Vedle řady tradičních televizorů, jako TechniVista, TechniMedia či TechniPlus nabízí německý Technisat i řadu vysloveně monitorovou, tedy bez příjmových tunerů. Prodávat se bude i u nás, takže se podívejme, co v ní vlastně je.

AKTUALIZOVÁNO, 15. 5. 2019: Podle výrobce má jít o obrazovku typu ADS, což by měl být druh druh IPS.

Technisat nabízí celou řadu set-top boxů pro příjem pozemní i satelitní, takže „televizor“ bez tunerů, tedy pouze panel, je naprosto logickým vyústěním této části nabídky. U ní je důležité zejména to, zda lze použít jeden ovladač, tedy zda se dá televizor se set-top boxem současně zapnout a vypnout, zda jde regulovat hlasitost a ideálně ji i ztlumit. Na to všechno se ve spojení s kvalitním firemním set-top boxem Technisat Digipal Isio HD, dovolujícím využít i internetových služeb a HbbTV, podíváme.

Čistě parametrově MonitorLine UHD 49 na první pohled nepřekvapí. Klasicky velmi lesklá obrazovka obklopená kvalitními kovovými rámečky má 50 Hz, což jistě některé neuspokojí, a bohužel nejde o panel IPS, což zase neuspokojuje mě. Má dvě velikosti – 124 cm (49″) a 140 cm (55″), rozlišení je vždy Ultra HD (4K), tedy 3840 x 2160 bodů. Zesilovač o celkovém výkonu 16 W je napojen na kupodivu dvoupásmové reprosoustavy vyzařující směrem do podstavce a že jde o solidní řešení je slyšet v okamžiku, kdy ve zvukových nastavení sáhnete po volbě Uživatelský a trochu si výstup upravíte. Monitor má kupodivu zabudován i přehrávač médií, což mi přijde trochu zbytečné, navíc když je tu jen jedno USB a bohužel nikoli 3.0. Na druhou stranu je trochu odlišné například od set-top boxu Technisat Digipal T2 HD ex+ a chová se tak, jak je dnes zvykem. Například OK při přehrávání vyvolá softwarové ovládání a Pause, další OK zase Play. Práce s ním je tak pohodlnější.

Z obsahu s vysokým dynamickým rozsahem (HDR – High Dynamic Range) je podporováno pouze základní HDR10, takže chybí minimálně televizní HLG. Vnější design lze však jen pochválit a zadní strana je navržena velmi čistě. S jistým omezením by šel televizor umístit i do prostoru a bylo by třeba jen vyřešit vedení kabelů, které nejdou protáhnout nožkami podstavce. USB je jediné a tudíž správně na boku, ale připojení sluchátek má bohužel vývod směrem dolů, což může být při absenci Bluetooth (i pro sluchátka) problém. A ještě drobnost: Na úvodním obrázku vidíte televizor v kombinaci se set-top boxem se zvukovou lištou Technisat Sonata 1.

Tu jako ideální doplněk, společně s Digit Isio STC+, uvádí i výrobce.

K TÉMATU (RECENZE SET-TOP BOXU TECHNISAT DIGIPAL ISIO HD):

Precizní balení, překvapivá instalace

Balení je naprosto precizní a něco takového uvidíte zřídka i u televizoru za sto a více tisíc. Nožičky představují solidně provedené kovové odlitky, ale na vrtaných otvorech bylo vidět, že se zpracovatel dvakrát nepochlapil. Tipnu si, že z Česka nepocházejí a ani z Německa. A když jsem u technického provedení – nezvyklé je, že otvory VESA nejsou uprostřed zadní stěny (šrouby jsou součástí dodávky), ale jsou vyosené, takže pokud byste chtěli obrazovku na stěnu, umístění asi bude náročnější.

Pohled na konektory odhalí první problémy. Že chybí YUV a SCART asi nebude důležité, digitální optický audio výstup je zapotřebí na set-top boxu, ale že tu je pouze USB 2.0 a konektor pro sluchátka má vývod směrem do podstavce představuje jisté zklamání. Už je zřejmé, proč je výrobcem doporučována Sonata, která má USB 3.0 habaděj. Naopak chybu nemá zabudovaný síťový vypínač, který najdete hned u napájecí šňůry. Z boku jde nahmátnout bezproblémově a půjde to i při rozumné montáži na stěnu.

Co se týče samotné instalace, ta – po úvodním hlášení v němčině – zahrnuje pouze čtyři kroky. Výběr jazyka (Česko nechybí, Slovensko už ano), země (tady asi bude nejlepší nechat Německo), prostředí ve kterém se monitor nachází (doma, prodejna) a posledním krokem je výběr vstupu zdrojového signálu.

Dodaný dálkový ovladač je zcela stejný, jako u řady set-top boxů Technisatu. Jak se přepíná do režimu televizoru, jsem se ale musel podívat do příručky.

Ovládání by bylo pohodlné, kdyby…

Tím naprosto klíčovým je – alespoň ze začátku, než monitor nastavíte – přepínání univerzálního dálkového ovladače (až tři přístroje) mezi vaším set-top boxem a režimem TV, který zde slouží k přepnutí do ovládání monitoru. A to se bohužel u Technisatu dělá jinak, než je zvykem, takže jsem se musel podívat do příručky. Technisat totiž nepoužívá obvyklý systém třeba pěti tlačítek pro pět přístrojů, nebo jednoho tlačítka, které se opakovaně mačká, čímž se mezi nimi přepínáte. Jak říká příručka (a jak to funguje i v praxi), tady je to jinak… „Chcete-li přepnout kód dálkového ovládání abyste, např. obsluhovali satelitní přijímač TechniSat, držte stlačené tlačítko CODE a stiskněte zároveň tlačítko OK. Dioda LED na dálkovém ovládání ukazuje právě aktivní kód. Stiskněte tlačítko OK vícekrát, abyste aktivní kód přepnuli.“

Jak navíc vidíte, set-top boxy jsou zde označeny jen jako SAT, což není ideální, ale v každém případě je důležité, že pokud si monitor vyladíte, čímž myslím nejen povolení HDMI (CEC), ale zejména nastavení obrazu a zvuku podle vašich potřeb, pak si na ovladači můžete přepnout na set-top box (SAT 1) a režimu TV si v podstatě nemusíte všímat. Tedy pokud přes něj nebudete využívat multimédia.

V mém případě, ve spojení s Technisat Digipal Isio HD, se obě zařízení vypínala a zapínala současně, takže stačí na „televizoru“ nastavit hlasitost a vše pak regulovat jen přes audio výstup set-top boxu . Ostatně oba dálkové ovladače byly zcela shodné.

Pohodové změny nastavení, funkční HDMI (CEC)

Nastavení ve kterém se dá i kolovat vyvoláte tlačítkem Menu v okamžiku, kdy jste přepnuti na ovládání monitoru (tlačítko TV). Jak vidíte ze snímků, voleb není mnoho, přece jen jsme u monitoru, ale jsou výborně dělané, takže klobouk dolů. Po vybrání například jiného obrazového režimu nebo vypnutí dynamického kontrastu jasně vidíte změnu, při přehrávání multimédií ve skutečném poměru stran 4:3 zapracuje automatika a zobrazí ho 1:1.

U zvuku najdete opět několik přednastavených režimů a pokud vyberete Uživatelský, můžete si upravit i pětipásmový ekvalizér. Jinak tu je volba pro vyrovnání hlasitosti, redukce zpoždění při výstupu či druh výstupu audia přes HDMI (PCM, RAW).

Co se týče voleb pro HDMI (CEC), to nejprve musíte po instalaci manuálně zapnout a pak lze teprve povolit současné zapnutí/vypnutí monitoru a set-top boxu. Patřičná nastavení musíte udělat i na připojeném set-top boxu.

Přehrávání multimédií je klasické (OK při přehrávání vyvolá softwarové ovládání a Pause) v pořádku ale nebylo řazení souborů ve výpisu a upravit nešlo.

Dobrá multimédia i když bez externích titulků

Kapitola věnující se EPG, chytrým funkcím a HbbTV v tomto případě odpadá, kupodivu ale neodpadají multimédia i když jsem překvapen, že tu vůbec jsou. Správce souborů vidíte na snímku výše, takže je zřejmé, že nemusíte dopředu vybírat, co chcete přehrávat. Naopak změnit nešel druh náhledu, který je tak stále ikonový a dlouhé názvy souborů v nich rotují. Čeština v jejich jménech se však zobrazovala v pořádku.

Z fotografií se přehrálo jak JPG, tak PNG a BMP a kupodivu i 3D snímky v MPO. Ty se ukázaly trochu zvláštně v podobě obou snímků každý na polovině obrazovky.

Muzika překvapila zvládnutím formátu FLAC, včetně DTS, navíc i ve verzi HD, tedy s vyšším vzorkovacím kmitočtem (frekvencí) s čímž mívá značka problémy. Monitor si tak poradil s 96 Hz i 192 kHz. Vedle toho se přehrály obvyklé formáty MP3 a WAV.

Ve videu, které dokázalo při přerušení navázat, se ukázalo, že přehrávání XviD je trochu nespolehlivé (jednou ano, jednou ne), DivX 5 byl rovnou ohlášen jako nekompatibilní. Monitor tak mj. zvládal MKV (mj. L4.0 i L4.1), čistý MPEG-4 i AVC (AVCHD už nikoli), H.264 a HEVC, a to jak ve Full HD tak v nižším rozlišení. Nezaváhal ale ani před nahrávkou z BBC s tokem kolem 8 Mb/s (H.264, TS).

Přehrávání videí v rozlišení 4K (H.264 i H.265/HEVC) překvapilo svou kvalitou i výborným obrazovým podáním a tudíž dostatkem výpočetního výkonu, což je ale znát i na výtečném resamplování z nízkých rozlišení a jednoduchých videí s nízkým datovým tokem. A osvědčilo se i u přehrávání obsahu s HDR10 i když ten bohužel monitor nijak neoznámí. Obrazové podání ale bylo velice dobré, ani příliš jemné, ani s příliš zdůrazněnými detaily v přesvětlených či zatmavených scénách. Jistý sklon k jemnějšímu nastavení sice monitor měl, ale vše bylo lepší, než u řady dražších přístrojů. HDR je ovšem individuální záležitost.

Na závěr testu jsem přišel na to, že se při přehrávání multimédií dá zapnout jen monitorová část bez napojeného set-top boxu. V tomto případě stačilo nastavit ovladač do polohy TV, monitor zapnout a dále se přes tlačítko Menu dostat k multimédiím.

Nastavení konektorů HDMI, včetně společného ovládání CEC.

Jaký je? Šikovný a s výborným zvukem i resamplováním

Televizory ve 4K, s HDR a s úhlopříčkou 49 palců zakoupíte od asi 10.000 do 40.000 Kč. Kvalitní plně vybavený televizor se vším všudy, tedy i s chytrými funkcemi, se dá koupit už za nějakých 15, 16.000 Kč. Tady si však připlatíte a dostanete „pouze monitor“ i když ve skutečnosti je tu hodně navíc.

Podle mého by MonitorLine UHD 49 mohl řadu potenciálních zájemců zaujmout nejen návrhem a provedením, ale také bezproblémovou základní spoluprací se set-top boxem značky Technisat. Tedy společným automatickým zapnutím a vypnutím. HDMI (CEC) je však problematická technologie, takže nemusí fungovat vždy. Tady ale společné operace fungují a zařízení mě ani jednou nenechalo ve štychu. Vedle toho, je tu možnost přehrávat multimédia z USB jen se spuštěným monitorem, což také nemusí být k zahození. Podle mého je sice chybou, že HDMI (CEC) je po instalaci vypnuto, ale asi chápu, co k tomu výrobce vedlo. Bohužel daleko větší chybou je, že na to při instalaci monitoru nijak neupozorňuje, a to by opravdu měl! Zkrátka chybí volba HDMI (CEC) zapnout či vypnout s upozorněním, že to jde kdykoli změnit v nastavení. A to bych od takovéhoto přístupu očekával.

V monitoru chybí Wi-Fi, resp. jakékoli síťové napojení, což mi přijde pochopitelné, Bluetooth pro sluchátka a přehrávání audia by se ale myslím hodilo víc, než přehrávání multimédií. To vám může obstarat set-top box, navíc u nich Technisat stále nepodporuje externí titulky a v monitoru není zabudováno ani USB 3.0. Navíc zvuk je tu opravdu výborný a už při asi 40 % hlasitosti a dobrém zdroji cítíte, že subjektivně vzato má zesilovač vyšší výkon než 2x 8 wattů.

Někomu u UHD 49 bude vadit 50 Hz panel, ale faktem je, že ten má drtivá většina současných televizorů stejné úhlopříčky. Osobně bych sice dal přednost obrazovce IPS, ale budiž a jako mínus to z obdobných důvodů také uvést nemohu. Sice nerozumím tomu, proč je zabudováno přehrávání multimedií, ale ani to nejde uvést jako vada. Je to prostě přístup a navíc lepší než u řady set-top boxů této značky! Skutečných mínusů je tak jen několik a tou největší námitkou podle mého zůstává absence tlačítek přímé volby pro přepnutí ovládání mezi set-top boxy a monitorem. Tady je přepínání přece jen zbytečně komplikované.

Co dodat? Jak vidíte, monitor je vlastně spíše „monitor“. Dokáže přehrávat multimédia a jeho obrazový procesor je dostatečně výkonný na to, aby si poradil s horší a špatnou kvalitou videa a vše podal lépe, než jak by to asi dokázala většina televizorů v obdobné a možná i vyšší ceně. Nejsem si jist, kolik televizorů do nějakých dvaceti tisíc korun by to takto dobře zvládlo. I když se mohou některé věci na Technisat MonitorLine UHD 49 zdát slabší, výsledkem jsem byl nakonec velmi příjemně překvapen. A nakonec dala smysl i multimédia, a to nejen kvůli lepšímu ovládání, ale i kvůli jejich obrazovému a zvukovému podání. Takže – „dobrá práce!“

Hodnocení (pouze monitor)

  • PRO: výborný zvuk i resamplování v multimédiích z nízkých rozlišení, elegantní design, výborné volby i menu nastavení, funkční společné zapnutí a vypnutí STV a monitoru, síťový vypínač, multimédia z USB lze přehrávat bez zapnutí napojeného set-top boxu
  • PROTI: komplikovanější přepínání v rámci univerzálního dálkového ovladače (přístroje), pouze HDR10, funkce HDMI (CEC) je po instalaci vypnuta a instalace na to nijak neupozorňuje, hodily by se kvalitnější baterie do dálkového ovladače