V prodeji je plno nesmyslných aktivních antén, které mají na obalu, anebo na samotném přístroji, absurdní názvy, jejichž cílem je přesvědčit kupujícího, že tato anténa je zaručeně ta pravá, a jinou si nemusí nikde jinde kupovat.

Vše začalo s prodejem „polských sít“, která se vyráběla s vestavěným zesilovačem pro zesílení od 16- 36 Db. Tyto antény nějak fungovaly do doby, než se spustil systém LTE nebo provoz dřívější společnosti U:fon provozovatele Air Telecom. Velmi nekvalitní zesilovač, bez laděných obvodů pracující v rozsahu cca 40-900 MHz zesiloval vše, co mu stálo v cestě. Při přebuzení zesilovače se stal ze zesilovače kmitající oscilátor a bylo po sledování televize. V dobách analogového vysílání šlo sledovat všechny čtyři programy na jedné předvolbě z důvodu přebuzení zesilovače některým silným kanálem. V Praze tomu bylo u kanálu 24, na kterém vysílala Prima. Paradoxem je, že se tyto výrobky stále prodávají. Navíc – anténa je ještě určena pouze pro horizontální příjem a pro uchycení na stožár o maximálním průměru 28 mm.

Jak šel čas a tyto antény již tolik „neletěly“, a na trhu nebylo co prodávat, začaly se objevovat jiné aktivní antény pod různými značkami a jako různé typy. Mají buď tvar a název „žraločí ploutve“, „všesměrové disky“, aj. Ale princip zůstal stejný, pouze jsou některé antény doplněny o různé nesmyslné popisy. Spolehlivost těchto antén je skoro nulová, najdou se i výjimeční jedinci, kteří, když jim jedna nefunguje, koupí si následný den jinou, v domnění, že bude výsledek lepší.

Někteří zákazníci jsou zklamáni, že z jejich třech „polských“ sít instalovaných na půdě nedám dohromady alespoň jedno, které bude fungovat.

Tyto antény lze zakoupit i v renomovaných prodejnách s anténní technikou.

Popsané antény nemá smysl měřit. To již provedli jiní, a v žádném případě nemá cenu to opakovat. Anténa, kterou budu popisovat, je ale unikát. Její jedinečnost spočívá v tom, že na sobě nenese žádné nesmyslné nápisy, ale zaujala mě především vzhledem a dokonalým mechanickým provedením. Bylo mi divné, že si výrobce dal záležet na dokonalém mechanickém zpracování. Po konzultaci s Ing. Hubertem Svobodou jsme společně dospěli k závěru, že základ antény je pravděpodobně v „panelové – sektorové anténě“ pro provoz WIFI. Jenom vnitřek antény je jiný a doplněný o širokopásmový zesilovač. Jeho provedení není zase tak špatné. Jedná se o zesilovač, který má docela slušný plošný spoj, je mechanicky průměrně proveden a je celkově instalovaný ve stíněné krabičce, což se u jiných antén toho typu nevidí. Jediná věc, která anténě a zesilovači chybí, je LTE filtr a směrovost. Pokuste se podívat na plošný spoj. Zjistíte, že zesilovač nemá na vstupu alespoň náznak kvalitních laděných obvodů (o odstínění obvodů ani nemluvě).


Úvodní technický popis z internetového obchodu

Specifikace:

  • Zisk antény: 45 dB
  • Frekvenční rozsah UHF: 470–862 MHz
  • Frekvenční rozsah VHF: 47–230 MHz
  • Příjem signálu DVB-T/T2
  • LTE filtr
  • Účinnost přeměny TV signálu na elektrický signál: 90–100%.
  • Anténa je připravena pro příjem UHD/4K rozlišení
  • Speciální aerodynamický tvar antény má lepší prevenci proti sněhu, čí proudění větru než antény klasických tvarů.
  • Snadná manipulace s anténou díky otočnému kloubu.
  • Vstupní napětí: AC 220–240 V
  • Pracovní napětí: DC12 V / 50 mA
  • Konektor: F-konektor
  • Rozměry (ŠxVxH): 11 × 64,5 × 6 cm
  • Barva: bílá
  • Neobsahuje koaxiální kabel

Obsah balení:

  • Anténa
  • Napájecí adaptér
  • Manuál
  • Upínací zařízení

Ke stažení:


Zdroj zesilovače je starý typ, prodává se však dodnes. Jedná se o zdroj, který má podivný transformátor, tak kvalitní, že se hřeje sám od sebe. Filtrační kondenzátor má kapacitu 470μF, který se díky zahřívání zdroje a působení okolního tepla – například na nezateplených půdách – nafoukne, a kapacita je skoro nulová.

Zdroj na prázdno, bez zapojení předzesilovače má příkon 2,1W. Pulzní zdroje mají příkon 0,01-0,05W.
Tyto antény se prodávají i pod jinými značkami, např. Evolveo HDO (aktivní venkovní DVB-T/T2 anténa). V technickém popisu si autor protiřečí, jsou uvedeny klamavé informace a opětovně se měří na procenta. To je v anténní technice novum, přesto jsou tyto fyzikální hodnoty velmi populární.

Anténa je připravena pro příjem UHD/4K rozlišení.

Účinnost přeměny TV signálu na elektrický signál: 90–100%.

LTE filtr.

Frekvenční rozsah UHF: 470–862 MHz.

Výše uvedený popis je na stránce internetového prodejce, ale v manuálu je jiný popis, a je dopsán „odborný termín“, že anténa přijímá full HD místní programy. Ve vícejazyčném manuálu lze najít i informace o vybuditelnosti zesilovače. Pochybuji, že zesilovač může mít vybuditelnost 108dB, nepíší k čemu. Tento údaj je pouze v návodu v anglickém jazyce, v českém nebo slovenském jazyce chybí. Nehodlal jsem jej měřit, měl jsem anténu zapůjčenou od zhrzeného zákazníka, který si jí zakoupil do lokality s velmi špatným signálem (Únětice, Tiché údolí).

Tak se prodávají antény, které si lidé kupují, a v nejlepších případech končí v elektroodpadu s následnou likvidací šetrnou k životnímu prostředí. Pokud neskončí v elektroodpadu již nyní, dojde k tomu po spuštění 5G sítí. Takovým způsobem se na planetě Zemi zachází s nerostnými surovinami a plýtvá energií.

Závěrem

Co říci na závěr? Snad jen to, že nelze zákazníky přesvědčit o tom, aby si tyto „zázraky“ nekupovali, a aby zvážili, jak budou nejlépe postupovat při zajištění pozemního příjmu televize, a nespoléhali na rady prodejců, že platit za instalaci antén jsou vyhozené peníze. Takové rady jsem nejednou slyšel v kamenných velkých prodejnách, od personálu, který právě radil zákazníkovi kupujícímu si novou televizi. Zákazník odjížděl s novou televizí a zázračnou anténou s kusem bílého koaxiálního kabelu.

Najdou se i „odborné“ firmy, které instalují aktivní anténu v blízkosti vysílače. Když zjistily, že jim to nehraje, instalovali tak za napájecí výhybku ještě UHF zesilovač a výstupní signál zapojili do multipřepínače EMP. Na multipřepínači nastavili „aktivní vstup“. Výsledkem bylo, že částečně nefungoval ani satelitní příjem.

Existují však firmy, které provádí instalaci dokonale, a je radost tyto instalace servisovat. Proč tento článek vzniknul, je popsáno na začátku. Chtěl bych tak předejít diskuzím, zda je to propagace mojí živnosti nebo ne, či zda se ke všemu stavím kriticky. Tak to v žádném případě není. Smysl publikace mých článků není reklama, tu si zvládám zajistit odvedenou prací a referencemi zákazníků.

Jaroslav Jiruš OK1FOW, OL0ANT

Informace a případné objednávky montáží zde nebo facebookových stránkách.

Štítky