Půjde o Ploštiny u Valašských Klobouků. 29. června 2020 na něm skončí vysílání celoplošného multiplexu 3 na kanálu 25.

Z dnešního pohledu se to zdá téměř nemožné, protože s vypínáním vysílačů pro pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T se ještě ani nezačalo, ale přesně za rok Česká republika vypne úplně poslední vysílač celoplošných sítí DVB-T. Stane se tak 29. června 2020 ve Valašských Kloboukách. Vůbec posledním celoplošným multiplexem, který završí celý proces přechodu na DVB-T2, bude multiplex 3 s programy komerčních televizí na kanálu 25 z vysílače Ploštiny. Naopak prvními vysílači DVB-T, které se odmlčí letos 27. listopadu v Praze, budou vysílače veřejnoprávního multiplexu 1 České televize na Žižkově a Cukráku. Diváci, kteří si chtějí zachovat bezplatný pozemní příjem televize, tak mají poslední rok na to, aby si pořídili nový televizor nebo set-top box DVB-T2/HEVC.

Času není opravdu nazbyt. Především pak pro ty diváky, kteří přijímají televizní signál prostřednictvím společných televizních antén (STA). Pokud správce vašeho domu nebo bytové družstvo ještě neřešilo otázku úpravy STA, je nejvyšší čas se tímto problémem zabývat. Nové televizní vysílání DVB-T2 lze přijímat v celé republice již nyní prostřednictvím tří přechodových sítí. Ty se sice budou v příštím roce překlápět do finálních multiplexů a v řadě případů změní vysílací kanál, ale tato změna představuje už jen drobnou úpravu STA – přeladění kanálových vložek – která zabere servisní firmě jen několik minut. V případě České televize se navíc vysílací kanál DVB-T2 už měnit nebude, tedy až na výjimku severních a jižních Čech.

Nenechte se připravit o signál

Proč je třeba na úpravy STA myslet již nyní, i když ve vašem regionu dojde k vypínání starého televizního vysílání třeba až za půl roku? Servisních firem je omezené množství a počet STA, které bude třeba upravit, je obrovský. Jenom v Praze jde podle odhadů Českých Radiokomunikací o 20 tisíc STA. Takové množství nelze stihnout upravit z týdne na týden. Kdo si vzpomene relativně pozdě, dostane se na řadu až po termínu vypnutí DVB-T. Zbydou mu pak tři možnosti: zkusit televizní příjem na individuální anténu, což může s ohledem na velmi dobré pokrytí Prahy ze dvou vysílačů celkem dobře fungovat, obejít se několik dní bez televizních programů, nebo si narychlo sjednat některou z placených televizních služeb a upsat se tak k pravidelným měsíčním poplatkům v řádu několika stokorun. Zejména v Praze je opravdu nejvyšší čas – žádná domácnost nechce zůstat na Vánoce bez programů České televize…

Určité „cvičení“ čeká i domácnosti, které pro příjem televizního signálu používají individuální antény. Pokud již mají naladěno nové vysílání DVB-T2, budou muset po vypnutí přechodových sítí a startu finálních multiplexů nové generace znovu přeladit televizory nebo set-top boxy a načíst si do programové nabídky televizní stanice z nových vysílacích kanálů. Jde však o jednoduchý úkon, který zvládne sám přijímač: stačí spustit automatické vyhledávání programů. Dobrou zprávou je, že změna vysílacích kanálů mezi přechodovými a finálními sítěmi DVB-T2 bude na dlouhou dobu poslední úpravou kmitočtů, takže další přelaďování nebude několik let nutné (leda že by odstartovaly další sítě DVB-T2, například regionální).

Jak se bude chronologicky postupovat?

Vypínání stávajícího televizního vysílání DVB-T se řídí časovým harmonogramem, který obsahuje vládou schválený Technický plán přechodu na DVB-T2. Stejně jako u první televizní digitalizace se postupuje po ucelených oblastech, které zhruba odpovídají jednotlivým krajům České republiky. Začíná se v Praze a končí ve Zlínském kraji. Oproti první televizní digitalizaci se ale vypínání vysílačů DVB-T odehraje podstatně rychleji, v podstatě během pouhého půlroku. Jako první vypne kompletně všechny vysílače Česká televize, která tento proces zahájí letos v listopadu a dokončí 31. května 2020. Sítě pro komerční televize skončí v červnu 2020. Podstatně dříve, již v lednu příštího roku, by měly ukončit vysílání regionální sítě DVB-T. Naprostá „DVB-T tma“ by měla v České republice nastat po 30. červnu 2020.

Štítky