UVNITŘ TABULKA S PARAMETRY VŠECH STB – Po více než půl roce obnovujeme náš seznam certifikovaných set-top boxů pro nastupující české DVB-T2/HEVC. Nezapomeňte! Vypínání DVB-T začne už letos v listopadu…

Tento přehled není o rozdělení výrobků podle cen. Jediným kritériem pro zařazení je tak logo „DVB-T2 ověřeno“. Pokud ho přístroj vlastní znamená to, že prošel ověřovacími testy u Českých Radiokomunikací (CRA). Oproti seznamu, který si můžete stáhnout ze stránek dvbt2overeno.cz však v něm naleznete i hodně navíc.

Značka „DVB-T2 ověřeno“.

Přechod na nové DVB-T2, které je nekompatibilní se stávajícím pozemním vysíláním v DVB-T a přístroje se na něj nedají ani aktualizovat, pořídíte doslova za pár stokorun. Samozřejmě se jedná jen o základní modely, typicky například bez HbbTV.

Dlouhodobě nejlevnějším set-top boxem (STB) na českém trhu je Antex plus Orion T2 prodávaný za 550 Kč, který jsme i vyzkoušeli.

Tím naopak nejdražším je GoSAT GS7075 COMBOi, který však za 2790 Kč nabídne i HbbTV a satelitní tuner. A když jsme u hybridního televizního vysílání: počet certifikovaných výrobků s HbbTV se během půl roku vůbec nezměnil, takže jich tu je vysloveně pár. Pokud se navíc podíváte do našeho aktualizovaného přehledu všech u CRA certifikovaných set-top boxů (je ke stažení na konci článku) uvidíte, že proslulé a nijak levné značky, typicky Humax, či Technisat, své výrobky k certifikaci neposílají. I tak přehled nepostrádá zajímavosti. Ostatně jak potvrdil test, zajímavý je už i ten nejlevnější výrobek…

ČTĚTE TAKÉ:

 

V současnosti nejlevnější set-top box pro české DVB-T2/HEVC. Společnost Antex plus u něj dokonce nabízí pomoc s instalací.

Certifikované set-top boxy s logem „DVB-T2 ověřeno“ v našich testech

 

Tesla TE-400 (699 Kč) je vnitřně stejná jako testovaná Alma 2860 a liší se jen vizáží.

Jak se vytvářel tento přehled?

Všechny u CRA certifikované přístroje se pravidelně objevují v seznamu na webových stránkách dvbt2overeno.cz, ale bez parametrů a cen. Odtud tedy byly do přehledové tabulky převzaty základní údaje, včetně verze firmwaru se kterou byl přístroj zkoušen. Pokud se název přístroje lišil od oficiálního na stránkách výrobce či dovozce, byl v našem přehledu opraven. Pamatujte také na to, že logo „DVB-T2 ověřeno“ bylo vydáno jen a pouze pro zařízení s uvedenou verzí firmwaru a nikoli s jinou!

Posledním set-top boxem, který byl do seznamu „DVB-T2 ověřeno“ zapsán, byl Ambit A100T2 z konce ledna 2019. Doteď ale o něm nejsou k dispozici žádné údaje.

Nejvýznamnější pokles v ceně zaznamenal Zircon Air T2 s HbbTV, který z 1890 Kč v době našeho testu klesl na výtečných 1490 Kč. Tohle by ale nemuselo znamenat jen prosté zlenění. Mohlo by totiž být i předzvěstí příchodu nových přístrojů s HbbTV, resp. s jinými čipovými sadami, které jsou už dlouho očekávány. Ostatně máme už červen a mnozí výrobci se chystají na letošní podzim, kdy vše vypukne naplno. V listopadu totiž začne postupné vypínání stávajícího vysílání v DVB-T, které odstartuje zhruba půlroční lhůtu v níž má být přechod na DVB-T2/HEVC zcela završen.

Jak vidíte, máte už nejvyšší čas…

 

Alcor HDT-4900 s Ethernet (LAN) byl do seznamu „DVB-T2 ověřeno“ zapsán s datumem 24. 7. 2018. Bližší údaje však až donedávna chyběly. Doteď si například nikde nedočtete, jaké má set-top box vlastně aplikace.

Jak číst tabulku

Jak bylo řečeno, položka „ověřovaná verze firmwaru“ je převzata z oficiálního seznamu vydávaného Českými Radiokomunikacemi. Ten naleznete na stránkách „DVB-T2 ověřeno“.

Co se týče „tunerů“, naprostá většina přístrojů má udávanou kompatibilitu pouze s kompresí, kodekem H.265/HEVC, takže je zde uvedeno „DVB-T, DVB-T2 (HEVC)“. Pokud měl výrobce, prodejce, na stránkách uvedenu i kompatibilitu s DVB-T2/H.264, což může být v některých částech republiky důležité, je to zde rovněž zmíněné. Prakticky všechny set-top boxy pak zvládají příjem signálu s maximálním rozlišením Full HD 1080p. Lišit se ovšem mohou snímkovou frekvencí, která však byla díky nedostatku ověřitelných informací z tabulky vypuštěna. U nás navíc momentálně není nijak důležitá stejně, jako to, zda je přijímač vybaven mechanikou „PCMCIA (CI+)“, nebo alespoň štěrbinou pro přístupovou kartu k placenému vysílání. V přehledu ostatně není jediný, který by ji pro pozemní příjem měl a nejspíše ji nemá ani Ambit A100T2 k němuž stále nejsou k dispozici bližší údaje.

Bod „některé funkce“ je myslím jasný, mějte však na paměti, že někdy nebyla uvedena zejména multimédia. Drtivá většina přístrojů je však podporuje.

„Vstupy/výstupy (výběr)“ jsou taktéž jasné. Všechny set-top boxy mají rozhraní HDMI, některé pak SCART, takže na výběr pro majitele starších televizorů, třeba i plochých, je. Relevantní údaje o HDMI (CEC) se zjistit nepodařilo, pokud ano, jsou uvedeny zde. Více informací k HDMI (CEC) v samostatném článku.

V poznámce najdete další důležité údaje, pokud se je podařilo zjistit. Například zabudované aplikace (někdy i rozhlas přes internet…) či možnost připojit k boxu adaptér pro Wi-Fi.

 

Set-top box Zircon Air T2 s HbbTV byl do seznamu ověřených přístrojů zapsán 13. 9. 2018. Prošel i testem Televizního webu.

Přehled certifikovaných set-top boxů pro DVB-T2/HEVC s logem „DVB-T2 ověřeno“ (k 12. 6. 2019)

Poslední aktualizace článku proběhla ve čtvrtek 13. června 2019. Přehled si klade za cíl ukázat celou nabídku přístrojů certifikovaných CRA na českém trhu. Při převodu do PDF se bohužel ztrácejí odkazy na testované výrobky, jejich přehled (na proklik) tak naleznete přímo v článku.

Tabulka ke stažení (PDF): set-top boxy CRA certif., červen 2019