Jistotu, že už nemusíte pořizovat nový televizní přijímač, získáte jediným pohledem na logo některého z programů veřejnoprávní České televize.

Nejste si jisti, zda je váš televizní přijímač připraven pro nové pozemní vysílání ve standardu DVB-T2, nebo zda dokonce toto vysílání již nepřijímáte? Někteří diváci nemají přehled o tom, jaké televizní sítě a z jakých vysílačů chytají na svou anténu, a tak by se mohli před blížícím se termínem vypínání prvních vysílačů DVB-T cítit nejistí. Pomůže jim jediný pohled na logo jakéhokoli programu České televize. Veřejnoprávní ČT totiž pozemní cestou vysílá ve dvou různých kvalitách obrazu. Ve starém vysílání DVB-T, které se bude postupně od letošního listopadu vypínat, je dostupná ve standardním rozlišení obrazu, zatímco v novém vysílání DVB-T2 šíří kompletní sadu programů ve vysokém rozlišení (Full HD). Tato dvě vysílání se od sebe odlišují podobou loga jednotlivých stanic.

Klíčová je zkratka „HD“ za logem programu ČT

Zatímco vypínané vysílání DVB-T nabízí programy České televize s jednoduchým logem stanic bez přívlastků, nově nastupující DVB-T2 obsahuje stanice ČT ve Full HD rozlišení, které mají za logem zkratku „HD“ (tedy jejich logo má podobu ČT 1 HD, ČT 2 HD, ČT Sport HD, ČT 24 HD, ČT:D HD a ČT art HD). Pokud se vám logo s přídomkem HD objevuje u programů České televize a jste si jisti, že televizní signál přijímáte pozemní cestou, máte vystaráno a už nemusíte měnit televizní přijímač nebo si k televizoru dokupovat set-top box pro příjem DVB-T2/HEVC. Pokud stanice ČT ve vaší nabídce přídomek „HD“ nemají, musíte si zajistit nový přijímač. Ovšem pozor! Televizory nebo set-top boxy DVB-T2 přijímají jak nový, tak starý typ pozemního televizního vysílání.

I na novém televizním přijímači tak můžete naladit staré vysílání s logem stanic České televize bez přídomku „HD“, ale zároveň i jejich kvalitnější HD verzi. Nenechte se tím zmást, po vypnutí vysílačů DVB-T vám původní vysílání ČT bez přídomku „HD“ zmizí a do budoucna už nebude možné pozemní cestou přijímat programy ČT v nižší kvalitě obrazu než Full HD. A pokud chcete mít naprostou jistotu, že váš přijímač opravdu „umí“ DVB-T2, podívejte se na detail programu s jeho názvem, který by měl a konci obsahovat zkratku „T2“. To se netýká pouze programů České televize šířených v novém standardu, ale naprosto všech televizních stanic dostupných v DVB-T2. Tedy i u komerčních televizí, které v DVB-T2 vysílají ve stejném rozlišení obrazu jako v DVB-T.

Pozor na přelaďování přechodových sítí DVB-T2

Ovšem i divákům, kteří již přijímají nové vysílání ve standardu DVB-T2, by mohly jejich oblíbené televizní programy náhle zmizet z obrazovky. Společně s končícími sítěmi DVB-T se budou totiž vypínat i přechodové sítě DVB-T2, které se budou transformovat do nových multiplexů s novými vysílacími kanály. Divák, který již přijímá DVB-T2 a náhle přijde o signál, musí na svém přijímači spustit automatické vyhledávání programů, aby se mu znovu načetla programová nabídka dostupná v daném regionu. V případě České televize se to bude týkat pouze severních a jižních Čech, u komerčních televizí změna nastane prakticky ve všech regionech České republiky. Vypínání tedy bude dvojí: nejprve skončí sítě DVB-T a potom dočasné sítě DVB-T2. Teprve poté budou zapnuty definitivní sítě DVB-T2.

Některé televizory umí nové vysílání na nových kanálech naladit a uložit samy, případně upozorní diváka na to, že se v éteru objevila nová televizní síť a zda ji mají načíst. U starších typů televizí se na to ale nelze spoléhat. Raději tedy na svém televizoru nejprve spusťte automatické vyhledávání programů, než se vydáte narychlo kupovat nový přijímač. Třeba už pro příjem DVB-T2 vybaveni jste a ani o tom nevíte.