Už od pohledu solidně navržený televizor střední třídy startuje na nějakých dvaceti tisících a nabízí značný rozptyl úhlopříček. A také Android TV 7, který se však naštěstí dá vylepšit.

Po Sony KD-55XG9505, což byl vůbec první televizor z kolekce 2019, který jsme letos zkoušeli, tu máme docela slušně vybavenou novinku z letošní kolekce, které kupodivu nechybí ani výtečně kontextové Action Menu. Sice není v podobě v jaké by mohlo být, ale i tak udělá spoustu dobrého. Třeba vám pro poslech rozhlasu pomůže operativně snížit spotřebu vypnutím obrazovky nebo vás – ve chvilce – přepne na externí reprosystém.

Sony XG8x je řada s několika skupinami výrobků, značným rozsahem výbavy a řadou úhlopříček. U Sony je to zkrátka takový Pall Mall a vedle XG80 tu najdete i série XG81, XG83 a také XG85, přičemž vyšší z nich už jsou vybaveny obrazovým procesorem X1, který v propracovanější variantě začíná u XG9x (a to je znát…). Úhlopříčky jdou od 109 cm (43″) do 216 cm (85″), oficiální ceny začínají na 20.760 Kč a zapůjčený model KD-55XG80 má – zaokrouhleně – 140 cm (55″) a přijde na 25.990 Kč.

Výbava je slušná a oželet musíte především obligátní SCART (využít jde cinchový A/V vstup) a také výstup na sluchátka, což pro bude možná pro někoho horší, protože tu není Bluetooth Audio. To zabudované tak uplatníte zejména pro nějakou herní periférii.

K TÉMATU:

Vyluxovat polystyren…

Testovací televizor už měl zjevně něco za sebou a tentokráte dorazil plný drobných kuliček polystyrenu, který by se výrobcům myslím mělo už konečně zakázat používat. Pochybuji sice, že v takovéto podobě dorazí nová TV k vám domů, ale už se mi to stalo i u zcela nového přístroje.

Instalace spočívá v namontování dvou samostatných nožiček se stojinami. Má to pár zádrhelů, takže nejprve kovové stojiny k nožičkám a celek teprve poté zastrčit do panelu. Po troše experimentování na to jistě přijdete, naštěstí alespoň šrouby jsou stále stejné.

Po spuštění přístroje na vás vykoukne nastavení jazyka, podle něj se následně upraví země a pak už musíte souhlasit a souhlasit. Připojení na internet obstará i Wi-Fi ac (bez tlačítka WPS) a nechybí ani rodičovská kontrola zavedená jistě kvůli některému z hlavních odběratelů. Tu bohužel nelze přeskočit a farizejství celé situace završí hlášení, že 0000 není platný kód. S klasickým 1234 se už ale bez potíží uplatníte.

Po naladění kanálů a dalších pár drobnostech se kupodivu nabídne třídění kanálů formou přesunutí na novou pozici a tohle bohužel dělá málokdo. Přitom by mělo být naprosto přirozenou součástí instalace. Samozřejmě s možností přeskoku pro ty, kterým je to fuk.

K mému překvapení dorazil televizor s Android TV 7, takže jsem pochopitelně hned po základní instalaci spustil aktualizaci. Ta byla zcela bez problémů, jen potřebujete rychlou internetovou linku, abyste to do hodinky zvládli.

Výborné Action Menu nabízí řadu operativních funkcí, včetně chytřejšího poslechu rozhlasu s vypnutým obrazem. A samozřejmě také se sníženou spotřebou.

Ovládání s výborným Action Menu

Když jsem vybalil dálkový ovladač, který vidíte v úvodní galerii, byl jsem opět nadmíru překvapen. Měl jsem totiž za to, že Sony letos – jako třídu – zrušilo typicky tlačítko Action Menu. Bylo to navíc jasně vidět třeba u Sony KD-55XG9505, kde také najdete oba dálkové ovladače vyfocené. Ten pro vyšší a nejvyšší část kolekce 2019 a ten stávající, který najdete i u tohoto modelu a který je poplatný výrobkům roku 2018.

Všimnout byste si na něm měli především dvou věcí – Action Menu (foto je výše), kde mimo jiné vypnete obraz, takže jde pouze zvuk a tlačítka TV. To vám dá televizor možnost po instalaci naprogramovat, resp. si můžete vybrat z několika funkcí. A přímý vstup do tuneru je jednou z nich i když se můžete také nechat přepnout na set-top box.

Jinak potěší, že ovladač má kolem OK, které ovšem v tuneru nedělá nic (televizní kanály buď přepínáte postupnou volbou nebo přes EPG), soustředěno vše důležité, včetně tlačítka Guide (EPG). Mimochodem přes Action Menu a volbu „Obraz v obraze“ (televizor nemá zdvojené tunery) se dalo přepínat mezi naposledy spuštěnou aplikací, což bylo velmi příjemné (multimédia a tuner). Bohužel to nefungovalo vždy. Někdy mělo tlačítko snahu chovat se jako obraz v grafice, což ale také příliš neklapalo.

K dodanému dálkovému ovladači ještě jedna poznámka: Sony na něm nemá přímý vstup do menu nastavení. Do něj se tak dostanete pouze přes domovské menu, což se u Android TV 8 dělá snadněji než u sedmičky.

Sony KD-55XG80 nabízí výborné a hlavně rychlé EPG. Ostatně používá ho i místo výpisu seznamu naladěných stanic.

Velmi rychlé EPG, sdílení obrazovky na několik způsobů

HbbTV bylo bez problémů, o chytrých funkcích a aplikacích toho bylo řečeno více než dost například ve speciálním článku na toto téma „Aplikace pro nový Android TV 8…“ Pojďme tedy rovnou k programové nabídce. Ta je se zvukem a s obrazem na pozadí, zvuk se nepřeruší ani při odchodu, ani při příchodu do EPG a tak by to mělo být. Po EPG, které se zde jmenuje Guide, se můžete libovolně pohybovat a na pořad se přepnete například v menu, které se objeví po stlačení OK (volba Sledovat). V něm rovněž zjistíte, kdy přesně pořad začíná a končí (jinak to vidíte jen rámcově – viz foto výše) a můžete si tu zadat i upozornění na pořad. Televizor se pak dokonce probudí z pohotovostního režimu.

Zastavit se ještě na chvíli musím u sdílení obrazovky z mobilu, kterou nyní zkouším nejen se Sony Xperia XZ (F8331) se systémem Android 6.0, ale také se zapůjčeným Samsung Galaxy A9. Ten rovněž podporuje jak Wi-Fi Miracast, tak ChromeCast a byl aktualizován na Android 9. U něj je třeba spustit aplikaci SmartView, která se sama vypořádá s tím, zda zvolit Miracast či ChromeCast a prostě zkouší co jde, aniž byste se o to starali. A funguje to. Bez potíží jsem se napojil i zde a kvalita byla pomalu na úrovni zdroje.

U Sony Xperia XZ jsem se nejprve snažil spojit přes čistý Miracast, což nefungovalo a odpovídá to tomu, že nejnovější Android TV Wi-Fi Miracast už nepodporuje. Chromecast fungoval a byl na tom podobně jako Galaxy A9.

Naprosto nepřehledný náhled zabudované aplikace pro fotografie.

Po instalaci jakoby bez multimédií

Po aktualizaci na Android TV 8 jsem zjistil, že i když si televizor převzal původní nastavení a naladění televizních kanálů nepřehraji už žádná multimédia a nedostanu se ani na lokální síťový disk. Jediné co jsem na obrazovce v domovské nabídce viděl, byly ikony placených služeb jako Amazon Prime Video či Netflix a samozřejmě služby Googlu. A i když televizor v menu Home nabízí i položky Sony Select, bez připojení ke Google Store například VLC Player nespustíte. Nicméně jakmile připojeni jste, alespoň ho nemusíte instalovat…

Vstup na multimédia chybí v základu i ve zdrojích (zde je pouze sdílení obrazovky) i když se nakonec ukázalo, že tu zabudované aplikace přece jen jsou. Jen je musíte – přes tlačítko „+“ – do domovské nabídky přidat se seznamu už předinstalovaných aplikací. Proč v ní nejsou rovnou netuším. Pro běžného uživatele by to bylo daleko jednodušší a hlavně přehlednější.

Správce multimediálních souborů je pro každý druh, tedy foto, hudbu a video, jiný a buď je nabízen jednoduchoučký výpis dvou řádků s obřími ikonami (video) a nemožností se dostat automaticky z jednoho řádku do druhého nebo – jako ve fotografiích – zcela nepřehledný výpis s náhledy snímků. Asi nemusím říkat, že textový, nebo nějaký přehlednější ikonový výpis zvolit nelze a nejhorší je to u fotografií, kde bude zapotřebí na Google Store sehnat něco použitelnějšího.

Obsah s technologií HDR jsem bohužel nemohl vyzkoušet. Testovací kousek už měl něco za sebou a rozhraní USB 3.0 nepracovalo a USB 2.0 se chovalo tak nějak proměnlivě. Při přehrávání přes lokální síť se však zdálo, že se HDR nijak nevymyká ze stylu Sony, tzn. raději jemněji, než s více zvýrazněnými detaily. V každém případě televizor obsah nijak neohlásí, jen začne přehrávat soubor.

Domovská nabídka na tlačítku Home hned po instalaci. Pod ní je ještě řada dalších vodorovných menu, kterých se už nyní, v Android TV 8, jde zbavit. Nápověda ale stále chybí…

Jaký je? Spíše pro nenáročného diváka

Letos to u Sony bude zajímavé. U vyšších modelů firma přešla na jiný ovládací styl, u střední a nižší třídy zjevně zachovává styl z roku 2018 s výborným Action Menu. To mimo jiné znamená, že si při případné koupi dvou televizorů najednou, což nedávno řešil kamarád, musíte dát na ovládání pozor, protože je odlišné. A jakmile si jednou na chytlavé Action Menu zvyknete, nechce se od něj.

Jinak byl znát značný rozdíl mezi dříve testovanou Sony XG95 a tímto modelem, čemuž ovšem odpovídá i rozdíl v ceně. Nicméně i tak bylo podsvícení obrazovky velice dobré a resamplování vcelku cenové relaci odpovídalo. Televizor měl při nižších a středních vysílacích datových tocích potíže s udržením pohybové ostrosti a jasně to bylo znát typicky při stranovém švenku. Na HD kanálech ČT na DVB-T2 se už dostával k normálu, ale rezerva byla znát i tady. Na druhou stranu jsme na 25.000 Kč a takovéto chování je dnes běžné.

I když je Sony KD-55XG8096 spíše takový „dobrý standard“ a zvukově lehce nadprůměrný s pocitově silnějším zesilovačem než udávají parametry, tím nejdůležitějším myslím je, že se Android TV 8 choval stabilně, bez excesů či nějakých výpadků a že řada běžných aplikací fungovala. Sladěnost hardwaru se softwarem byla výborná a problémy s rozhraním USB byly nepochybně jen problémy daného kusu. Ovládání je pak v kombinaci s dálkovým ovladačem 2018 a novým menu domovské nabídky výborné.

Hodnocení

  • PRO: výborné Action Menu s pohotovým vypnutím například obrazu, bleskurychlé EPG s probuzením televizoru při zadání upozornění na pořad, nastavitelné tlačítko TV, třídění kanálů součástí instalace, upravitelné prostředí domovské nabídky, ale…
  • PROTI: …stále bez nápovědy jak to udělat