UVNITŘ VIDEO – Dva ze čtyř celoplošných multiplexů budou vysílat v novém standardu DVB-T2, dva zůstanou v DVB-T. Většina programů zůstává zakódovaná v placené službě Plustelka.

Velké přelaďování čeká od letošního července ty televizní diváky na Slovensku, kteří využívají pozemní příjem televizního vysílání. Tamní provozovatel celoplošných sítí pro televizní vysílání, společnost Towercom, oznámil změnu kmitočtů u všech čtyř provozovaných multiplexů. Operátor musí opustit pásmo 700 MHz, které bude od poloviny příštího roku vyčleněno pro potřeby mobilních datových sítí nové generace 5G. Připravil proto informační kampaň a speciální internetové stránky, na kterých si může každý divák podle svého bydliště zjistit, kdy dojde k přelaďování vysílače, z něhož přijímá televizní signál. První změny mají proběhnout 3. července a celkově se dotknou ani ne pětiny domácností, které na Slovensku přijímají televizi terestricky.

„Plánovanou změnou televizní diváci nepřijdou o programy, na které jsou zvyklí,“ ujistil generální ředitel Towercomu Ivan Peschl. Domácnosti, které přijímají bezplatné programy, navíc nebudou muset pořizovat nové přijímače DVB-T2, protože většina volně šířených televizních stanic na Slovensku vysílá v celoplošných multiplexech 2 a 3, jež zůstanou i nadále ve standardu DVB-T. „Jediné, co tedy uživatele čeká, je to, že v určitou chvíli budou muset přeladit, resp. znovu naladit televizní stanice na svých televizorech nebo set-top boxech,“ upřesnil Peschl. Přelaďování vysílačů bude podle technického ředitele Towercomu Zsolta Nagyho probíhat od července letošního roku do konce června 2020.

Jako první přeladí vysílač ve Štúrovu

Jako první přijde letos 3. července na řadu vysílač Modrý vrch u Štúrova na jižním Slovensku. Následovat bude 9. července Zobor v Nitře na západním Slovensku, 17. července Snina na východním Slovensku a 24. července Brezno na středním Slovensku a Dubník u Prešova na východě země. „Vysílací standard a technické parametry (u multiplexů 2 a 3, pozn. red.) se měnit nebudou, změna neovlivní pokrytí ani kvalitu příjmu,“ ujišťuje technický ředitel Towercomu. Přechod na nový vysílací standard DVB-T2 naopak čeká multiplex 1, takže diváci, kteří si budou chtít zachovat příjem programů z této sítě, si budou muset pořídit televizor nebo set-top box DVB-T2/HEVC.

Multiplex 1 na Slovensku aktuálně šíří programy Joj Cinema HD, TV Lux, Sport 1, Sport 2 HD, ČT 1 a ČT 2. Volně z nich vysílá pouze křesťanská TV Lux, zbytek je součástí placené služby Plustelka. Multiplex 2 obsahuje volně šířené komerční televize Joj, Plus, Wau TV a TA3, všechny ve standardním rozlišení obrazu. Multiplex 3 je veřejnoprávní a na čtyřech programových pozicích v něm vysílají dva programy RTVS: Jednotka a Dvojka ve standardním a také ve vysokém rozlišení obrazu. Multiplex 4 již vysílá v novém standardu DVB-T2 a obsahuje programy placené služby Plustelka: Markíza HD, TV Doma, Dajto, Prima Plus, Film+, Eurosport 1 a 2, VH1, Viasat History, Viasat Nature, Viasat Explorer, RiK, Minimax, Discovery a Eroxxx.

36 programů v terestrice, ale jen sedm volně

Prostřednictvím regionálních terestrických sítí placená služba Plustelka nabízí ještě programy Československo, Epic Drama HD, Ben2Can, Fight Box HD, Filmbox Premium HD, Filmbox, Travel Channel, TV Paprika a Senzi TV. Terestricky tak na Slovensku vysílá prostřednictvím sítí Towercomu celkem 36 televizních stanic, z toho však jen sedm volně, tedy bez nutnosti za jejich příjem platit extra poplatky a pořizování dekódovací karty. Šest programů zůstane i nadále ve standardu DVB-T, jeden (křesťanská TV Lux) přejde na DVB-T2. Na změny v pozemním televizním vysílání má diváky upozornit multimediální informační kampaň, v níž Towercom využil herce Jozefa Vajdu. Ten vystupuje na webu a v informačních spotech jako „agent Anténa“.

„Kampaň má dvě části. Po první všeobecně-informační nastoupí cílená regionální kampaň zaměřená už na samotný termín a nutnost znovu naladit televizní programy,“ říká marketingová ředitelka Towercomu Miroslava Letková. O změně, důvodech, harmonogramu i potřebných krocích bude firma informovat i prostřednictvím speciální internetové stránky www.cezantenu.sk. Towercom také nabízí informační linku na čísle 0800 611 211, která bude k dispozici v pracovních dnech od 8 do 21 hodin. Otázky mohou diváci zasílat také e-mailem na adresu info@cezantenu.sk.

Štítky