Pod tímto titulkem uvádí web Televiznisignal.cz mimo řady užitečných informací také, že nás čeká postupný konec vysílání DVB-T přes anténu, neboť pozemní šíření televizního signálu (DVB-T) je v sousedních zemích na ústupu.

Vytlačí opravdu mobilní operátoři televizi?

Oporou pro tato tvrzení na zmíněném webu jsou „tvrdá“ data srovnávající čtyři distribuční platformy (Sat, Kabel, IPTV a DTT) u našich sousedů s námi. Zdroj těchto dat však není uveden. A tak jsme se podívali na data o penetraci DTT z renomovaných zdrojů. Posloužila nám k tomu databáze organizace DVB, z níž jsme zpracovali následující tabulku pro všechny země Evropské Unie a doplněnou o Švýcarsko.

Tabulka o stavu DTT v EU (seřazena podle data začátku digitálního vysílání v jednotlivých zemích)

Rozptyl dat o podílu DTT z uvedených zdrojů je poměrně velký a bude ve značné míře záviset na zadavateli, metodice jejich sběru a interpretaci. Pokud zprůměrujeme tabulková data penetrace DTT z uvedených 3 zdrojů a porovnáme je s údaji na zmíněném serveru, zjistíme, že Německo je na 10% (a ne 5%), Rakousko také na 10% (a ne 5%), Slovensko na 30% (a ne na 9%), Polsko na 35% (a ne na 24%). Česká republika vychází na 56% a ne 49% uváděných serverem. Navíc podle posledního průzkumu on-line serveru Usetreno.cz v období 4. – 23. 8. 2019 terestricky přijímá u nás televizi 53% diváků.

Každopádně „tvrdá“ data uváděná na serveru televiznisignal zjevně nejsou tak tvrdá, jak se jimi ohánějí – a hlavně rozhodně nemohou tvořit důkaz, že „nejpravděpodobněji to bude právě pozemní vysílání, kdo bude muset být z prostoru těsně nad zemí vytlačen“. Pokud by to mělo nastat, tak proč již polovina členských zemí přešla na DVB-T2 a dalších 7 zemí přechod plánuje? A mnohé i s HEVC, dnes nejefektivnějším zdrojovým kódováním.

A že Švýcarsko, které bylo jednou z prvních pozemních digitálních zemí, ukončilo vysílání přes anténu? Podíl platforem na televizním příjmu je ve Švýcarsku totiž následující: DTT 3%; Satellite 4%; IPTV 36%; Kabel 57%. Náhradou je kromě dnešního kabelu a IPTV také již existujících 300 aglomerací s pokrytím sítěmi 5G jako budoucím fenoménem. I přesto mnozí Švýcaři kritizují, že za příjem veřejnoprávní služby musí dvakrát platit: koncesionářský poplatek a předplatné soukromým společnostem.

Jaká budoucnost DTT čeká nás?

Na mezinárodní konferenci ITU o budoucnosti televizního vysílání v Evropě letos v červnu zástupce BNE (Broadcast Network Europe) uvedl, že DTT, ať už pomocí DVB-T nebo (stále více) DVB-T2, zůstane v dohledné době ve většině evropských zemí populární. Za přednost DTT je možno považovat vysokou míru dostupnosti uživatelského vybavení, univerzální pokrytí, vysokou a předvídatelnou kvalitu služeb, a hlavně s bezplatným přístupem, což je zvláště důležité pro veřejnoprávní službu. Vývoj pro období do roku 2030, kdy pásma pro televizní zemské vysílání jsou garantována rozhodnutím Světové radiokomunikační konference WRC 2015, není rozhodně tak pesimistický, jak se web televiznisignal.cz snaží lidem naznačit. Nebo že by chtěl snad zaskočit za zatím neexistující státní informační kampaň?

Štítky