Podle inzerátů, které se v poslední době objevují, „chytrá anténa“ vyřeší přechod na DVB-T2 za vás. Moderně a za 100 Kč. Se 70 programy.

Tak to mě zaujalo. Jaká by asi tato anténa mohla být? Chytrá anténa je definována jako digitální bezdrátový komunikační anténní systém, který využívá efekt diverzity u zdroje (vysílače), cíle (přijímače) nebo obou. Efekt diverzity zahrnuje přenos a / nebo příjem více vysokofrekvenčních (RF) vln pro zvýšení rychlosti dat a snížení chybovosti. Typickými představiteli jsou systémy, které spadají do tří hlavních kategorií: SIMO (jeden vstup, více výstupů), MISO (více vstupů, jeden výstup) a MIMO (více vstupů, více výstupů).

V technologii SIMO je použita jedna anténa u zdroje a dvě nebo více antén v cílovém umístění. V technologii MISO jsou použity dvě nebo více antén u zdroje a jedna anténa je použita v místě určení. V technologii MIMO je použito více antén jak u zdroje, tak u cíle. MIMO v poslední době přitahuje největší pozornost, protože může nejen eliminovat nepříznivé účinky mnohonásobného šíření, ale v některých případech ji může změnit na výhodu.

Ale pokud se nemýlím, DVB-T2 se vysílá ze všech vysílačů systémem SISO (jeden vstup, jeden výstup). Tak tady asi něco nehraje, těžko může chytrá anténa za mě vyřešit přechod na DVB-T2. Tak jsem neváhal a začal jsem pátrat.

Přechod na DVB-T2, nebo na internet?

Vtip je v tom, že jedna paní ředitelka zákaznických služeb prohlašuje: „V DIGI TV vnímáme internet jako televizní anténu budoucnosti. Přechod k televizi přes internet je jednoduchý a nabízí služby a komfort, které diváci s příjmem přes klasickou anténu nepoznají.“

Obecně chytré antény, také známé jako antény s adaptivním uspořádáním, jsou tvořeny anténními poli s algoritmy inteligentního zpracování signálu, které se používají k identifikaci signatur prostorového signálu, jako je směr příchodu signálu (DOA) signálu. Chytré antény by neměly být zaměňovány s rekonfigurovatelnými anténami, které mají podobné schopnosti, ale jsou to antény s jedním prvkem, nikoli anténní pole. Tolik různé definice. Jak do nich zapadá internet jako televizní anténa budoucnosti? Asi jako geniální start-up českých marketingových specialistů, kteří technické termíny používají orwelovským newspeakem k jejich naprosté nesrozumitelnosti.

A co když si budu chtít vyřešit DVB-T2 pomocí chytré antény internetové budoucnosti za 100 Kč? Tak za prvé bude to na dva roky a zaplatím tak minimálně 2 400 korun. Když se budu chtít dívat také na 70 programů přes můj televizor, tak si připlatím dalších 2 500 korun nebo 89 Kč za každý měsíc po dobu dvou let za set-top box (pokud zrovna nemám Samsung od roku výroby 2014). A asi se to dodnes nezměnilo: e-mail posílám pro registraci přijímače kopie obou stran občanského průkazu. Co na to GDPR?

Je to chytré, upsat se k měsíčním poplatkům?

A je to prý bez reklam? To Nova a Prima, abych jmenoval jen ty největší soukromníky, přes tuto „chytrou anténu“ se dobrovolně zbavují svých výdělků? O HbbTV službě jinak ani zmínka. Za to narozdíl pozemního vysílání budu mít 27 programů v HD. Ale bude to full HD 1 920 x 1080p jako ČT v DVB-T2?

Takže nekupujte novou televizi, až vám za pár měsíců vypnou DVB-T, jak praví reklama. Objednejte chytrou anténu-službu DIGI TV. POZOR, ale jen když máte rychlost připojení k internetu 6 Mbit/s nebo více.

On je totiž přechod na DVB-T2 jednoduchý, stačí jen objednat! A pak dva roky platit a platit, i za neplacené programy. A být závislý na internetové konektivitě, která není zdaleka tak spolehlivá jako pozemní televizní vysílání.

Štítky