S rozšiřujícím se pokrytím digitálního rozhlasu DAB+ roste mezi posluchači zájem o jeho příjem. A s ním se množí i dotazy, jak digitální rádio přijímat, jakou anténu použít a co dělat v místech, kde je signál slabý.

Pro příjem digitálního rozhlasu DAB+ samozřejmě nejprve potřebujeme vhodný přijímač. Na trhu je již mnoho typů digitálních rádií od různých výrobců, od kapesních typů přes přenosná a stolní rádia až po tunery klasického HiFi rozměru pro domácí audiosestavy. Přenosná rádia se dají pořídit už za několik stovek, za stolní HiFi tunery nebo kombinované tunery pro DAB+ a internetový poslech dáme několik tisíc. Základem naprosto většiny přijímačů je ale identický příjmový modul, nejčastěji z rodiny modulů společnosti Frontier Silicon, což je deska plošných spojů o rozměru několik cm, která tvoří „srdce“ přijímače. Levná rádia k tomuto modulu dodají monofonní repráček, jednoduchý dvouřádkový displej a sluchátkový výstup, s rostoucí cenou do výbavy přibývá většinou barevný displej pro zobrazování slideshow informací (např. obrázek alba právě hraného interpreta), digitální audiovýstup pro domácí audiosestavu nebo multimediální funkce.

Všechna DAB+ rádia umožňují také příjem analogového rozhlasu VKV FM, a to v naprosté většině i s doplňkovými informacemi RDS (název stanice apod.). Citlivost a selektivita těchto rádií na FM pásmu je většinou lepší než u levných FM přijímačů, lze tedy říct, že si posluchač koupí DAB+ rádia mnohdy může pomoct i u klasického FM příjmu.

Příjem digitálního rozhlasu na náhražkové antény? Nemusí stačit

Digitální rozhlas lze v domácnosti přijímat i na náhražkové antény, nejčastěji na teleskopickou anténu integrovanou v přijímači, takto ostatně přijímá majorita posluchačů i současný analogový rozhlas v pásmu VKV FM. Vzhledem k výrazně vyššímu útlumu VHF pásma při průchodu do budov a také kvůli stále vzrůstajícímu průmyslovému rušení od různé elektroniky (televize, PC a notebooky, WiFi routery, nabíječky, LED osvětlení a další zařízení) ale bude vnitřní příjem DAB+ rozhlasu na náhražkové antény mnohdy problematický, zejména v místech se slabším signálem. Proto je pořízení venkovní antény v případě rodinných domků případně zařazení DAB+ do rozvodu společné televizní antény (STA) v bytovém domě velmi vhodné pro zajištění kvalitního příjmu bez výpadků. Stabilní příjem je pak možný i tam, kde by na teleskopickou anténu uvnitř místnosti nešlo zachytit vůbec nic.

Anténní vstup pro externí anténu mají z výroby většinou až drahá rádia, případně modely určené jako doplnění pro stávající audiosoustavy

U levnějších přenosných rádií, ale i u mnohých stolních typů bohužel narazíme na to, že jim chybí konektor pro připojení externí antény a mají pouze zabudovaný teleskop. I k takovému rádiu lze celkem snadno externí anténu napojit, a to za použití dvou řešení. V prvním případě lze využít nikoliv stoprocentní, ale ve většině případů dostačující neinvazivní napojení koaxiálním kabelem, kterým do přijímače nijak nezasáhneme a nepřijdeme o záruku. Střed kabelu odizolujeme a omotáme kolem základu teleskopické antény, přičemž stínění kabelu „zapojíme“ (tak, aby se dotýkalo) např. na stínění konektoru na sluchátka nebo jiného vstupu/výstupu, který rádio má. I s tímto jednoduchým postupem docílíme relativně dobrého přenosu signálu z externí antény do přijímacího modulu rádia.

Jednoduché napojení externí antény k rádiu bez anténního vstupu za pomoci koaxiálního kabelu – adaptér a jeho připojení k přijímači.

Pro ty, kteří nemají problém se zásahem do přijímače (a tím ztrátou záruky), je plnohodnotným řešením dodělání konektoru pro externí anténu. Přijímací moduly v DAB+ přijímačích mají vstup na externí anténu vždy připraven na desce plošného spoje, u levných rádií tedy prostě jen není využit. Postačí tak kousek tenkého koaxiálního kabelu, který na tento modul naletujeme, a F-konektor, který navrtáme do šasi přijímače a naletujeme k němu druhou stranu koaxiálního kabelu z modulu. Tímto zásahem získáme plnohodnotný anténní vstup, kdy následně i levné DAB+ rádio za pár stovek dosahuje citlivosti drahých stolních přijímačů s anténním vstupem již z výroby.

Anténní vstup lze i k levnému rádiu snadno dodělat a docílit tak s venkovní anténou perfektního příjmu a snadného připojování a odpojování antény. Přijdeme ale o záruku na přijímač.

Typy antén pro příjem DAB+

Veškeré vysílače DAB+ v ČR a okolních zemích pracují s vertikální polarizací, anténu tedy umisťujeme vždy s prvky svisle. Pro místní příjem více silných DAB+ signálů z různých směrů lze využít základní jednoduchou anténu, a to klasický skládaný dipól. Ve vertikální polarizaci má takřka ideální kruhový diagram, přijímá tedy signál ze všech směrů stejně silně. Na českém trhu je dostupný komerčně vyráběný dipól pro pásmo VHF od firmy Alcad pod označením BT-151. Vzhledem k vlnové délce ve VHF pásmu je rozměr antény velmi malý a tak většinou nebude s jejím přidáním na stávající stožár žádný problém, a to ani u rodinných domů.

Jednoduchý vertikální dipól Alcad BT-151 pro všesměrový příjem pásma VHF

Na trhu se v poslední době objevila i kombinovaná anténa pro DAB a FM, která je tvořena vertikálním dipólem pro VHF pásmo a kruhovým dipólem pro VKV FM a dovybavena slučovačem VKV + VHF III. Toto řešení nelze příliš doporučit, už jen proto, že většina stanic v FM pásmu u nás vysílá vertikálně a kruhový dipól je tak pro jejich příjem naprosto nevhodný. I pro místní příjem tak je vhodnější využít tzv. S-dipól pro VKV FM pásmo, který vhodně zachytí vertikální i horizontálně polarizované signály, a k němu samostatný vertikální dipól pro DAB+.

Směrové antény a anténní soustavy – řešení pro slabší signál a dálkový příjem

Pro příjem vzdálenějších signálů digitálního rozhlasu, případně pro dálkový příjem českých i zahraničních multiplexů je vhodné využít směrové antény. Pro pásmo VHF se využívají antény typu Yagi v provedení od kratších pětiprvkových antén až po dlouhé antény, na trhu jsou až patnáctiprvkové varianty.

Sedmiprvková anténa pro pásmo VHF vyhoví v mnoha případech i pro vzdálenější příjem a její rozměry jsou vcelku malé

S délkou antény a počtem jejích prvků roste zisk a směrovost, ale také náročnost umístění – dlouhá anténa pro VHF pásmo potřebuje kolem sebe dostatek prostoru, kde nesmí být jiné antény nebo kovové prvky, a musí být také umístěna dostatečně vysoko nad střechu. Směrovou anténu můžeme využít i k potlačení silného místního signálu a naopak zesílení slabého signálu přicházejícího z jiného směru.

Patnáctiprvková anténa pro pásmo VHF je řešením vhodným pro místa se slabým signálem a dálkový příjem, má už ale značnou délku – necelé tři metry.

Ve většině případů bude silný místní signál použitelný i při příjmu „na bok“ antény, směrovou anténu tak většinou míříme na žádaný slabší vysílač. Směrových antén typu Yagi pro pásmo VHF je na trhu mnoho typů od různých výrobců, nejčastěji se setkáme s anténami Emme Esse, Vaten a Kathrein.

Nadšenci do dálkového příjmu a zájemci o příjem velmi slabých signálů ze zahraničí pak mohou přistoupit k dalšímu zlepšení příjmu tím, že si postaví anténní soustavu. Pro pásmo VHF nejčastěji využijeme sfázovanou dvojici dlouhých antén. Antény je vhodné umístit na kolmou tyč a nechat mezi nimi rozestup cca. 130-160 cm, změnou rozestupu lze dále sestavu doladit, co se týče úhlů minimálního příjmu. Anténní soustava má každopádně velmi úzký úhel příjmu, pro její maximální využití je tak ideální možnost natáčení rotátorem.

Anténní soustava tvořená dvěma čtrnáctiprvkovými anténami určená pro dálkový příjem. Umístění na rotátoru umožňuje natáčení a tedy příjem vzdálených sítí z různých směrů.

Více o anténních soustavách a pravidlech jejich stavby jsme přinesli v článku Anténní soustavy pro příjem televize a rozhlasu.

Jak sloučit anténu pro DAB+ do stávajícího rozvodu?

Pokud se rozhodneme do přijímací sestavy anténu pro DAB+ přidat, je nutné ji odpovídajícím způsobem sloučit se stávajícími anténami. Jestliže máme v současné chvíli na střeše pouze TV anténu pro pásmo UHF (a tedy příjem DVB-T/T2), vyhoví jednoduchý slučovač VHF (kanály 1-12) + UHF, pokud už využíváme i střešní anténu pro rozhlasové FM pásmo, je třeba pořídit slučovač VKV FM (88-108 MHz) + VHF III (174-230 MHz) + UHF. V žádném případě nelze antény slučovat širokopásmovými slučovači nebo opačně zapojenými rozbočovači, v tu chvíli dojde k tomu, že nekvalitní signál nebo odrazy z UHF pásma zachycené na FM nebo DAB anténu nám budou zhoršovat kvalitu příjmu televize a opačně signály z FM nebo DAB pásma zachycené na TV anténu budou dělat problémy v příjmu těchto pásem.

Pásmový slučovač pro sloučení pásma VKV FM, VHF (DAB+) a UHF (DVB-T/T2) do domácího rozvodu.

Vhodným řešením pro rodinné domky je vícevstupový domovní zesilovač s oddělenými pásmovými vstupy. Jednotlivé antény s ním elegantně sloučíme a zároveň lze úroveň zesílení nastavit pro každé pásmo samostatně, což se může hodit hlavně tam, kde je signál FM rozhlasu nebo televize silný a přílišné zesílení by mohlo být na škodu, ale signál digitálního rozhlasu potřebujeme zesílit výrazněji. V mnoha případech budou mít posluchači podobný zesilovač už nainstalován s tím, že do vstupu pro pásmo VHF není nic zapojeno. Postačí tedy nainstalovat vhodnou anténu a zapojit ji do tohoto vstupu. Pokud by zapojení prováděl laik, je třeba dát si pozor na možné přebuzení zesilovače silným signálem, pokud je zesílení nastaveno na maximum – to se může projevit třeba i zhoršeným příjmem televize. V takovém případě je nutné zesílení VHF pásma snížit tak, aby se příjem televize vrátil do původního stavu.

Domovní zesilovač s pásmovými vstupy VKV FM, VHF (DAB+) a UHF (DVB-T/T2) umožňuje sloučení signálu i nastavení úrovně zesílení pro každé pásmo zvlášť.

DAB+ jako rozšíření společné antény

I rozvod společné televizní antény lze snadno o příjem digitálního rozhlasu rozšířit. Jak už jsem na začátku zmínil, je to i velmi vhodné, zejména v panelových domech, kde je kvalitní příjem pásma VHF uvnitř místnosti problematický. Úprava spočívá v přidání vhodné antény nebo antén na střechu a následném rozšíření zesilovací soustavy o DAB+ příjem. V případě systému kanálových vložek (např. řady Alcad ZG) se přidá vložka pro celé DAB+ pásmo. V případě, že chceme využít maximálního zesílení vložky a rozvést i slabší signály, například zahraniční sítě, je vhodné před tuto vložku předřadit vhodnou zádrž, která silný místní signál, například síť ČRo DAB+ utlumí a zbytek pásma propustí bez útlumu. Tím dojde k vyrovnání síly signálu u silných a slabších sítí a na vložce lze nastavit plné zesílení bez toho, aby se silným místním signálem zahltila.

U systémů kanálových vložek je třeba pro pásmo VHF přidat samostatný modul, aby byl příjem digitálního rozhlasu v STA možný.

Moderní programovatelné zesilovače využívané u STA rozvodů mají většinou samostatný vstup (nebo více vstupů) pro VHF pásmo. Přidání příjmu digitálního rozhlasu je tak velmi jednoduché, stačí jen osadit anténu a zapojit kabel bez dalších nákladů. Výhoda nejnovějších typů programovatelných zesilovačů s digitálním zpracováním signálu navíc je, že lze i v rámci pásma VHF využít filtrace a vyrovnání zesílení. Není tak třeba předřazovat kanálový prvek jako u kanálové vložky, ale o vše se postará sám zesilovač, který jen vhodně nastavíme. Prozatím lze u většiny typů zesilovačů nastavovat filtry pro celé TV kanály široké 7 MHz (tedy vždy pro skupinu DAB+ kanálů, například 6A-6D, 11A-11D atd.), výrobci nicméně plánují pouhou změnou software těchto zesilovačů umožnit i úzké filtry pro jednotlivé 1,6 MHz široké DAB+ kanály, bude tak možné s rozdílnou úrovní zesílit například kanály 11A a 11D, což bude velkým přínosem hlavně u dálkového příjmu a příjmu slabších signálů na blízkých kanálech.

Programovatelný zesilovač pro STA vybavený vstupy pro všechna pásma umožní snadné přidání DAB+ do rozvodu společné antény.

Je třeba zdůraznit, že přidání DAB+ do STA by stejně jako jakékoliv jiné úpravy společných antén vždy měl provádět pouze odborník vybavený měřicí technikou, a to i v případě programovatelných zesilovačů, kde se tento zásah dle výše popsaného zdá jako jednoduchý.

Zapojení digitálního rádia do účastnické zásuvky? Pozor na chyták

Pozor je třeba si dát na jedno úskalí nejen STA, ale i domácích rozvodů v rodinných domech. Naprostá většina účastnických zásuvek má pásmo VHF odděleno na TV výstupu. Pokud tak budeme zapojovat DAB+ přijímač do zásuvky označené jako „R“, kam zapojujeme FM rádio, signál nebude buď žádný, nebo velmi slabý. Digitální rádio je tak nutné vždy zapojit do zásuvky označené jako „TV“, například přes rozbočovač, abychom mohli mít najednou zapojenou i televizi.

U klasické účastnické zásuvky musíme digitální rádio připojit na TV výstup.

Až v poslední době některé typy účastnických zásuvek (např. od firmy Alcad) oddělují VHF pásmo i na R výstup, na trhu je jich ale bohužel menšina a využití rozbočovače pro zapojení digitálního rádia na TV zásuvku tak bude většinou nutností i nadále.

Další rozvoj DAB+? ČR už brzy, plány mají i naši sousedé

Připravit se na příjem digitálního rádia má každopádně smysl. Český rozhlas v posledním roce výrazně rozšířil pokrytí své sítě a ve spouštění dalších vysílačů bude i nadále pokračovat. V plánu je také rozvoj sítí obsahujících komerční stanice, ty by měly odstartovat nejpozději během roku 2020, už nyní ale na některých místech vysílají operátoři RTI CZ, Teleko Digital a České Radiokomunikace. Velmi zajímavým zpestřením je pak přeshraniční příjem z Německa, kde je výrazný přesah několika sítí na naše území a v nich široká nabídka stanic včetně žánrových, navíc ve velmi dobré kvalitě zvuku. Přesah digitálního rádia do ČR je i ze Slovenska (vysílače Krížava a Bratislava), Polska a z Rakouska, kde se v tomto roce signál z Vídně rozšíří i do dalších regionů. Televizniweb.cz bude samozřejmě i nadále rozvoj digitálního rozhlasu sledovat a zásobovat čtenáře aktuálními informacemi i recenzemi vhodných DAB+ přijímačů.

Autor se věnuje profesionálním instalacím individuálních a společných antén pro DVB-T2, DAB+ i FM rozhlas, více informací a objednávky instalací na www.dvbservis.cz

Štítky