Společnost TPV Vision před nedávnem spustila aktualizace svých kompatibilních televizorů na verzi Android TV 8. Podívejme se, jak probíhá a co přináší u modelu, který byl zkoušen s verzí předchozí.

Philips 55OLED803 jsem testoval minulý rok v září s Android TV 7 a situace byly vyjádřena už v titulku „Televizor Philips 55OLED803 nabídne výborný obraz i zvuk, ale někdy také problémové funkce“. Pojďme se proto podívat, co tento televizor s obrazovkou OLED, úhlopříčkou 140 cm a současnou excelentní cenou 29 989 Kč vlastně s novou verzí operačního systému nabízí, jak se ovládá a jak se chová. S podrobným testem televizoru jako takového, resp. jeho hardwaru, vás odkáži na původní recenzi. Tady to vezmeme trochu jinak a podíváme se i na rozdíly, resp. případná vylepšení, a hlavně na stabilitu běhu, zmiňované „někdy problémové funkce“ a zásadní spolupráci se šetřičem obrazovky, která je u OLED klíčová.

K TÉMATU:

 

Aktualizace z verze 7

Na internetovém připojení o rychlosti asi 15 Mb/s trvala zhruba půl hodiny a čas se rovnoměrně rozdělil mezi stažení firmwaru a jeho instalaci. Nejprve nebyl s aktualizací žádný problém a její dokončení bylo i řádně ohlášeno, což bohužel na obrazovce jen problesklo, a na tohle by si měla firma dát pozor. U bezvýznamných věcí totiž často čeká před dalším krokem na obsluhu, tady ovšem nikoli a přitom jde o věc zásadní.

Po aktualizaci pracovalo vše jak mělo s jedinou výjimkou. Nešlo vstoupit do obchodu Google Store a nainstalovat další aplikace. Teprve po několika zapnutích a vypnutích televizoru, a vlastně až druhý den, konečně obchod naběhl, což možná souvisí s následnými aktualizacemi na pozadí (viz dále). Přitom vstup do části filmy a muzika fungoval od skončení aktualizace.

Problém se stažením aplikací je o to závažnější, že společnost TP Vision ve výběru těch základních umístěných v domovské nabídce právě nezazářila, resp. zjevně zazářit nechtěla. Snadno poznáte, že důraz na Netflix je ještě vyšší než obvykle, ale že by se na úvodní liště objevil vstup do Google Store, nebo do aplikací pro spuštění multimédií, to bohužel nikoli. Nepochybně to ale byl záměr. Ti, kteří systém Philipsu neznají, nebo nejsou tak zkoumaví, a tudíž nepřijdou na to, že se u této značky dá do přehrávání multimédií vstoupit například přes tlačítko vstupů a výstupů (Zdroje), si nic nepřehrají. Nemluvě o klasickém problému, kdy televizor po aktualizaci opět nekončí ve vysílání, nýbrž na lištách domovské nabídky. A hledat malé tlačítko TV na dálkovém ovladači je vysloveně za trest, přičemž ikona která to umožňovala taktéž z lišty zmizela. Mimochodem jestliže nyní u Android TV 8 hledáte jakoukoli aplikaci, je nejjednodušší v nabídce na tlačítku Home přejet na první liště zcela doleva na ikonu Aplikace. Přes ni se vstupuje do seznamu aplikací předinstalovaných nebo těch na které vás chce výrobce upozornit.

 

Mobil Sony Xperia XZ neměl, přes zabudovaný Chromecast televizoru, s napojením problémy, což u Android TV 7 neplatilo.

S Android TV 8 máte nové možnosti

To zásadní, co je nutné zmínit je to, že si nyní můžete domovskou nabídku – více než kdy jindy – upravit podle svého (standard je vidět v úvodní fotogalerii, zde je vidět možný výsledek). Připravené vodorovné lišty můžete očesat až na jedinou – Aplikace. Ta už zůstat musí, což je jistě rozumné. Odstranit ale můžete takové, které se vám nehodí a například se tak zbavíte nejen všude přítomného Netflixu, ale pokud nevyužíváte Google Play, apod. nemusíte tu mít ani ten. To je nejen rozumné, ale od Googlu hlavně překvapivé. Škoda, že jako tvůrce o. s. Android nešel tak daleko, aby majiteli TV dal možnost na domovskou nabídku umístit oblíbené televizní stanice (volba kanály představuje kanály ve smyslu Youtube), média z domácího serveru či oblíbené vstupy a výstupy. To by řadě majitelů ušetřilo starosti a čas. Navíc by to obsluhu ještě více přitáhlo k nabídce Home, což jistě představuje zájem obou výrobců.

Další poznatky vezměme v bodech:

  • Svižnější a pohodovější instalace, což je u Android TV divné, ale u tohoto přístroje tomu tak opravdu bylo (je možné, že to je aktualizací).
  • Instalace bohužel opět není zakončena příjmem televizního vysílání, což bude zdá se standard. Jinak platí vše, co bylo řečeno u recenze s Android TV 7 (tlačítko Back, TV, atd.)
  • Po instalaci v nabídce Home nenajdete ani ikonu Média (vstup do multimédií), ani „Sledování TV“ (doporučuji umístit na první místo na liště aplikace – nemusíte hledat tlačítko na DO), které vás přepne přímo do televizního tuneru a není tu kupodivu ani vstup do Google Store (stahování dalších aplikací).
  • Do menu nastavení nyní vstoupíte i prostřednictvím domovské nabídky, TP Vision ale stále zachovává samostatné tlačítko na dálkovém ovladači, což je pochopitelně vynikající.
  • Zatímco u Android TV 7 se nepodařilo zprovoznit sdílení obrazovky z mobilu přes zabudovaný Chromecast, tady pracovalo bez potíží. Test byl v obou případech prováděn s mobilem Sony Xperia XZ (F8331) se systémem Android 6.0.
  • Potíže z předchozí verze s Android TV 7, kdy se televizor několikrát vypnul, či přepnul hned poté, co jsem tradiční dálkový ovladač položil na stůl, přetrvávají i zde.
  • Další výtka, totiž, že se „pravidelně spouštěl šetřič obrazovky při přehrávání síťových multimédií“ byl odstraněn, nebo jsem ho ani po několika hodinách práce nepozoroval.
  • Dříve „tu a tam televizor zapomínal síť Wi-Fi“ a i tady se to jednou v průběhu zkoušení stalo.
  • Po vstupu do domovské nabídky (Home) bohužel stále nefunguje zvuk, což je škoda.

 

Mezi tzv. zdroji (známé vstupy a výstupy) najdete i vstup do multimédií a na Filmy Google Play. Patřilo by sem ale zejména ještě sdílení obrazovky z mobilu/tabletu. Pokud to chce mít TP Vision udělané systémově.

Šetřič obrazovky OLED a Android TV 8

Podívejme se, jak se chová veledůležitý šetřič obrazovky OLED v běžných funkcích televizoru a u několika zabudovaných i stažených aplikacích. V praxi se spouštěl po asi 2,5 minutách klidového stavu v dané aplikaci či funkci.

Níže uvedený přehled snad poslouží pro to, aby si potenciální majitelé uvědomili, na co si dát v souvislosti s panelem OLED pozor a teď mluvím i zcela obecně. Pokud si chcete srovnat stav s Philips 55OLED803 s Android TV 7, najdete ho v testu v kapitole „Potíže s některými aplikacemi“ a asi nemusím zdůrazňovat, že statický obraz může u obrazovky OLED vést k rychlejšímu vypalování obrazových bodů. Proto nastupuje zmiňovaný šetřič obrazovky a proto je na něj kladen takový důraz.

  • EPG – ano, funguje.
  • Domovská nabídka – ano, funguje.
  • Menu nastavení (celoobrazovkové, nabídka „Všechna nastavení“) – ano, funguje.
  • Rozhlasová stanice – šetřič často nepracoval (obrazovka však byla zcela černá), ale je možné si obrazovku OLED vypnout manuálně a prakticky zcela (tlačítko menu, rychlé funkce). Tuto možnost máte například i u běžné TV stanice nebo v Youtube. Pak funguje pouze zvuk.
  • Media Player (zabudovaný) – ano, funguje, a to jak při pause ve videu, tak ve správci souborů.
  • HbbTV – šetřič nepracuje (pausa ve videu i základní nabídka), a to ani u HbbTV České televize, ani u FTV Prima.
  • Google Store (stahování aplikací) – ano, funguje, a to jak těsně po instalaci aplikace, kdy v ní zůstává s oznámením o její úspěšné instalaci, tak v úvodní nabídce aplikací a také po jejím vyhledání.
  • VLC Player – ano, funguje, navíc se zdá, že je odstraněna chyba se samovolným spouštěním šetřiče obrazovky při přehrávání síťových multimédií. Aplikace alespoň nic takového při více než čtyřech hodinách přehrávání nedělala.
  • Banaxi bylo na verzi Android 7 nefunkční, na osmičce už pracovalo a mohl jsem se i přihlásit. Šetřič obrazovky do základní nabídky prošel, nemohl jsem však spustit video, abych vyzkoušel, jak se bude chovat při pauze. Aplikace jen ohlásila: „Je nám líto, ale došlo k chybě. Kód chyby: 0“. Banaxi o problému ví a na odstranění chyby pracuje.
  • Voyo – v úvodní nabídce šetřič obrazovky pracoval. Pausu ve videu jsem nemohl vyzkoušet, protože i po úspěšném přihlášení aplikace nespustila jediné video a pouze vydala prohlášení že „nastala neočekávaná chyba“.
  • Youtube – ano, funguje, jak v úvodním menu, tak při pause ve videu.
  • HBO GO – v době testu televizoru s Android TV 7 ještě aplikace nebyla k dispozici, nyní už je. Šetřič obrazovky se v základní nabídce spustil, v případě pausy ve videu už ale nikoli.

 

Jaká je zbrusu nová koexistence?

Zatímco u recenze televizoru se sedmičkovou verzí jsem psal, že je třeba mít na paměti dlouhou a někdy i problematickou instalaci a že se musí mj. neproduktivně čekat na přípravu tzv. Doporučení, u verze osm na to narazíte v míře výrazně nižší. Instalace byla v mém případě také výrazně rychlejší s méně volbami, což ale možná bylo dáno právě aktualizací. Stabilita systému byla naprosto v pořádku a drobných firmwarových pochybení typu odpojující se Wi-Fi, bylo naprosté minimum. Dokonce i příprava doporučení v domovské nabídce byla výrazně rychlejší než dříve a delší čekání na příchod aktualizace se, zdá se, vyplácí.

To, co je rozhodně lepší – a to mohu potvrdit – je uživatelské prostředí, které je i u televizorů Philips s Android TV 8 podstatně více upravitelné, než kdy před tím i když je zřejmé, že urychlení v podobě typicky kolování jsme se nedočkali a nejspíše se ho ani nikdy nedočkáme. Naštěstí společnost TP Vision dokázala udržet menu nastavení v intencích televizoru jako takového a nešla cestou Sony. Tento výrobce totiž nyní odstranil klasické menu televizoru a spolehl se na nastavení Googlu. To ovšem používá – na televizor – často velmi atypického řazení položek a ovládání se tím spíše zkomplikovalo.

Televizory Philips stále nabízejí, i u Android TV 8, klasické „televizní“ menu a nastavení Androidu je umístěno do samostatné položky vyvolávající ořezané menu Googlu. Tohle je podle mého jediná cesta, kterou se dá dojít k rozumným výsledkům. Tedy v rámci toho, co vůbec Google povolí výrobci upravit. V případě našeho televizoru OLED k tomu ještě přistupuje výše zmiňovaná veledůležitá funkce spořiče obrazovky. To, že někdy nepracoval při přepnutí na rozhlasovou stanici není taková tragédie, protože jednak obrazovka zcela zčerná (podsvícení u OLED žádné není) a jednak se dá navíc vyvolat hlubší vypnutí přes volbu „Vypnout obrazovku“, takže pracuje jen zvuk. Zajímavé ale u rozhlasu bylo, že když jsem použil filtr kanálů, který je dostupný v seznamu naladěných stanic, televizor žádnou rozhlasovou stanici nezobrazil i když jich zjevně byla naladěna celá řada. Ve výborně zpracované informaci o kanálu však bylo vidět, že stanice je rozhlasová…

Android TV 8 na televizoru Philips 55OLED803 v každém případě dostupnými možnostmi příjemně překvapil, což jsem konstatoval i u Sony. Aktualizace by tak měla být povinností každého majitele kompatibilního televizoru (seznam je v samostatné zprávě zde) a lze ji jen doporučit. Minimálně domovská nabídka bude podstatně lépe ovladatelná, a to už stojí za to. A abych nezapomněl – TP Vision doporučuje po úspěšné aktualizaci v menu nastavení vybrat položku „Znovu instalovat televizi“ a spustit ji. A také doporučuje – a to platí obecně – nevypínat televizor s Androidem každodenně vytahováním ze zásuvky, resp. nějakým vnějším vypínačem, který ho oddělí od elektrické sítě. Například po aktualizaci či po běžném uvedení do pohotovostního režimu, si televizor na pozadí může doplňovat některé funkce a aplikace, a to ještě nemluvíme o tom, že si v případě obrazovky OLED zpravidla provádí tzv. čištění pixelů. Vypnout televizor „natvrdo“ při odjezdu na víkend, nebo na dovolenou, tedy jednou za čas, prý problémy nezpůsobí. Každodenní tvrdé vypnutí by už ale mohlo.

Hodnocení (pouze chování Android TV 8 na Philips 55OLED803)

  • PRO: stabilní a svižný chod, prakticky plně upravitelné prostředí na tlačítku Home (domovská nabídka), nyní už funkční Google Cast, po dokončení aktualizace je nabídnut krátký seznamovací průvodce, ale…
  • PROTI: …o úspěšném završení aktualizace nejste řádně informováni (zpráva jen probleskne), na první liště domovské nabídky chybí vstup do Google Store, multimédií a do sledování TV vysílání