Chytrý televizor základní třídy nabídne neobvyklou sadu aplikací, plnou tunerovou výbavu i dálkový ovladač s parádním rozložením. A v záloze má i další překvapení!

Za Finlux 24-FHD-5760, nebo také Finlux 24FHD5760 (správné označení je podle štítku to první), s klasicky hodně lesklou obrazovkou, úhlopříčkou 61 cm (24″) a rozlišením HD Ready zaplatíte 4990 Kč. Jak bylo řečeno, jde o přístroj tzv. chytrý, a vedle Netflixu, který dnes s Youtube vidíme asi nejčastěji, je na dálkovém ovladači i přímé tlačítko pro přístup na Amazon Prime Video; už to je v této třídě nezvyklé. Čtvrté tlačítko vypadá, jako byste si ho mohli sami naprogramovat, ale v menu jsem změnu nikde nenašel. Nakonec jsem se v příručce dočetl, že se musí na požadovaném kanálu, nebo zdroji, podržet pět sekund a v prvním případě se to skutečně povedlo. V druhém pak s výjimkou zejména vstupu do přehrávání multimédií. Například rozhraní HDMI sem pohodlně umístit šlo.

Televizor by měl být certifikován CRA pro příjem českého DVB-T2/HEVC. V seznamu kompatibilních výrobků jsem ho však nenašel a byl tam pouze model 28-FHD-5760. A ještě drobnost – zmatek panuje i kolem výkonu zesilovače. Na části oficiálních dokumentů je 2x 2,5 W, jinde 2x 5W. Subjektivně vzato mi správnější přišlo to druhé.

Výbava je na pět tisíc korun překvapivě bohatá a s výjimkou Bluetooth je tu vše, co byste mohli přát. Vedle výše uvedeného i přístup k HbbTV s kompletní sadou barevných tlačítek, také zrcadlení obrazovky z mobilu a aplikace pro Lepší.TV a Skylink Live TV. A to je v této kategorii zcela zvláštní!

Instalace bez šroubováku a s tříděním kanálů

Podstavec tvoří jediný plastový výlisek bez gum na spodu. Ty dostanete zvlášť a doplnit si je musíte sami. K montáži televizoru nepotřebujete šroubovák, podstavec se do panelu jen nacvakne.

Instalace je snadná a rychlá. Po výběru „Čeština“ se další nabídka správně objeví na „Česko“. Dále nastoupí nezvyklá volba obrazového režimu televizoru (Přirozený nebo Dynamický), pět bodů ke zřeknutí se odpovědnosti za… cokoli (naštěstí vše na jedné obrazovce a vše lze také najednou přijmout). Následné připojení k internetu doprovází i volba „Probuzení po síti“, kde je bohužel přednastaveno Zapnuto. Pokud ale chcete šetřit energii v pohotovostním režimu, zvolte naopak Vypnout a dejte si pozor na Youtube, které si někdy volbu samo zapíná, navíc i bez ohlášení.

Pokud k připojení k internetu zvolíte bezdrátovou síť, tedy Wi-Fi, musíte zadat heslo. Na výběr máte připojení přes 2,4 GHz i přes 5 GHz, což bych ani dnes u takto levného stroje neočekával. Bohužel bezdrátově se nejprve televizor nepodařilo připojit. Heslo zobrazit šlo, takže bylo správné, ale propojování trvalo velmi dlouho. Pak jsem přišel na to, že je možné na něj nečekat a instalovat dál. Televizor si pak připojení udělal sám na pozadí. Je tu ale také možnost internet vůbec neřešit a po instalaci jít do menu nastavení a použít třeba tlačítko WPS. Heslo tak zadávat vůbec nemusíte. Nebo rovnou připojit TV kabelem, což je vždy nejlepší.

Po naladění stanic je televizor připraven a překvapí nabídkou třídění kanálů, což by se mělo zavést jako norma. Navíc tu s kanály můžete operovat na tolik způsobů, že to neuvidíte ani u masové značky. Jednak můžete využít oblíbených položek, jednak stanice třídit fyzicky, smazat ji, přeskočit apod. A je tu také volba pro přidání stanice rovnou na lištu domovské nabídky, což dnes bohužel vidíte málokdy.

Výtečné rozložení dálkového ovladače

Dálkový ovladač nejen že vypadá jinak, ale on i jiný je. Minimálně proto, že používá dva druhy tlačítek. Drtivá většina z nich je měkká s ne zcela jasným přechodem. Kurzorová tlačítka s OK uprostřed naopak používají mikrospínače, takže je přechod zcela patrný. Vedle toho má tato atypická „dálka“ vynikající rozložení i když by se prohození barevných, původem teletextových kláves, a tlačítek (prodaných) on-line videotékám určitě hodilo. Netflix nás obklíčil, Netflix nás zničí. Zde je i Youtube a Amazon Prime Video.

I tak je na dálkovém ovladači dostupnost HbbTV výborná a EPG (zde Guide – G) vysloveně po ruce, což je dnes málo vidět. Daleko není ani k domovské nabídce, která obstarává nejen přístup k aplikacím, ale i ke vstupům a výstupům, k zrcadlení obrazovky z mobilu či k nastavení. Ostatně samostatné tlačítko Menu tu kupodivu neuvidíte.

Nastavení i ovládání domovské nabídky (tlačítko domečku) je výborné a dovoluje i kolovat jak v horizontálním, tak ve vertikálním směru a aplikace můžete na liště mazat i přesouvat. Škoda jen, že jsou použité znaky tak drobné, což může dělat řadě uživatelů potíže. Jinak by byl ovládací styl za jedna a příjemné je i vypnutí zvuku umístěné mezi postupnou volbu kanálů a hlasitost. Vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku jsem však nikde nenašel.

Díky dobře čitelným popiskám vyhoví dálkový ovladač i těm, kteří na něj hůře vidí a díky zúžení se rovněž dobře drží. Skutečnou výtku mám tak jedinou – nemohl jsem do něj vložit baterie. Pak jsem si všiml dírky, kterou mi potvrdila i příručka, ale ani po použití propisovačky nešel kryt otevřít, takže nastoupilo přiměřené násilí :), což ovšem může být problém kusu. Přiznám se ale, že jsem netušil, že to někdo ještě tímto způsobem vůbec dělá.

EPG nabízí v náhledech (na snímku dvousloupečný, k dispozici i standardní), pořady pro 11 či 12 stanic a v základu pro ten vybraný vidíte čas začátku a konce (u dvousloupečného je jen datum a hodiny).

Jednoduché EPG, překvapivě i lokální aplikace

Programová nabídka je jednoduchá, bez obrazu i zvuku, ale se dvěma náhledy – klasickým a dvousloupečným, který vypisuje pro každou ze stanic pouze aktuální a následující pořad. Vedle toho také EPG (zde Guide) nabízí řadu filtrů pro pořady. Ty se kupodivu někdy stahovaly na pozadí, takže na pozemním vysílání nebylo zapotřebí vstupovat na multiplex, jindy to ale nešlo ani po deseti, patnácti minutách. Na systém jsem nepřišel.

Po EPG se můžete volně pohybovat, na kanál se přepnete – přes další menu – po zmáčknutí OK na libovolném pořadu. Menu obsahuje rovněž položku upozornění na pořad. Televizor se však z pohotovostního režimu neprobudil.

Pro přepnutí náhledu, a také pro výpis z jiného dne, musíte vyjet nad první stanici v seznamu, a to často zdržuje. Škoda, že se pro pohyb po EPG nedá použít tlačítko postupné volby kanálů, jak občas bývá zvykem, které by posunulo výpis stanic o šest, sedm najednou, resp. o celou obrazovku. Pokud chcete pro pořad podrobnější popisek, stačí zmáčknout tlačítko „i“, ale pak se počet vypsaných stanic sníží na sedm, resp. osm.

Sada aplikací, kterou při dané ceně obdržíte, je na malou značku naprosto výjimečná. Z těch domácích, či dobře uzpůsobených, je tu vedle obvyklého Youtube i Skylink Live TV, copak.cz a Lepší.TV. Překvapivě tak chybí Voyo, které jsem nenašel ani v přehledu všech aplikací a přitom bývá prakticky všude.

Nabídka na domovském tlačítku je vymyšlena výtečně. Škoda až příliš drobného písma a zvětšení by se rozhodně hodilo! Povšimněte si ale také třeba Lepší.TV…

Po instalaci televizoru byly aplikace Skylink Live TV a Lepší.TV připraveny na liště domovské nabídky a ani to není v poslední době zvykem. Vše totiž směřuje nejen k placeným tlačítkům, ale i k placeným pozicím na nabídce Home (Domov). Pokud už u toho výrobce není…

Copak.cz nestojí za to ani zmiňovat, protože představuje jen zvláštně provedený seznam akcí navíc se zcela neprovázanými odkazy, Skylink Live TV je už aplikace solidní a kdo má přístup jistě ji využije a Lepší.TV na tom není jinak. Avšak na rozdíl od jiných platforem se tu nejprve zobrazí úvodní webová stránku přes kterou si buď pustíte demonstrační režim nebo se přihlásíte. Aplikace fungovala, ale nešla přehrát žádná rádia, což je ovšem nejnovější funkce této internetové televize, takže se možná čeká na nějakou aktualizaci.

HbbTV jsem vyzkoušel na kanálech ČT, FTV Prima a na Nově. V prvním případě šla změnit kvalita v průběhu pořadu a správně se následně navázalo, u Primy pak, alespoň co jsem zkoušel, fungovalo i navázání na reklamu uvnitř pořadu. V případě Novy je vše řádově jednodušší, protože jde zejména o fotografie a krátká videa. Fotky šly sice občas z formátu obrazovky, což možná nebude chyba HbbTV, ale jinak vše pracovalo.

Aplikace Smart Center nabízí ovládání televizoru i například vyvolání EPG či nahrávání.

Chybějící aplikace, nebo například potíže se síťovými multimédii (viz dále) můžete obejít přes tzv. zrcadlení obrazovky z mobilu nebo z tabletu. Vyzkoušel jsem je opět na dvou mobilech se dvěma různými verzemi operačního systému Android. Sony Xperia XZ (F8331) s Android 6.0 a Samsung Galaxy A9, který byl aktualizován na nejnovější devítku. V obou případech bylo napojení prakticky okamžité, stačilo na televizoru jít do Zdrojů a spustit aplikaci na ikoně Wireless Display.

V příručce se ještě píše o funkci FolowMe TV dovolující přenést vysílání z televizoru do mobilu či tabletu prostřednictvím aplikace Smart Center (foto výše). Nainstaloval jsem ji, ovládání televizoru pracovalo stejně jako například EPG, ale FolowMe TV se rozchodit nepodařilo.

Správce souborů ukazuje, u USB, i náhledy. Tedy alespoň některé…

Multimédia k dopracování

Správce souborů vypíše seznam do dvou ikonových náhledů (textový k dispozici není) a můžete je jak filtrovat (všechny, foto, hudba, video), tak třídit (název a datum/čas). Na rozhraní USB byl u většiny souborů ukázán obrázkový náhled, na síťovém médiu se neobjevil niky. Tady je ale kompatibilita – při dané implementaci – natolik nízká, že se jí nemá cenu ani zabývat.

V případě USB (Kingston DataTraveler) jsem u fotografií narazil na obvyklé soubory JPG a PNG, zobrazilo se ale také BMP. Následně však žádným způsobem nešlo přehrání ukončit až jsem nakonec musel televizor vypnout vytažením ze zásuvky. Při dalším zkoušení byl ten samý BMP zcela bez potíží a objevilo se u něj i softwarové ovládání.

V případě hudby si televizor poradil s MP3 a WMA, WAV přehrával vysloveně špatně. Formát FLAC se v manageru souborů vůbec neukázal. A je tu ještě jedna zvláštnost: jakmile něco přehráváte, nemůžete se posunout na další položku.

U videí opět narazíte na velmi drobné znaky například v názvech souborů či při oznámení rychlosti přetáčení. Finlux si ale na USB docela solidně poradil s celou řadou formátů. Například s čistým MPEG-4, AVCHD, BDAV (M2TS) s 22 Mb/s či třeba s Full HD nahrávkou v H.264 s tokem kolem 8,5 Mb/s. Uspěl jsem také s HEVC (Full HD i HD Ready) a i když si televizor pozici ve videu nezapamatuje, podporovány jsou externí titulky. U nich si můžete vybrat velikost (největší dvě byly použitelné) a nastavit jazyk (výběr typu „čeština“, nikoli jazyková sada). A s čím jsem neuspěl? Na síťovém médiu toho bylo více, zde šlo o DivX, včetně verze 5, a hlavně XviD, který se mezi soubory vůbec neukázal, což je v Česku docela problém. V prvním případě se také jednou televizor, při pokusu o přehrání, odebral rovnou do tuneru.

Zdroje, tedy vstupy a výstupy, najdete buď přímo v domovské nabídce, nebo je vyvoláte speciálním tlačítkem. Pak menu vypadá takto.

Nejen cena/výkon

Finlux 24-FHD-5760 se – až na multimédia – ukázal ve výtečném světle. Řešit obraz nemá v dané úhlopříčce cenu (nastupující DVB-T2 bylo bez problémů) a zvuk ceně více než odpovídal. Největším problémem jsou potíže s multimédii, které potřebují dopracovat. Jinak byla platforma stabilní i když někdy trochu pomalejší (např. EPG nabíhá několik sekund), ale to není při dané ceně nic proti ničemu, navíc to nebylo kritické. Důležitější je, že televizor má nadprůměrnou výbavu a platforma pracuje spolehlivě (výjimka byla zmíněna). A nabídne také i slušné HbbTV a minimálně dvě užitečné české aplikace plus bezproblémové Youtube. A to je víc, než od extra levných strojů této třídy očekáváme. Pokud sháníte levný chytrý televizor k dětem do pokoje (připojí i starší počítač), nebo něco malého na chalupu s internetem, tady budete doma. Pokud vám ovšem nevadí omezená multimédia. To je zatím podmínka.

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon, excelentní výbava, výtečné rozložení dálkového ovladače, programovatelné tlačítko, české aplikace, včetně IPTV, ovládání s kolováním, ale pro někoho…
  • PROTI: …s příliš drobnými znaky v menu nastavení i na liště domovské nabídky, multimédia potřebují dopracovat