Naše republika patří v hybridním televizním a internetovém vysílání HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV) mezi světovou špičku. Jen v málokteré zemi je využíváno více než u nás.

„Červené tlačítko“ je v Česku opravdu hodně populární a dokládá to i řada průzkumů. Ten od Focus Agency z dubna 2018 nazvaný „HbbTV a jeho uživatelé“ byl připraven pro Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Mluví mimo jiné i tom, že HbbTV denně, nebo několikrát týdně, využívá plných 47 % diváků a několikrát měsíčně dalších 23 %. Není divu, že hybridní televizní vysílání mají všechny hlavní televizní skupiny a jediná, která ho nemá zavedeno, je Barrandov. Obecně vzato u nás, v nižší či vyšší míře, tuto technologii využívá většina velkých televizních skupin a část těch menších.

Využívání HbbTV u televizních stanic (zdroj: RRTV, duben 2018).

Jedničkou jsou především Česká televize a FTV Prima. Ta pak stojí v čele těch, kteří se snaží o monetizaci technologie, ať už v podobě běžných reklam nebo řadou dalších forem. Ostatně, které televizní kanály jsou na tom v HbbTV nejlépe, můžete vidět ve zmiňovaném průzkumu Focus Agency.

K TÉMATU: HbbTV už není výlučnou doménou televizí, vlastní hybridní aplikaci spustil Český rozhlas

Podívejme se nyní na stav hybridního televizního a internetového vysílání u těch stanic, které ho u nás v pozemním televizním vysílání DVB-T/T2 využívají. HbbTV se na Televizním webu dlouhodobě věnujeme a malé shrnutí, které jsme tuším navíc ještě ani nedělali, určitě nezaškodí. Spolu s odkazy na články v nichž k některým řešením najdete další bližší podrobnosti.

 

Nová úvodní stránka iVysílání pod níž ještě najdete nejsledovanější pořady dne a týdne. Ovládání je výtečné, takže po najetí na konec řádku automaticky pokračujete na dalším, což dnes bohužel není zvykem. Je tu ale i mé oblíbené kolování…

ČTĚTE TAKÉ: Česká televize uvedla novou verzi iVysílání pro HbbTV

Česká televize (iVysílání)

HbbTV patří u veřejnoprávního média dlouhodobě mezi priority a po nové úvodní obrazovce (a aplikaci Počasí), kterou ČT představila koncem minulého roku, zhruba před měsícem uvedla i zbrusu nové iVysílání. To má být – podle zaslané tiskové zprávy – nejsledovanější částí jejího řešení a nyní získalo nejen moderní šmrnc, ale mimo jiné také přístup do video archivu ČT od roku 2006.

Dalšími změnami je například nová grafika, jiné členění obsahu a hlavně zásadní odklon od už zavedeného systému. Zaveden totiž byl (většinou/často) požadavek na stlačení OK/Enter po najetí typicky na záložku. Více se dozvíte v samostatném článku.

 

Povedená grafika, ale někdy také komplikace s používáním HbbTV na méně výkonných zařízení. Taková je nová iPrima.

ČTĚTE TAKÉ: Jak vypadá zcela přepracované HbbTV Primy?

FTV Prima (iPrima)

Tomuto HbbTV jsme se věnovali jak v rámci bezplatného přístupu, tak při přístupu placeném. Prima je v tomto směru rozhodně průkopníkem, což přináší nejen radosti, ale také strasti. Ostatně svědky jsou i sami diváci i když je nutné říci, že je překvapivé jak svižně se FTV Prima daří vše napravovat a uvádět do použitelné praxe.

Novinka jménem iPrima byla uvedena na počátku minulého roku a nabízí vylepšené menu či intuitivnější videoarchiv. Menu je obohacené řadou funkcí a nyní tu najdete i informace o právě vysílaném pořadu, který si také můžete přehrát od začátku.

Letos bylo vše ještě obohaceno o novou část nazvanou Prima Videopůjčovna, která nabízí filmy všech žánrů. Jakmile jste přihlášeni, můžete sáhnout třeba po předpremiérovém seriálovém dílu, nebo filmu z jedné z více než 20 kategorií.

 

Nejhodnotnější částí nového HbbTV na Kinosvět je placená videotéka Film Popular.

ČTĚTE TAKÉ: Jaké je volné a placené HbbTV na stanici Kinosvět? Potřebuje dozrát…

Kinosvět (a Film Popular)

Na malou televizní skupinu, což Československá filmová společnost nepochybně byla (dnes patří slovenské Jojce), šlo o dosti novátorský počin, který v polovině minulého roku přinesl velmi výrazné obsahové rozšíření HbbTV. Menší část je i v současnosti k dispozici volně, větší spadá pod placený přístup do videotéky Film Popular. Ta nabízí, cituji, na „2529 videí z programu televizí Kinosvět, WAR svět válek, CS film, CS mini a Horor film, řadu z nich v předpremiéře“.

Volná část, která původně představovala rubriky Filmový svět, Kinosvět – brzy uvidíte a Výhodné nákupy, byla od doby testu rozšířena o Interaktivní aplikace v nichž momentálně najdete SMS seznamku a SMS bazar. Videotéka Film Popular je dostupná jak v České republice, tak na Slovensku a roční předplatné přijde vysloveně na pár korun (199 Kč, resp. 7,9 €).

 

Hybridní vysílání Óčka se vyznačuje tradičním horizontálním menu ve spodní části obrazovky.

Óčko

Hybridní vysílání se na stanicích skupiny taktéž rozrostlo a na nabídce je to znát. Najdete tu jednak samostatné hudební kanály Expres a Star a položku Video s dalšími rubrikami. Zajímavá je také série dokumentů nazvaná „V jináči“ a za pozornost rozhodně stojí také Krb, což je opravdu krb se vším všudy, včetně zvukových projevů. Ostatně možná ho znáte jako samostatnou aplikaci pro Smart TV.

Pořadům v HbbTV se dá měnit kvalita, což ale ne vždy funguje, resp. nefunguje to na všech zařízeních se kterými jsem to zkoušel. V rubrice Video pak najdete například žebříček nejoblíbenějších hitů či zpravodajství ze světa filmu.

 

Na HbbTV doprovázejícím televizní vysílání stanice Seznam.cz TV je řada pořadů, včetně dětských.

ČTĚTE TAKÉ: Vyzkoušeli jsme nové HbbTV „televizního Seznamu“. Přináší vyhledávání a další změny

Seznam.cz TV

Známá společnost vstoupila do televizního vysílání koncem května 2016 a učinila tak formou televizního kanálu šířeného právě přes HbbTV. Po dalších změnách se rozšířila do běžného televizního vysílání na několika platformách a v té pozemním, spuštěné 28. března 2018, je to bohužel stále o velmi nízké vysílací kvalitě. Naštěstí je tu HbbTV přes které si můžete u pořadů zvolit i vysoké rozlišení (Full HD), podle toho, co ten který dovoluje.

HbbTV na Seznam.cz TV je nyní členěno do pěti horizontálních záložek (původně čtyři) plus „Přihlášení“. Jde o Doporučené, Zprávy, Zábava, Pohádky a Vyhledávání.

 

Pro Novu je HbbTV stále doplňkovou záležitostí. I tak je diváky vyhledávané.

ČTĚTE TAKÉ: HbbTV skupiny Nova přichází na další vysílací sítě. Co v něm najdete?

Skupina Nova

HbbTV na kanálech této společnosti představuje, podle výše zmiňovaného průzkumu, s odstupem trojku na českém trhu. Dříve byl kladen nejvyšší důraz na zpravodajství a krátká videa, dnes už zde najdete více pořadů v plné délce. Nova k tomu má ovšem i jiné platformy, takže zatím je HbbTV jen doplňkové.

Aplikace nabízí řadu rubrik jako Pořady, Zpravodajství, Program, Počasí, atd. V prvním z nich najdete i vyhledávání, které automaticky filtruje pořady podle zadaných znaků. V Programu pak vidíte například také stanice Nova Sport a Markíza International. Počasí je orientováno na jednotlivé kraje a Prahu, konkrétní místo zvolit nejde. Více v samostatném článku na uvedeném odkazu.

 

Šlágr nabízí přes HbbTV i country i když se nejedná o televizní kanál, ale o aplikaci.

Šlágr

Stanice této televizní skupiny nenabízejí jen populární dechovku, ale díky HbbTV tu najdete i Country No. 1. V tomto případě však jde o aplikaci se čtyřmi rubrikami, nikoli o plnohodnotnou televizní stanici přes HbbTV.

V podobném duchu jsou dělány i části Dechovka a Písnička TV, která je určena pro nejmenší diváky. I když se někdy dá nastavit kvalita vysílání, příznak HD je tu nejčastěji jen pro parádu, protože kvalita je hluboko pod běžným SD, což je pochopitelně velká škoda a nevyužité příležitosti.

Hybridní televizní vysílání Šlágru doplňuje ještě obvyklé „O HbbTV“, které najdete i jinde, a jedna rubrika je zaměřena zejména na prodej disků CD a DVD.