Levný televizor s chytrými funkcemi nabídne výbornou výbavu, stabilní linuxovou platformu a také dobrý obraz a zvuk.

Za 6999 Kč dostanete úhlopříčku 102 cm (40″), rozlišení Full HD a tradičně hodně lesklou obrazovku. Ta je dnes bohužel ve stech procentech produkce jen je někdy více, jindy méně lesklá. Tady se vidíte docela dobře…

I když se na oficiálních stránkách výrobku hovoří o tom, že televizor zvládá H.265/HEVC jen na tuneru DVB-T2, měl by ho – podle zpráv ze zastoupení – umět i na tuneru satelitním. V této souvislosti je zajímavé, že se také nikde neuvádí, včetně příručky, druh podporovaného audia při příjmu vysílání.

SRT 40FB5203 využívá linuxového operačního systému o kterém nebylo nic bližšího oznámeno, ale to nejdůležitější, tedy stabilita platformy, evidentně nechybí a po dobu provozu nebyl s televizorem v tomto ohledu žádný problém. K dispozici je také řada aplikací i když bohužel bez těch lokálních. Jinak tu je obvyklé Youtube, neodbytný Netflix, nějaké to počasí a další zahraniční aplikace. Co naopak zcela chybí, je nahrávání a TimeShift, takže pokud ho vyžadujete, ani dál nečtěte.

ČTĚTE TAKÉ: Levný Ultra HD televizor Strong SRT 43UA6203 nabízí výborný poměr cena/výkon i HDR

Rychlá instalace

Podstavec je tvořen dvěma nožičkami u kterých nemusíte zjišťovat, kde je pravá a levá strana, protože díky šikovně navrženým výstupkům pasují pouze na své místo. I následné zprovoznění je rychlé i když abecední řazení podle jazyka a podle země by se hodilo stejně, jako automatické přidružení například češtiny k České republice. K Wi-Fi se však už můžete připojit i přes WPS a televizor si se směrovačem TP-Link Archer C9 bez potíží rozumněl a napojení bylo prakticky okamžité.

Tunery se ladí postupně jak potřebujete a jako obvykle můžete jeden nebo dva zcela vynechat. Ladění netrvá dlouho a včetně DVB-T2 a rozhlasu se našlo přes sto kanálů. Jejich setřídění pak provedete v seznamu stanic pouze přes oblíbené položky. Ty jednoduše nasázíte do seznamu bez ohledu na cokoli a poté je můžete třídit, byť jen prohozením dvou stanic mezi sebou.

 

Místy rozporuplné ovládání, dobře čitelný dálkový ovladač

Ten má – na rozdíl od mnoha nejen malých značek – typicky EPG vysloveně po ruce a kolem OK a šipkových tlačítek najdete i další dosti používané funkce jako Menu, Zpět (Back) a Exit, který se však někdy choval jen jako Zpět. Po ruce jsou také barevná tlačítka a trochu zbytečné FAV, tedy oblíbené stanice. Zbytečné proto, že seznam naladěných kanálů v tuneru vyvolá i OK. V multimédiích se pak objeví softwarové ovládání, přičemž to tlačítkové, v podobě kompletní sady, máte k dispozici v dolní části ovladače.

Softwarové ovládání zahrnuje obvyklý rychloposuv, šipka dolů vyvolá neobvyklý playlist, resp. spíše seznam přehratelných souborů v daném adresáři, a s výhodou můžete využít i skoky po časové ose. Přímý skok na čas tu však není. OK okamžitě zastaví přehrávání, další stlačení ho zase spustí. Pro skoky po časové ose tak stačí jen zmáčknout šipku vlevo či vpravo. Je to trochu nezvyklé, ale budiž.

Na ovladači také vidíte přímé vyvolání Youtube, které je však více stranou stejně, jako vyvolání domovské nabídky (Home, domeček), což je jistá nevýhoda a úlitba systému placených pozic tlačítek. Buďme ale rádi za HbbTV, Info a hlavně za EPG, které je vysloveně po ruce a u nás je hodně využívané.

Dálkový ovladač má dvě tlačítka nazvána jinak, než odpovídá jejich funkcím, resp. ikonám na nabídce Home. Jednak USB, které zahrnuje i přístup na síťová média, a jednak Option. Když si totiž tuto nabídku vyvoláte přes Home vidíte, že se zde jmenuje Smart i když nabízí to samé. Například zrcadlení obrazovky, přepnutí do režimu Sport či „Užijte si hudbu“. Strong tak navíc pro standardní funkci vypnutí obrazovky a ponechání v chodu pouze zvuku zvolil jméno, které na první pohled moc neodhalí. V každém případě je ale dobré, že tady tato funkce je a že je její vyvolání přes Option hned při ruce.

 

EPG vypadá jinak než běžné televizní a jiný je i pohyb po nabídce. Ten připomíná spíše EPG u set-top boxu.

Programová nabídka bez obrazu, vypnuté HbbTV

EPG nabíhá pomaleji (asi 3 s) a je bez obrazu. Zvuk se ale kupodivu nepřeruší ani při odchodu, který je výrazně rychlejší, a tohle zvládá jen málokterá „televizní“ značka, včetně těch největších. Jak tušíte i podle výše uvedeného snímku, programová nabídka je trochu odlišná od běžného standardu a odlišný je i pohyb v ní. Podrobnější popisek je ve spodní části obrazovky a nad ní je výpis pořadů pro šest stanic. Po nich se nemůžete volně pohybovat, vstup na novou stanici záhy vyvolá přepnutí kanálu. Navíc se neposouváte o jednu stanici nahoru nebo dolů, nýbrž v určitém okamžiku o celou obrazovku.

Nabídka pořadů se stahuje po vstupu na další pozemní multiplex a jakmile jsem si u něj zadal upozornění, televizor to nijak graficky neoznámil. Po uvedení do pohotovostního režimu se z něj také neprobudí, takže upozornění pracuje pouze pokud je zapnut.

„Smart“ část televizoru nabízí řadu aplikací, ale nenašel jsem žádnou lokální, možná s výjimkou FilmBoxu Live, ale tu nyní nejsem schopen vyzkoušet a potvrdit to. Zbývá tedy HbbTV a sdílení obrazovky z mobilu nebo tabletu. To druhé jsem vyzkoušel se dvěma telefony: Sony Xperia XZ (F8331) se systémem Android 6.0, který si však s televizorem na propojení nedohodl, a Samsung Galaxy A9 aktualizovaným na Android 9.0. V druhém případě proběhlo napojení bezproblémově hned po klepnutí na ikonu Samsung SmartView (pokud víte, kde ji najít, což může být problém). Přenos byl v kvalitě zdroje a to je dobrá zpráva. I na televizoru se ikona napojení hledá hůře, protože není ani ve zdrojích ani přímo na tlačítku Home (domeček). Najdete ji buď na Option nebo v nabídce Home a Smart.

HbbTV jsem vyzkoušel na FTV Prima a kanálech České televize. Bohužel není po zprovoznění televizoru zapnuto, takže je třeba jít do menu nastavení, části Smart TV a Nastavení HbbTV. Následně se hybridní televizní vysílání samo zprovoznilo a bylo k dispozici. U FTV Prima také přehrávání správně navazovalo po vnořené reklamě. Alespoň u pořadů u kterých jsem to zkoušel.

 

I ve fotografiích můžete šipkou dolů vyvolat tzv. Playlist. Ve skutečnosti jde o seznam souborů umístěných v aktuálním adresáři.

Slušná multimédia, ta síťová ale bez externích titulků

Správce souborů je navržen šikovně a dává možnost všechna multimédia přehrát na jeden zátah i když pouze na rozhraní USB. Bohužel je také bez kolování, což je třeba na objemném síťovém médiu trochu únavné. Jedna z testovacích USB pamětí také působila při prvním zasunutí televizoru problémy a chvíli odmítal cokoli dělat. Po necelé půl minutě ale otevřel základní nabídku (USB, server…) a pak už bylo vše v pořádku.

Vstup do multimédií obstarává jednak ikona Media, kterou naleznete mezi vstupy a výstupy, nebo tlačítko USB na dálkovém ovladači. To by se ovšem také mělo jmenovat „Média“, protože zahrnuje například i síťový server. Jednou, když jsem televizor vypnul při přehrávání na tomto zdroji, po zapnutí okamžitě hlásil, že žádné médium na USB nevidí a že pokud chci síťové médium, musím být připojen k domácí síti. Televizor pochopitelně okamžitě po zapnutí neměl lokální síť k dispozici (vždy to chvilku trvá v závislosti na druhu připojení) a tak zjevně nemá nastavenu vyčkávací dobu, která je zapotřebí zejména u Wi-Fi. Zřejmě také nějaký drobný firmwarový šotek občas způsobí, že se televizor vypnutý v režimu multimédií po zapnutí tváří, jakoby k němu nedošlo a obrazovka je zcela černá a bez hlášení na jakém vstupu se vlastně nacházíte.

A formátová kompatibilita? Nepřehraje video v DivX 5, ale pokud zvládne zvuk, přehraje alespoň ten. Naopak si rozuměl s XviD, MPEG-4, H.264, AVC, AVCHD či kontejnerem MKV. Bez potíží byly přehrány i dva testovací soubory s kompresí H.265/HEVC, dále nahrávka z britské BBC s tokem kolem 8 Mb/s (TS) a špičkový Full HD záznam s tokem přes 20 Mb/s (BDAV, M2TS). Tohle je víc, než bych od levného televizoru čekal. Strong navíc po přerušení dokázal na přehrávání navázat a podporovány jsou i externí titulky, byť jim můžete nastavit pouze znakovou sadu. Font ve žluté barvě byl ale zvolen poměrně výrazný a velikost znaků úhlopříčce vcelku odpovídá.

Ve fotografiích se nabídne řada formátů od JPG, přes GIF a PNG, až po BMP a TIF. Ten poslední jen ale zdánlivě, protože při pokusu přehrát testovací soubor o rozlišení 2400 x 1680 bodů televizor napsal, že je příliš velký, u druhého už ale správně oznámil, že formát souboru podporován není. I tak je to výborné!

Co se týče hudby překvapení čekalo u prostého WAV, který podporován není. Další překvapení čekalo u FLAC HD se kterým si Strong poradil i při 192 kHz i když nad ním chvíli „přemýšlel“. Nakonec tedy spokojenost a rozhodně spokojenost i se zabudovaným audio systémem s reproduktory vyzařujícími do podstavce. Ten měl šanci se na takto kvalitním zdroji projevit, což ale ukázal i při lepším MP3 či běžném formátu FLAC.

Přehrávání stejných souborů přes lokální síť z multimediálního serveru Synology DiskStation DS414j odhalilo obvyklou chybu poslední doby, totiž, že i když souborový manager tvrdí, že nabídne přehrávání všeho, ve skutečnosti funguje jen při výběru druhu multimediálního souboru. Z volby na tlačítku Option také zmízí položka Titulky, takže v tomto případě podporovány nejsou, což je bohužel stále častější. Počítejte také s tím, že neuvidíte koncovky souborů a že jejich řazení není české (kdoví jaké je…).

Jinak byla formátová kompatibilita jak ve videu, tak ve fotografiích a hudbě obdobná.

 

Lišta domovské nabídky nabízí, vedle aplikací, i vstupy a výstupy (Zdroj) a volby označené jako Smart. Ty se na dálkovém ovladači jmenují Option a byly totožné.

Výborná kombinace cena/výkon, dotažení firmwaru by se ale hodilo

Nadprůměrný obraz a zvuk, spolehlivý a rozumně svižný linuxový operační systém a dobře čitelný dálkový ovladač dělají z tohoto televizoru něco víc, než jen další levný přístroj. Od zabudovaných aplikací, resp. chytrých funkcí si ale příliš neslibujte. Lokální aplikace v podstatě chybí a tak tu pro naprosto drtivou většinu zůstává HbbTV, zrcadlení obrazovky z mobilu (kterým můžete obejít chybějící aplikace), Youtube a samozřejmě přehrávání multimédií (síťové bez externích titulků). Je to škoda, protože by se užitná hodnota televizoru výrazně zvýšila. Na druhou stranu malé platformy problémy malých zemí (jazyků) neřeší a těžko to tomuto televizoru vyčítat. To, co by se ale urychleně změnit mělo, je spuštění HbbTV hned po instalaci a vnést pořádek by bylo zapotřebí i do ovládacího stylu, který někdy nabízí kolování, jindy nikoli, nemluvě o tom, že sjednotit potřebuje popis funkcí a nabídka Smart se v domovském menu automaticky neukazuje. Jak to dělají vstupy a výstupy.

Neříkám, že Strong SRT 40FB5203 je bez chyb a hlavně bez malých chybiček, které by se daly jednoduše odstranit aktualizací firmwaru. Na druhou stranu kombinace cena/výkon a také cena/výbava je na úrovni, a to je myslím to nejdůležitější. Vše koření – na danou cenu – solidní zvuk a obraz, a to často i na SD kanálech DVB-T2.

Hodnocení

  • PRO: kombinace cena/výkon, překvapivě dobrý obraz i zvuk, stabilní linuxová platforma, EPG bez zvukové prodlevy, ale…
  • PROTI: …bez obrazu, HbbTV je po instalaci vypnuto, v podstatě žádné lokální aplikace

Štítky