Málokterá evropská země v dnešní době staví nové základní vysílací věže pro televizní a rozhlasové vysílání. Chorvatsko je výjimkou.

V dnešní době už se nestává často, aby v Evropě vznikaly nové objekty vysílačů velkého významu. Ty jsou za poslední desítky let většinou dávno postaveny a pokud je potřeba vyplnit nějaké mezery v pokrytí, řeší se to spíše nízkonákladově ve formě jednoduchých dokrývačů. Jedno takové „velké“ vysílací středisko ale nedávno vzniklo v oblíbené turistické destinaci.

Lokalita sice není zcela nová, protože vysílací bod byl v podstatě jen posunut nedaleko původního, ale byla postavena nová a větší věž, takže za pozornost tato událost jistě stojí. Stalo se to v oblíbeném cíli letní dovolené velké části nás, středoevropanů, v Chorvatsku. A to dokonce v moři! Tedy ne doslova, přece jen je to na ostrově. Jeho jméno je Ugljan a leží přímo naproti pobřežního města Zadaru. Lokalita je to důležitá právě pro toto velké centrum letní chorvatské turistiky a jeho pevninské i ostrovní okolí.

Původní stožár v pevnosti Sv. Mihovil

Původní vysílací lokalitou pro tuto oblast byla dlouhá léta pevnost Sveti Mihovil (Svatý Michal) na stejném ostrově. Uvnitř pevnosti stojí nevysoký příhradový stožár s množstvím televizních a rozhlasových antén, jakož i technologií dalších služeb jako jsou mobilní sítě, antény pro lodní provoz a další. Toto stanoviště je od nové lokality na kótě Mala Glava vzdáleno vzdušnou čarou asi 500 metrů. Nové místo je sice o 15 až 20 metrů níže, dosavadní věž byla zhruba ve 235 metrech nad mořem, ale tato mírná nevýhoda je více než kompenzována výškou nového stožáru. Ta činí 85 metrů, což se nemusí zdát až tak mnoho, ale vzhledem k „placatému“ charakteru okolí, které má pokrývat a rychle nastoupané výšce od hladiny moře je to více než dostatečné.

Výhled směrem na město Zadar

Pevnost s dosavadním vysílačem

Nový stožár začal být budován během roku 2018, dokončené středisko bylo slavnostně otevřeno 15.května 2019. Na této akci byli přítomni jak činovníci provozovatele a vlastníka, chorvatské vysílačové firmy Odašiljači i veze (OIV – doslova „Vysílače a spoje“), ale také zástupci chorvatské vlády, místní opštiny (okresu), županje (župa, kraj), nebo Ministerstva moře, dopravy a infrastruktury. Ředitel OIV Mate Botica uvedl, že se jedná o nejvyšší ocelový stožár příhradové (tj. samostatně stojící, lany nekotvené) konstrukce v Chorvatsku. Vyšší vysílačové stavby už jsou buď železobetonové (např. vysílač Sljeme nad hlavním městem Zagrebem), nebo kotvené (jako třeba vysílače Vinkovci nebo Belje ve východním Chorvatsku).

Spuštění vysílače do provozu

Věž nového vysílače má pro televizní vysílání DVB-T resp. DVB-T2 na vrcholu osazen vysílací systém pro pásmo UHF ve formě samostatných anténních jednotek pod laminátovými kryty červené barvy (tzv. rakvičky). Tyto ukrývají anténní dipoly s horizontální polarizací. Pod UHF-TV anténami jsou umístěny anténní jednotky pro pásmo VKV-FM ve vertikální polarizaci. Dále na stožáru najdeme zatím menší množství mikrovlnných spojů, ale přesouvat se sem z původního stožáru v pevnosti budou jistě i další technologie, antény a radiokomunikační systémy z původního stožáru. Jak se bude rozšiřovat pokrytí digitálním rozhlasovým vysíláním DAB+, budou určitě osazeny antény i na této lokalitě. Zatím nejblížší DAB+ vysílače jsou od Zadaru dosti vzdálené, oba níže uvedené asi 150 km. Jeden se nachází severozápadně na poloostrově Istrii na kopci Vojak (1394 m.n.m.) v pohoří Učka nad městem Rijeka a druhý jihovýchodně na vysílači Vidova gora (778 m.n.m.) na ostrově Brač, zhruba mezi Splitem a Makarskou. Oblast Zadaru by si svůj DAB+ vysílač tedy jistě také zasloužila.

Nový vysílač s anténami

I když čtyři servisní plošiny stožáru napovídají o jistě pěkném výhledu z nich, vede k nim pouze servisní žebřík. Rozhodně tedy objekt nebude přístupný veřejnosti jako např. rozhledna. I když asi by to bylo zbytečné, zas o tolik lepší výhled, než z nedaleké pevnosti, z něj nebude. Poté, co bude všechna technologie přesunuta a starý stožár na původní lokalitě zrušen, je naplánována rekonstrukce této historické pevnosti. Náklady na stavbu nového vysílače vyšly na 30 milionů chorvatských kun, což je něco málo přes 100 milionů českých korun.

Fotky z výstavby vysílače

Z této lokality na ostrově Ugljan jsou šířeny signály multiplexů:

  • Mux A – kanál 51
  • Mux B – kanál 59
  • Mux C – kanál 21
  • Mux D – kanál 31
  • Mux E – kanál 45

a také VKV(FM) vysílání:

  • 87,6 MHz HRT Hrvatski radio 2
  • 89,3 MHz Novi Radio
  • 90,2 MHz Otvoreni radio
  • 91,6 MHz HRT Hrvatski radio 1
  • 92,3 MHz Narodni Radio
  • 95,5 MHz Hrvatski Katolički Radio
  • 96,4 MHz Radio Dalmacija
  • 101,8 MHz HRT Radio Zadar

Mapy zachycující polohu vysílače

Tak pokud se někdo ze čtenářů letos chystá do těchto míst, nepohrdneme pěknými fotografiemi nového vysílače.

Na závěr zajímavé odkazy:

Publikace „60/90 let vysílání televize/rozhlasu v Chorvatsku“ (v chorvatštině, ve formátu PDF ke stažení):
http://www.oiv.hr/download/2016_12/oiv_1926-2016.pdf

Video se starým stožárem:

https://goo.gl/maps/oiSANTWKTiBh4cwV7

Časosběrné video stavby vysílače z Youtube kanálu vlastníka OIV:

Článek zpracován vlastními slovy z níže uvedených textových a obrazových zahraničních zdrojů (fotografie převzaty z těchto webů):

  • slobodnadalmacija.hr
  • oiv.hr
  • 057info.hr
  • hrt.hr
  • radiomap.eu

Mapy z podkladů mapy.cz a maps.google.com.

 

Štítky