Podle průzkumu srovnávacího portálu Ušetřeno.cz již takřka třetina českých domácností přijímá signál DVB-T2. Více než desetina diváků se domnívá, že dojde ke zrušení koncesionářského poplatku.

Informovanost českých diváků o druhé televizní digitalizaci a přechodu na pozemní digitální televizní vysílání nové generace DVB-T2 je dobrá, domácnosti ale často netuší, kdy k této změně dojde. Vyplývá to z průzkumu, který v srpnu provedl srovnávací portál Ušetřeno.cz a jehož se zúčastnilo 573 respondentů z celé České republiky. Šetření proběhlo čtvrt roku před plánovaným vypínáním prvních vysílačů celoplošných sítí DVB-T a podle jeho výsledků 87 procent diváků o chystaném přechodu na DVB-T2 ví. Pouze polovina oslovených (52 procent) ale tuší, kdy k němu dojde. „Průzkum také ukázal, že 30 procent domácností DVB-T2 přijímá již nyní, zatímco 14 procent plánuje pořídit kvůli přechodu nový televizor a 32 procent set-top box,“ dodal portál Ušetřeno.cz.

Vypínání celoplošných sítí DVB-T2 se dotkne zhruba 53 procent diváků, kteří v průzkumu uvedli, že přijímají televizní signál prostřednictvím pozemních vysílačů. Pravidelné sledování televize podle stejného průzkumu deklarovalo 85 procent českých domácností. „Drtivá většina diváků ví, jak přijímá televizní signál,“ podotkli autoři průzkumu. Domácnosti závislé na pozemním příjmu televize tak vědí, že je čeká výměna přijímače nebo dokoupení set-top boxu. Mezi tři hlavní přínosy přechodu na DVB-T2 řadí Češi podle portálu Ušetřeno.cz nejčastěji vysílání v HD kvalitě (92 procent oslovených), propojení televize s internetem (70 procent respondentů) a lepší kvalitu zvuku (57 procent dotázaných).

Lidé od DVB-T2 očekávají i nemožné

Mezi diváky se ale objevují i nereálná očekávání. Podle 46 procent respondentů bude možné díky přechodu na DVB-T2 shlédnout jakýkoli pořad v libovolném čase (tedy že bude možné využívat funkci TimeShift). Zhruba 15 procent dotázaných pak odpovědělo, že se zrychlí mobilní internet (což souvisí s přechodem na DVB-T2 pouze tak, že na uvolněných kmitočtech po televizním vysílání budou spuštěny nové mobilní sítě 5G). „11 procent diváků se domnívá, že díky přechodu na DVB-T2 dojde ke snížení anebo úplnému zrušení koncesionářských poplatků, což se samozřejmě nestane. Přechod nepřinese ani možnost využívat internet zdarma prostřednictvím jakéhokoli televizoru, jak odhadovalo devět procent oslovených,“ komentoval výsledky průzkumu Lukáš Kaňok z portálu Ušetřeno.cz.

Z šetření rovněž vyplynulo, že většina českých domácností vlastní čtyři až šest let starý televizor. Největší skupina respondentů, celkem 30 procent, uvedla, že má čtyři až pět let starou televizi. 28 procent dotázaných má šest let starý televizor, 24 procent pak odhaduje stáří vlastního televizního přijímače na dva až tři roky. Zcela nový televizor vlastní 18 procent oslovených. „O tom, jak doma přijímají TV signál, mají přehled téměř všichni respondenti (96 procent). 53 procent z nich jej přijímá terestricky čili anténou, 23 procent přes satelit, 17 procent přes kabel a jen sedm procent respondentů využívá službu IPTV. Set-top-box má k televizoru připojený 32 procent účastníků průzkumu,“ uvedl portál Ušetřeno.cz.

Za Českou televizi se bude muset i po přechodu na DVB-T2 platit televizní poplatek 135 Kč měsíčně (Zdroj: Česká televize)

Sedmina domácností spoléhá na televizi v počítači

Z 30 procent domácností, které již přijímají signál přechodových sítí DVB-T2, většina využívá nový televizor s tunerem DVB-T2 a kodekem HEVC (21 procent). Pouze devět procent domácností si přikoupilo ke staršímu televizoru set-top box DVB-T2/HEVC. „V souvislosti s přechodem na DVB-T2 si pouze 14 procent respondentů plánuje pořídit nový televizor a 32 procent set-top box. 13 procent oslovených neplánuje zakoupit ani novou televizi, ani set-top box, neboť televizi sleduje pouze na počítači,“ konstatuje portál Ušetřeno.cz. Prostřednictvím internetu ale není možné zdarma sledovat všechny základní české televizní programy a i veřejnoprávní Česká televize kvůli vysílacím právům přerušuje některé streamy, u nichž si nezajistila možnost vysílání pořadu nebo přenosu na internetu.

Průzkum portálu Ušetřeno.cz proběhl mezi 4. a 23. srpnem letošního roku. Web se primárně věnuje srovnávání poskytovatelů služeb pro domácnosti v České republice. Nabízí bezplatné srovnání produktů více než 100 společností z energetiky, telekomunikací, financí a pojištění. Současně zákazníkům pomáhá se sjednáváním smluv s těmito dodavateli. Stejnojmenná společnost Ušetřeno.cz působí na trhu od roku 2010 a jejích služeb dosud využilo přes 3,5 milionu klientů. Ti s různými dodavateli uzavřeli přes 159 tisíc smluv a změnou dodavatele energií ušetřili bezmála 300 milionů korun. Portál Ušetřeno.cz přináší ve svém online Magazínu novinky z různých oborů a také užitečné tipy, jak snížit rodinné výdaje.