžete uhradit přes platební kartu nebo z vašeho kreditu, což je pro naše podmínky velmi rozumně nastavené. Obsah je někdy s titulky, jindy s českým dabingem, což platí i o ostatních zde uvedených službách.

  • Platforma: chytré TV, mobil/tablet, PC, některá další zařízení s Androidem, některé přehrávače BD (LG, Philips, Samsung)
  • Značky TV a o. s.: LG (mj. 2013, 2014), Philips (TV z let 2012, 2013, 2014, dále firemní platforma Saphi a Android TV), Samsung (mj. 2013, 2014), Sharp (udáno pouze 2013, 2014)
  • Cena: půjčovna je založena na zpoplatnění jednotlivého titulu s možností zakoupit „trvalou licenci“; balíček Banaxi GO pak přijde na 99 Kč/měsíčně
  • Forma úhrady: platební kartou nebo z předplaceného kreditu

 

FilmBox Live představuje především filmy a televizní kanály.

FilmBox Live: specializované televizní kanály a filmy

Služba je známá především zcela nepřehledným řazením seriálů. Navíc se někdy u televizorů do českého prostředí míchají aplikace z jiných zemí, takže se nejde s českým přihlašovacím jménem připojit. Vedle toho, jak vidíte níže (převzato z oficiálních údajů), je k využití služby vyžadováno více, než je zvykem, týdenní přístup zdarma je k dispozici jen přes www.filmboxlive.com. Asi největší výhodou je tak řada televizních kanálů, včetně těch vysloveně specializovaných.

  • Platforma: chytré TV, mobil/tablet, PC, některá další zařízení (PS3, PS4, Roku, Xbox)
  • Značky TV, o. s. neudán: LG (2011 a novější, nutný účet LG Smart TV), Philips (2011 a novější), Samsung (2011 a novější, nutný účet Samsung Smart Hub), Sony (Bravia Smart TV, nutný účet Sony Entertainment Network), Vestel (neudáno)
  • Cena: 129,90 Kč za měsíc
  • Forma úhrady: platební kartou

 

HBO GO vyniká nejen původním obsahem, ale také dobře fungujícími aplikacemi.

HBO GO: nová aplikace vyniká spolehlivostí a funkcemi, cena je nyní ještě nižší

Proslulá videotéka s kvalitním vlastním obsahem je už nějaký čas dostupná i přímo, tedy bez nutnosti mít zaplacené služby u nějakého poskytovatele typicky satelitního televizního vysílání. Nyní je ještě protřásanější v souvislosti s uváděním poslední řady Hry o trůny, kterou točí právě HBO. Verze na cesty zvaná GO (ve skutečnosti i verze na doma), nabízí funkce málo viděné, jako například ukončení přehrávání pořadu na jedné platformě a navázání na jiné, důraz na původní obsah a také na přehlednost nabídek. Jasně tak například vidíte, co bylo v poslední době přidáno nového a jedinou nevýhodou pro české podmínky tak zůstává úhrada platební kartou. K dispozici je rovněž speciální sekce pro děti.

  • Platforma: chytré TV, mobil/tablet, PC a Mac, některá další zařízení (Android, Apple TV, AirPlay, Google Chromecast, Sony PlayStation).
  • Značky TV a o. s.: LG (WebOS), Philips (Android TV), Samsung (Tizen), Sony (Android TV)
  • Cena: 129 Kč za měsíc (lze zakoupit přímo od HBO Europe, bez nutnosti mít poskytovatele TV vysílání)
  • Forma úhrady: platební kartou

 

Voyo kombinuje videotéku s živými televizními kanály.

Voyo: nejrozšířenější, nyní však většinou bez moderních aplikací a funkcí

Nejstarší a u nás co do počtu aplikací na různých o. s. televizorů také nejrozšířenější videotéka, která svého času proslula rychlejším uváděním vlastních seriálových hitů oproti živému vysílání. Poslední verze aplikace Voyo 3.0 byla vydána na počátku roku 2018 pouze pro mobily/tablety s Androidem. U televizorů tak narazíme na starší (a ještě starší) verze aplikací, které pochopitelně nenabízejí nejnovější funkce i když i zde se někdy dá na přerušené přehrávání pořadu navázat. Řada aplikací pro TV se také vyznačuje pětiminutovým odpočtem při pauze na pořadu po němž následuje automatické vypnutí přehrávání. Vedle klasické on-line videopůjčovny nabízí Voyo i živé kanály Skupiny Nova a například také stanici Markíza International. K dispozici je rovněž speciální sekce pro děti. Pro české podmínky je značnou výhodou úhrada bez uvedení platební karty.

  • Platforma: chytré TV, mobil/tablet, PC a Mac, některá další zařízení (přehrávače disků BD, Android, Linux, Google Chromecast)
  • Značky TV a o. s.: Hisense (Vidaa U), LG (WebOS), Panasonic (My Home Screen), Philips (Android i firemní o. s.), Samsung (Tizen). Dále Voyo hovoří ještě o značkách Gogen, Hyundai a Toshiba.
  • Cena: 159 Kč za měsíc
  • Forma úhrady: platební kartou (GoPay), předplacená karta Voyo, kupón

Štítky