UVNITŘ TABULKA S PARAMETRY – Po více půl roce jsme připravili další aktualizaci našeho přehledu. Vypínání DVB-T je za rohem, prázdniny také a o dovolené se přece jen klidněji přemýšlí.

České DVB-T2 s kompresí, kodekem, H.265/HEVC plně nastoupí od poloviny příštího roku. Letos v listopadu pak začne úvodní vlna vypínání vysílačů šířících signál taktéž pozemního DVB-T. A jakmile se dokončí, nekompatibilní přístroje, televizory i set-top boxy, přestanou pro příjem televizního vysílání fungovat. A jelikož aktualizovat nejdou, musí se pořídit buď nový televizor, nebo alespoň set-top box. Dnes se věnujeme tomu druhému a náš přehled v cenové relaci do dvou tisíc korun ukazuje nejprodávanější část trhu v níž už najdete v podstatě všechny druhy přijímačů. Od jednoduchých, přes ty připojitelné k internetu a tudíž vybavené například aplikací pro počasí, až po ty vyspělejší a vyspělé schopné přijímat třeba i hybridní televizní vysílání nebo přehrávat multimédia ze síťového zdroje. Vedle toho v našem přehledu najdete několik dvou tunerových řešení umožňující současné nahrávání a sledování jiného kanálu a také pár specialitek určených pro příjem vysílání třeba v notebooku nebo mobilu.

Nabídka je momentálně velmi, velmi široká a tak pro vás máme skoro 80 přístrojů nejrůznějšího určení. Vybere si tak skoro každý a stačí si jen stáhnout tabulku s aktuálními cenami a parametry, kterou najdete na konci článku.

ČTĚTE TAKÉ:

Tesla TEH-500 (1799 Kč) zanedlouho nabídne set-top box kombinovaný s operačním systémem Android TV 7.1 a řadou předinstalovaných aplikací. Jako Kodi, iVysílání, Prima Play, Stream TV, apod.

Certifikovaných přístrojů je do 2000 Kč hodně

Vlastně, celkově bráno, drtivá většina, protože dražší se většinou už ke kontrole příjmu českého DVB-T2/HEVC nedávají. Jejich aktuální stav jsme mapovali před nedávnem a kompletní zprávu, včetně všech výrobků, které zkouškami u CRA prošly, a tudíž mohou používat logo „DVB-T2 ověřeno“, najdete v samostatném přehledu. Pokud byste si chtěli stav ověřit třeba i u televizoru, jděte na stránky dvbt2overeno.cz, kde nyní najdete například i harmonogram přechodu.

AB CryptoBox 702T mini (695 Kč) je nezvykle řešený set-top box s externím LCD displejem a infra přijímačem.

Skoro 80 set-top boxů, pět s HbbTV

Od poslední přehledu před více než půl rokem se toho změnilo relativně málo, ale je tu hned několik nových přístrojů (asi deset) a hlavně novinka s HbbTV. Začněme ale z druhé strany…

Z nabídky zmizel Di-Way K1 And-50 4K UHD DVB-T2/S2 s Androidem a také Edision EDI-Combo T2/C USB tuner, což byl USB tuner pro počítač s Windows. Tím nejdůležitějším přístrojem, který se naopak objevil, je Di-Way HbbTV Combo (1899 Kč) a jak říká název, je už s příjmem hybridního televizního vysílání. Tím se zařadil po bok Alma iHD (1490 Kč), Amiko Viper T2/C (1790 Kč), Humax Nano T2 (1990 Kč) a Zircon Air T2 (1490 Kč). Pokud se podíváte na recenze, uvidíte sice nějaká omezení, ale další přístroj s HbbTV, GoSAT GS 7075 COMBOi, přijde o asi tisícovku dráž, navíc se na testování nepůjčuje, takže bych mu příliš nevěřil.

Další set-top boxy s HbbTV má (vzestupně podle ceny), podle našeho posledního přehledu z února 2019, až značka Technisat, a ta už se nechá doporučit. Třeba nedávno zlevněný Technisat DigiPal Isio HD, který momentálně pořídíte za výborných 3890 Kč.

Di-Box DVB-T2 V3 HEVC od Di-Way je nástupce modelu T2 One Plus. Přijde na pouhých 569 Kč.

Jak číst tabulku

Pokud hodláte sáhnout po set-top boxu s logem „DVB-T2 ověřeno“, stačí si projít sloupec „certifikace u CRA“. Nebo se rovnou podívat na jejich kompletní přehled do samostatného článku, který je stále plně aktuální. V něm rovněž najdete i verzi firmwaru s níž byl přístroj u CRA zkoušen. Certifikace se pochopitelně týká jen a pouze této verze.

Položka „tunery“ z valné části obsahuje dva druhy přístrojů. Ty které mají zabudováno „DVB-T/C, DVB-T2 (HEVC)“ a ty pouze s pozemním televizním příjmem „DVB-T, DVB-T2 (HEVC)“. U nich někdy najdete i kompatibilitu s kompresí H.264, což se může v některých pohraničních oblastech hodit. Mějte na paměti, že je to uváděno u málokterého přístroje a výrobci, dovozci, jistě vědí co dělají. Ostatně optimalizace na kodek H.265/HEVC stále probíhá, takže není divu, že nechtějí dát záruku na bezproblémový chod s H.264.

A ještě k tunerům… Několik výrobků je tzv. kombinovaných, tzn. že zvládá jako kabelové, tak pozemní a především satelitní vysílání. U nich je uvedeno „DVB-T/C, DVB-S/S2, DVB-T2 (HEVC)“. Jak vidíte, komprese HEVC nemusí být podporována u satelitního tuneru, což je ale na druhou stranu těžké zjistit, takže pokud ji potřebujete, dobře si to před nákupem ověřte. Co vím, momentálně (po ukončení Flix TV) u nás nikdo s HEVC přes satelit nevysílá.

Bod „příjem (rozlišení)“ je zřejmý a až na Di-Way And-40 UHD DVB-T2, který to má sice v názvu, ale u něhož to nebylo s určitostí zjištěno (údaj chybí i na oficiálních stránkách), jde o zařízení pro příjem vysílání maximálně ve Full HD (1920 x 1080 bodů, nebo-li 1080p či 1080i).

Položka „PCMCIA (CI+)“ může jednak znamenat to, co říká, tedy vysloveně mechaniku pro adaptér přístupové karty, nebo možnost ji zasunout jen do čtečky (štěrbiny). Naprostá většina STB je však určena pro příjem volných stanic šířených přes DVB-T/T2, někdy je čtečka/mechanika určena pouze pro příjem satelitní.

Maxxo T2 HEVC Mobile HD TV (899 Kč) je šikovný atypický přístroj určený pro zařízení s Androidem a PC s Windows. Testem prošel velmi dobře, což se v této kategorii povede málokdy.

U bodu „některé funkce“ jsou někdy uvedena multimédia, jindy nikoli. To však neznamená, že nejsou k dispozici. Jen tento údaj občas chybí stejně, jako potvrzení o tom, že set-top box zvládá EPG (některé ho skutečně neumí).

„Vstupy/výstupy (výběr)“ – i když je zde uvedeno (pro jistotu), že jde o „výběr“ v drtivé většině případů jsou údaje o zabudovaných rozhraních kompletní. Jak vidíte z tabulky, najdou se i přístroje s konektorem SCART, takže je napojíte i na starší TV bez HDMI, což se týká i těch „plochých“. Využít v tomto případě někdy můžete i A/V výstupu (audio – video), což zde bývá nejčastěji 3,5 mm jack. Napájení zde neuvádím stejně, jako anténní připojení. Většina přístrojů má napájení externí a anténu jen pro vstup ze svodu.

Zbývající údaje naleznete v bodu „poznámka“. Zde jsou mimo jiné uvedeny aplikace (u STB připojitelných k internetu), někdy operační systém a jindy třeba i bližší určení set-top boxu („USB tuner pro PC s Windows“). Přiložené IR čidlo (infra čidlo) pak znamená možnost schovat přijímač za televizor a vytáhnout jen kabel tak, aby na něj „viděl“ dálkový ovladač.

A ještě poznámka: Pokud vyžadujete přehrávání multimédií i po síti (LAN), dobře si to ověřte. Většina přístrojů s připojením k LAN tohle totiž nezvládá.

 

Set-top box s oficiálním názvem „Di-Way HbbTV Combo DVB-T2/C, DVB-S2 Full HD HEVC“ poslouží jak pro DVB-T2, tak pro volný satelitní příjem (Panaccess).

Přehled set-top boxů do 2000 Kč podporujících příjem v DVB-T2/HEVC – červen 2019 (k 26. 6. 2019)

Poslední aktualizace článku a tabulky proběhla 26. června 2019. Přehled si sice neklade za cíl ukázat kompletně celou nabídku na českém trhu, ale pokud o nějakém set-top boxu vyhovujícím parametrům víte, dejte prosím vědět v diskusi pod článkem.

Ke stažení (PDF): set-top boxy DVB-T2 do 2000 Kč, červen 2019