Přelom roku bude náročný! Před Vánoci má v Praze skončit vysílání České televize v DVB-T a na počátku ledna se přidají i televize komerční.

Česká televize má své vysílání ve stávajícím pozemním systému ukončit v Praze v 27. listopadu letošního roku. Oba hlavní vysílače, Žižkov a Cukrák, pak plně přejdou na DVB-T2 v lednu, kdy se vypne i šíření komerčních televizí. Pro Žižkov to bude už 8. 1., stejně jako například pro Ládví. Cukrák skončí s DVB-T 15. ledna 2020.

Česká televize pak ještě 7. ledna vypne pro DVB-T vysílače Votice – Mezivrata a Trutnov – Černá hora. A tak to půjde dál a dál až do 30. června 2020, kdy se stávající DVB-T – veřejnoprávní i komerční – zcela odmlčí a pozemní televizní vysílání u nás plně nahradí úspornější DVB-T2/HEVC. Mobilní data nás obklíčila, mobilní data nás ničí.

Abychom vám pomohli s výběrem set-top boxu (STB), přinášíme po více než třičtvrtě roce aktualizovaný přehled námi testovaných vybraných výrobků. Některé navíc nesou logo „DVB-T2 ověřeno“, a více informací na toto téma naleznete v nedávném přehledu všech u CRA certifikovaných STB.

Níže pak najdete výběr toho nejlepšího, co nám prošlo rukama a stále se ještě prodává. Ceny jsou aktualizovány, popis byl výrazně zkrácen a k dispozici jsou samozřejmě i odkazy na původní recenze. Mějte jen na paměti, že se od doby testování mohla změnit verze firmwaru a tudíž hodnocení v některých ohledech nemusí sedět. Zejména v těch záporných.

Vedle klasických set-top boxů, které představují základ tohoto výběru, je na závěr uvedeno i několik ryzých specialitek. I ty mohou dobře posloužit zejména když víte, do čeho jdete.

Čtěte také…

TeleSystem TS6820 T2 HEVC TWIN – redukovaný seznam během nahrávání

 

Set-top boxy na klasický způsob

 

Alma 2860 (Tesla TE-400) nabídne výborná multimédia i EPG

Další z řady levných set-top boxů s rozhraním RJ-45, který vedle příjmu zemského DVB-T2/HEVC zvládá i práci s aplikacemi. Umí toho ale ještě více…

Kvitovat můžeme cenu 599 Kč, kovové provedení, výborné informace o naladěném kanálu a také certifikaci „DVB-T2 ověřeno“. Nechybí nahrávání přes USB, 26 pozic pro časovače událostí a aplikace Youtube. Ta je kupodivu – na set-top box – rychlá a přehledná.

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon, výborné EPG, výtečné řazení kanálů s vícenásobným výběrem, pro někoho i spousta časovačů, výborné rozložení dálkového ovladače, ale…
  • PROTI: …s občasným sklonem přeskočit položku, označení položek menu v příručce někdy neodpovídá skutečnosti

 

Alma iHD aneb Levný průkopník s HbbTV

Přijímač původně určený jen pro slovenskou placenou televizi Plustelka, se dočkal plné podpory hybridního televizního vysílání (HbbTV).

Alma iHD nám od doby testu mírně zdražila (1490 Kč) a také poměrně dlouho čekala na dopracování „červeného tlačítka“. Tedy na finální aktualizaci firmwaru, která ho zprovozní v plné podobě zejména na kanálech FTV Prima. Dnes už funguje, ale protože se aplikace HbbTV stále vyvíjejí, dopracovává se i firmware (viz diskuse na konci testu).

Hodnocení

  • PRO: cena, výborný obraz, rozměrná a výrazně popsaná tlačítka dálkového ovladače s výborným záběrem infra paprsku, parádní třídění naladěných kanálů, plná podpora HbbTV, ale…
  • PROTI: …zvyknout si musíte na pomalejší běh aplikací

 

Di-Way T2-One HEVC je levný a s dobrou citlivostí na signál

Aktualizace firmwaru změnila situaci ohledně původní vysloveně nepovedené lokalizace a vše se tak výrazně vylepšilo. Naše doporučení si zaslouží!

Za 659 Kč si můžete zakoupit malou krabičku od třinecké společnosti Sapro postavenou na čipové sadě Sunplus 1505B. A jelikož set-top-box mezitím prošel certifikačním procesem Českých Radiokomunikací a získal logo „DVB-T2 ověřeno“ máte tu i oficiální potvrzení správného příjmu národního DVB-T2/HEVC.

Hodnocení

  • PRO: výborný poměr cena/výkon, subjektivně vzato lehce nadprůměrná citlivost na signál, výtečné EPG, bezproblémový provoz, nezakódované nahrávání, výborná multimédia, ale…
  • PROTI: …stále s hlášením „Str No Config!“ v nastavení, nedotažená lokalizace.

 

Emos EM180 HD s výbornými multimédii

Společnost Emos má momentálně v nabídce dvojici levných certifikovaných set-top-boxů pro DVB-T2 lišících se použitou čipovou sadou.

Emos EM180 HD (759 Kč) o kterém bude řeč, je postaven na sadě Sunplus, zatímco Emos EM170 HD využívá MStar. Obě zařízení jsou však pro příjem DVB-T2/HEVC certifikována a vedle čipové sady se liší i použitým dálkovým ovladačem. Je zajímavé, že i přesto, že EM180 má „vyšší pořadové číslo“, jeho výbava je na nižším stupni a postrádá především konektor RJ-45, tedy připojení k domácí síti a internetu.

Hodnocení

  • PRO: v drtivé většině prakticky okamžité operace, včetně práce s EPG, výborná lokalizace, pohodlné ovládání s kolováním v nabídkách i v souborovém manageru, výborná multimédia s vynikající kompatibilitou a podporou externích titulků v češtině
  • PROTI: tovární nastavení se spustí bez jakéhokoli upozornění

 

Humax HD Nano T2 aneb Tak trochu jiná liga, navíc s HbbTV

Přístroj má sice zabudovánu štěrbinu pro přístupovou kartu, ale ta je určena jen pro německou službu Freenet. U nás je tak vypnuta a spolu s ní i služby, resp. aplikace, na tlačítku TV Portal.

Takhle nějak má vypadat set-top box za dva tisíce. Na pohled kvalitní, po zapnutí (bohužel delším – kolem 32 s) rychlý a solidně vybavený. Jen nezapomeňte, že v provedení pro Česko má HD Nano T2 (1990 Kč) svá omezení. Ta souvisejí především se záměrným vypnutím funkcí na tlačítku TV Portal, což se zřejmě dotklo i podpory síťových multimédií.

Hodnocení

PRO: excelentní provedení i zpracování, výtečný a dobře čitelný dálkový ovladač, výtečný obraz i zvuk, stejně jako ovládání a EPG, solidní HbbTV na všech kanálech, včetně FTV Prima

PROTI: pomalý start přístroje, omezená kompatibilita v multimédiích, někomu může vadit i absence HDMI (CEC) a přehrávání multimédií ze sítě

 

Mascom MC750T2 HD zvládá i síťová multimédia

Solidně vyrobený set-top-box s připojením k internetu, několika aplikacemi, dobře čitelným menu a dálkovým ovladačem s velmi širokým záběrem infra paprsku.

Ve výbavě tohoto šikovného Mascomu (699 Kč) najdete i nahrávání a přehrávání živého televizního vysílání se zpožděním (Timeshift). Po napojení na internet můžete využít například čtečku RSS, počasí a hlavně přehrávání multimédií z domácí sítě.

Hodnocení

  • PRO: kvalitní obrazové podání, výborně čitelné menu, dálkový ovladač s velmi širokým záběrem infra paprsku à la televizor, výborná multimédia, včetně externích titulků, pro někoho také příjem DVB-T2/HEVC i H.264
  • PROTI: příliš jednoduché EPG

 

Optex ORT 8932-HD se zdvojenými tunery

Na českém trhu mnoho přístrojů tohoto typu není. Optex ten svůj nabízí za mimořádně příznivou cenu a navíc stojí za to!

Zdvojené tunery Optex ORT 8932-HD (vidět můžete i název Optex ORT 8932-2T – 1199 Kč) dávají šanci na skutečně nezávislé nahrávání, přičemž kapacita média může být i přes 500 GB. Více než jinde pak potěší i dvojice rozhraní USB. Od napojení na internet si však příliš mnoho neslibujte.

Hodnocení

  • PRO: excelentní poměr cena/výkon, obrazová kvalita, zdvojené tunery, nadprůměrná citlivost na signál (subjektivně bráno), výrazné menu nastavení,
  • PROTI: při nahrávání stále bliká značka REC, a to i po přepnutí na jiný kanál, hodně slabé síťové funkce, krátká pauza při vstupu (a odchodu) do EPG

 

Sencor SDB 5104TD se zdvojenými tunery a rozhlasem přes internet

Nejlevnější, ale také certifikovaný set-top box pro pozemní příjem se zdvojenými tunery a výtečným poměrem cena/výkon.

Set-top box s logem „DVB-T2 ověřeno“ se prodává za 999 Kč. Má celokovové provedení, externí zdroj a kompaktní dálkový ovladač s drobnými tlačítky. Tím nejdůležitějším jsou však zdvojené tunery pro DVB-T/T2 dovolující, podle webových stránek produktu, jeden pořad sledovat a další nahrávat. Ve skutečnosti je na tom podstatně lépe…

Hodnocení

  • PRO: výtečný poměr cena/výkon, solidní nahrávání a možnosti, funkční aplikace, včetně nějakých dvou desítek internetových rádií, výborná multimédia s vysokou kompatibilitou ve videu, ale…
  • PROTI: …bez externích titulků v češtině, pro někoho i to, že má jen osm časovačů a že chybí Youtube

 

Strong SRT 2401 překvapí dobrým Androidem

Jestliže vám nestačí prostý set-top box pro DVB-T/T2, můžete sáhnout po přístroji s Androidem. Tento zvládá i příjem vysílání v Ultra HD.

Přijímač prodávaný za 2390 Kč je výborně vybaven, klasicky chybí zejména podpora HbbTV. Vedle kompletního tunerového osazení určeného ovšem pouze pro příjem nekódovaných kanálů (není tu čtečka přístupových karet) nabízí streamování až do rozlišení Ultra HD (4K) a překvapením je i to, že 4K zvládne i na tunerech, ať jde o satelitní nebo pozemní.

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon, spolehlivý chod bez restartování a dalších potíží, výborný obraz, příjem vysílání ve 4K (DVB-T2/S2), velice dobré EPG, kompatibilita s řadou aplikací, včetně HBO GO, satelitní tuner (FTA) jako bonus, nahrávání i na microSD
  • PROTI: méně spolehlivý dálkový ovladač (RF), jen částečná lokalizace

 

Technisat Digipal T2 HD ex+ zvládne i náročnější příjmové podmínky

Jaký je nejdostupnější přijímač německého Technisatu kompatibilní mimo jiné i s českým DVB-T2/HEVC? Inu…

Už od začátku prodeje je nabízen za 1999 Kč a cena se nemění ani nyní, kdy od recenze uplynul už více než rok. Digipal T2 HD ex+ nabídne menu lokalizované do češtiny a příjem DVB-T2 nejen s H.265/HEVC, což je český standard, ale i s kompresí H.264, kterou používají v některých okolních státech. Omezen je především v tom, že neumí nahrávat a nepodporuje ani funkci TimeShift, tedy přehrávání živého televizního vysílání se zpožděním.

Hodnocení

  • PRO: vynikající kombinace cena/výkon, subjektivně vzato velmi citlivý tuner, řada jinde nevídaných funkcí, podpora HDMI (CEC), excelentní dětská pojistka, internetová rádia, ale…
  • PROTI: …ve velmi primitivní podobě, ne zcela dotažená lokalizace (občasná angličtina)

 

Technisat Digit Isio STC je stále na špici

Funkcemi nabitý přístroj se zdvojenými tunery je sice starší, ale stále špička. A poradí si i se současným HbbTV a DVB-T2/HEVC.

Za dnešních 9990 Kč získáte set-top-box, jaký hned tak na trhu nenajdete. Nic ve stylu „dodělej si sám“, ale hotový kousek, který stačí zapojit, naladit a jede se. Je sice trochu starší (uveden byl koncem roku 2015), ale vyzkoušeli jsme ho na dnešním DVB-T2/HEVC, které v době jeho uvedení nebylo k dispozici.

Hodnocení

  • PRO: kvalita obrazu a resamplování, neskutečné možnosti a výbava, včetně citlivých pozemních tunerů a dvojice (!) USB 3.0, výtečné EPG, ale…
  • PROTI: …vlastně SFI (?!), i po lokalizaci částečně němčina či angličtina, německý dálkový ovladač, podprůměrný manuál, pro někoho Wi-Fi pouze ve standardu „n“

 

TeleSystem TS6820 T2 HEVC Twin s nahráváním a zdvojenými tunery

Tento set-top box patří podle autora Radka Donáta, mezi nejlepší přístroje s nahráváním a navíc zvládá klidně i tři pořady najednou z nichž dva nahrává.

Při ceně 1397 Kč zaujme už tím, že má dvojitý tuner typu DVB-T2 (zpracuje pochopitelně i signál DVB-T), což umožňuje – na připojený USB disk – nahrávat i jiný než živě sledovaný pořad (dva). Kromě výstupu HDMI má i SCART, takže ho připojíte i ke staršímu televizoru. Potěší dva USB konektory a v neposlední řadě i síťové rozhraní. Moc se ale netěšte, nejde o žádné „smart“ funkce…

Hodnocení

  • PRO: dvojitý tuner pro DVB-T2/HEVC, velmi dobré příjmové vlastnosti, vícenásobné paralelní nahrávání, spolehlivost (kromě internetového rádia), ergonomický dálkový ovladač, cena
  • PROTI: nejasné řazení stanic, zbytečná omezení během nahrávání, nestabilita síťových funkcí, nepraktické pojmenování nahrávek, segmentování delších nahrávek

 

Tesla TE-380 mini výborně poslouží nejen pro DVB-T2

Miniaturní set-top box za 599 Kč je překvapivě slušným kouskem pro nenáročného uživatele nejen na doma, ale třeba i na chatu či chalupu, kde často končí starší televizory.

V průběhu testu jsem narazil v podstatě na jediný problém, a to na hlášení v EPG s nečeskými znaky. Jinak to byly „samé klady a dovolená v Jugoslávii…“

Hodnocení

PRO: excelentní poměr cena/výkon, překvapivě slušný obraz, výtečná multimédia, bohaté EPG, ale…

PROTI: …občasné potíže s lokalizací

 

Zajímavostí z nedaleké budoucnosti je Strong SRT 82, který je určen přímo k zasunutí do konektoru HDMI. Napájení obstará rozhraní microUSB.

 

Set-top boxy trochu, nebo i zcela, jinak

 

Maxxo T2 HEVC/H.265 Mobile HD TV na DVB-T2 pro Android i Windows

Miniaturních televizních tunerů pro přenosná zařízení není ke koupi právě mnoho. A z toho mála jich můžeme za funkční, nebo alespoň z větší části funkční, označit ještě méně. Tento funkční je.

Před koupí něčeho takového si vždy důkladně prostudujte požadavky na systém, tedy minimální technické parametry, které je nutné splnit, abyste vůbec mohli uvažovat o případném napojení takovéhoto „set-top boxu“ typicky na mobil či notebook. Zjednodušeně vzato, zde je v případě zařízení s Androidem nutným základem operační systém minimálně ve verzi 5.1 a konektor microUSB s podporou funkce OTG (On-The-Go).

Hodnocení

  • PRO: výborná aplikace HD TV Player 2.7 s dobrým ovládáním a rozumným EPG; v případě použitého hardwaru jednoduché uvedení do provozu (!), pracuje i s HD kanály ČT na DVB-T2; subjektivně vzato nadprůměrná citlivost na signál; EPG s českými znaky; v ceně obdržíte vše potřebné, ale…
  • PROTI: …adaptér pro USB-C by se hodil, nahrávky nelze sledovat bez připojeného tuneru a umístit je na paměťovou kartu

 

Sencor SDB 550T nabízí zcela odlišný přístup

Velký je asi jako mobilní telefon a vyniká natáčitelným konektorem SCART na jednom z boků. Nechybí ale ani HDMI.

Certifikovaný „set-top box“ za 699 Kč obdržíte nejen s externím napáječem, ale také s infračidlem a nechybí ani adaptér miniUSB-USB dovolující zasunutí typicky flash paměti. Konektor SCART je natočitelný v rozmezí 180 stupňů, což v některých případech dovoluje přístroj doslova připlácnout na zadní stěnu televizoru.

Hodnocení

  • PRO: velmi nezvyklá, ale funkční koncepce, instalační variabilita, vynikající multimediální kompatibilita, spousta pozic časovače, dobré ovládání s možností kolovat a výraznými znaky menu, dálkový ovladač s výborným záběrem infra paprsku, ale…
  • PROTI: …méně přehledný a s miniaturním popisem, videorežimy se mění bez upozornění

 

Technisat Sonata 1 není jen ojedinělým a unikátním set-top boxem, ale…

Špička set-top boxové nabídky německého výrobce je kombinována se zvukovou lištou navrženou společností Elac.

Tahle specialitka za 25.990 Kč není jen o příjmu televizního a rozhlasového vysílání, zdvojených tunerech, tuneru pro DAB/DAB+, nahrávání třeba na server či editaci záznamu. Je samozřejmě i o zvuku a představuje tak skoro kompletní řešení domácího příjmu pro náročnějšího diváka (a posluchače). Určena je mj. pro ty, kteří mají doma kvalitní televizor, nicméně nevybavený pro pozemní DVB-T2/HEVC.

Hodnocení

  • PRO: výtečný tuner pro DVB-T/T2, kvalitní obraz na úrovni drahého televizoru, snadno ovladatelné menu, tři (!!!) rozhraní USB 3.0 (kde to u TV najdete?), spousta funkcí a možností nastavení, včetně operativního spuštění šetřiče obrazovky, výtečná výbava, ale…
  • PROTI: … zatím bez funkčního rozhlas přes internet, pouze jeden digitální audio vstup, Wi-Fi ac a tlačítko úplného vypnutí, multimédia stále bez podpory externích titulků a zapamatování pozice, potíže s udržením nastavené hlasitosti, neumí DTS-HD Master Audio (hodil by se i Dolby Atmos)

 

TeleSystem TS6810 T2 HEVC Stealth (Fuba ODE8510 T2 Stealth) je skoro neviditelný

Elegantní a velmi nenápadný set-top-box zanedbatelných rozměrů je určen především těm, kteří si ho raději než k televizoru, hodlají dát za něj.

Na zadní straně TS6810 (1 299 Kč) vidíte výrazné vyhlazené kolečko. To je určeno pro suchý zip a jedna část se nalepí na box, druhá na nějaké šikovné místo na zadní straně TV. Pak jen stačí obě části přisadit k sobě, připojit anténu a hlavně nezapomenout vytáhnout kabílek s „infraočíčkem“ na nějaké místo, kde na něj uvidí dálkový ovladač.

Hodnocení

  • PRO: nekódované nahrávání klidně i dvou stanic, velmi nenápadné umístění (pokud chcete), výborný obraz, ale…
  • PROTI: …musíte mít slušný signál (lehce podprůměrná citlivost tuneru), chybí HDMI (CEC), příliš jasný svit diody čidle IR, který nejde regulovat