RTVS nyní šíří v pozemních sítích oba programy jak v SD, tak HD rozlišení. Po spuštění třetího programu SD verze vypne, aby ušetřila datový tok pro vysílání všech tří stanic v HD.

Veřejnoprávní televize na území někdejšího Československa se stávají průkopníky volného pozemního digitálního vysílání ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Nejen Česká televize, ale už i slovenská RTVS oznámila záměr v blízké době ukončit terestrické vysílání svých programů ve standardním rozlišení obrazu a nadále je chce v DVB-T šířit výhradně v HD kvalitě. RTVS v současné době provozuje dva celoplošné programy, Jednotku a Dvojku, které šíří prostřednictvím celoplošného pozemního multiplexu 3 ve standardu DVB-T a kodeku MPEG-2. Oba programy jsou dostupné jak v SD, tak v HD verzi. RTVS nyní plánuje obnovit třetí program, který by od začátku vysílal výhradně v HD rozlišení, a zároveň chce vypnout SD verze Jednotky a Dvojky.

Plán je součástí dodatku smlouvy RTVS se společností Towercom, která pro slovenskou veřejnoprávní televizi provozuje celoplošnou pozemní vysílací síť. V něm se podle serveru SatelitnaTV.sk píše: „V den oficiálního zahájení vysílání třetí HD programové služby Vysílatele prostřednictvím Veřejnoprávního terestrického multiplexu bude šíření Programových služeb Vysílatele Jednotka SD a Dvojka SD prostřednictvím Veřejnoprávního terestrického multiplexu ukončeno.“ Jednotka a Dvojka tak už nebudou dostupné v DVB-T/MPEG-2 ve standardním rozlišení a všechny tři programy (včetně nově spuštěné Trojky) bude možné naladit v HD kvalitě ve standardu DVB-T/MPEG-4. Veřejnoprávní multiplex ale bude nadále vysílat ve standardu DVB-T.

DVB-T2 zachová bezplatný příjem televizních programů a nabídne více kanálů v HD kvalitě

Slovenská televize se do DVB-T2 nehrne

Ve střednědobém horizontu plánuje RTVS překlopit veřejnoprávní multiplex do nového standardu DVB-T2. Přesný termín ještě nebyl stanoven, ale stát by se tak mělo zhruba do dvou až tří let. Poté by se do veřejnoprávní sítě přestěhovaly z multiplexu 1 také programy slovenského veřejnoprávního rozhlasu, který společně s veřejnoprávní televizí funguje pod společnou značkou RTVS. Pro diváky, kteří na Slovensku přijímají veřejnoprávní televizi pozemní cestou v SD kvalitě, tato změna bude znamenat výměnu televizoru nebo nutnost pořídit si set-top box. SD verze Jednotky a Dvojky totiž vysílají ve starém kodeku MPEG-2, zatímco HD verze jsou dostupné pouze v novějším kodeku MPEG-4, s nímž si starší typy televizorů nedokáží poradit.

Česká televize zvolila v případě vypínání SD verzí svých programů v terestrických sítích jinou strategii. Loni na podzim ukončila vysílání HD verzí stanic ČT 1, ČT 2 a ČT Sport v DVB-T prostřednictvím tzv. multiplexu 1a, který tvořily Regionální sítě 1, 7 a 20. Naopak všechny své programy v HD kvalitě nabízí v Přechodové síti 11, která vysílá ve standardu DVB-T2/HEVC. Ve veřejnoprávním multiplexu 1 jsou všechny programy ČT dostupné ve standardu DVB-T/MPEG-2. Toto vysílání ale bude postupně od letošního listopadu do konce května příštího roku vypínáno a nahradí jej výhradně HD verze programů ČT v Přechodové síti 11, která se postupně změní na veřejnoprávní multiplex 21 ve standardu DVB-T2/HEVC.

Pro pozemní sledování HD jedině přijímače DVB-T2

Diváci si tedy budou muset pořídit nové přijímače DVB-T2, aby mohli pozemní cestou sledovat programy ČT, a už je uvidí výhradně ve vysokém rozlišení. Některé komerční televize se k podobnému kroku zatím nechystají. HD verze svých programů považují za prémiovou službu, kterou divákům zprostředkovávají prostřednictvím operátorů placených televizních služeb. Provozovatelé těchto služeb pak komerčním televizím platí za možnost nabízet HD verze jejich programů tzv. distribuční poplatky. Ty by byly nižší nebo dokonce vůbec žádné, pokud by diváci mohli tytéž HD verze programů sledovat zdarma prostřednictvím DVB-T2.

Ve vyšším rozlišení než SD, ale ne Full HD, plánuje u svých programů ve finální síti DVB-T2 skupina FTV Prima, Seznam a také hlavní kanál skupiny Barrandov. Do budoucna nelze vyloučit ani HD vysílání křesťanské TV Noe, která je takto dostupná v DVB-T, ale nikoli v DVB-T2.

Štítky