Podle sdělení německé Bundesnetzagentur jsou tyto frekvence po postupném přechodu k efektivnějšímu standardu přenosu DVB-T2/HEVC nyní zcela volné a lze je použít na celostátní úrovni pro mobilní širokopásmové služby.

Kmitočty, které byly dříve používány pro zemské televizní vysílání, byly v Německu draženy již v roce 2015. Německé telekomunikační společnosti Vodafone, Telekom und Telefónica Deutschland při této aukci na pásma 700 a 900 MHz a 1,5 a 1,8 GHz zaplatily celkem přes 5 miliard euro. Největší část připadla Vodafonu, celkem 110 MHz za 2,1 mld euro, z toho za bloky 4×5 MHz v pásmu 700 MHz zaplatil dohromady 329 mil euro.

K TÉMATU: Jak se vyrovnávají s přechodem na DVB-T2 u našich sousedů: Německo

Německo zahájilo přechod na DVB-T2/HEVC v HD rozlišení před dvěma lety a tak celé 700 MHz pásmo bylo televizí a bezdrátovými mikrofony (PMSE) uvolněno v prvním čtvrtletí tohoto roku. Němečtí operátoři, kteří toto spektrum vydražili, již provádějí výstavbu a selektivní nasazení LTE mobilních základnových stanic zejména ve venkovských oblastech severního Německa. Vodafone plánuje nasazení 200 stanic do roku 2020 a perspektivně i použít 5G technologii v tomto pásmu.

ČTĚTE TAKÉ: Zkušenosti s příjmem německého DVB-T2 vysílání na území České republiky

Kromě toho v minulých dnech Evropská komise schválila nákup Vodafonu o objemu 18,4 miliard euro za aktivity Liberty Global v Německu, Maďarsku, Rumunsku a České republice (UPC Česká republika poskytující internet, telefon a kabelovou televizi). V Německu se stane dominantním operátorem a tak rozhodnutí Evropské komise nebylo dobře přijato německými konkurenty a průmyslovými sdruženími. Kritizují, že akvizice německé kabelové jednotky Liberty Global Unitymedia společností Vodafone omezí hospodářskou soutěž a poskytne Vodafonu de facto monopol na trhu s kabely a zpomalí rozmístění optických sítí. Němečtí oponenti proto zvažují právní kroky proti rozhodnutí Evropské komise schválit převzetí kabelových aktivit Unitymedia společností Vodafone.

NAPSALI JSME: UPC končí, společnou značkou bude Vodafone

„Zakoupením aktiv Liberty v Německu a ve střední a východní Evropě jsme dokončili transformaci na předního evropského konvergovaného operátora,“ řekl Nick Read, CEO Vodafonu. „Nejenže jsme přeformulovali naše podnikání a stali jsme se majitelem největší gigabitové síťové infrastruktury nové generace v regionu, nyní můžeme hrát svou roli při realizaci digitální společnosti pro miliony zákazníků.“

Foto: Václav Udatný, Televizníweb.cz

Štítky