Český telekomunikační úřad ve spolupráci s operátorem Digital Broadcasting určil data, k nimž čtvrtý celoplošný multiplex DVB-T ukončí vysílání ve dvou sporných krajích.

Plán vypínání televizních vysílačů ve standardu DVB-T pro Českou republiku je konečně kompletní. Doposud v něm chyběla konkrétní data pro vypínání vysílačů celoplošného multiplexu 4 na Vysočině a v Jihočeském kraji. Jejich provozovatel, společnost Digital Broadcasting, vyčkával na rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), který měl rozhodnout, který z provozovatelů má v daných krajích vypínat vysílání své sítě dříve. Proto se u vysílačů multiplexu 4 na Vysočině a v jižních Čechách uváděl pouze měsíc vypnutí, nikoli konkrétní den – v případě Vysočiny šlo o květen 2020, u jižních Čech o únor téhož roku. Tyto termíny obsahuje i vládou schválený Technický plán přechodu na DVB-T.

Multiplex 4 ukončí DVB-T vysílání dříve než ČT

Pro diváky však bylo třeba určit přesnější termín, a toho se společnosti Digital Broadcasting ve spolupráci s ČTÚ podařilo docílit tento týden. Serveru Televizníweb.cz to potvrdil Martin Roztočil, ředitel vnějších vztahů Digital Broadcasting. Jihočeské vysílače multiplexu 4 tak ukončí vysílání 20. února 2020, den po ukončení vysílání dalšího celoplošného multiplexu 3 v Jihočeském kraji. Na Vysočině se multiplex 4 nadobro odmlčí 26. května 2020, den po celoplošných multiplexech 2 a 3. Půjde o jedny z posledních lokalit, kde bude možné ještě vysílání čtvrtého celoplošného multiplexu DVB-T naladit. Tato síť bude vůbec první, která kompletně ukončí vysílání ve standardu DVB-T. O dva dny předběhne i Českou televizi a její veřejnoprávní multiplex 1, o němž se dosud tradovalo, že současný standard opustí jako první.

Česká televize sice začne s vypínáním vysílání DVB-T jako první – 27. listopadu letošního roku ukončí šíření multiplexu 1 v tomto standardu v Praze a v části Středočeského kraje – ale multiplex ji poměrně brzy dožene a předežene. Poslední dokrývače v Jeseníku (Studniční vrch a Zlatý Chlum) vypne Digital Broadcasting k 29. květnu 2020. Česká televize ukončí vysílání DVB-T vypnutím posledních vysílačů veřejnoprávního multiplexu 1 ve Zlíně a Valašských Kloboukách 31. května 2020. Další dvě celoplošné sítě DVB-T, multiplexy 2 a 3, budou pokračovat ve vysílání do června 2020. Multiplex 2 vypne jako poslední vysílače ve Zlíně a Valašských Kloboukách 23. června 2020 a multiplex 3 ukončí éru DVB-T v České republice jako vůbec poslední 29. června 2020 ve Valašských Kloboukách.

Termíny vypínání vysílačů m… by on Scribd

První vysílače vypne 8. ledna 2020 v Praze

Multiplex 4 začne s vypínáním vysílačů DVB-T v lednu příštího roku v Praze. Všechny tři lokality (Ládví, Novodvorská a Olšanská) vypne k 8. lednu. Ke stejnému datu v metropoli ukončí vysílání i celoplošné multiplexy 2 a 3 z žižkovského vysílače (z Cukráku je bude možné naladit ještě týden, do 15. ledna 2020). Středočeské vysílače vypne multiplex 4 pouhý den po Praze, tedy 9. ledna 2020. Následovat bude Ústecký kraj, kde se multiplex 4 odmlčí 7. února 2020. Poté 19. února 2020 dojde k ukončení vysílání této sítě v Karlovarském kraji, 20. února 2020 v Jihočeském kraji, 26. února 2020 v Libereckém kraji a 27. února 2020 v Plzeňském kraji. Poté nastane asi dvouměsíční pauza a až 29. dubna 2020 ukončí multiplex 4 vysílání v Královéhradeckém kraji a 30. dubna 2020 v sousedním Pardubickém kraji.

4. května 2020 přijde na řadu Jihomoravský kraj, 5. května 2020 Olomoucký kraj, 26. května 2020 Jihočeský kraj, 27. května 2020 Moravskoslezský kraj, 28. května 2020 Zlínský kraj a konečně 29. května 2020 zmiňované poslední dva dokrývače v Jeseníkách (Olomoucký kraj). Souběžně s vypínáním vysílačů multiplexu 4 bude Digital Broadcasting zprovozňovat vysílače finální sítě 24 ve standardu DVB-T2 a ukončovat vysílání Přechodové sítě 13, která vysílá rovněž v novém standardu DVB-T2. Pro diváky, kteří už přešli na příjem nového vysílání, to bude znamenat potřebu přeladění televizorů – spuštění automatického vyhledávání programů a opětovného načtení programové nabídky do přijímače. V případě společných televizních antén bude nutné také přeladit kanálové vložky na nové vysílací kanály (v řadě lokalit ale finální multiplex 24 využije původní kanál vypínaného multiplexu 4, takže přelaďování STA odpadne).

Štítky