Komponentovým přijímačům pro digitální rozhlas jsme se už jednou věnovali. Teď přinášíme recenzi dlouho očekávaného modelu německého Technisat mířícího však trochu jinam.

Zatímco Onkyo T-4030 je vyšperkovaná hifistická lahůdka jejíž cílem je co nejkvalitnější rozhlasový příjem a jeho následné zpracování, DigitRadio 140 představuje kombinovaný přístroj nabízející vedle příjmu rozhlasu na tři způsoby (VKV/FM, DAB, internet) i přehrávač disků CD (CD audio i vypálené), streamování hudby přes Bluetooth, přehrávání z USB a síťového média (UPnP) a k dispozici je aplikace pro Spotify Connect. Jak vidíte, papírově je toho více než dost!

K TÉMATU: Onkyo T-4030 je sice v letech, ale DAB zvládá excelentně

Vedle výše uvedeného nabízí sto čtyřicítka ještě rozměrný, barevný displej (8,1 cm), podporu režimu multi-room, dva budíky, úpravu osvětlení displeje (provoz i pohotovostní režim) a také funkci Sleep (spánek). Ta po nastaveném čase přijímač vypne. V tomto okamžiku je ještě dobré zdůraznit, že jde o přístroj bez zesilovače, a tudíž určený k napojení typicky na A/V receiver. A že v ceně obdržíte jak dálkový ovladač, tak drátovou anténu i když DigitRadio 140 přes F konektor napojíte i na tu pevně zabudovanou, venkovní.

 

Instalace pouze v němčině, ovládání na přístroji vynikající

Komponenta s integrovaným zdrojem má šířku 435 mm a už z hmotnosti 2,6 kg tušíte, že chybí hliníková přední stěna, která je nahrazena kvalitním plastem (tedy tak se mi to alespoň jeví…). Jinak je přijímač kovový a solidně zpracovaný. Čest výrobci však nedělá, že jsem na spodní straně našel jeden nezabroušený šroubek o který si klidně roztrhnete prst a něco takového by se Technisatu opravdu stát nemělo!

Přijímači dominují dva otočné voliče a rozměrný barevný LCD displej o úhlopříčce 8,1 cm (3,2″) s rozlišením 240 x 320 bodů a možnou prezentací „obrázků“ (slideshow). Otočné voliče mají jemně přeskakující chod a jsou kombinovány v jednom případě s Enter pro potvrzení volby (levý, mj. pohyb v menu nastavení), a v druhém se zapnutím a vypnutím přijímače. Tento volič je také určen k ovládání úrovně hlasitosti audio výstupu.

Po zapnutí přijímače se spustí instalační průvodce, ale první co se v něm objeví je jakési německé hlášení a nikoli dotaz na jazyk, jak by se slušelo a patřilo. Vše tak bohužel proběhne v němčině. Po instalaci si můžete jazyk změnit, češtinu či slovenštinu tu však nehledejte. Dnes obvyklá angličtina naštěstí nechybí.

Instalace zahrnuje i připojení k lokální síti přes Wi-Fi k čemuž je možné využít tlačítka WPS. Překvapivě už ale nezahrnuje naladění DAB, jak je u ostatních přijímačů Technisatu zvykem; výrobce to řeší při prvním přepnutí na tuner.

K ovládání můžete využít i aplikaci pro mobil a v ceně rovněž dostanete dálkový ovladač rozumné velikosti. Ten se však nedá využít na všechno k čemuž se dostanu záhy a někdy se bez ovládání na přístroji prostě neobejdete. Jinak má slušné rozložení i záběr infra paprsku a nechybí mu tlačítko pro vysunutí disku z CD mechaniky. Pro její ovládání na něm najdete speciální tlačítka, využít OK jako Play/Pause nejde.

Styl ovládání je založen na tlačítku Menu (Zpět, Exit zcela chybí) a šipkách nahoru/dolů, resp. levém otočném voliči s Enter uprostřed. V případě použití dálkového ovladače má vše jednu zásadní vadu – šipková tlačítka vlevo a vpravo totiž slouží k ovládání hlasitosti a pokud přijímač vyžaduje volbu Ano/Ne, na což narazíte hned při instalaci, nedají se použít (neumí se přepnout) a musíte k přístroji.

 

Chudé FM, bohaté DAB i když…

Jak bylo řečeno, při instalaci DigitRadio 140 zcela vypouští u Technisatu obvyklé ladění DAB. O vše se tak musíte postarat sami. V případě analogového rozhlasu máte v menu k dispozici jedinou volbu – ladit pouze silné stanice ano, nebo ne. Samotné naladění pak uděláte automaticky tlačítkem Scan (jde to i manuálně). O funkci AMS, která proladí VKV/FM a sama uloží silné stanice do paměti, jako u Technisat Techniradio RDR, si tu můžete nechat jen zdát. Jinak vše pracuje jak je zvykem. Pokud tedy například je ve vysílání stanice přítomno RDS, zobrazí se její jméno a zviditelnit si můžete i další informace.

Ukládání do paměti probíhá stejně, jako u DAB a internetového rozhlasu, takže stačí jen déle podržet tlačítko Preset a jakmile se na displeji zobrazí jednotlivé pozice, stanici na některou z nich uložíte stlačením Enter. Bohužel se u VKV uloží jen její frekvence a nikoli jméno, a to i když je z RDS k dispozici. Nicméně alespoň můžete ukládat na libovolnou pozici podle vašeho výběru a nikoli v pořadí za sebou od čísla jedna.

V případě DAB se začne seznam stanic vytvářet okamžitě po prvním přepnutí na tento tuner v průběhu automatického ladění. Záhy také vidíte, že možností je v menu nesrovnatelně více než u FM. Můžete se tak zbavit neaktivních stanic (Prune), naladit stanici manuálně, nechat si je setřídit podle jednoho ze tří kritérií a také nastavit funkci DRC (Dynamic Range Compression) pro hlídání rozsahu hlasitosti v rámci jednoho jejího nastavení (rozdíl mezi tichými a hlasitými pasážemi). Bezproblémové také bylo v tomto případě zobrazování českých znaků jdoucích s vysíláním, což je asi jediné místo, kde na to narazíte.

 

Internetové stanice: příjemná klasika

Přiznám se, že vstoupit do této funkce mě trvalo déle, protože jsem se trochu děsil toho, co tam uvidím. Tiše jsem doufal, že přístup nebude à la set-top boxy a naštěstí nebyl. Jak ostatně vidíte i z mezititulku.

Implementace příjmu rozhlasu „po drátě“ 🙂 je tak říkajíc klasická, takže máte k dispozici volbu pro poslední poslouchané kanály a rozsáhlé filtrování podle žánru, země, atd. A nechybí ani Česko o čemž se můžete přesvědčit ve fotogalerii. Navíc ovládání prostřednictvím tlačítek na přístroji je stále pohodové a svižné (jako obvykle se dá i kolovat) a je škoda, že tomu neodpovídá i řízení přes dálkový ovladač.

Dobrou zprávou je však i to, že se třicítka stanic, kterou si můžete uložit do paměti, ukládá snadno a zcela stejně, jako u FM a DAB. Stanice si také můžete vyhledat prostřednictvím klávesnice na obrazovce. Škoda, že tu – opět klasicky – není vyhledávání podle vysílací kvality (toho se asi nikdy nedočkám). Tu si, stejně jako u DAB, zobrazíte společně s dalšími informacemi přes tlačítko Info dálkového ovladače.

 

Přes Bluetooth (BT) spárovaný mobil Sony a Technisat DigitRadio 140.

Přehrávání přes USB i LAN velmi dobré, Bluetooth ale vynikající

Práce s mechanikou CD je vcelku průměrná, k dispozici jsou obvyklé možnosti, včetně opakování skladby, apod. Pokud CD vyndáte, můžete přijímač vypnout a vozík mechaniky se zasune sám. Opačně to už nejde, takže než budete moci vložit disk do vozíku, musíte přijímač zapnout (škoda, že takto nefunguje tlačítko pro zasunutí a vysunutí mechaniky). Jestliže CD už v mechanice máte, nestačí zmáčknout Play, ale je třeba se tlačítkem Mode nejprve přepnout do příslušného režimu, což je taktéž bohužel trochu omezující. Jinak si přijímač poradil s udávanými formáty a jak s originálním tak i s vypáleným diskem CD-R. CD-RW by měl zvládnout také, ale po ruce jsem žádné neměl.

Při přehrávání jak přes USB, tak přes lokální síť (volba Music Player) je podporována klasická adresářová struktura a typicky na USB médiu tak nemusí být hudba nahrána v kořenovém adresáři, jak se občas stává. Dlouhé názvy souborů na displeji rotují, české znaky v názvech skladeb se sice v tomto okamžiku objevovaly správně, během přehrávání skladby už ale nikoli a přijímač si s češtinou nerozumí ani zde (jediné, kde to dobře zvládal, bylo vysílání DAB).

Vedle MP3 (jediný výrobcem udávaný formát) jsem, jak z USB tak ze serveru Synology DiskStation DS414j, přehrál i WAW, WMA a běžný FLAC. FLAC HD podporován bohužel není a při jednom z pokusů přehrát ho se přijímač natolik kousl, že jsem ho musel vytáhnout ze síťové zásuvky. Jinak bylo přehrávání hudby přes domácí síť i z USB média bez problémů a jediné co jsem tak postrádal, byla volba/tlačítko pro vysunutí flash paměti.

Po přepnutí na Bluetooth Audio se DigitRadio 140 spárovalo s mobilem Sony Xperia XZ (F8331) se systémem Android 6.0 okamžitě a stejně jsem dopadl i s výborným Samsung Galaxy A9 aktualizovaným na Android 9. Bylo pouze zapotřebí na Xperii ukončit Bluetooth. Kvalita takto podané hudby v podstatě odpovídala originálu a nebylo ani zapotřebí nějak vytáčet hlasitost výstupu. Je vidět, že implementace Bluetooth je u Technisatu vynikající i když jsem se tentokráte nikde nedozvěděl s jakými BT profily vlastně pracuje. U jiných výrobků to udává, ale u tohoto…

 

Funkce Music Player pro přehrávání hudby z lokálního (USB) i síťového zdroje. Třeba ze serveru…

Jaké je? Skoro univerzální…

Technisat DigitRadio 140 sice na první pohled upoutá svým stylem i možnostmi, ale špatná instalace dojem záhy zkazí (alespoň v mém případě), nemluvě o poněkud odfláknuté příručce v PDF. Ta je sice v několika jazycích, ale bez indexace, resp. provázání například obsahu s kapitolami. Nicméně alespoň v ní zjistíte některé základní informace, které na webu Technisatu chybí. Jako třeba počet úložných míst v paměti či něco tak prostého jako jsou rozměry přijímače. Co bohužel už nikde nezjistíte, je například frekvenční rozsah, který by se u takovéto kombinace také slušelo uvést.

Co se týče příjmu, subjektivně vzato se citlivost u VKV/FM zdála být solidní (alespoň podle u mě naladěných stanic), DAB část naopak méně citlivá. Přijímač se v tomto ohledu rozhodně nemůže se zmiňovaným Onkyo T-4030 měřit, ale jak jsem už naznačil, oba míří jinam.

Technisat DigitRadio 140 je určeno pro náročnější publikum (pro hifisty ale určitě nebude), které hledá univerzální přístroj na přehrávání rozhlasu a hudby ze všech možných zdrojů. Takovýto zájemce by ale měl mít na paměti, že sice nabízí všechny možné tunery, kvalitní výbavu v podobě řady vstupů a výstupů, a také aplikaci pro Spotify, ale že vše trochu kazí formátová kompatibilita. Resp. zejména absence přehrávání muziky ve FLAC HD. Jinak si ovšem – pravda – špatně rozhodně nevede! Rozměrné hodiny v pohotovostním režimu jsou dobře čitelné i ze tří metrů (běžné informace např. o rozhlasové stanici tak na metr, metr a půl) a ovládání na přístroji je skutečně vynikající až si našinec říká, proč nebyl dotažen dálkový ovladač. Jinak řečeno: pokud hledáte co nejkvalitnější komponentu pro příjem FM/DAB, sáhněte po Onkyu. Jestliže nejste tak nároční, nevadí vám zejména absence přehrávání některých „lepších“ hudebních formátů a hledáte univerzální audio kombinaci (tedy skoro) s využitím nejrůznějších zdrojů , tady budete doma. Pokud jste ovšem v oblasti s dobrým příjmem. I když u VKV…

Hodnocení

  • PRO: solidní nabídka funkcí u DAB, vynikající ovládání na přístroji, výtečné Bluetooth, optický i koaxiální audio výstup, excelentní výbava, ale…
  • PROTI: …chybí zejména přehrávání FLAC HD, lokalizace by se hodila (zejména u práce se soubory), obtížné šroubování obou antén (Wi-Fi a příjem), instalace v němčině bez úvodní volby jazyka a naladění DAB

Štítky