Očekávaná novinka s obrazovkou s rozlišením Ultra HD (4K) má zabudován výtečný obrazový procesor P5 a je vytvořena z vysoce leštěné oceli a skla. Kvalita provedení je až neskutečná.

TP Vision na jednu stranu podniká vysloveně pionýrské kousky, na straně druhé je dokáže zazdít špatným pojmenováním, což platí i v tomto případě. Po Philips 55OLED903 s unikátním zvukem od Bowers & Wilkins (nejspíše nejlepší zvuk, který jsem kdy z televizoru slyšel) je tu spolupráce s dánským designovým studiem Georg Jensen a z toho vzniklý kousek prodávaný ovšem – při úhlopříčce 140 cm (55″) – za překvapivě ne-luxusní cenu 36.990 Kč. Samozřejmě nechybí kompletní tunerová výbava ve zdvojené podobě, DTS-HD Master Audio, Dolby Atmos a osvětlení pozadí Ambilight. To – třeba ve spojení s LED žárovkami Philips hue – dodá sledování filmu tu správnou atmosféru.

K TÉMATU:

Výborné balení, excelentní podstavec

Balení je o dost jinde, než u běžného televizoru v podobné ceně (či o deset tisíc dražšího), a to napříč trhem s výjimkou Loewe. Například panel by při své hloubce asi nepotřeboval speciální kryt na obrazovku, ale stejně tu je, což je jen dobře.

Sestavení televizoru je geniálně jednoduché. Každá z nožiček se skládá ze dvou dílů, které k sobě přišroubujete. Stejnými šrouby pak nožičky připevníte k panelu, přičemž každá z nich má jediné možné umístění.

Výborně!

Automatická instalace proběhla jak měla (po provedené aktualizaci firmwaru), včetně připojení k internetové síti a naladění tuneru pro pozemní příjem. Instalace by byla docela svižná, kdybyste se na závěr nemuseli probrat nesmyslným úvodem do Android TV, který je ovšem – podle mého názoru – stejně k ničemu a uživateli nedá zhola nic. Daleko více by pomohla dobrá nápověda v domovském menu, ale ta opět chybí.

Závěrečné třídění kanálů je vám – jak je u TP Vision zvykem – nabídnuto hned při prvním vyvolání seznamu naladěných kanálů a dělá se pouze přes oblíbené položky. Ty v požadovaném pořadí nasypete do jednoho ze seznamů a jde to snadno a svižně.

Nejprve se zobrazí tzv. rychlé menu, zde nazývané „Častá nastavení“, a mezi funkcemi najdete změnu audio výstupu či vypnutí obrazovky, takže běží pouze zvuk. Spotřeba pak klesne na asi třetinu, možná níže.

Tradiční ovládání, opět dva ovladače

O tenkém „tyčinkovém“ ovladači pro naše podmínky vcelku nepoužitelném (mj. je bez vyvolání EPG) jsem se už zmiňoval například u testu Philips 55OLED803, kde také najdete další informace o ovládání. Tady to vezmu jen stručně, snímky obou ovladačů najdete jsou v úvodní fotogalerii.

Klasický dálkový ovladač je u TP Vision oboustranný a klávesnice QWERTY může při některých operacích opravdu pomoci; včetně zadávání přístupových jmen a hesel k aplikacím. „Myšový“ kurzor tu ale nehledejte a nenajdete ho ani u stylového tenkého ovladače.

OK v tuneru vyvolá seznam naladěných kanálů (použít můžete i List), v multimédiích softwarové ovládání. Použít ale můžete i speciální tlačítka ve spodní části ovladače.

Menu nastavení je vynikající, byť bez kolování, což práci někdy zbytečně prodlužuje. Nicméně úvodem se ukáže tzv. rychlá nabídka a mezi funkcemi tu najdete i operativní přepnutí na jiný zvukový výstup a vypnutí obrazovky, takže běží pouze audio. Oběma funkcím lze jen zatleskat!

Domovské menu Android TV 8, kterým je televizor vybaven, můžete nyní ovlivnit podstatně více než kdy před tím a vymazat tak jdou i celé vodorovné nabídky v nichž se ovšem stále nekoluje a někdy je to na dlouhé lokte. Více se dozvíte v samostatném článku.

Programová nabídka je opět bez obrazu i zvuku. Z masových značek je na tom TP Vision nejhůře i když se na druhou stranu, při zadání upozornění na pořad, televizor probudí z pohotovostního režimu.

Základní EPG, slabé Bluetooth, bezproblémové HbbTV

Programová nabídka je klasicky bez obrazu a zvuku a nabíhá několik sekund. Po EPG se můžete volně pohybovat, návrat do vysílání zajistí buď Zpět nebo stlačení OK na libovolném pořadu. Pokud ho stlačíte na jiném než aktuálním kanálu, jste na něj přepnuti.

Pro pořad se v základu vypisuje čas začátku a konce, jestliže se na nějakém zdržíte trochu déle, objeví se automaticky část podrobnějšího popisku a počet kanálů se sníží. Upomínku na pořad zadáte červeným tlačítkem a televizor se kupodivu probudí z pohotovostního režimu. A to je samozřejmě skvělé!

O aplikacích a dalších „chytrých“ funkcích jsem se už několikrát zmiňoval v jiných recenzích s Android TV 8. Podívejme se proto na HbbTV, funkci sdílení obrazovky a práci s Bluetooth. A také na funkci zdvojených tunerů, kterými začneme. Vyvoláte ji položkou Multi View na podivném tlačítku, které bylo označováno různě a také různé věci dělalo; vypadá jako by vyvolávalo naposledy spuštěné aplikace). Nyní se mu říká „Nabídka televizoru“ a je přímo nad šipkou nahoru.

Režim Multi View obsluhuje zdvojené tunery. Funkce však jsou, s výjimkou jediného typu náhledu druhého kanálu, nulové.

Možnosti Multi View jsou velmi primitivní a nabízí se jediné: malé náhledové okno v pravém horním roku, které dokonce nejde ani zvětšit, ani převést jinam. V hlavním okně se pak můžete pouze přepínat mezi stanicemi. Pro tohle se snad zdvojené tunery ani nevyplatí…

Sdílení obrazovky z mobilu jsem vyzkoušel se dvěma mobilními telefony: Sony Xperia XZ (F8331) se systémem Android 6.0 a Samsung Galaxy A9 aktualizovaným na Android 9.0. V prvním případě se telefon nebyl schopen spojit přes Wi-Fi Miracast (to podle všeho už nyní TV s Androidem vůbec neumí), ale – stejně jako Galaxy A9 – se bez potíží a velice rychle napojil přes zabudovaný Chromecast. Následné sdílení obrazovky pak bylo zhruba v kvalitě zdroje, což je velmi příjemné zjištění a možná za to může i speciální funkce pro „renderování“ z tohoto zdroje.

S Bluetooth si moc neužijete a přijde mi ostudné, že televizor v této cenové relaci nezvládá Bluetooth Audio (to ale nezvládají ani dražší přístroje této značky). Mobilní telefony sice televizor našly, ale nebylo jak zadat párovací kód, protože je televizor neviděl, resp. vůbec nedokázal vyhledat. Bluetooth je tu tak maximálně pro počítačové periférie a jestli hledáte například propojení na sluchátka, musíte jinam.

Smutný příběh…

Co se týče HbbTV, už před časem nám TP Vision na dotaz upřesnila, že v celé její kolekci (tam kde to má smysl) je zabudována jak verze 1.5, tak HbbTV 2.0 a předpokládám, že se zapíná podle potřeby. Jelikož v Česku nevím o jediné implementaci dvojky (opravte mě…), aplikace se tudíž interpretují přes 1.5. A s tou nebyl žádný problém ani kanálech ČT, ani například na FTV Prima.

Na ČT byl televizor k mému překvapení schopen výtečně resamplovat i u pořadu s udaným rozlišením 404p, vysílací kvalita se dala měnit bez potíží. Na FTV Prima fungovalo (zkoušeno jen u několika pořadů) i navázání po vnořené reklamě.

Zabudovaný přehrávač, jediný, který je k dispozici bez přihlášení ke službě Googlu, zvládá všechny druhy multimédií a má solidní kompatibilitu. Správce souborů sice bohužel neumožňuje kolování, ale ovladatelnost je velice dobrá a daleko lepší než u většiny konkurence.

Slušná aplikace pro multimédia, jemné HDR

Pro zkoušení multimédií jsem tentokráte využil pouze tradiční přehrávač Philipsu u kterého hned úvodem překvapí to, že vůbec není v domovské nabídce, takže to vypadá, jakoby televizor multimédia nepřehrával. Naštěstí ho tam můžete (přes ikonu „+“) umístit a na multimédia se také dostanete přes tlačítko vstupů a výstupů. I tak je to od výrobce nedostatek, ale tím je i to, že televizor po instalaci neskončí tam kde má, totiž v televizním vysílání.

Pokud vás zajímá, jaká je kompatibilita Android TV 8 s aplikacemi, najdete to ve speciálním článku Televizního webu.

Zabudovanou podporu multimédií, pokud se nepřipojíte k tržišti aplikací Google Store, obstarává aplikace zvaná Média a je určena jak pro hudbu a fotografie, tak pro video. Menu v němž se v přehrávači pohybujete nedává možnost kolovat, což mrzí nejen při práci s objemným síťovým médiem, ale i tak je ovladatelnost velmi dobrá a může probíhat v podstatě poslepu.

Se serverem Synology DiskStation DS414j si přehrávač rozuměl bez problémů i když bohužel nezobrazoval koncovky souborů a vždy si také musíte vybrat konkrétní druh multimédií (chtělo by to lepší implementaci…). Na rozhraní USB už to bylo jedno a stačilo sáhnout po volbě Složky.

Ve videu na sítí jsou podporovány jen interní titulky a navíc nejdou vybrat, takže pokud jich je vícero, máte často smůlu. Možný také není skok na čas či nějaký rychloposuv skoky po časové liště. Přetáčení má maximální rychlost 32x, takže se dostat někam dále ve videu není z nejrychlejších. Tohle všechno – až na titulky k nimž se ještě dostaneme – platí i u USB média.

Kompatibilita je solidní a výborná u hudby (včetně FLAC HD) a fotografií (i BMP a GIF, na USB i MPO). U videa přes USB se omezuje jen na externí titulky, ale nejde jim nastavit ani velikost ani znaková sada, takže jsou často nepoužitelné. Nicméně jinak byla kompatibilita na obou médiích výborná (vyšší při práci s USB) a přehrál se i DivX 5, což se poslední dobou stává velmi zřídka a televizor zvládl například i XviD. Pokud nepotřebujete interní a externí titulky, myslím, že si většina majitelů se zabudovanou aplikací vystačí. Pokud ne, pochopitelně můžete – po připojení ke Google Store – instalovat další aplikace, jako například MX Player či VLC Player. Více na toto téma v dalších recenzích televizorů s Android TV nebo ve speciálním článku „Aplikace pro nový Android TV 8.“ Obsah s technologií HDR (zkoušeno HDR10) televizor způsobně oznámí a nastavení je jemné, ale znatelné, takže si rozdílu oproti obsahu s nízkým dynamickým rozsahem (SDR) určitě všimnete+ zvláště když si po sobě pustíte dvě ukázky…

Audio systém televizoru se výborně choval i na DTS-HD Master Audio a na Dolby Atmos, škoda, že není podporováno také Dolby Vision.

Nabídka na tlačítku Home má u Android TV 8 konečně možnost nejen vymazat celé řádky, ale také v nich vymazat či přesunout jednotlivé ikony. Bohužel nápověda stále chybí, takže se tu nedozvíte, že stačí jen zmáčknout a podržet OK, nebo přejet zcela vlevo.

Výjimečný? Nepochybně…

Trocha kritiky tu samozřejmě je a vidíte ji i níže. Zde zmíním zejména dlouholetý problém značky, totiž primitivní práce se zdvojenými tunery (funkce přichází skoro vniveč) a neschopnost zavést Bluetooth Audio. Za zmínku stojí neobvyklý problém (na Philips), totiž naprosto neuspořádaná nápověda, která jednou dělá to a po druhé zase ono. A přitom dříve bývala naprosto bezproblémová!

Tohle, a další záležitosti, jsou věcí TP Vision a Googlu a vzhledem k tomu co se zde nabízí, je to vcelku vedlejší i když pokud chcete normální zdvojené tunery (a sluchátka přes Bluetooth) skutečně musíte jinam. Důležitější je však stabilita systému a sladěnost s hardwarem (o to šlo u Androidu vždy nejvíce) a s ní nebyl během testu jediný problém.

Po stránce vnějšího designu je televizor naprosto podle mého gusta a takovéto provedení dnes v podstatě neuvidíte, maximálně tak u Loewe. Obrazovka je rozumně tlustá a nožičky jsou navrženy tak, že pod panel bez potíží zastrčíte ruku. Žádná šílenost à la Philips 55OLED803 se tady nekoná a u Jensena by se odpovědný designér TP Vision mohl přiučit základním návykům.

Použité materiály jsou vysloveně kvalitní a dokonce – na danou cenovou relaci – překvapivě kvalitní. Excelentní je i tovární zpracování a provedení nejen kovových dílů. Podsvícení je solidně rovnoměrné, Ambilight tradičně vynikající a resamplování i z málo kvalitních zdrojů (včetně televizního vysílání) parádní, což platí i u obrazu, který je jeden z nejlepších v kategorii minimálně do 50.000 Kč! À propos původně se říkalo, že na jedné nožičce podstavce bude nápis Georg Jensen a na druhé Philips. První tu je, druhý nápis chybí. Teď jen do stejného provedení zamontovat obrazovku OLED, dát tomu patřičnou cenovku a samozřejmě dodat i „Georg Jensen“ (ideálně i za jménem TV!).

Díky za zážitek, dámy a pánové z dánského studia…

Hodnocení

  • PRO: excelentní kombinace cena/výkon, výtečný obraz i resamplování z nízké kvality (včetně TV vysílání), excelentní vnější design, výborné balení a excelentní zpracování, možnost operativního vypnutí obrazovky a přepnutí na jiný druh zvukového výstup, nízká spotřeba v pohotovostním režimu, při zadání upomínky na pořad se televizor probudí z pohotovostního režimu, ale…
  • PROTI: …EPG stále chybí obraz a zvuk, primitivně provedená obsluha zdvojených tunerů, chybí Bluetooth Audio, z domovské nabídky se nedostanete tlačítkem Zpět (Back), omezená práce s titulky v multimédiích (u zabudované aplikace), v domovské nabídce chybí nápověda pro úpravu prostředí, zvláštní řešení nápovědy jako takové