Chytrý televizor s firemním operačním systémem patří k tomu nejlevnějšímu, co si můžete v dané třídě pořídit. Kupodivu ale podporuje obsah s HDR a má dokonce i české aplikace.

Za Finlux 43-FUD-7060 s úhlopříčkou 109 cm (43″) zaplatíte 9999 Kč, což ho řadí na samé dno nabídky společně například s TCL 43EP660, který se na trhu objeví zanedlouho. Obrazovka s rozlišením Ultra HD (4K) je klasicky hodně lesklá a má plošné podsvícení.

Výbava je výborná a s výjimkou Wi-Fi ac a Bluetooth, které tu opravdu nemůžeme očekávat, je tu vše možné, včetně Wi-Fi, 5 GHz, sdílení obrazovky z mobilu, sluchátek, či například tří rozhraní USB 2.0. A nechybí dokonce ani VGA, které se z výrobků masových značek prakticky vytratilo.

Televizor má být certifikován CRA pro příjem zemského DVB-T2/HEVC, ale v seznamu, který je ke stažení na www.dvbt2overeno.cz jsem ho nenašel (nebo ještě nenašel).

ČTĚTE TAKÉ:

Test Finlux 24-FHD-5760 (2019)

V listopadu skončí DVB-T vysílání České televize nejen v Praze, ale i v Berouně a Příbrami

 

Televizor je celoplastový, a to včetně podstavce. Vzhledem k ceně a výbavě není divu.

Všestranná práce s naladěnými kanály

Balení je klasické, ale působí solidním dojmem. Ovšem toho génia, který vymyslel krytku na baterie dálkového ovladače bych si s chutí dal k večeři, nebo ho spíše pověsil do průvanu! S tímhle se nejspíše natrápíte, tedy pokud jsem neměl smůlu jenom já. V balení však byly na druhou stranu – a k mému velkému překvapení – kvalitní kovové baterie Fujitsu, takže skoro vše odpuštěno.

Televizor má svižnou prvotní instalaci. Po vybrání češtiny se automaticky nastaví Česko (tak by to mělo být) a k internetu se můžete připojit i bezdrátově a přes tlačítko WPS. To u mě ale nedopadlo a televizor se s mým jinak bezproblémovým směrovačem TP-Link C9 prostě nedomluvil. Nastavení jsem přeskočil a po instalaci to zkusil přes menu, kde jsem se však opět přes WPS nedokázal připojit a napoprvé to nešlo dokonce ani po zadání správného hesla (máte možnost si ho nechat zobrazit). Teprve po vypnutí a opětovném zapnutí televizoru bezdrátové připojení naběhlo.

Televizor po naladění naskládal do seznamu nejprve stanice z DVB-T2, poté zařadil DVB-T a na závěr pak umístil rozhlasové kanály. Naštěstí nebyl problém přejet v seznamu přes pozici s prvním kanálem, takže jste u rozhlasu rychle.

Třídění naladěných stanic bylo snadné, navíc je tu hned několik možností. Vedle setřídění fyzického (zadání čísla pozice nového umístění kanálu) je tu možnost přidat si některé stanice přímo do domovské nabídky. A protože v ní lze ikony mazat a přesouvat, můžete mít své nejoblíbenější kanály vysloveně po ruce. Tohle dnes bohužel umí málokdo i když tady to na stávající verzi firmwaru trochu zlobilo. Občas se tak stanice ztratila a drobná firmwarová pochybení jsem pozoroval i jinde. Jednou se dokonce ztratily tři stanice v seznamu umístěné na prvním místě, takže jsem nakonec televizor raději přeladil.

 

Dálkový ovladač je stejný jako u Finlux 24-FHD-5760 a používá dva druhy tlačítek: OK a šipky mají mikrospínače, ostatní tlačítka jsou s vysokým zdvihem a vcelku nedefinovatelným přechodem.

Šikovná domovská nabídka, výtečné rozložení ovladače

Dálkový ovladač je stejný, jako u Finlux 24-FHD-5760, který jsme zkoušeli před nedávnem a v článku najdete například i další fotografie uživatelského prostředí. Aktuálně testovaný 43-FUD-7060 se sice chová podobně jako 24-FHD-5760, ale výjimky tu jsou. Především má méně spolehlivý firmware, což se mimo jiné projevovalo i v programování jednoho volného tlačítka, které funkci nedokázalo udržet. To doplňuje zavedenou nabídku pro vyvolání Netflixu, Youtube a Amazon Prime Video. Těch se sice můžete zbavit v domovské nabídce, na dálkovém ovladači ale pochopitelně nikoli. U menšího televizoru například bylo v menu WPS a jeho Wi-Fi nevypadávala.

Tlačítka pro obsluhu multimédií najdete ve spodní části, OK kupodivu v tomto okamžiku nemá žádnou funkci, přičemž v tuneru vyvolá seznam kanálů. Nicméně softwarové ovládání, s nastavením multimédií, tu je, ale objeví se například po použití Pause či zmáčknutí „i“. Přístup je to zvláštní a za celou dobu zkoušení televizoru jsem si na něj nezvykl.

Kolovat jde v nabídkách („domeček“ i menu nastavení“) pouze v jednom směru, a to při najetí na poslední položku. Ovládání by rovněž pomohla výrazně vyšší čitelnost textů, protože použitý font je zbytečně drobný, což bylo vidět i u Finlux 24-FHD-5760.

 

Jestliže v EPG zmáčknete „i“, objeví se nabídka s podrobnějším popiskem vybraného pořadu.

Jednoduché EPG, dvě zajímavé české aplikace

Programová nabídka se vyvolává přes tlačítko „G“, je bez obrazu a zvuku a nabíhá rychle (jednu, dvě sekundy). Standardně ukáže pořady pro jedenáct kanálů, které se stahují po vstupu na multiplex, u každého vidíte čas začátku a konce, přičemž pro podrobnější informace musíte zmáčknout OK. V EPG ale můžete také stlačit „i“, čímž spustíte druhý náhled na pořady. Ten ukáže program pro sedm stanic, ale zároveň na obrazovce ukáže stále okno pro podrobnější popisek, což je vidět na snímku výše.

Po EPG se můžete volně pohybovat, na kanál se přepnete přes OK na libovolném pořadu (s uvedenou výjimkou). Na pořadu budoucím OK vyvoláte například upozornění na pořad i když se televizor z pohotovostního režimu neprobudí.

EPG nabízí celou řadu filtrů, pro přepínání v rámci dnů bohužel musíte vyjet ke kanálu číslo jedna a poté do menu, které je nad ním. Druhým problémem je dnes poměrně častá chyba, a to nemožnost přepnout se z EPG na kanál v okamžiku, kdy není stažena programová nabídka. Bylo tak nutné nejprve vyskočit do vysílání a počkat na stažení nabídky. Ta se navíc – po vypnutí přijímače – nezachovává.

HBbTV jsem jako obvykle vyzkoušel na kanálech ČT i FTV Prima (bez potíží, včetně změny kvality či navazování po reklamě) a namátkou i na jiných kanálech, jako například KinoSvět. Ani zde jsem na problémy nenarazil.

Chytré funkce najdete v menu na tlačítku domečku, kde jsou zároveň i vstupy a výstupy a také menu nastavení, které už na dálkovém ovladači nemá samostatné tlačítko.

Domovská nabídka má upravitelné menu, ovšem ikony – a hlavně popisy – jsou zbytečně malé. Jinak je ale výborně navržená a většinou se v ní dá kolovat, takže ovladatelnost je tu o třídu lepší než například u Android TV. Bohužel použitý velmi drobný font obsluhu zbytečně komplikuje.

Televizor nabízí dvě důležité české aplikace – Lepší.TV a Skylink Live TV, kterou má dokonce i ve slovenské variantě. Zařadit si je můžete v domovské nabídne kam chcete (aplikace můžete přesouvat i mazat) a pracovaly v podstatě bez problémů. V případě Lepší.TV dokonce včetně nově zařazených rozhlasových stanic, kterých je tu vysloveně spousta. U Lepší.TV však zlobilo přetáčení na začátek pořadu (často to bylo za trest a o nervy) a i když k tomu služba používá tlačítko Stop, nápověda na obrazovce chyběla. Za potíže s přetáčením zřejmě stojí konkrétní aplikace, u jiných značek televizorů jsem to totiž zatím nepozoroval.

 

Správce souborů je ikonový, docela dobře ovladatelný i když kompatibilita ve videu je slabá zejména u síťového média.

Slabá multimédia

Správce souborů je ikonový (do jiného se přepnout nedá) s filtry pro výpis všech multimédií, nebo jen fotek, videa a hudby. Na záložce „Seřadit podle…“ vidíte řazení podle názvu nebo podle data. V prvním případě sice nebylo plně české, ale šlo o drobnosti. Pokud je na ikoně souborů delší název, svižně rotuje, což se hodí zejména u seriálových dílů.

Správce nabídne dvě řádky výpisu, jak při přehrávání z USB, tak ze síťového média, a po najetí na poslední položku v prvním řádku sice rovnou neskočí na druhý, ale koluje, takže se ocitnete opět na začátku prvního řádku. Posun na první položku druhého řádku je tak dílem okamžiku a o tom se řadě podstatně dražší konkurence může jen zdát.

V případě USB se u fotografií z testovacích souborů přehrály formáty JPG, BMP a PNG, TIF nepracoval, resp. ho souborový manager ani nezobrazil, což platilo i o formátu FLAC u hudby. Tady televizor zvládl WMA i MP3 a také WAV.

Ve videu jsou podporovány jak interní, tak externí titulky a nastavit jim můžete znakovou sadu, zpoždění či velikost v pěti režimech. Ten největší začínal být pro tento televizor dostatečný.

Formátová kompatibilita je ve videu slabá, často se nepřehrál ani udávaný XviD, který ale má pracovat je do určité verze. DivX se nepřehraje vůbec a potíže byly i s některými soubory v MPEG-4, H.264 a H.265/HEVC. Jiné, například MPEG-4 AVC v kontejneru MKV se přehrával docela spolehlivě.

Při přerušení přehrávání videa televizor nenaváže, někdy také zobrazuje soubory, které neumí přehrát (např. AVCHD s koncovkou M2TS) a podstatně více to platilo u přehrávání ze síťového média. Zde se jednak nezobrazují koncovky souborů, jednak Finlux ukázal například FLAC a TIFF, ale přehrát soubory nedokázal.

Kompatibilita na síti i USB se zdála být obdobně nízká, zapomenout je třeba na externí titulky, které k dispozici nebyly. Klient DLNA, také soubory chybně řadil (názvy alespoň rotují) a nedovoloval skok na čas, takže při přerušení přehrávání se na místo musíte dostat jen rychloposuvem, který je ale spíše na úrovni šneka (režim max. 8x). Přehrávání videa přes USB i přes síť je tak dosti omezené.

 

Jak vidíte, do domovské nabídky lze umístit i vlastní kanály a ikony aplikací posunout dopředu a vymazat. Snad to na další verzi firmwaru bude fungovat spolehlivěji.

Jaký je? Hodilo by se dotažení firmwaru

Tohle je asi první, co mě napadne. Stabilita samotné platformy však byla bezproblémová a televizor ani nemrzl, ani se nerestartoval. Funkce jako například sdílení obrazovky či HbbTV byly spolehlivé a potíže byly drobného rázu. V zásadě tak šlo pouze o nějaké nedotaženosti v ovládání či v aplikacích. Nejvíce vadilo občasné vypadávání Wi-Fi, resp. jeho náročné zprovoznění, jednou, dvakrát se také televizor po zapnutí automaticky nepřipojil ke směrovači. Potíž byla i s programovatelným tlačítkem u něhož televizor hlásil, že je naprogramováno (stačí podržet asi 5 s ), ale buď se uložení například kanálu nezapsalo, nebo funkce pracovala jen krátce. Finlux také vykazoval potíže s ikonami v domovské nabídce, kde zejména nedržely na stanovené pozici. Doufejme, že se s příští verzí firmwaru změní a vše se tak usadí.

Co naopak potěší je výborná cena, přehrávání obsahu s HDR, funkční HbbTV i české aplikace IPTV a také překvapivě dobrý obraz, včetně resamplování z nízkého rozlišení, resp. videí s nízkým datovým tokem. Televizor si s českým DVB-T2 rozuměl a dokázala slušně podat i některé slaběji vysílané stanice. V této souvislosti nepřekvapí, že zvuk je vysloveně plochý a odpovídá nejlevnějším přístrojům základní třídy. To k této ceně patří. Co k ní ale zpravidla nepatří, je dálkový ovladač s dobře čitelnými znaky a výborným rozložením. I to je třeba přičíst Finluxu k dobru.

Hodnocení

  • PRO: slušný obraz, výtečná cena, parádní výbava, včetně HDR, české aplikace, včetně IPTV, výtečné rozložení dálkového ovladače, výborně navržená domovská nabídka, ale…
  • PROTI: …s příliš drobnými znaky (horší čitelnost), firmwarové nedodělky, multimédia potřebují dopracovat (nejen síťová)