Úplný seznam vypínaných vysílačů a dokrývačů veřejnoprávního multiplexu 1, z nichž nebude možné již o letošních Vánocích přijímat vysílání České televize v DVB-T.

Tři a půl měsíce schází do termínu vypínání prvních vysílačů a dokrývačů pro pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T. Všeobecně se ví, že koncem listopadu ukončí Česká televize vysílání svého multiplexu 1 z obou hlavních pražských vysílačů na Žižkově a Cukráku. Na tyto vysílače jsou však napojeny další dokrývače ve Středočeském a Plzeňském kraji, které přestanou šířit signál ČT ve standardu DVB-T ke stejnému datu jako Žižkov s Cukrákem. Vypínání se dotkne i podstatné části středočeských domácností, jež odebírají signál přímo z Cukráku. Co všechno se bude vypínat a kdy přesně, vám nabízíme v dnešním článku.

Již před časem Televizníweb.cz upozornil, že listopadové vypínání multiplexu 1 postihne i dokrývače v Příbrami, Berouně, Zbirohu, Jincích, Choceradech, Kamýku nad Vltavou, Komárově, Zaječově, Holoubkově a Strašicích. Tedy ty, které berou primární signál z Cukráku. Česká televize plánuje do vysílání všech svých programů z Cukráku a Žižkova vložit informační lištu, která diváky upozorní, že právě jich se blížící vypínání signálu týká a že by měli přejít na příjem DVB-T2 (tedy pokud si chtějí zachovat bezplatné sledování televize). Kromě toho se mají ve vysílání ČT objevit další informační spoty k přechodu na DVB-T2, a to jak v režii samotné veřejnoprávní televize, tak ministerstva průmyslu a obchodu, které si zadalo výrobu tzv. minipořadů.

MPO chystá setkání pro starosty

Krátké dvouminutové pořady, podobné někdejším informačním spotům společnosti CZ.NIC o internetu, mají dostat prostor na programu ČT 1 mezi hlavní zpravodajskou relací Události a hlavním večerním pořadem od osmé hodiny večer. Začátkem září také zahájí plnohodnotné vysílání speciální program „Nalaďte se na DVB-T2“, který v Regionální síti 8 šíří České Radiokomunikace (CRA). Start této stanice, která zatím nabízí statickou obrazovku, je naplánovaný na 4. září. Koncem stejného měsíce, konkrétně pak 26. září, má proběhnout setkání se starosty a primátory středočeských měst a obcí a také pražských městských částí pod taktovkou ministerstva průmyslu a obchodu jako součást plánovaných krajských roadshow v rámci státní informační kampaně k druhé televizní digitalizaci.

Ve stejný den se má konat i setkání s novináři z pražských a středočeských redakcí. Obě akce proběhnou přesně dva měsíce před vypínáním DVB-T vysílání České televize v Praze a středních Čechách. Tedy v době, kdy bude opravdu nejvyšší čas udělat ještě něco se společnými televizními anténami (STA), aby diváci po 27. listopadu nepřišli o signál České televize. Jenom v Praze je odhadem okolo 20 tisíc STA a ne všechny jsou již upraveny pro příjem přechodových sítí DVB-T2. Kdo si nestihne zajistit úpravy antén do termínu vypínání multiplexu 1, riskuje, že se na něj dostane řada až několik dní až týdnů po vypnutí signálu DVB-T a může přijít o programy České televize během vánočních svátků a Silvestra.

27. listopadu 2019 skončí vysílání multiplexu 1 také z dokrývače Beroun – Děd (Foto: CRA)

Jak to bude s příspěvky pro sociální zařízení?

Naopak co se týká zásobení trhu přijímači DVB-T2, a to jak televizory, tak set-top boxy, neočekávají se žádné problémy a jednotliví prodejci jsou dobře zásobení. Nejistota panuje pouze u pražských a středočeských sociálních a zdravotních zařízení, jimž má podle vládní Strategie rozvoje terestrického televizního vysílání přispět na nákup nových televizních přijímačů stát. Podle informací serveru Televizníweb.cz se však v tomto ohledu zatím nic neděje a tato zařízení si tak budou muset nové přijímače nakoupit ze svého a slíbenou podporu si nechat proplatit zpětně – a to i v případě, že si budou muset zajistit úpravy STA. Peníze potřebné na vyplácení těchto podpor má dodat ministerstvo průmyslu a obchodu ze svého rozpočtu.

Na vypínání pražských a středočeských DVB-T vysílačů České televize navážou v lednu 2020 i vysílače sítí pro komerční televize: celoplošných multiplexů 2, 3 a 4. Drtivá většina jich bude vypnuta do 15. ledna 2020, jen některé vysílače a dokrývače multiplexu 4 budou fungovat do března, maximálně pak do dubna příštího roku (jako poslední skončí dokrývač multiplexu 4 v Kutné Hoře, a to 29. dubna 2020). Do 150 dní by tak nemělo být možné v metropoli a středočeském regionu naladit žádnou celoplošnou síť DVB-T a většina televizních programů bude pozemní cestou dostupná výhradně ve standardu DVB-T2. Zato však v lepší kvalitě a bez nutnosti dalšího přelaďování.

Štítky