Chytrý televizor s úhlopříčkou 109 cm, rozlišením Ultra HD (4K) a cenou těsně pod 10.000 Kč toho nabízí překvapivě hodně. A je to i přímá konkurence nedávno zkoušeného TCL 43EP660. A řady přístrojů známějších značek.

Televizor prodávaný za 9990 Kč je bez rámečků (tři strany) a klasicky lesklá obrazovka s rozlišením Ultra HD (4K) je tak vlastně zasazena do zadní strany, což spatříte v detailu ve fotogalerii níže. Po zapnutí vidíte po stranách jen trochu nevyužité plochy LCD panelu, což představuje asi pět milimetrů nahoře, vpravo a vlevo. Dole je obruba o něco nižší, ale tam už krycí rámeček je. A protože jsme před nedávnem, ve stejné úhlopříčce a ceně, vyzkoušeli i TCL 43EP660 máte srovnání.

ČTĚTE TAKÉ:

Výbava je u Hisense H43B7500 více než solidní. Vedle obvyklé kompletní tunerové sady je tu i nezvykle široká podpora obsahu s technologií HDR (High Dynamic Range – vysoký dynamický rozsah), dvě rozhraní USB, zvuk v DTS, HbbTV 2.0 a třeba i Bluetooth Audio, které u známějších značek postrádají i mnohem dražší stroje. Obejít se budete muset zejména bez sluchátkového výstupu a také bezdrátové Wi-Fi na 5 GHz, což je ale při dané ceně obvyklé. Jestliže však jste v zarušeném prostředí (typicky panelák) a Wi-Fi je vaše jediná možnost připojení chytrého televizoru k internetu, budete se muset nejspíše porozhlédnout jinde. A také asi trochu připlatit…

Naprosto precizní balení

Televizor potěší už při vybalování, což se poslední roky stává čím dál tím méně častěji. Uvnitř totiž nenajdete drobivý polystyren a balení je tak jedna báseň, přičemž dojem se ještě umocní, jakmile ho poměříte cenou TV. Dnes tohle neuvidíte ani u televizoru padesát, šedesát tisíc a výjimky jen potvrzují pravidlo.

Napojení panelu na podstavec, který dorazí vcelku (i to je zřídkavé), je dílem okamžiku. Po zapnutí televizoru pak jen vyberete češtinu, Česko se už nastaví samo. Instalace je svižná, přičemž k připojení přes Wi-Fi můžete použít i tlačítko WPS. Na závěr se ještě objeví jakýsi průvodce v němž televizor zdůrazní pár vybraných funkcí, resp. klávesnicových zkratek.

Třídění naladěných stanic je u Hisense možné výběrem a přesunutím více položek najednou, takže je také velice rychlé. Třídit můžete buď fyzickým přesunutím kanálů nebo přes oblíbené položky.


Dálkový ovladač se vyznačuje hodně překvapivou funkcí – je tu totiž tlačítko pro vypnutí obrazu (zcela dole, Audio Only), takže pracuje jen zvuk. Tento Hisense je tak naprosto ideální pro poslech rozhlasu přes DVB-T/T2 nebo přes aplikace. Ostatně desítky rádií jsou i u Lepší.TV, kde tlačítko taktéž funguje.

Velice dobré ovládání i když kolování by se hodilo všude

V ovládání se toho s novou verzí operačního systému Vidaa U 3.0 vnějškově změnilo docela dost. Nabídky jsou však stále výborně navržené i když se v nich – bohužel – nedá vždy kolovat a typicky to jde na první úrovni menu nastavení v tzv. rychlé nabídce. Zde například, při vyvolání v tuneru, najdete výběr doprovodného audia, zapnutí titulků, vypnutí obrazu (k tomu tu ale máte i speciální tlačítko na dálkovém ovladači), a také vstup do kompletního nastavení přístroje.

Zajímavé je, že kolování je jen někde, ale najdete ho i v domovském menu (tlačítko domečku), které je stále upravitelné, takže ikony můžete přesouvat a někdy také mazat (otravný Netflix).

Dálkový ovladač s OK uprostřed má kolem sebe vyvolání menu nastavení, Back (zpět), Exit, Home (domovská nabídka) a TXT pro teletext, což je v Česku sice nepochopitelné, ale tady hrají roli dominantnější trhy. U nás je daleko důležitější EPG (Guide), které je však trochu stranu, což je dobře vidět na detailu ovladače výše.

V tuneru OK vyvolá seznam kanálů, je tu ale i samostatné Ch.List, které jsem však nikdy nepotřeboval. Vidaa U 3.0 nabíhá velice rychle, klasicky jen musíte chvíli počkat na Wi-Fi (tedy pokud jste připojeni takto).

Zcela naspodu najdete – mezi tlačítky pro práci s multimédii – zmiňované vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku (Audio Only), což se hodí nejen u rozhlasových stanic přijímaných přes DVB-T/T2, ale také třeba při spuštění aplikace Evropa 2 či Frekvence 1.

Ukázkově provedená programová nabídka. Škoda, že se televizor neprobudí při zadání upozornění.

Rychlé EPG, solidní české aplikace, bezproblémové HbbTV 2.0

Programová nabídka je s obrazem a zvukem a nabíhá vysloveně rychle, přičemž zvuk se nepřeruší ani při odchodu. Pořady se navíc stahují bez ohledu na multiplex na kterém se nacházíte a v případě DVB-T/T2 to bylo vysloveně bleskurychlé. Stačilo se jen přesunout v EPG na nový multiplex…

Po EPG se můžete volně pohybovat, při stlačení OK na budoucím pořadu se objeví nabídka rozšířených informací a také jeho připomenutí. Televizor se však z pohotovostního režimu neprobudí. Jestliže stlačíte OK na aktuálním pořadu, nabídne se vám i možnost jeho sledování.

Pokud chcete v tuneru informace o pořadu a stanici, která ho vysílá uvidíte, že tradiční tlačítko „i“ („Info“) na dálkovém ovladači chybí. Vše vám ale obstará šipka nahoru.

Co se týče aplikací, které jsou k dispozici, ty – stejně jako například vstupy a výstupy – vyvoláte tlačítkem domečku. Čtyři z nich mají své vlastní tlačítko na dálkovém ovladači, ale je škoda, že se alespoň jedno nedá naprogramovat pro vlastní funkci, resp. aplikaci. Z těch čtyřech tak využijete nejspíše jen Youtube.

Z lokálních či dobře lokalizovaných aplikací je u Hisense k dispozici, vedle bezproblémového Youtube, například Lepší.TV, Stream, či Pohádky a videotéka Voyo. Vše při krátkém zkoušení pracovalo bez potíží stejně, jako HbbTV 2.0 u něhož jsem namátkou projel nejdůležitější aplikace, jako je ČT, FTV Prima a Nova.

Vyzkoušel jsem i sdílení obrazovky a v tomto případě potřebujete kompatibilní přístroj se standardem Wi-Fi Miracast. U Hisense se volba jmenuje Anyview Cast a najdete ji ve vstupech a výstupech. Na obou použitých mobilech, Sony Xperia XZ (Android 6.0) a Samsung Galaxy A9 (Android 9.0) sdílení pracovalo a obrazová kvalita se limitně blížila zdroji. Zde ale bude hodně záležet na napojení televizoru na LAN a vašem směrovači (routeru). Já používám solidní TP-Link Archer C9.

Co jsem naopak nevyzkoušel, je Bluetooth Audio, resp. výstup zvuku na externí audio zařízení s Bluetooth. Bohužel jsem neměl nic k dispozici.

Práce se soubory v multimédiích.

Proměnlivá multimédia, výborné HDR

Správce souborů sice opět nedovoluje kolovat, ale nabízí slušné řazení, jednosloupečný textový výpis a dokonce i vyhledávání souborů. Multimédia můžete přehrát buď per partes, nebo na jeden zátah, což je nepochybně výhodnější. Navazování při přerušení však nefunguje ani u USB ani u síťového média, kde navíc nepracují externí titulky. V případě USB je pak bylo třeba pokaždé znovu spouštět.

Externím titulkům můžete nastavit řadu parametrů, včetně velikosti ve třech stupních. I ta největší ale nejspíše bude pro řadu diváků příliš malá i když font byl zvolen dobře.

Formátová kompatibilita (a kontejnerová) byla u videa hodně proměnlivá a nedalo se na ni spolehnout ani v případě USB, ani u domácí sítě. To je ovšem u Hisense novinka a doufejme že se to změní s aktualizací firmwaru. Ve fotografiích a u hudby je to už výrazně lepší. V prvním případě narazíte na JPG, GIF, PNG a BMP a zobrazování je opět velmi svižné. U hudby pak televizor mj. zvládl FLAC i FLAC HD.

Obsah s technologií HDR jsem vyzkoušel s HDR10 a Dolby Vision, ukázky dalších dvou systémů se mi stále nedaří sehnat. Obsah tohoto typu televizor oznámil a obrazové podání bylo pro mé oči v podstatě akorát, možná o něco utlumenější, než by bylo ideální.

Nová nabídka na domovském tlačítku. Stále je upravitelná i když je bohužel to hlavní v jednom řádku. Na rozdíl od Androidu, však v něm můžete kolovat.

Opět skoro na jedničku

Hisense H43B7500 oproti TCL 43EP660 boduje zejména rozsáhlejší podporou obsahu s technologií HDR a dvojicí rozhraní USB. Firemní operační systém Vidaa U je ve verzi 3.0, tedy nejnovější a je opravdu svižný, což mimo jiné dokazuje práce s EPG.

TCL se pak chlubí Android TV 9 a hlavně výrazně obsáhlejší bází aplikací. Navíc tato verze do známějších značek ještě nedorazila, takže boduje i tady.

Oba televizory jsou bez Wi-Fi na 5 GHz, což ovšem nepřekvapí. Který si vyberte, resp. na co budete klást důraz, je na vás, protože jak Hisense, tak TCL odvedly výtečnou práci, kterou v prvním případě trochu kazí slabší multimédia, resp. podpora ve videu, v druhém pak někdy trochu pomalejší operace. Obrazově jsou si podobné s výtečným resamplováním z nižších rozlišení a výbornou pohybovou ostrostí. Pokud se vrátím k Hisense, tak ten dokazuje, že umí i v nízkých cenových relacích a v malých úhlopříčkách. Milovníky rozhlasu, ale nejen ty, pak potěší unikátním tlačítkem Audio Only, které operativně vypne obraz.

Hodnocení

  • PRO: výtečná cena, poměr cena/výkon, elegantní design, výtečné EPG bez přerušení zvuku a stahováním pořadů pro všechny multiplexy, tlačítko pro přímé vypnutí obrazovky (běží jen zvuk), excelentní balení bez polystyrenu, HbbTV 2.0, Dolby Vision i HDR10+
  • PROTI: slabší multimédia (video)