Stanici „Nalaďte se na DVB-T2“ diváci zachytí výhradně v DVB-T, dostupná bude nejméně pro polovinu populace České republiky. Podobný projekt chystá i Digital Broadcasting.

S blížícím se termínem vypínání prvních televizních vysílačů ve standardu DVB-T se množí aktivity na podporu a propagace nástupnických vysílacích sítí DVB-T2. České Radiokomunikace minulý týden získaly od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání licenci pro celoplošně šířený pozemně vysílající program „Nalaďte se na DVB-T2“. Stanice, jejíž obsah by měly tvořit informační smyčky o přechodu na DVB-T2 a termíny vypínání jednotlivých vysílačů DVB-T i přechodových sítí DVB-T2, zahájí vysílání letos v září v pozemní Regionální síti 8. Tento multiplex šíří CRA ve všech krajských městech a jejich okolí a signálem pokrývá přes 50 procent obyvatel České republiky.

České Radiokomunikace nedávno zásadním způsobem upravily svůj informační web dvbt2overeno.cz

Vyústění informačních aktivit CRA

Stanice má přinášet informace a návody k tomu, jak diváci mohou přejít k příjmu pozemní digitální televize nové generace DVB-T2. „Získali jsme licenci na informační kanál „Nalaďte se na DVB-T2“, který pomůže divákům přejít na novou technologii DVB-T2. Info kanál bude obsahovat všechny potřebné informace, jako například jak DVB-T2 naladit, termíny změn, na koho se diváci budou moci obrátit pro pomoc, atd.,“ informoval na Twitteru Marcel Procházka, ředitel regulace CRA. Ze strany této společnosti jde o několikátý projekt na podporu druhé televizní digitalizace. Společnost nedávno provedla zásadní změnu svého webu www.dvbt2overeno.cz, který původně sloužil pro informování o certifikaci přijímačů vhodných pro sledování DVB-T2 vysílání v České republice.

Nově web obsahuje interaktivní mapu České republiky rozdělenou na jednotlivé kraje a nabízí informace o termínech vypínání celoplošných sítí DVB-T, které provozují (nebo jejich provoz zajišťují) CRA – tedy multiplexů 1, 2 a 3. Zabývá se také otázkou úprav společných televizních antén (STA) a nabízí seznam servisních firem, které se zabývají těmito úpravami. CRA již dříve zavedly speciální pečeť „DVB-T2 ověřeno“, jíž označují ty televizory a set-top boxy DVB-T2, které prošly certifikací na odborném pracovišti CRA a společnost tak garantuje, že jsou vhodné pro příjem českého vysílání ve standardu DVB-T2. Firma rovněž pořádala několik odborných seminářů pro servisní anténářské společnosti a setkání s novináři zaměřená právě na druhou televizní digitalizaci.

Slovenský informační web Cezantenu.sk, kterým se chce inspirovat Digital Broadcasting, provozovatel celoplošného multiplexu 4

Digital Broadcasting chystá web „Presantenu.cz“

Samostatný televizní kanál zaměřený výhradně na přechod k DVB-T2 je vyústěním dosavadních komunikačních aktivit CRA na podporu druhé televizní digitalizace. Zároveň půjde o nejviditelnější část kampaně k přechodu na DVB-T2, nepočítáme-li tedy stále připravovanou státní informační kampaň pod taktovkou ministerstva průmyslu a obchodu. Nový program „Nalaďte se na DVB-T2“ se bohužel neobjeví v žádné celoplošné síti DVB-T, protože všechny tři multiplexy, jejichž provoz CRA zajišťují, jsou beznadějně plné. Dosah nové stanice tak bude omezený (ovšem pokryje všechny nejhustěji obydlené oblasti), ale vedle terestrického vysílání ji bude možné sledovat také prostřednictvím internetu. Naopak v DVB-T2 se tento program neobjeví.

Smyslem dočasného televizního kanálu je přesvědčit diváky, kteří dosud nepřešli na příjem DVB-T2, aby tak učinili co nejdříve a nenechávali změnu na poslední chvíli. Proto se zaměřuje výhradně na ty domácnosti, které dosud přijímají signál DVB-T a nové sítě si nenaladily, protože ještě nemají nové televizory nebo set-top boxy DVB-T2/HEVC. Podobný informační kanál zvažuje i provozovatel celoplošného multiplexu 4, společnost Digital Broadcasting. Podle informací serveru Televizníweb.cz ale operátor zatím nemá rozhodnuto, zda by mělo jít o plnohodnotnou televizní stanici s licencí, nebo pouze infokanál, na kterém by se zobrazovaly texty a tabulky s termíny přechodu na DVB-T2. Firma si také nedávno registrovala internetovou doménu www.presantenu.cz, na které chce spustit vlastní informační web o druhé televizní digitalizaci. Inspirovala se ze sousedního Slovenska, kde takový web funguje na adrese www.cezantenu.sk.

Štítky