Příjem internetové televize s archivem pořadů a zatraceně jednoduchým nahráváním je ve spojení s bezplatným pozemním příjmem snem mnohých. Nyní se zhmotňuje v podobě nadějného kombinovaného přístroje.

O novém a papírově hodně zajímavém set-top boxu pro O2 TV (2018) jsme vás informovali zhruba před rokem. Od té doby se čekalo na slibované zprovoznění tuneru pro volný příjem pozemního televizního vysílání DVB-T2/HEVC, přičemž „volný“ znamená bez nutnosti používat službu O2 TV. Abyste totiž při uvedení set-top boxu na trh mohli novinku využít, museli jste mít aktivní účet u služby Moje O2. Ostatně právě tehdy nám Jitka Pajurková z tiskového oddělení O2 řekla: „Set-top box obsahuje tuner DVB-T2. Tato funkce však bude teprve přidána. Kanály již můžete naladit, ale v hlavním menu není položka pro jejich zobrazení.“ Vše ještě doplnil Branislav Valo, který byl zodpovědný za řízení O2 TV: „V další fázi plánujeme zpřístupnit i aplikace třetích stran. Zájemci se tak mohou těšit například na integrovaný přehrávač YouTube nebo tuner pro příjem digitálního pozemního vysílání ve standardu DVB-T/T2 i bez služby O2 TV“.

Co bylo slibováno je už zprovozněno i když v případě DVB-T/T2 jen omezeně. Pravdou však je, že jsem televizní tuner provozoval zcela bez přihlášení ke službě O2 TV a prověřit to, je záměrem tohoto článku.

Před tím ale ještě poznámka: na jméno „O2TV NG STB“ jsem narazil jen na záručním listu. O2, co jsem si všiml, set-top box nijak nenazývá, na spodní straně přístroje je pak uvedeno následující:

  • Product name: O2TV STB DVB-T2/HEVC/4K/HDR
  • Model: SML-5442TW

A teď se v tom vyznejte…

O2TV NG STB

Parametry stále na úrovni

Slibované vlastnosti byly výtečné před rokem a výtečné jsou i dnes zejména když vezmeme v úvahu obdobná zařízení klidně i s Androidem. Jde hlavně o to, že zabudovaná čipová sada podporuje i Wi-Fi „n“ a „ac“ na 5 GHz (802.11 „ac“), což v současnosti žádný běžný set-top box na domácím trhu nezvládá a i hodně drahá Technisat Sonata 1 umí jen „n“, 5 GHz. Vedle toho je k dispozici už obvyklejší příjem ve 4K (umí ho i před nedávnem zkoušená Tesla TEH-500), u něhož se ale nepodařilo potvrdit, zda ho zvládá i tuner pozemního příjmu. Nechybí podpora obsahu s vysokým dynamickým rozsahem HDR (zřejmě jen základní HDR10, nebo možná „televizní“ HLG) a je tu také tzv. společné ovládání HDMI (CEC). Příjemné navíc je, že v ceně dostanete výborný dálkový ovladač pracující jak přes infra, tak přes Bluetooth 4.1 díky němuž může být set-top box umístěn klidně i za televizorem.

O2TV NG STB pohání 64bitový, čtyřjádrový procesor AmlogicS905D, zabudováno je 2 GB RAM a 8 GB interní flash paměti. Podle výrobce Bluetooth funguje i pro externí reprosystém a sluchátka, což se v mém případě nepodařilo prokázat (repro). Pozoruhodná je i výbava v ceně v níž najdete vše potřebné, včetně kabelů HDMI a A/V cinch, síťového kabelu (Ethernet LAN) a držáku na stěnu.

Pár věcí je však stále nedořešeno. A jde zejména o multimédia na nichž výrobce podle vlastních slov právě pracuje i když pokud mu to bude trvat tak dlouho, jako zprovoznění DVB tuneru, můžete na využití dvojice USB rovnou zapomenout.

V případě vysílání, jak internetového, tak zřejmě i televizního, což ale není potvrzeno, je udávána kompatibilita s kompresí H.264 a H.265/HEVC až do rozlišení 4K při maximálních 60 sn./s (totéž platí u VP9). Doprovodné audio má zvládat v Dolby Digital Plus, MPEG-1 a mj. i v AAC a HE-AAC.

Výstupní videorežimy pro HDMI začínají na rozlišení HD Ready.

Náročná instalace, zásadní funkční omezení

I když jste před koupí ubezpečování o ovladači pracujícím přes Bluetooth, instalace musí proběhnout na přímou viditelnost, takže dálkový ovladač je zjevně i infračervený. Výrobce totiž nezvolil jako první položku instalace párování přes Bluetooth, což se u tohoto způsobu ovládání vždy dělá.

Set-top box jsem propojil se 4K televizorem Sony KD-55XG8096, který jsem měl v té době ještě k dispozici, přes HDMI kabel Evolveo XXTremeCord HDMI 2.1 zvládající i 8K (více informací zde).

Po zapojení do 230 V, resp. po zapnutí (STB má i tlačítko úplného vypnutí) se spustila instalace a nejprve se nabídl jazyk (čeština, angličtina, slovenština), pak poměr stran a výstupní rozlišení pro HDMI. V případě napojeného 4K televizoru můžete zadat i Ultra HD (4K), 3840 x 2160 bodů, a to ve dvou režimech – 50 a 60 Hz. Je tu ale i druhé rozlišení 4K, které se dnes prakticky nevidí, totiž 4096 x 2160 bodů. Třeba pro majitele některých starších TV Panasonic.

Párování dálkového ovladače přes Bluetooth proběhne až nyní, ale takový je život. Jakmile se povede, což u mě klaplo na první dobrou, můžete se přestat zabývat lehounkým set-top boxem, který díky připojeným kabelům ujíždí sem a tam, což je na jednu stranu nepochopitelná vada designu na druhou je fakt, že v ceně dostanete i držák do kterého ho umístíte.

V dalším kroku se připojíte k domácí počítačové síti, resp. k internetu a zajistit to můžete buď kabelově, což je vždy lepší, nebo přes Wi-Fi. A v tomto případě šlo ve spojení s mým směrovačem (routerem) TP-Link Archer C9 využít buď připojení přes 2,4 GHz nebo přes 5 GHz. Pak je třeba zadat heslo, tlačítko WPS pro k dispozici není. Mimochodem v návodu na zprovoznění boxu, který vidíte v krabici, O2 vůbec s Wi-Fi nepočítá, což je tak nějak zvláštní. A to tu je „ac“ o kterém se konkurenci může jen zdát!

Následný dotaz, zda se chcete připojit k O2 TV nebo chcete ladit tuner pro příjem DVB-T/T2 mě trochu vyděsil. Měl totiž uveden přídomek „Připravujeme“. Naštěstí ladění proběhlo v pořádku, ale na jeho konci mě čekalo překvapení k čemuž se za chvíli dostanu. Nejprve se totiž nabídla aktualizace firmwaru po níž box skončil kdesi ve volbě Nahrané a na obrazovce se neustálo problikávalo O2 TV a informace, že není signál.

Takže znova do DVB-T/T2 a znova ladit.

Zásadní omezení set-top boxu při práci s pozemním vysíláním představuje strop sta zapsatelných stanic. A zbavit se těch nadbytečných momentálně jde jen omezením kanálového rozsahu před laděním. Tohle někdo skutečně nezvládl…

Po asi hodině jsem se konečně dočkal pozemního televizního signálu, ale „radostem“ nebyl konec. Zatímco před aktualizací jsem si všiml jen nějakých 30 naladěných pozemních televizních kanálů, nyní jich bylo 100, což je ovšem u mě obvyklé. Set-top box to ale zjevně zarazilo a tak vypsal hlášení, cituji: „Byla vyčerpaná kapacita paměti pro DVB-T/T2 kanály. Prosím, vymažte některé kanály DVB-T/T2.“

Vymazat ovšem nijak nešly nemluvě o tom, že v nápovědě na úvodní obrazovce ladění O2TV NG STB se na to nijak neupozorňuje. Buď se výrobce stydí, což by rozhodně měl, nebo omezení na 100 stanic jen zapomněl majiteli set-top boxu oznámit.

Nedivte se, že jsem byl hodně překvapen, když jsem se od O2 TV dozvěděl, že jde o vlastnost a 100 kanálů je při ladění obou pozemních tunerů maximum možného. Mělo by ale prý být možné, opět cituji, „specifikovat vyhledávání a naladit si ty kanály, o které má zájem“ (divák). To šlo ale jen formou omezení rozsahu kanálů a nikoli jejich vymazáním. Automatické ladění bylo totiž v základu nastaveno od 21 do 60 kanálu, což vidíte i na fotografii výše, a dva pokusy, které jsem udělal nikdy nikam nevedly. Přístroj vždy po vyhledání 100+ kanálů odmítl jakoukoli komunikaci stejně, jako vymazání nadbytečných stanic. Musel jsem tedy metodou pokus omyl omezit rozpětí před laděním (druhou možností je ladit manuálně) a pak byl teprve set-top box spokojen, protože se automaticky naladilo jen řekněme 50, 70 stanic.

Celá situace je trochu zvláštní, protože sto televizních kanálů z různých vysílačů není u dnešního DVB-T/T2 vůbec nic a já jich naladím i přes 120. Po pravdě neměl jsem snad v ruce jediný set-top box, který by měl nastaveno méně než nějakých 1000 stanic.

Naladěné TV kanály se ukládají od čísla 1, rozhlasové od pozice 100. Třídění kanálů se pak dělá velmi jednoduše – vytvoříte si prázdný seznam oblíbených a do něho nasázíte – v pořadí jakém je chcete – všechny vaše stanice.

Menu set-top boxu vlastně představuje dnes obvyklou domovskou nabídku Home z níž se dostanete jak k funkcím, tak k nastavení.

Skvělý ovladač s výtečným rozložením

Kombinovaný dálkový ovladač (infra, Bluetooth, přes kódy se dá nastavit i řízení TV) je na rozdíl od set-top boxu příjemně těžký a byl pro mě opravdu hodně velkým překvapením. Něco takového se totiž dnes nevidí!

Nejen že je elegantní a výborně padne do ruky (tedy mé, nijak velké mužské), ale má i výborné rozložení tlačítek, včetně EPG, které je blízko OK. Tlačítko Menu by se sice spíše mělo jmenovat Home v duchu trendu posledních let, ale to je maličkost.

Kolem OK vidíte také nahrávání, Zpět a mj. také „TV“. Toto tlačítko mě, bez přihlášení k O2 TV, vedlo do televizního tuneru. Tedy skoro vždy…

Přihlašovací údaje k O2 TV jsem sice neměl, ale do příslušné části menu jsem stejně vstoupil. A bez zadání údajů z něj nešlo nijak vyskočit, takže jsem nakonec set-top box musel vypnout síťovým vypínačem. Jinak se ale tlačítko „TV“ chovalo spolehlivě a směrovalo mě do tuneru pozemního vysílání, a to dokonce i z Youtube, které je tu bohužel jako jediná aplikace. A to mi po roce od uvedení na trh přijde trochu málo.

Jelikož chybí HbbTV, jsou barevná tlačítka použita jen pro doplňkové funkce jako například uložení seznamu kanálů při jejich třídění. Seznam naladěných DVB-T/T2 stanic se vyvolá šipkou nahoru, OK zobrazí pouze informace o aktuálním kanálu, resp. pořadu.

Programová nabídka v tuneru. Všimněte si zdvojeného písma, které se tu občas objevilo.

Slušné EPG bez obrazu, výborné Youtube

Programová nabídka je bez obrazu, ale se zvukem. Po EPG se můžete volně pohybovat, po stlačení OK na aktuálním pořadu, či na některém budoucím, se objeví totožná nabídka sestávající z podrobnějších informací a možnosti přepnout se na daný kanál. Nahrávání zjevně obstarává O2 TV jako taková, čemuž se nemůžeme divit. Box ostatně nemá v menu nic pro práci s USB pamětí a ani její zasunutí nepřineslo, co do nahrávání, TimeShiftu či reakce EPG, kýžený efekt.

Tzv. společné ovládání HDMI (CEC) má u set-top boxu jedinou položku, která je kupodivu v menu nastavení umístěna v části Video. CEC se zde dá pouze zapnout nebo vypnout a následně záleží na obou zařízeních jak se domluví. V případě televizoru Sony KD-55XG8096 fungovalo bez potíží to hlavní (společné zapnutí a vypnutí), u mé plazmy Panasonic VT20 pro změnu nepracovalo nic. To je prostě CEC…

Pokud jde o aplikaci Youtube, tak ta je jakoby vystřižená z televizoru, tedy výrazně lepší než na jakou narazíte u drtivé většiny set-top boxů. Potíže s ní nebyly, ovládání bylo standardní.

Kombinace infračerveného ovládání a Bluetooth je samozřejmě perfektní a navíc to – v tomto konkrétním případě – fungovalo bezchybně! Dálkový ovladač je navíc navržený výtečně.

Bylo by to za jedna mínus, ale…

Zásadní omezení set-top boxu při práci s pozemním vysíláním – a právě o něm se tady bavíme – představuje nesmyslný strop sta zapsatelných stanic, což nepochybně nebude technické omezení, ale jakýsi zvrácený marketing. I kdybyste ho přijali, naladění je zbytečně komplikované a moc lidí ho nezvládne, navíc drtivou většinu z nich něco tak absurdního ani nenapadne. Výtečnou myšlenku nabídnout zákazníkovi propracovaný a nebojím se napsat kvalitní set-top box pro IPTV obohacený o příjem DVB-T/T2 to hodně degraduje. Za současného stavu, kdy navíc nepracují ani multimédia, skoro až k nezajímavosti.

Druhý pohled, totiž pořídit si tento set-top bez využívání O2 TV mi přijde naprosto iluzorní, drahý a hlavně zbytečný, protože vedle výše uvedených omezení, které snad žádný jiný set-top box na domácím trhu nemá, tu chybí HbbTV. A to už při této ceně dostanete.

O2 TV SML-5442TW, to abych ho pro změnu nazval jinak, má své evidentní mouchy, ale jeho chod byl stabilní, bez výpadků a lapsusů i když obrazovou kvalitou patří – na DVB-T/T2 – do průměru a občas je to dost znát i na kanálech ČT HD. Největší smysl mi dává právě v propojení obou služeb nemluvě o tom, že jednak máte zálohu při výpadku internetového spojení, což je častější případ než výpadek klasického televizního signálu, a jednak můžete – při slabší lince – sledovat TV vysílání, případně poslouchat rozhlas, bez nároků na data. O2 tu podle mého zahodilo skvělou myšlenku a skvělou příležitost. I tak to ale pro vás může být, pokud si naladíte nejpotřebnější stanice, přínosné.

Hodnocení

  • PRO: vynikající dálkový ovladač s EPG hned po ruce, Wi-Fi i na 5 GHz a se standardem „ac“, STB se nehřeje ani po mnoha hodinách provozu, stabilní platforma, kvalitní klient pro Youtube
  • PROTI: tuner pro DVB-T/T2 dovoluje naladit maximálně 100 kanálů, což je málo i u nás, chybí přehrávání multimédií (pracuje se na něm)