Na tenhle test jsem se hodně těšil. Na takto levný přístroj totiž v této kategorii nenarazíte každý den a vedle obou tunerů je zabudováno i Bluetooth, což se určitě také hodí.

Ve vojenské zelené dorazil přijímač značky Silvercrest, která patří řetězci Lidl a má myslím už solidní jméno především díky svým internetovým přijímačům. Za kulantních 1490 Kč dostanete rádio se sklopitelnou opěrkou a jedním reproduktorem krytým nesnímatelnou kovovou mřížkou pracující v pásmech VKV/FM a DAB/DAB+. Zabudováno je i zmiňované Bluetooth ve verzi 4.2 pro streamování muziky typicky z mobilu a na zadní straně najdete ještě schránku dovolující připojení mobilu přes audio vstup typu jack. A protože je poměrně velká a uzaviratelná, umístíte do ní i dosti rozměrný přístroj.

U stavebního rádia, tedy něčeho určeného do tvrdších podmínek, se předpokládá jistý stupeň odolnosti. Nebývá to sice v rovině hození přijímače do sudu s vodou, nebo rovnou do potoka, ale náhodné osprchování a zejména prach a drobné částice by už zvládat měl. Navíc se jim nevyhnete ani v zahradním altánu, nebo při umístění někam na terasu či pod pergolu. Druhou věcí je vlhkost a pracovní teplota. Ta je u tohoto Silvercrestu udávána na +15 °C až +35 °C, čemuž se však vzhledem k ceně nelze divit, vlhkost by pak měla být ≤ 75 %. Mimochodem skladovací teplota má být mezi +5 °C a +40 °C a přiznám se, že se mi líbí, že tato data Lidl v příručce uvádí. Kupříkladu u PerfectPro Rockbox 2 s krytím IP65, které přijde na 3990 Kč jsem je v příručce vůbec nenašel. A to by měl patřit o třídu výše.

U SBDB 5 A1 najdete odolnost, tedy tzv. krytí, ve stupni IP45. To zahrnuje odolnost proti vniknutí velmi drobných předmětů a také (druhé číslo) odolnost proti stříkající vodě proudící po dobu 3 minut ze vzdálenosti 3 m. Na náhodné osprchování, nebo záměrné vyčištění zejména postranních gum, asi dost. Samozřejmě existují přijímače s vyšším krytím, ale úměrně vyšší je i cena. V tomto případě si toho vůči přijímači můžete dovolit docela dost. Jen berte v úvahu, že vše uvedené platí jen při provozu na baterie a standardně dostanete pouze externí napájecí zdroj (9 V) s kabelem dlouhým asi 150 cm. V případě že si baterie dokoupíte, jde síťový vstup na zadní straně zaslepit.

K TÉMATU:

Pohled na ovládací panel ukáže vše potřebné. Kolečko hlasitosti je bez Enter, které vidíte zcela vpravo, a je tu i přepnutí zdroje a zapnutí/vypnutí, resp. uvedení do pohotovostního režimu. Tlačítko úplného vypnutí bohužel chybí, což je velká škoda.

Funkce jen základní, ovládání se zádrhelem

Přijímač si po prvním zapnutí (je třeba jen přišroubovat pevnou asi patnácti centimetrovou anténu) automaticky proladí DAB, což oznámí v němčině. Instalace tu zcela chybí, takže je vše na vás. Menu první úrovně má naštěstí jen tři položky a slovu „System“ rozumí snad každý. V něm upravíte „Sprache“, tedy jazyk, a musíte to udělat prakticky okamžitě, protože se přijímač rychle vrací do základní nabídky. A jelikož jde nastavit také čeština (slovenština chybí) je to nakonec lepší, než u řady jiných přijímačů, třeba i výrazně dražších.

Ovládání je většinou pohodlné a snadno pochopitelné i bez příručky. Na komplikace jsem narazil při zadávání budíku, kde byl problém s jeho spuštění, po nastavení parametrů. I zde se navíc přijímač nadmíru svižně přepíná do základního režimu menu (udáváno je sice 7 s, ale je to tak sekunda). Bohužel je tu větší problém… Tím je ukládání a hlavně vyvolávání stanic do paměti k čemuž se dostaneme záhy. Dvacet pozic pro naladěné stanice v každém pásmu je ale více než dostatečné i když nějaké tlačítko přímé volby by se hodilo.

Menu nastavení je jednoduché a můžete v něm s výhodou kolovat. Tlačítka jsou přesná s nízkým zdvihem, kolečko hlasitosti bylo u nového přijímače příjemně tuhé a jemně přeskakovalo i když cítíte jistou setrvačnost ukazatele na displeji, resp. u skutečně nastavené hlasitosti.

Menu vyvoláte delším podržením tlačítka Info/Menu, Info pak ukáže například údaje z RDS nebo obvyklé informace u DAB/DAB+. Jinak jsou funkce jen základní. Automatické vypnutí po předem nastaveném čase chybí a asi by ani nemělo smysl. Zabudovány jsou dva budíky s možností využít buď rozhlasovou stanici nebo tón. V systémovém menu pak můžete mj. regulovat výšky a basy, zjistit verzi firmwaru či spustit tovární nastavení.

Po vypnutí přijímače napájeného z 230 V se prakticky na celou výšku displeje (asi 10 mm) objeví hodiny, které se automaticky aktualizují na pozadí i když nemáte přijímač naladěn. Jednou se však stalo, že se ukázal nesprávný čas – zřejmě drobnost ve firmwaru a po restartu bylo vše v pořádku. Mimochodem pokud jste bez baterií a vypadne napájení, hodiny na displeji se okamžitě vrátí k nule. Takže žádná záloha.

Vyvolání i ukládání stanic do paměti by bylo velmi jednoduché, pokud by se prohodilo nastavení funkcí. Na delší podržení Preset by fungovalo ukládání, na krátké vyvolání stanice. Vedle toho, že je to logické má to i jasné ergonomické důvody. Vyvolat stanici z paměti potřebujete podstatně častěji.

Neobvyklé VKV, standardní DAB

Na dlouhé podržení tlačítka Scan se u FM proladí celé pásmo a vidíte tak počet naladitelných stanic. Ty se dokonce automaticky uloží do paměti (!) a tohle je funkce o které se dnes drtivé většině přijímačů klidně i za čtyři, pět tisíc může jen zdát. K ukládání do paměti musíte stlačit Preset, najít pozici (jde to i na přeskáčku) a dát Enter. K vyvolání stanice je naopak třeba asi dvousekundového podržení tlačítka, a to je problém, protože jestliže na to zapomenete, aktuální stanice vám vybranou pozici bez dotazu přepíše. Většinou to fungovalo takto, občas se ale stávalo (zejména u DAB) že si systém ukládání stanic postavil hlavu a reagoval jen na krátké stlačení.Po resetu bylo vše v pořádku.

Přijímač si navíc zjevně nehlídá, zda má paměťovou pozici zaplněnu, či nikoli a na tohle je třeba dávat pozor. Jinak se u VKV klasicky ukládá jen frekvence, u DAB i jméno stanice, které je také vyvolatelné ze seznamu.

Krátké stlačení Scan/Enter pak najde nejbližší silnou FM stanici a frekvence jde vybrat i ručně pomoci Tune. Nastavit v menu ladění na silná/všechny už možné není. Pro VKV/FM tak menu nenabízí nic i když si myslím, že to v tomto případě nehraje roli a snaha po zjednodušení nabídky je na místě. U tuneru DAB/DAB+ pak vidíte proladění pásma a ruční ladění. Funkce Prune, tedy vyčištění seznamu od neaktivních stanic, je pak z neznámého důvodu umístěna do nabídky Systém.

Propojení telefonu Sony Xperia XZ a Silvercrest SBDB 5 A1 přes Bluetooth proběhlo bez problémů. Samsung Galaxy A9 se naopak vůbec nenapojil. To jsou ty profily…

Proměnlivý „Modrý zub“, ale naštěstí máme „jacka“

Bluetooth je technologie podivná a uhelným kamenem jsou tzv. profily. Ty musí podporovat obě zařízení a pak se mohou spojit. Tento parametr (AVRCP a A2DP) jsem našel až v příručce a přitom je hodně důležitý. I když i s ním je Bluetooth sázka do loterie, což bohužel stále ještě není obecně známo, protože nemusíte zjistit podporovaný profil u druhého zařízení.

Já komunikaci přes Bluetooth vyzkoušel se dvěma mobily: Sony Xperia XZ (F8331) se systémem Android 6.0 a Samsung Galaxy A9 aktualizovaným na Android 9.0.

Xperia XZ se napojila zcela bez problémů a na poprvé. Rádio se připojilo „ke zvuku médií“, regulace hlasitosti zároveň regulovala BT audio výstup na mobilu (nešlo to odděleně, jak uvádí příručka).

Podání zvuku je asi takové, jaké u levného přístroje očekáváme a zhruba do tří čtvrtin hlasitosti v něm bylo minimum zkreslení i když to se už zhruba od poloviny zvyšovalo. Zesilovač by mohl být v tomto případě subjektivně silnější, ale tady je to vždycky ošidné. Po vypnutí a zapnutí zařízení (rádio se vždy vrací k poslednímu režimu), bylo opět navázáno spojení.

Samsung Galaxy A9 se s rádiem vůbec nespojil a hlásil „žádné zařízení v okolí“. Napojil jsem ho tedy rovnou přes integrovaný kabel s konektorem typu jack, 3,5 mm. Zadní skříňka je navíc dost velká, aby se do ní telefon s úhlopříčkou 6,2″ (15,7 cm) vešel a protože je měkce vystlána, ani v ní při pohybu přijímače neposkakoval. Starý nedotykový mobil, který byl relativně hluboký jsem do ní už ale nedostal.

Sluchátkový výstup Galaxy A9 si bez potíží rozuměl s audio vstupem rádia, hlasitost šla ovlivnit na obou stranách a kleslo i zkreslení. Tohle je za jedna!

I u DAB můžete ladit automaticky nebo ručně.

Jaké je? Dobré, navíc s výtečným poměrem cena/výkon

Mohli byste chtít tohle a tamto a určitě by se to hodilo. Než ale začnete kritizovat, podívejte se na cenovku. Kdybych byl Lidlem, pod 1990 Kč bych nešel a v ceně by samozřejmě byly kvalitní baterie. A udělal bych i o 500 Kč dražší verzi s USB. Pokud by to tedy pochopitelně s danou čipovou sadou vůbec šlo. Absenci USB, ale lehce obejdete přes mobil a Bluetooth, nebo drátové napojení. Ostatně velikost paměti v mobilu dnes není problém. Limitem jsou spíše baterie a stále se nedaří najít něco, co zajistí rozumnou provozní dobu.

Kritiku si samozřejmě nezaslouží ani plastové provedení, navíc plast působí výborným dojmem stejně jako gumové rámování rádia i když se do záhybů pochopitelně bude dostávat prach, písek apod. Rádio jde ale osprchovat, tak co? Co by se hodilo asi nejvíce, by bylo tlačítko úplného vypnutí zejména v okamžiku, kdy pojedete i na baterie (testoval jsem bez nich, součástí dodávky nejsou). Za provozu pak pro mě zdaleka největší problém představovalo vyvolání uložené stanice z paměti delším podržením Enter. Rádio si totiž nepamatuje, které paměťové pozice má obsazené a které nikoli. A pokud Enter zmáčknete krátce, klidně vám danou pozici s vaší stanicí přepíše tou aktuálně naladěnou. To je bohužel fakt se kterým se při práci musí počítat. A také s občasným firmwarovým škobrtnutím. Naopak potěší dvě výjimečné funkce: automatické ladění s ukládáním do paměti u VKV a to, že se hodiny sami aktualizují už v pohotovostním režimu a dokonce i při nenaladěném přijímači.

Co dodat. Lidl podle mého opět vyhmátl kombinaci cena/výkon a také cena/výbava. Silvercrest SBDB 5 A1 tak představuje nejen pro stavebníky, ale v podstatě pro kohokoli „žijícího na zahradě“ výborný přijímač nejen pro víkendové použití.

Hodnocení

  • PRO: výtečný poměr cena/výkon, proladění pásma u VKV s automatickým uložením nalezených stanic do paměti (!), bytelné provedení se solidním krytím (vzhledem k ceně), hodiny se aktualizují už v pohotovostním režimu, menu v češtině (!)
  • PROTI: vyvolání uložené stanice z paměti delším podržením Enter, přijímač nežádá o povolení k přepsání už uložené stanice, občasné firmwarové chybky, chybí tlačítko úplného vypnutí

Štítky