UVNITŘ PREZENTACE – 14. ročník odborné konference o digitálním vysílání a Nových médiích proběhl ve středu v Kongresovém sálu České televize v Praze na Kavčích horách.

12:40 – Končí druhý blok DIGIMEDIE, třetí blok věnovaný digitálnímu rozhlasu můžete sledovat na streamech České televize nebo Českého rozhlasu, neboť autor tohoto online zpravodajství jej bude moderovat…

12:26 – Na závěr druhého bloku konference vystupuje Jan Tuček z agentury STEM/MARK o mediální gramotnosti:

BLOK II_DIGIMEDIA 2019_prez… by on Scribd

12:16 – Jak vnímají kyberbezpečnost samotní uživatelé? Výzkum agentury Nielsen Admosphere prezentuje Tomáš Hynčica:

BLOK II_DIGIMEDIA 2019_prez… by on Scribd

12:01 – Kyberbezpečnosti v souvislosti s nástupem mobilních sítí 5G se věnuje Michal Salát ze společnosti Avast:

BLOK II_DIGIMEDIA 2019_prez… by on Scribd

11:55 – Nordic Telecom je podle Davida Vosky nadále připraven účastnit se aukce kmitočtů v pásmu 700 MHz, čeká však stále na konkrétní podmínky tendru.

11:53 – Náměstek MPO Petr Očko by rád připravil ve spolupráci s mobilními operátory strategii pro 5G sítě. Navrhuje společné jednání.

11:40 – Jiří Duchač z Českého telekomunikačního úřadu informuje o podmínkách rozvoje sítí 5. generace. Pro aukci pásma 700 MHz jsou připraveny dva bloky po 10 MHz a dva bloky po 5 MHz. „To je dostatečný prostor pro vznik nového hráče na trhu,“ míní Duchač.

11:31 – Leszek Bujak by uvítal technologicky neutrální informační kampaň k přechodu na DVB-T2, stejně jako tomu bylo u přechodu z pozemního analogového na pozemní digitální televizní vysílání. Zpochybnil automatické prodloužení kmitočtových přídělů pro stávající operátory celoplošných sítí DVB-T.

11:23 – Začíná druhý blok konference zaměřený na neterestrickou televizi, mobilní operátory a bezpečnost chytrých mobilních zařízení. Úvodního slova se ujal jediný zahraniční host konference, Leszek Bujak ze satelitní společnosti SES Astra. Hlavním tématem tohoto panelu bude aukce kmitočtů v pásmu 700 MHz, na kterém nyní probíhá televizní vysílání a které bude po přechodu na DVB-T2 využito pro mobilní sítě nové generace 5G. Aukce by mohla také přivést čtvrtého plnohodnotného mobilního operátora na český trh.

11:03 – Státní informační kampaň v přechodu na DVB-T2 by měla být technologicky neutrální, ujistil náměstek MPO Petr Očko. Satelitní operátoři projevili prostřednictvím sekretáře České asociace satelitních operátorů Patrika Broma projevili zájem na této kampani participovat.

11:00 – Skupina Nova dosud nebyla kontaktována nikým z MPO ohledně informační kampaně, uvedl Štěpán Peichl. To samé se týká i Primy, dodal Martin Cepek. Náměstek MPO Petr Očko slibuje koordinační schůzku s komunikačním oddělením MPO.

10:53 – MPO má připravenu direct mailovou kampaň k DVB-T2, která zasáhne všechny domácnosti v Česku, uvedl náměstek Petr Očko. Ministerstvo chce připravit informační web a jednotlivé regionální kampaně.

10:45 – Na konferenci dorazil náměstek ministra průmyslu a obchodu Petr Očko, který pohovoří o stavu příprav a podoby státní informační kampaně k přechodu na DVB-T2.

10:36 – Přechod na DVB-T2 přinese skokový nárůst počtu televizorů připojených k internetu, míní Štěpán Peichl ze skupiny Nova. „Bohužel, většina z nich ještě nebude mít HbbTV 2.0,“ dodal. HbbTV 2.0 umožní využívat platební kanály a díky němu se v hybridním vysílání objeví placené služby a eshopy.

10:35 – Ultra HD v této chvíli rozhodně není v České televizi na stole, říká technický ředitel Michal Kratochvíl. Problém bude už s přechodem od 50i na 50p v rámci HD vysílání, dodal.

10:34 – Televizi Seznam oslovil partner, který by s ní chtěl vyzkoušet 8K vysílání, uvedl Jakub Unger ze společnosti Seznam.cz. „Nás zajímá hlavně 5G, to bude ten pravý akcelerátor našeho vysílání,“ míní.

10:32 – Česká televize nebude mít finanční možnosti se „rozmáchnout“ technicky a programově, a to včetně 4K vysílání, protože po roce 2021 bude mít problém ufinancovat provoz stávajících služeb, uvedl generální ředitel ČT Petr Dvořák. V nejbližších dvou až tří letech nečeká žádné zásadní technické a programové změny.

10:30 – Televize Nova je připravena pracovat na modelu vysílání ve 4K rozlišení. „Záleží na zájmu diváků,“ uvedl Štěpán Peichl. Stejný postoj zaujala i televize Prima. „Zatím to je taková křišťálová koule. Sportovní přenosy již ve 4K jsou, ale my sporty v současné době neděláme,“ uvedl Martin Cepek z FTV Prima.

10:26 – Televize Seznam je po roce vysílání spokojena, říká Jakub Unger. „Nebudu zastírat, že se pořád učíme lineární přístupy,“ dodal. Podle nedávno zveřejněných informací se podíl stanice na publiku starším 15 let pohybuje okolo 0,2 procenta.

10:24 – Programy z krajské Regionální sítě 8 se budou moci objevit ve finálních sítích DVB-T2, ujistil Marcel Procházka z CRA. Zatím není jasné, zda budou moci vzniknout nějaké regionální multiplexy DVB-T2. „To je spíše dotaz na Český telekomunikační úřad,“ míní. Kmitočty současných regionálních sítí DVB-T podle něj skončí začátkem ledna 2020, protože budou potřeba pro spouštění finálních multiplexů DVB-T2.

10:22 – Digital Broadcasting také připravuje vlastní informační kampaň k přechodu na DVB-T2. „Skládá se ze čtyř hlavních bloků. Podobně jako CRA jsme uspořádali několik seminářů pro servisní firmy. Na šesti seminářích jsme proškolili asi 120 firem. Dále připravujeme nový web, televizní spot a uvažujeme o vlastním informačním televizním kanálu,“ sdělil Martin Roztočil, ředitel vnějších vztahů Digital Broadcasting.

10:17 – Programy České televize v multiplexu 1 z vysílačů Praha – Žižkov a Praha – Cukrák budou před listopadovým vypínáním označeny informačním kraulem, ujistil Michal Kratochvíl, technický ředitel ČT. „Listopadové vypínání ČT v Praze prokáže, kdo je vybaven DVB-T2 přijímači. Předpokládáme, že při lednovém vypínání komerčních televizí v Praze už budou tyto domácnosti připraveny. Problém ale může nastat se změnou vysílacích kmitočtů DVB-T2, protože bude třeba upravit společné televizní antény,“ uvedl Marcel Procházka z CRA.

10:14 – Přechod na DVB-T2 je vynucenou změnou a my pouze sledujeme, co se změní, abychom se dostali ke svým divákům, říká Štěpán Peichl, ředitel právní sekce skupiny TV Nova. „Čekáme, s čím přijde stát, ale považovali bychom na nefér, že stát si vynutí nějakou změnu a my bychom měli na vlastní náklady řešit nějakou kampaň,“ uvedl. Klíčový podle něj bude leden 2020, kdy se budou přelaďovat kmitočty přechodových sítí DVB-T2 na finální multiplexy. „Pro nás je nejlepší cestou, jak informovat diváky, použít ten nosič, který se bude vypínat. Tedy například piktogramy, které se používaly při první televizní digitalizaci,“ uvedl Peichl.

10:12 – CNN Prima News bude v DVB-T2 vysílat ve stejném rozlišení jako hlavní kanál Primy, uvedl Martin Cepek ze skupiny FTV Prima. Sama od sebe Prima nebude vysílat žádné informační spoty o přechodu na DVB-T2. „Rozhodně ne ve chvíli, kdy jsme takřka stoprocentně vyprodáni,“ uvedl Cepek.

10:10 – Óčko Black se patrně objeví v HbbTV jako placená stanice. Stejně tak Óčko Expres bude v HbbTV za placenou bránou, jinak to nedává ekonomický smysl, uvedl generální ředitel Óčka Štěpán Wolde.

10:08 – Přechodová síť 13 dosud nevysílá z lokality Jáchymov – Klínovec, protože by zde měla využít kmitočet, na kterém vysílá Regionální síť 7 od stejného provozovatele. „Až vypneme Regionální síť 7, spustíme z Klínovce vysílání DVB-T2,“ ujistil Martin Roztočil, ředitel vnějších vztahů Digital Broadcasting.

10:07 – Regionalizace multiplexu 24 přináší obchodní potenciál, ale je nákladnější, konstatuje Jakub Juhas. Na hranicích regionů bude možné přijímat více regionálních stanic současně.

10:04 – Finální síť 24 ve standardu DVB-T2 bude mít lepší pokrytí než celoplošný multiplex 4, který nyní vysílá ve standardu DVB-T. Umožní to nové vysílací technologie a využití více směrů pro vysílání z jednotlivých vysílačů, uvedl technický ředitel společnosti Digital Broadcasting Jakub Juhas. Firma také plánuje spuštění nového webu www.multiplex24.cz, který nyní odkazuje na stránku www.multiplex4.cz.

BLOK I_DIGIMEDIA 2019_preze… by on Scribd

10:02 – Ve finálních sítích DVB-T2 se objeví mix různých rozlišení, míní Marcel Procházka. „Půjde od toho základního 540 x 960p po Full HD,“ uvedl. Óčko Expres divákům podle něj nezmizí, budou ho moci sledovat prostřednictvím HbbTV.

10:00 – Pro televizi Seznam je DVB-T2 lákavé zejména kvůli dalším vrstvám tohoto vysílání, VOD službám a HbbTV, uvedl Jakub Unger ze společnosti Seznam.cz.

9:59 – Óčko Expres nebude zachováno v terestrickém vysílání, prohlásil generální ředitel skupiny Óčko Štěpán Wolde. „Náš třetí a čtvrtý kanál, který se jmenuje Óčko Black, zůstanou mimo terestriku,“ upřesnil.

9:56 – Všechny programy skupiny Nova, které nyní vysílají v terestrice, v ní zůstanou i v DVB-T2, ujistil Štěpán Peichl z TV Nova. „Nebudeme vysílat v HD, dokud nebude možné kryptovat,“ dodal. „Nedává nám smysl, abychom vysílali HD volně v terestrice,“ dodal. Možný vstup Novy a Novy Cinema do finální sítě Digital Broadcasting nechtěl Peichl komentovat.

9:54 – Regionální vysílání České televize v DVB-T2 bude k dispozici až ve chvíli, kdy ČT technicky upraví možnost souběžného vysílání několika mutací zpravodajství, uvedl technický ředitel ČT Michal Kratochvíl. Kavčí hory nadále počítají v tom, že v DVB-T2 nabídnou pět mutací regionálních zpráv, které budou dostupné celoplošně.

9:49 – „Pro komerční televize bude přechod na DVB-T2 komplikovanější, protože budeme muset Přechodovou síť 12 rozdělit na dvě finální sítě 22 a 23, s čímž bude souviset přelaďování televizorů v domácnostech,“ uvedl Marcel Procházka. CRA provedly upgrade svého webu www.dvbt2overeno.cz, kde se nyní nachází všechny důležité informace pro diváky.

9:47 – Česká televize zahájí vypínání vysílačů DVB-T letos 27. listopadu v Praze, komerční televize pak 8. ledna 2020 rovněž v Praze, uvedl Marcel Procházka. Přechod ČT na DVB-T2, tedy vypínání multiplexu 1 ve standardu DVB-T, bude dokončeno do konce května 2020.

9:44 – Marcel Procházka z CRA shrnuje dosavadní aktivity Českých Radiokomunikací v DVB-T2. „Podařilo se nám proškolit zhruba 100 servisních firem o úpravě antén a obeslali 50 tisíc společenství vlastníků nemovitostí, abychom je informovali o potřebě úprav společných televizních antén,“ uvedl Procházka.

BLOK I_DIGIMEDIA 2019_preze… by on Scribd

9:41 – Pro televizi Óčko je přechod na DVB-T2 šancí, jak vůbec zachovat její vysílání, uvedl generální ředitel Štěpán Wolde. Dva programy Óčka vstoupí do finální sítě 22, která bude pokračovatelem multiplexu 2. V DVB-T přitom Óčko vysílá v multiplexu 3, který v DVB-T2 nahradí síť 23. Do té se z multiplexu 2 přestěhuje Nova a Nova Cinema. „Obě sítě budou mít prakticky shodné pokrytí,“ komentoval tuto změnu Marcel Procházka, ředitel regulace CRA.

9:37 – Objeví se hlavní programy skupiny Nova, tedy Nova a Nova Cinema, které již uzavřely smlouvu s Českými Radiokomunikacemi na vysílání ve finální síti DVB-T2 s číslem 23, také ve finálním multiplexu 24 společnosti Digital Broadcasting? Podle technického ředitele tohoto operátora Jakuba Juhase to nelze vyloučit. „Máme s Novou podepsanou poměrně přísnou dohodu o mlčenlivosti, takže to zde nemohu nijak komentovat,“ dodal. Nova i Nova Cinema jsou součástí Přechodové sítě 13, již Digital Broadcasting provozuje. Zároveň jsou i v Přechodové síti 12 Českých Radiokomunikací.

9:35 – Televize Prima nebude ve finálních sítích DVB-T2 vysílat v HD kvalitě volně a zdarma, uvedl Martin Cepek ze skupiny FTV Prima. „Budeme vysílat tak, jako teď a doufáme, že se najde partner, který nám umožní vložit za pay wall naše programy v HD kvalitě,“ uvedl. „Máme specifickou dohodu s Českými Radiokomunikacemi,“ dodal.

9:27 – Hana Flienderová z agentury Nielsen Admosphere přednesla aktuální výsledky kontinuálního průzkumu vybavenosti televizních domácností. Podle něj 63 procent domácností neví, kdy v jejich regionu dojde k přechodu na DVB-T2.

BLOK I_DIGIMEDIA 2019_preze… by on Scribd

9:20 – Dobré ráno z Kavčích hor, kde před chvílí začal 14. ročník konference DIGIMEDIA 2019. V našem živém online zpravodajství vám přineseme to nejzásadnější z této akce, včetně prezentací jednotlivých řečníků. Zároveň můžete sledovat i živé video streamy z této akce, které nabízí Česká televize a Český rozhlas.