Největší poskytovatel telekomunikačních služeb ve Švýcarsku spustil 5G v 54 městech, včetně například Curychu, Bernu a Ženevy.

Spuštění mobilní datové sítě páté generace bylo možné v rámci uvolňování pásma 700 MHz a Swisscom hodlá 5G zavést – do konce roku 2019 – v rámci prakticky celé země s plánovaným pokrytím asi 90 % populace. Chce toho dosáhnout využitím softwaru Ericsson Spectrum Sharing, který dokáže dynamicky přepínat spektrum mezi 4G a 5G, a to na základě aktuálních požadavků a aktuálního provozu.

K TÉMATU:

„Spuštěním první komerční sítě 5G ve Švýcarsku pokládáme základní kameny novým aplikacím a obchodním modelům,“ říká Urs Schaeppi, CEO společnosti Swisscom. Připojení mohou zatím využívat pouze zákazníci společnosti Swisscom

Start sítí 5G se v Evropě očekává koncem prvního pololetí roku, v Česku pak pravděpodobně na konci roku 2019, resp. na počátku 2020. Vše nyní závisí na tom jako dopadne aukce frekvenčního spektra, která začne až koncem roku. „Proto by případné spuštění na konci roku 2019 zcela jistě nebylo celoplošné, ale jen poměrně územně selektivní v již přiděleném pásmu 3,7 GHz,“ říká Jiří Rynt ze společnosti Ericsson.

Štítky