UVNITŘ PARAMETRY – Listopad už pomalu klepe na dveře a s ním i počátek vypínání stávajícího pozemního vysílání v DVB-T. Pokud chcete váš přechod vyřešit co nejlevněji, jsme tady právě pro vás.

Jestliže si myslíte, že napíšete webovou adresu některého z velkých elektronických obchodů a máte automaticky přehled všech set-top boxů (STB) prodávaných na našem trhu, tak takhle to bohužel nefunguje. Nedostanete dokonce ani přehled všech nejlevnějších přístrojů a i to je důvod, proč pro vás tyto přehledy s parametry a aktuálními cenami připravujeme. Příslušný soubor pak najdete ke stažení na konci článku, a to jako PDF a nově také formou excelovské tabulky.

Pojďme na to…

K TÉMATU:

Emos EM170 HD dnes přijde na 619 Kč a mj. nabídne i přehrávání multimédií z domácí sítě. A to mnoho set-top boxů neumí.

Vypínání současného DVB-T je za rohem

Letos v listopadu ukončí Česká televize pozemní vysílání v DVB-T nejen v Praze, ale například i v Berouně a Příbrami. Od vypnutí prvních vysílačů nás tak dělí vysloveně jen několik měsíců a 27. listopadu se tak vedle hlavních pražských vysílačů na Žižkově a Cukráku, odmlčí i jedenáct návazných dokrývačů ve Středočeském a Plzeňském kraji. Půjde například o Příbram, Beroun, Kamýk nad Vltavou, Jince či Chocerady. Většinou jde o lokální dokrývače s minimálním pokrytím, ale v případě Příbrami se bude vypínat celá jednofrekvenční síť složená ze středně silného vysílače a tří dokrývačů. A to už bude znát.

Vedle toho České Radiokomunikace upravily termíny vypínání DVB-T v Brně a Voticích. V druhém případě, kdy jde o celoplošný multiplex 3, se u středočeského vysílače Votice – Mezivrata místo avizovaného termínu 22. ledna 2020 objevil 31. leden 2020.

Změnil se ale i termín vypnutí taktéž celoplošného multiplexu 2 na brněnských vysílačích Hády, Barvičova a na mikulovském Děvínu. CRA sjednotily termín na 4. května 2020. Další informace v samostatném článku.

V současnosti nejlevnější set-top box pro české DVB-T2/HEVC. Společnost Antex plus u něj dokonce nabízí pomoc s instalací.

Výběrová kritéria a domácí nabídka

V ceně mezi 500 a 700 Kč je už soustředěno překvapivě velké množství přijímačů. Trh je pochopitelně v celé cenové relaci proměnlivý kvůli nejrůznějším slevám a akcím, ale výrobků pod 600 Kč se to ještě donedávna prakticky nedotklo a například dlouhodobě nejlevnější set-top box na českém trhu, Antex plus Orion T2, který si svou cenu 550 Kč drží od uvedení na trh, neměl skoro žádnou společnost. Nyní se situace mění, pochopitelně jen v rámci pár desítek korun. Například Alma 2880 mini klesla ze zhruba 590 Kč na nynějších 550 Kč a podobně je na tom i Strong SRT 8209 a také Tesla TE-380 mini. Ta je někdy uváděna i jako Tesla TE-380 a nyní se dá pořídit opět za 550 Kč. Pokud se na situaci podíváme obecně zdá se, že Antex plus Orion T2 začal přitahovat další a další dovozce a výrobce. V ceně kolem 550 Kč se tak začíná vytvářet poměrně obsáhlá skupinka nejlevnějších výrobků a vybrat jich deset nebylo zcela jednoduché. Jestliže se ale potkala stejná, resp. podobná cena, byla dána přednost přístroji, který byl na Televizním webu recenzován (případ Alcoru a Emosu).

Jak vidíte z tabulky na konci článku, všechny vybrané set-top boxy se až na jeden vešly do částky 600 Kč. Překvapením je i to, že polovina jich je s ethernetovým konektorem RJ-45 dovolujícím připojení na internet, což ale nemá smysl vždy.

Až na jeden, jsou také všechny přístroje u Českých Radiokomunikací certifikované pro příjem zemského DVB-T2/HEVC.

Di-Way T2-One HEVC/H.265 se už také dostal pod 600 Kč.

Seznam set-top boxů recenzovaných na Televizním webu do 1000 Kč

Pokud byste se přece jen rozhodli jít s cenou o něco výše, zde je seznam s odkazy…

Strong SRT 8209 dnes přijde na 550 Kč a zvládá i TimeShift. Kvůli aplikacím se ho ale nevyplatí připojovat k internetu, což je vidět i v naší recenzi.

Přehled: TOP 10 nejlevnějších set-top boxů pro DVB-T2/HEVC (k 8. 8. 2019)

Bližší vysvětlení k pojmům v tabulce najdete například v článku „Jste už nachystáni na vypnutí DVB-T? Pokud ne, máme pro vás přehled set-top boxů s budoucím DVB-T2 do 2 000 Kč“.

Pojďme proto rovnou závěrečným informacím.

Poslední aktualizace článku a tabulky proběhla 8. srpna 2019. Při převodu do PDF se bohužel ztrácejí odkazy na testované výrobky, ty ale naleznete tentokráte v excelovské tabulce.

Ke stažení (PDF): TOP 10 nejlevnějších STB, srpen 2019

Ke stažení (XLXS): Přehled: TOP 10 nejlevnějších set-top boxů pro DVB-T2/HEVC, srpen 2019